ISU World Cup 3 2017/2018 Calgary

Discussie in 'Lange baan' gestart door Rondje27 9, 25 nov 2017.

  1. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Individuele kwaliteit is voor een achtervolgingsteam toch echt wel belangrijk. De vrouwenachtervolgingsploeg van Japan reed een wereldrecord van 2:55. De individuele afstanden hebben laten zien dat Miho Takagi op die inspanningsduur momenteel gewoon de beste rijdster ter wereld is. Dan heb je daarmee een goede basis voor een achtervolgingsploeg.

    Dat Zuid-Korea veel beter was dan Nederland bij WB1 is ook vrij logisch als je kijkt naar het hoge niveau van Kim en Lee momenteel.

    Als je Michael weghaalt uit het Nieuw-Zeelandse achtervolgingsteam en je zet er een rijder in van b-divisieniveau, dan haalt die ploeg echt geen medailles meer ook al zijn ze nog zo goed ingespeeld op elkaar. Het Nederlandse team haalt ook structureel betere prestaties wanneer Kramer aan boord is.
    De Keizer vindt dit leuk.
  2. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Dat hoeft niet.
    Bij de Noren had je bij de mannen één sterke man op de teamsprint en bij de vrouwen één vrouw die niet eens limiettijd heeft op de 500 'm waar ook een groot klasse verschil was te zien. En ook al heb je drie goede rijders dan kan het ook zijn dat er een zijn dag niet heeft (Usa). Ik heb genoten van de landen die hier serieus voor aan het trainen waren tijdens het inrijden op de dag zelf en de dagen ervoor.
    De Finnen zijn individueel minder sterk als collectief dan de Polen maar zijn toch sneller dan de Polen.

    Ik vind het persoonlijk leuker dan een Mass start omdat daar - ook met de nieuwe regels en punten tussendoor - minder gebeurt. Je merkt dat een aantal rijders een stuk luier rijden omdat als het er niet toe doet, ze de punten behalen die voldoende zijn voor top 8 klassering. Maar moet er Mass start daarom maar meteen weg? Nee, ik vind een TP, Mass start en een teamsprint een leuke aanvulling op het bestaande repertoire.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Maar eerder werd gesteld dat je 3 individuele toppers nodig had. Dat is dus duidelijk niet waar. Japan rijdt met maar 1 topper voor de individuele afstanden een wereldrecord. 1 topper met echt mindere schaatsers of 3 subtoppers die hier een doel van hebben gemaakt kunnen een team samenstellen waarmee je alles kunt winnen. Het is dus helemaal niet per sé ten voordele van de grote schaatslanden. Dat telt bij de TP, dat telt minstens zo veel ook voor de misschien technisch nog wel lastigere teamsprint.
  4. proeme

    proeme Well-Known Member

    het punt was dat je 3 toppers nodig zou hebben. Dat is niet zo. Nieuw-Zeeland heeft niet 3 toppers, maar slechts 1. En ja, natuurlijk gaat het dan mis als je die ene er ook nog uit haalt, maar dat is geen argument. Feit blijft dat ze met 1 topper meedoen voor de medailles.

    edit: oh, wat Hakkie zegt dus
  5. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Het jammere van de teamsprint, ik heb het vaker gezegd, is dat het de dramatiek en de tactiek mist van de teampursuit.

    - Je hebt geen keuze qua tactiek, die is al bepaald. Iedereen één rondje op kop. Bij de TP heb je een prachtige variatie aan mogelijke tactieken. Echt teamwerk speelt dus ook een minder grote rol in de TS.
    - Het drama van de TP zit hem in momenten waarbij iemand in de laatste rondes moet lossen. En Martin Hersman die dan roept 'O jee, de Noren/Italianenen/Russen etc. zijn uit elkaar gereden'. In de TS rijdt je laatste ronde alleen en is er alleen een strijd tegen de klok.
    - Bovendien hangt de uitslag veel te veel af van de kwaliteit van de laatste man/vrouw. Je hebt heel weinig aan een goede eerste man/vrouw omdat 1150 meter net te lang om van begin tot eind voluit te rijden. Drie tiende winst in de eerste ronde (als die derde persoon het dan al bij kan houden) wordt waarschijnlijk terugbetaald in de slotronde.
    - Het is te weinig een écht sprintnummer. De laatste persoon zal bij heel veel landen iemand zijn die ook de TP rijdt. De types Yuskov, Wüst etc.

