Finales moeten schaatsen aantrekkelijker maken

Discussie in 'Lange baan' gestart door Wilfred Luijckx, 22 nov 2015.

  1. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Eindelijk eens een verstandig iemand hier

    Heerlijk toch altijd weer, die naieve schaatsfan die denkt dat er niets aan de hand is omdat een stuk of 15 Die Hard posters hier een forum levendig houden , dus denkt men dat er geen enkel probleem is

    Nee hoor mensen geen vuiltje aan de lucht : Lange baan schaatsen vergrijst totaal niet, wordt niet gedomineerd door 1 land , is super mondiaal en staat al helemaal niet op de nominatie om vd olympische agenda te verdwijnen

    En o ja Sinterklaas bestaat ook !
    TheMayor, Hakkie2 en Wilfred Luijckx vinden dit leuk.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ach, wie klaagt over Nederlandse dominantie? Tussen 1953 en 1964 was het altijd 1-2-3 voor de USSR op het WK allround vrouwen. (fun fact: in al die jaren werd dat toernooi nooit in de USSR gereden)
    In die jaren was er geen EK allround voor vrouwen, maar als dat had bestaan, was er vast veel eremetaal voor Sovjetvrouwen.
  3. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Door de geschiedenis heen geld eigenlijk dat Gebruiken en tradities die star zijn en niet veranderen gedoemd zijn uit te sterven. Gebruiken die mee veranderen met de geest der tijd hebben meer kans om te overleven. Zo is het ook in de sport. Ik ben er daarom vóór dat er nieuwe dingen worden uitgeprobeerd in een poging de sport spannender te maken of beter aan te laten sluiten bij een breder publiek. Dit gebeurd in bijna alle sporten en de sporten waarbij het niet gebeurd raken bijna allemaal in vergetelheid, neem bijvoorbeeld worstelen. Het gekke bij het schaatsen vind ik dat er zogenaamd allemaal vernieuwingen doorgevoerd worden die in feite helemaal geen vernieuwingen zijn!

    Veel onderdelen worden als revolutionair geïntroduceerd terwijl ze eigenlijk gewoon uit de oude doos zijn opgehaald. Neem het onderdeel Mass Start, dit was in de jaren 1900 - 1930 ook al een heel populair onderdeel dat vaak verreden werd. Ook de trend naar kortere, snellere afstanden is niets nieuws. Vroeger was het kortebaanschaatsen vele malen populairder dan langebaanschaatsen. Dit is pas met de komst van (overdekte )kunstijsbanen omgeslagen. Toen werd het neerzetten van snelle tijden en het behalen van records belangrijker dan het winnen van een toernooi of wedstrijd. Met kortebaanwedstrijden was het te doen gebruikelijk dat deze in de vorm van een afvalrace werden verreden. Iets dat met de huidige onderdelen teampersuit en teamsprint en dus ook dit voorstel om finales te gaan rijden wordt getracht terug te brengen. Het idee is leuk, het is alleen jammer dat de huidige en toekomstige generatie langebaanschaatsers nog steeds alleen maar aan snelle tijden en PR's denkt. Ik vroeg laatst aan wat wedstrijdschaatsers waarom recreatie wedstrijden niet beter ingedeeld worden qua niveau zodat het voor iedereen mogelijk wordt een keer een wedstrijd te winnen. Het antwoordt dat ik kreeg was schokkend. Niemand had er nog ooit zo over gedacht. Het was voor iedereen op de club belangrijker om PR's te rijden dan om een wedstrijd te winnen. Schaatsers die er wel zo over denken stappen over op de marathon of op short-track. Ik denk dus dat er veel meer voor nodig is dan het invoeren van finalewedstrijden om deze gedachte om te buigen. Zolang het niet gedragen wordt door de sporters zelf zal het ook nooit serieus genomen worden. Je moet dit vanuit de jeugd al aanpakken. Je moet een generatie competitieve langebaanschaatsers kweken die winnen belangrijker vinden dan PR's rijden. Alleen is er bij jeugdwedstrijden bijna nooit tijd om bijvoorbeeld afvalraces te houden tijdens de KNSB uren. Ook wordt er uit kostenoverweging de keuze gemaakt om alle rijders op 1 hoop te gooien met als gevolg dat het alleen voor de oudste uit te groep mogelijk wordt om wedstrijden te winnen. Ook het principe dat je alleen op je eigen baan wedstrijden mag schaatsen helpt dit in de hand. Zolang dit niet doorbroken wordt blijft schaatsen een individuele sport en zullen afvalraces nooit populair worden.
    G1ant, McSmit, SprintMaster en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  4. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Ik vond langebaanwedstrijden altijd kapot saai. Je staat stervensvroeg op op zondagochtend, gaat naar de baan, rijdt daar je wedstrijden en gaat weer naar huis. Geen sfeer, geen strijd, niets. Alleen jij in een koude hal tegen de klok. Ik pleit al jaren voor het toevoegen van een mass-start aan het einde van een langebaanwedstrijd voor iedereen. Verschillende categorieën op basis van snelheid, niet leeftijd, tegelijk zo hard mogelijk rondjes rijden. Maak er een competitie van en je zult zien dat er weer meer mensen naar langebaanwedstrijden komen en dat ze een leuke ochtend hebben, zelfs als de individuele afstanden niet goed gingen.
    G1ant en EenBrabander vinden dit leuk.
  5. Giel1

