Junioren WK

Discussie in 'Lange baan' gestart door Icespeedskater, 7 feb 2007.

  1. Sprintster

    Sprintster New Member

    de junioren zoals de naam al zegt : :wink:
    normaal zijn het A junioren (18/19jaar) maar de deelnemers van sommige landen die niet zoveel goede junioren hebben zijn ook jonger.
  2. Icespeedskater

    Icespeedskater New Member

    Er is bij de ISU gesproken over het aanpassen van de WK junioren. Een voorstel is om ook een afstandkampioenschap te organiseren of een sprint kampioenschap!!!
  3. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Dat lijkt mij een goed plan!
  4. Tomomie

    Tomomie New Member

    lekker 10 kilometertjes rijden! t mooiste wat er is:p van mij mogen ze dat WK-afstanden wel laten komen hoor! wel dit jaar dan... anders heb ik er niet veel meer aan ;)
  5. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Overigens bestaan er al de Europese kampioenschappen junioren per afstand, daarbij worden wel de 5 km voor meiden en de 10 km voor jongens gereden. Lijkt me een betere oplossing dan de volledige vierkamp moeten rijden, wat voor veel junioren echt te lang is. Bovendien, waarom zou je nog een WK én een EK doen?
  6. Archi

    Archi New Member

    Ben ik het absoluut niet mee eens. Ik vind zelfs dat het schaatsen helemaal geen sprintafstand kent. Een echte sprint is na 15 seconde voorbij, en de 500 duurt toch minimaal 34 seconde.

    Een echte rassprinter houd de 500 al nauwelijks vol. Hierbij komt dan nog de duizend waarbij een beetje rappe stayer het laatste rondje vlink kan goedmaken.

    De 1500 is voor de meesten in het veld een HEL!!, de gene met een lange adem komen hier al boven drijven.

    En tot slot nog een 3 km, minimaal 4 minuten voor de meeste. Lang genoeg voor jonge stayers om zich te laten kennen. Te lang om je als sprinter te kunnen verbergen.

    En vergeet niet dat een sport ook als functie heeft dat er een beetje een show bij hoort voor het publiek. En ik denk niet dat veel mensen er bij gebaat zijn om 10 junioren 16/17 minuten lang rondjes te zien rijden...

    De junioren toernooien zijn goed zoals ze zijn. Alleen is de waardering van het nk supersprint wat mij betreft te laag, alle ogen zijn altijd alleen maar op het allround gericht. Heel leuk, maar er is meer te doen in de schaatswereld.
  7. Mark

    Mark Active Member

    Rassprinters horen niet thuis op een Allroundkampioenschap, maar goed nu verder.

    Er hoeft echt geen 10km gereden te worden bij een nk jun-B (al zou het wel zo zijn gaat dat echt geen 16/17 minuten duren. Dat worden tijden in de 14 en 15), maar wat nu gebeurd is wel het andere uitsterste. De enige lange afstand (3km) wordt nu slechts door 12 rijders gereden. Die ook nog eens moeten uitblinken op de korte afstanden. De top 12 bij de nk jun B allround bestaat voor een groot deel uit rijders die ook bij de nk jun B sprint in de top 12 staan. Oftewel daaruit blijkt duidelijk dat de toernooien te dicht bij elkaar liggen. Daarom is een kleine vierkamp met iedereen 500-3000-1500m en de beste 12 de 5000m beter, dan gaat de uitslag meer verschillen tussen sprint en allround. Bovendien stimuleer je de sport bij de junioren zo meer ook voor rijders die minder snelle korte afstanden rijden, want met de huidige formule halen goede stayers bij de B's het nk jun B niet eens (vorig jaar overduidelijk te zien). Terwijl een sprinter bij de B's vrij makkelijk 3 nk's rijdt.
  8. Archi

    Archi New Member

    Nu is het natuurlijk zo dat het NK sprint niet echt een nk sprint is. De duizend meter vind ik voor de B's echt geen sprintafstand meer. Het is namelijk mogelijk in te storten in het laatste rondje, dit was dit weekend bij het WK ook weer goed te zien bij veel Japaners.
    Het is dan dus ook wel logische dat de top 12 van Allround ook de top 12 bij het sprinttoernooi zijn. Zeker doordat in beide toernooien de 500 meter erg veel invloed heeft, dit veranderd niets door de 1000 te vervangen met een 5 km.
    Maar dat goede stayers het NK niet halen is natuurlijk erg jammer, maar bij de voorselectie wordt geen 1000 gereden. En als de 1000 een 5 wordt zal deze waarschijnlijk nog steeds niet vereden worden. Dit zal voor de samenstelling van het NK dus niets uitmaken.
    En daarbij vind ik dat wanneer je en een 3 en een 5 gaat rijden er weer te veel nadruk ligt op de lange afstanden. Mij lijkt het het best om de 1000 gewoon te schrappen en er een driekamp van te maken. Of de langste afstand dan een 3 of een 5 is maakt mij niet zoveel uit. Voor het publiek is een 3 mooier.
  9. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik vind dat de afstanden in tact moeten blijven. Maar dat er eigenlijk een soort NK lange afstand voor B en A-junioren moet komen.

    Een 3000 meter voor de vrouwen en een 5000 meter voor mannen. Hier mogen dan de A's en de goede B's aan meedoen. Krijg je wel weer nog een extra NK, maar het voegt wel wat toe om mensen de kans te geven om te laten zien wat ze kunnen op een langere afstanden.

    Mark heeft wel een puntje. Jetse Bol, mooi voorbeeld. Extreem goed op de 3 en de 5 al op jonge leeftijd. Maar op NK's kwam hij er nooit echt aan te pas omdat hij geen goede sprint had. Nu is hij volledig aan het wielrennen (Rabo opleidingsploeg volgend jaar) terwijl hij anders misschien voor schaatsen had gekozen.

    Van de andere kant is het ook niet slim om alle B's al een 5km te laten rijden. Sommigen kunnen het goed aan, sommigen maken er misschien te veel mee kapot.
  10. Mark

    Mark Active Member

    Met een 5km gaat de uitslag er echt wel wat anders uitzien hoor.

    Tuurlijk maakt het uit, dan zou de 3km sleutelafstand worden.

    Dat is niet waar, in dat geval zou het 2kort 2lang worden i.p.v 3kort 1lang.
    En allround toernooi hoort te gaan over 2 korte en 2 lange afstanden.
  11. Mark

    Mark Active Member

    Met het niveau dat je als B moet hebben om voorin mee te draaien, moet dat geen probleem zijn. Als je bang bent dat je rijders kapot gaan door een afstand op jonge leeftijd dan zou je de 1500m moeten schrappen, dat is de gevaarlijkste afstand wat dat betrefd.
  12. Archi

    Archi New Member

    Nou als het gevolg van de 1000 en 5 laten worden is dat de 3 dan de sleutel wordt. Dan ben ik helemaal tegen. De drie wordt bij ons gewonnen door de goede stayers. En dat rassprinters niet thuis horen op een allround toernooi is waar, maar pure stayers ook niet. Dan krijg je alsnog dat niet de beste allrounder wint, maar nu gewoon degene die donders hard kan jagen op de 3 en 5, en een klein beetje kan aansluiten op de 500.

    Laat het maar gewoon zo als het is. Misschien nog een extra NK afstanden junioren... maar ik denk dat bij het NK allround toch ieder jaar de beste allrounder wint!

    Een beetje goede stayer hoeft de 1000 geen seconde te verliezen op een sprinter. (bij de b's nog dan)

Deel Deze Pagina