Blessure Kramer 2010 was te wijten aan B6-vergiftiging

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 14 nov 2015.

  1. HA01761

    HA01761 Active Member

    Dat ligt maar helemaal aan de dosering per pil :p
  2. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Wie op dit forum vindt het dan normaal? Ik zie niemand dat zeggen.
    Natuurlijk is het slikken van 24 pillen per dag niet echt normal te noemen en zoals ikzelf ook al eerder aangaf is het ook hoogstwaarschijnlijk niet bepaald verstandig.

    Dat is natuurlijk nog wel heel iets anders dan beweren dat iemand verslaafd was en niet meer zonder die pillen kon...
    leenstrafan vindt dit leuk.
  3. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    ZIe ook mijn reactie #62: of iets normaal/gezond is, is nog heel iets anders dan beweren dat iets een verslaving was.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Er wordt hier nogal vaak geroepen dat 'meer dan dagelijke behoefte' slecht zou zijn. Ik neem zelf dagelijks zeer onschuldige weerstand tabletten die je gewoon kunt kopen in de kruidvat. Op advies van de huisarts omdat ik (waarschijnlijk dankzij verminderde weerstand door fibromyalgie, al is dat nooit bewezen) zo'n 8 keer per winter griep had. Sinds ik die weerstand tabletten slik ben ik zelden meer ziek, alleen als alle 3 mijn kinderen ziek zijn wil ik nog wel eens mee doen.

    Eigenlijk van alles wat er in zit heeft het minimaal 150% van de ADH. En soms veel meer (tot 600%). En dat hebben al die supplementen.

    Meer dan ADH is dus helemaal niet slecht. Die ADH is een minimum, geen maximum.
  5. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Als je trouwens op de twitter kijkt van die Zoutenwelle zie je bekende namen staan:

    Max Caldas
    Gerard de Nooijer
    Raymond Verheijen
    Vera Koedoder
    Janneke Ensink
    Herre Zonderland
    Fuat Capa
    Mimoun Ouaissa
    Mark Wotte
    Hugo Vicente

    Nu zegt het natuurlijk helemaal niets wanneer je iemand volgt op Twitter. Maar verbaas mij er toch wel over aangezien ik de beste man ook niet heel sterk vind overkomen op zijn websites.



    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
  6. HA01761

    HA01761 Active Member

    Sporters zijn geen medici of gezondheidswetenschappers he ;)

    Maar bepaalde vitamines zijn nou net weer wel schadelijk bij overdosering.
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    ja, dat klopt wel. Maar hier werd in dit topic langzaam de tendens "alles boven de ADH is slecht". Dat klopt gewoon niet. Daarbij is overdosering ook nog eens heel wat anders dan ADH. Overdosering kan best 10x ADH zijn, oid. Door 'mijn' supplement, zo te koop in de Kruidvat, krijg ik 525% van de ADH B6 binnen. Dat zal zeker nog niet schadelijk zijn, anders doen ze dat niet in zo'n supplement. Ik moet dan natuurlijk niet de dagelijkse dosering gaan overschrijden (en zeker geen 20 van deze tabletten in gaan nemen...).
  8. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Nee, want dan loop je kans om ADHB6 te krijgen.
  9. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ik wil het toch nog even opnemen voor Sven of alle andere topsporters die zich (ver)grijpen aan voedingssuplementen en vitaminecomplexen. Ik train zelf momenteel zo'n 5 dagen per week 1,5 tot 2 uur per dag en heb daarnaast 1 keer per week een wedstrijd. Ondanks dat dit redelijk veel is voor een amateur, is dit amper de helft van wat topsporters trainen. Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dit niet te doen is zonder voedingssuplementen. Ikzelf gebruik alleen Creatine, Caseïne, Whey-isolaat en een goede sportdrank met wat ijzers en mineralen. Daarnaast kies ik ervoor om de overige macro- en micronutriënten via normale voeding tot mij te nemen. Het vereist echter wel enorm veel discipline om dagelijks minimaal 2 stuks fruit, 3 ons groenten en daarnaast voldoende zuivel, vlees, vis, noten, granen etc binnen te krijgen. Een patroon wat ik niet altijd vol kan houden. Soms heb je dagen dat je zin hebt om even een reep chocola weg te eten of een pak koekjes. Dan moet je het de dagen erop gewoon bekopen. Je merkt gelijk de symptomen van vitaminedeficientie. Je voelt je suf en vermoeid, hebt nog minder trek in gezond eten, de weerstand neemt af en je krijgt last van ongemakken als koortslip, aften, kramp, stijve en kloppende spieren etc.. Ik kies er dan voor om een paar dagen gas terug te nemen en juist te focussen op gezond eten ondanks dat je er helemaal geen trek in hebt. Totdat de zin om te trainen vanzelf weer terug komt. Voor een topsporter betekend dit echter stilstand of achteruitgang. Iets wat niet altijd acceptabel is. Ik kan mij niet voorstellen hoe groot hormonale schommelingen zijn als je zo'n 6 ijstrainingen van 1.5 a 2 uur in de week hebt en daarnaast ook nog eens 1 hersteltraining, 2 conditietrainingen en 2 of 3 krachtrainingen plus 1 keer per 2 weken een wedstrijd. Ik kan jullie wel zeggen dat dit niet te doen is zonder suppletie van vitamines en mineralen. Vitamines en mineralen zijn essentieel voor het op peil houden van neurotransmitters en hormonen in je lichaam. Zeker voor een topsporter zijn de gevolgen van vitaminedeficientie vele malen groter dan van een vitamine overschot. Dan is de greep naar zo'n pilletje gauw gemaakt.