    Ze moeten een ander teamonderdeel voor sprinters verzinnen, vind ik. Ik ben hier al meer dan tien jaar een enorm pleitbezorger voor nieuwe onderdelen. Maar niet de teamsprint.

    Maar nu on-topic: zijn de Nederlandse (en buitenlandse) deelnemers al bekend. Ben erg benieuwd.
  6. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Volgens Erben W. (zojuist op Radio1) gaat Sven K. dit weekend voor een sensatie zorgen met een wereldrecord op de 5km onder de 6 (zes) minuten.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Gaat Erben de blowers aanzetten? :p
    ChefSpijker, Rondje27 9 en Elina vinden dit leuk.
  8. Nogeenbrabo

    Nogeenbrabo Active Member

    Ben ik de enige die Erben een beetje vermoeiend begint te vinden? De man lijkt wel een act af en toe.
  9. Jaco

    Jaco Active Member

    BEETJE vermoeiend? Ik zet het geluid af als het opgefokte geratel begint.
  10. Aleimon Thimble

    Aleimon Thimble Active Member

    Als Kramer om te winnen genoeg heeft aan 6.05, dan wint hij met 6.05. Als hij genoeg heeft aan 6.10, dan wint hij met 6.10. Het lijkt me sterk dat Kramer, nog los van de vraag of hij het kan, het nodig acht om een WR te rijden.
  11. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Erben overdrijft weer schromelijk. Op zich kan het maar zo zijn dat Kramer een nieuw WR rijdt. Op zich staat dat WR niet eens zo scherp als je ziet wat voor tijden Kramer en Bergsma vorig seizoen in Zuid-Korea reden. Op zich...

    Maar een tijd onder de 6 minuten? Ik denk dat hij het kan, maar dat zal wel een hevige krachtsinspanning worden zo vroeg in het seizoen. Het is ook niet alsof hij standaard, met reserve, eventjes rond de 6.05 schaatst. Om zo een tijd te rijden kun je niet even een acceleratie plaatsen en *poef* je zit onder de 6 minuten. Dan moet Kramer ongeveer op zijn 3.000m schema's rijden. Ik weet niet of Kramer zoveel rondjes middel/lage 28-ers kan rijden. Hij heeft echt wel enkele ronden 28,9 tot 29,2 nodig, getuige zijn ritten uit het verleden (zo'n hoge basissnelheid heeft hij vaak niet; het zijn de versnellingen die het 'm doen). En met zoveel gemiddelde rondetijden nog even ergens 27,9 of iets dergelijks eruit persen... ik moet het nog maar zien. Erben zal echter wel genoeg mensen enthousiast hebben gemaakt voor komend weekend. Niet dat dat hier nodig was. Ik zal evengoed met enige spanning kijken. Met 6.02 ben ik ook tevree. Wat fijn om weer op het hoogland te zijn.
    Laatst bewerkt: 27 nov 2017
    Duif vindt dit leuk.
  12. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dit is wel wat te kort door de bocht. Sablikova heeft het ook ooit geprobeerd met twee Tsjechische en Swings met twee belgen. Die kwamen niet in de buurt van de medailles. Nederland is zowel bij de mannen als bij de vrouwen recordhouder aantal wereldtititels. En die wereldtitels kwamen stuk voor stuk voort omdat ze de beschikking hadden over het team met de beste individuen, niet omdat ze zo goed op elkaar ingespeeld waren. De keren dat Nederland niet won, had het winnende team toch ook goede individuen. Zoals bij de mannen in 2011 met Davis, Marsicano en Kuck, die in hetzelfde weekend 2e, 7e en 9e werden op de 1500 meter.
    Laatst bewerkt: 27 nov 2017
    De Keizer vindt dit leuk.
  13. michiel0128

    michiel0128 Active Member

    Schema van 6 minuten op de 5000 betekend
    18,00 opening
    Daarna 12 rondjes 28,50

    Het beeld wat ik de laatste jaren heb van Calgary is dat de kwaliteit van het ijs nou niet denderend is. Gezien de tijden de afgelopen jaren. Het zal mij ook niks verbazen als er geen WR op de 5000 gereden gaat worden. Kramer zal hard genoeg rijden om te winnen maar een WR is denk ik geen doel.