    Giel1 Well-Known Member

    Spectaculaire sporten als skicross, aerials en moguls zie ik alleen op de olympische spelen voorbij komen. Op de NOS, Eurosport, de ARD of de NRK bijvoorbeeld worden deze sporten niet uitgezonden, zo populair zijn ze dus ook niet.
    Eelco, ZeeKoei en Eagle vinden dit leuk.
  6. TheMayor

    TheMayor Member

    Het moet allemaal rap gaan, zoals een 500 m, zodat de (Amerikaanse) zenders zoveel mogelijk reclametijd kunnen verkopen. Is er nu één sportliefhebber die NIET genoten heeft van de 10 km vrijdag? De VS-journalist die dat ooit zo spannend vond als "kijken naar gras dat groeit" mogen ze van mijn part op reportage naar Syrië sturen als straf... Maar dat interesseert hen geen klap. Geld geld geld... Waarom zijn puntenkoers en ploegkoers (wielrennen) afgevoerd op de OS? Duurt te lang... Veel interessanter is het om naar keirin te kijken, 5 ronden vlammen en we'll be back soon , time for a commercial break. Nog eventjes en een voetbalmatch duurt 6 x 15 minuten... *diepe zucht*
    ZeeKoei, Svenfan1, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  7. Giel1

    Giel1 Well-Known Member

    Klopt helemaal, er is een tendens dat alles sneller en spectaculairder moet. Bij een mondiale sport als tennis is hier echter geen sprake van. Het publiek wil juist lange wedstrijden zien, die vier á vijf uur duren. Alleen is in het tennis ongeveer 10 jaar geleden de best-of-five finales afgeschaft op de Masters toernooien, maar dit was om fysieke reden voor de spelers en niet omdat het publiek het wilde. Ook zal vanaf volgend jaar een tiebreak in de vijfde set van de Davis Cup worden gespeeld, eveneens met fysieke redenen als oorzaak.
  8. McSmit

    McSmit Active Member

    Oja. Over 2x 500m gesproken en dat het zogenaamd niet uit te leggen is aan iemand die het nog nooit gezien heeft. Waarom stellen we die vraag niet bij andere sporten waarbij je meerdere prestaties moet leveren en zelfs de slechtste mag wegstrepen zoals zeilen en de freestyle ski onderdelen halfpipe en slopestyle.

    Ik zie het al voor me. "NOS waarom zenden jullie bepaalde freestyle ski onderdelen niet uit?" "Aan de kijker is niet uit te leggen dat ze drie keer naar beneden komen en dat er maar twee tellen. Bovendien is het niet uit te leggen dat meerdere kenners, de zogenaamde jury, de actie bekijken en verschillend beoordelen."
    ZeeKoei, fransvanbakel en leenstrafan vinden dit leuk.
  9. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Of deze: waarom skiën de skiërs wel 1 keer de Afdaling en de Super G., maar 2 keer de Slalom en de Reuzenslalom?
    Super spannend toch? Knokte Alberto Tomba zich niet ooit terug van een kansloze 14e naar een 2e plek?
    Zo'n kans had Dan Jansen misschien ook wel verdiend ...

    Ik vind 2x 500 meter gewoon leuker. Eerlijker. En vooral ook spannender !!!
    Zeg nou zelf .. die ontknoping in Sotsji ... die was toch om van te smullen (behalve voor de Smeekens fans)?
    En als we na 1 run klaar waren geweest, was de uitslag Smeekens, Michel Mulder, Nagashima geweest. Toch wel een tikkie anders.
    Een historische 1 en 2 voor Nederland, ook super, maar dan zonder die onvoorstelbare ontknoping.
    Bij de dames had niet Boer het brons gepakt, maar Zhang.

    Wie herinnert zich niet dat Poutala vanaf "Pole" zijn eigen glazen ingooide in Vancouver?
    Nu werd het Mo, voor Nagashima die na de eerste omloop pas 6e was.

    Dat schitterende duel tussen Sang-Hwa Lee en Jenny Wolf in 2010 was trouwens ook niet verkeerd.
    Dat WAS - toen en daar - met Wolf in de laatste binnenbocht eigenlijk al niets ander dan 1 Grote Finale Rit !!

    Maar ja, wie ben ik ...
    fransvanbakel, ZeeKoei, proeme en 2 anderen vinden dit leuk.
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik ben overtuigd. Meteen invoeren op de 1000, 1500, 3000, 5000 en 10.000

Deel Deze Pagina