    Sven Kramer kreeg 25mg B6 per dag. Dat is volgens het artikel 16x de aanbevolen hoeveelheid per dag, maar is ook gewoon onder de maximaal veilige dagdosis bij chronisch gebruik volgens de EFSA.
    Laatst bewerkt: 18 nov 2015
    strawbale, Sidekick en fransvanbakel vinden dit leuk.
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Er zijn wel topsporters die het allemaal zonder tabletjes doen (Marcel Kittel bijvoorbeeld, volgens de documentaire over de Giant-ploeg), maar andere mensen merken het voordeel van supplementen al bij stevige amateursport of gewoon zonder enige sport al.
    Je zou kunnen zeggen dat sporters makkelijker hun voedingsstoffen binnen krijgen omdat ze nou eenmaal meer calorieën verbranden (en dus ook meer eten om het aan te vullen), maar bepaalde vitaminen heb je ook weer harder nodig als schaatser dan als bankzittende schaatskijker.

    Uiteindelijk verschilt het zeer sterk van mens tot mens en wat bij de een werkt is zelden een garantie voor de ander. Sommige mensen snacken en roken tot hun 100e jaar en andere mensen beoefenen topsport en overlijden rond hun 40e (zoals vandaag nog rugbylegende Jonah Lomu).
  11. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Het probleem is dan ook niet dát een sporter voedingssupplementen gebruikt maar de HOEVEELHEID die hij gebruikt
    Elke topsporter gebruikt voedingssupplementen en heel veel niet- topsporters doen dat ook
    Nu het winter is doe ik dat zelf ook ; maar ik neem er geen 24 op een dag en dat is nu net het verschil
  12. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Voordat er voedingssupplementen bestonden werden er ook topprestaties geleverd, waarvan sommige mbv doping maar het merendeel zonder.
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Ja, maar toen hadden je tegenstanders ook geen voedingssupplementen. Dus streed je met gelijke kansen. Nu zonder supplementen tegen tegenstanders met supplementen... Dat maakt je in elk geval een stuk minder kansrijk, om niet meteen te zeggen kansloos.

    Waarom denk je dat veel wereldrecords in sporten nog verbroken worden, ook waar er geen technische innovaties bij komen (zoals bij een pure sport als hardlopen)? Puur door verbeterde trainingsmethodes en verbeterde voeding. Als je dat laatste laat liggen, maak je het jezelf wel erg moeilijk.
    dsdevries vindt dit leuk.
  14. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Wat wil je hiermee zeggen? Het gaat er niet om wat men vroeger deed. Als je nu topsporter wilt zijn moet je het opnemen tegen andere topsporters die ook supplementen gebruiken. Als je het nu zonder kan, dan prima, maar de waarheid is dat het gewoon bijna niet mogelijk is. Men schaatst steeds harder omdat de wetenschap steeds verder is. Niet alleen qua techniek en trainingsvormen, maar ook qua voeding. Dat heet ontwikkeling en is onvermijdelijk. Of je het nu wilt of niet. Met een "vroeger was alles beter"-instelling kom je niet zo ver in de wereld. En het merendeel zonder doping? Inmiddels is toch wel gebleken dat het juist andersom was. Dus of het nu echt zoveel beter was?
  15. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Mij de vraag stellen is niet de vraag zelf beantwoorden, lijkt me. Ik zeg niet "vroeger is alles beter", maar (alleen) dat er in het verleden ook topprestaties geleverd zijn. Abebe Bikila liep meer dan 55 jaar geleden de marathon in 2.15, blootvoets.

    Ik hoop dat je je bewering dat inmiddels toch wel gebleken is dat het merendeel (van vroegere) topprestaties met doping behaald is kunt onderbouwen - we zullen zien.
  16. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Ene M. Phelps heeft trouwens geen moeite om (meer dan) jouw "dagelijks minimaal 2 stuks fruit, 3 ons groenten en daarnaast voldoende zuivel, vlees, vis, noten, granen etc" binnen te krijgen:

    http://www.michaelphelps.net/michael-phelps-diet/

    PS: Ik zelf trouwens ook niet en ik sport amper (meer)
  17. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    "Je merkt gelijk de symptomen van vitaminedeficientie. Je voelt je suf en vermoeid, hebt nog minder trek in gezond eten, de weerstand neemt af en je krijgt last van ongemakken als koortslip, aften, kramp, stijve en kloppende spieren etc.."

    Misschien wat minder whey isolaat nemen: http://www.medicalnewstoday.com/articles/263371.php?page=2
    ZeeKoei en leenstrafan vinden dit leuk.
  18. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Maar dsdevries is helemaal geen topsporter, dus heeft dat helemaal niet nodig.
  19. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Even een quote uit jouw eigen artikel
    Euh, Ene M. Phelps heeft dus wel degelijk moeite om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit binnen te krijgen. En als ie zijn vitamines en mineralen dus niet uit groente en fruit haalt, waar haalt ie ze dan vandaan? Daar wordt in dit artikel met geen woord over gerept.
  20. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ik gebruik nooit meer dan 24gram whey isolaat per dag en de symptomen die ik beschrijf komen met uitzondering van 1 totaal niet overeen met de symptomen in jouw artikel. Ik heb geen maagklachten, geen verminderde eetlust (enkel minder trek in GEZOND eten), misselijkheid en geen hoofdpijn. En Cramps is wat anders als Cramp. Cramp betekend kramp in je spieren, cramps zijn maagkrampen. Maar ik waardeer het dat mijn gezondheid je aan het hart gaat.

Deel Deze Pagina