    3000 verwacht ik qua tijden niet veel van

    Ik verwacht wel een WR op achtervolging vrouwen
    Naar de NL mannen achtervolging ben ik benieuwd

    500 mannen verwacht ik qua Tijd niet veel van
    500 vrouwen gezien de vorm van Kodaira verwacht ik een WR

    1000 mannen heb ik hoge verwachtingen gezien van het hoge aantal mannen die 1.08 laag kunnen rijden op laaglandbanen.
    1000 vrouwen ben ik benieuwd naar Kodaira

    1500 mannen verwacht ik een winnende tijd van 1.42 en niet een 1.41
    1500 vrouwen verwacht ik gezien de eerste twee wedstrijden geen spectaculaire tijden.

    Persoonlijk vind ik het jammer dat we het wb seizoen niet begonnen zijn in Noord Amerika omdat velen de wb in SLC gaan schrappen.
    Giel1 en Sidekick vinden dit leuk.
  14. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Waarom dat? Er reden meer mannen onder de 35 dan ooit op een laaglandbaan bij de tweede omloop van Stavanger.
    Yuskov reed in Heerenveen 1:44.42. Vertaal dat naar Calgary en 1:41-hoog moet erin kunnen zitten (als de omstandigheden goed genoeg zijn).
    Dat was vier jaar geleden het geval, maar toen kreeg je giga veel afzeggingen voor Berlijn en met name Astana.

    Dat Calgary de laatste jaren wat minder ijs is gaan maken, daar ben ik het wel mee eens. Tijdens de WK sprints van '12 en '17 was het ijs snel, maar tijdens de WB van '13 en het WK allround van '15 viel het wat tegen. In 2015 werden er meerdere WB's verbroken in Calgary, maar ging het een week later in SLC op die afstanden nog veel harder. De zeer lage luchtdruk in Calgary neutraliseerde destijds het negatieve effect van het slechte ijs enigszins.
  15. Elina

    Elina Well-Known Member

    Ik mis Trevor...
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  16. michiel0128

    michiel0128 Active Member

    Op basis van de winnende tijden van 34,6 & 34,7 denk ik dat bet grote stap is naar een 34,0 of 34,1
    Of Pavel zijn 1000 in Heerenveen moet hoop geven.
  17. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Het wordt toch gewoon Bergsma/Verweij dit weekend op de mass start. Ik pak alvast de popcorn! Hoewel ik geen fan van Verweij ben, hoop ik wel dat het duo slaagt. Kan ontzettend goed uitpakken. Laat het maar een harde rit worden zodat we gelijk weten hoeveel diepgang Koen momenteel heeft.

    Wel heel zuur dat Bergsma nu gepasseerd wordt op de TP. Toen Blokhuizen het vorig jaar op een beslissend moment niet kon bijbenen (WK Afstanden) was er - terecht - geen haan die kraaide dat hij eruit moest. Bergsma heeft het gewoon heel goed gedaan, is een teamplayer (rijdt wanneer het moet, neemt de schuld op zich als de rit minder is - zelfs als het zijn schuld niet is), kan geweldig tegen het einde gaan jagen en verdiend gewoon zijn plekje. Prima dat hij niet 'basis' staat (terecht in deze mindere periode), maar hij moet toch gewoon reserve zijn? Die staat in Z-K op de OS gewoon aan de start en dan zal er wel weer een beroep op hem worden gedaan. Zal hij zich zeker gewaardeerd voelen... Hopelijk wordt er een beetje goed gecommuniceerd binnen die groep en met de bondscoach.

    In ieder geval wel een line-up die zeker qua reputatie gewoon moet (en hoop ik: gaat) winnen. Bosker is een goede reserve in zijn huidige vorm. Ik smul nu al van de toekomstige (potentiële) TP ploeg van de Nederlandse mannen; Roest, Huizinga, Bosker, E. Hoolwerf, Talsma en eventueel Geerdinck. Dat is luxe.
    Laatst bewerkt: 27 nov 2017
  18. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

  19. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Iets te veel posts over de TS gelezen, geloof ik :)

    Nogmaals: terecht dat hij nu niet rijdt, maar om hem nu niet eens als reserve op te stellen vind ik ver gaan. Zeker omdat hij op de OS zeer waarschijnlijk de derde/vierde man moet gaan worden (of Roest/Bosker moet zich op de 1.500m plaatsen).

    Wellicht is door Bergsma zelf gecommuniceerd dat hij beter meer rust kan nemen o.i.d. hoor, we zijn er zelf immers niet bij. Ik dacht echter dat hij inmiddels wel wat meer credits zou hebben opgebouwd.
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Bij de dames trouwens weer Ensing en Schouten, willen ze daar niet eens iemand anders testen (van der Weijden)?

Deel Deze Pagina