Hoe de kwalificatie voor het WK afstanden te regelen?

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 13 dec 2014.

?

Hoe de kwalificatie voor het WK afstanden te regelen?

  1. Via de Wereldbekerstand (dus veel te verdienen in november/december)

    1 stem(men)
    5,6%
  2. Via NK allround en NK sprint (zoals nu op de 500/1000/5V/10M)

    4 stem(men)
    22,2%
  3. Via een te houden WK Afstanden Kwalificatie Toernooi rond kerst (zoals bij de OS)

    8 stem(men)
    44,4%
  4. Via een losse kwalificatiewedstrijd in januari (zoals nu op de 1500/3V/5M)

    0 stem(men)
    0,0%
  5. Via de Wereldbeker eind januari/begin februari (dus selectie vlak voor het WK)

    4 stem(men)
    22,2%
  6. Een andere oplossing namelijk: ... (leg uit)

    2 stem(men)
    11,1%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Met ingang van dit seizoen, het post-Olympische seizoen 2014/2015, is het WK afstanden naar midden februari verschoven en zijn de WK sprint (voorheen in januari) en de WK allround (voorheen in februari) nu pas daarna, dus eind februari of begin maart. Dit om de drie niet-olympische seizoenen meer in te delen zoals het olympische (en belangrijkste) seizoen.

    De afgelopen jaren was het WK afstanden altijd pas in maart, en geschiedde de kwalificatie daarvoor (drie personen per afstand) altijd via de wereldbeker met een systeem van de beste in het wereldbekerklassement plus de beste één of twee tijdens de laatste wereldbekerwedstrijden. In de Olympische jaren was er de laatste keren rond kerst het grote Olympische Kwalificatie Toernooi, wat zeker de afgelopen keer een groot spektakel opleverde.

    Dit jaar is de kwalificatie voor de WK afstanden als volgt geregeld:
    • 500 meter: de beste rijders op grond van het klassement over 2×500 meter tijdens het NK Sprint (17-18 januari).
    • 1000 meter: de beste rijders (snelste tijd) van het NK Sprint (17-18 januari).
    • 1500 meter: de beste rijders van de selectiewedstrijd op 23-24 januari 2015.
    • 3000 meter (V) & 5000 meter (M): de beste rijders van de selectiewedstrijd op 23-24 januari 2015.
    • 5000 meter (V) & 10.000 meter (M): de beste rijders van de selectiewedstrijd, tijdens NK allround (27-28 december 2014).
    • Massastart: de bondscoach selecteert uit een voorselectie bestaande uit de Nederlands kampioen, eventuele winnaars van een wereldbekerwedstrijd, een aan te wijzen knecht en een aanwijsplaats.
    In het topic over het NK allround is de discussie al levendig losgebarsten (zeker in casu de heer J. Bergsma), en omdat er meerdere afstanden en meerdere te vergeven plekken zijn laat ik meerdere goede antwoorden toe in de poll. Het is een illusie om te denken dat we hier op het forum een ideale methode vinden, maar een peiling zou wel een soort richting kunnen aangeven.
    Helaas staat de forumsoftware het niet meer toe om van mening te veranderen, maar misschien kunnen we om dat op te vangen rond het WK afstanden een poll houden om te evalueren of de huidige methode gewerkt heeft?

    Verder kan @Krizz @Lisan of @SprintMaster eventueel de berichten uit het andere topic hierheen overplaatsen? Of lukt dat niet omdat dan de poll in de war komt omdat dit dat niet meer chronologisch het eerste bericht is?
  2. Koen

    Koen Well-Known Member

    niet via het NK allround of NK sprint vind ik, heb maar gekozen voor extra wedstrijd voor een WKAKT
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik heb een absolute hekel aan speciale kwalificatiewedstrijden en volgens mij (bijna) alle schaatsers ook. Nog een extra weekend pieken... Dus alsjeblieft tijdens de wedstrijden die daar prima geschikt voor zijn: de NK sprint en allround. En als dat niet gaat, dan draaien ze het NK sprint en allround maar om met het NK afstanden, en dan bij de NK sprint en allround de top 2 zich vast katen kwalificeren voor de EK/WK. Bij het NK sprint en allround dan natuurlijk een bijprogramma voor de selectie van de WB.

    De andere plaatsen voor WK sprint en EK allround in te vullen op het NK afstanden.
  4. Elina

    Elina Well-Known Member

    *Via een te houden WK Afstanden Kwalificatie Toernooi rond kerst (zoals bij de OS)
    Ieder jaar 26-30 december feest!
    Alle seizoenen gelijk aan het olympische seizoen.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  5. proeme

    proeme Well-Known Member

    Ik stemde op de wereldbekerstand, ook al heeft dat ook forse nadelen (want hoe plaats je je dan voor het WK als je je niet voor de WB hebt geplaatst? extra sneu als dat gebeurt door een blessure). Voordeel is dat wereldbekers dan nog meer ergens over gaan. Slaan ook minder mensen het over, en het is beter dan één toernooi waar het alles of niets op één moment is.

    Vanwege het genoemde nadeel zou een apart kwalificatietoernooi een goed idee zijn, maar dan hebben schaatsers nóg een extra weekend terwijl ze nu al niet alles willen rijden.

    Toen las ik de suggestie van Hakkie: NK allround en sprint als seizoensopener (met WB-kwalificatie) en NK Afstanden later met dáár kwalificatie voor de grote toernooien (allround, sprint en afstanden)
    ik vind dat wel een prima oplossing eigenlijk :)
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij verplaatsen van berichten komt het oudste bericht bovenaan., dus dat levert een rare openingspost op.
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dat valt op te lossen door de eerste wereldbekerkwalificatie eind oktober te doen, dan de wereldbekers in november en december één of twee plekken te laten bepalen, dan de toernooi rond kerst en januari de nieuwe wereldbekerplekken te laten bepalen en dan de WB vlak voor de WK afstanden ook nog één of twee plekken. Als je het voorseizoen de beste bent kom je op het WK, als je het voorseizoen mist heb je ook nog een goede kans.

    Dat heeft een groot nadeel, namelijk dat de plaatsing voor WK sprint en EK/WK allround wel erg ver van tevoren komt te liggen, óf dat de NK sprint/allround daar niet meer de kwalificatietoernooien voor zijn en dat is juist heel erg makkelijk, dat zijn de ideale toernooien, een paar weken ervoor, zelfde format, matige alternatieven.
  8. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Misschien, een suggestie, om over twee weken te gaan verplaatsen als iedereen de poll en uitleg hier gezien heeft en de discussie over het NK ook over het NK gaat.
  9. skate performance

    skate performance New Member

    Het moeilijke is, het volgende:
    Tijdens de OS was er een kwalificatie toernooi, dit niveau was bijzonder hoog, met die matrix formule.
    Als je kiest voor een kwalificatie toernooi, ja wanneer ? eind december is nk allround, januari is ek allround,
    dus gaat die kwalificatie ten koste van de allrounders. Misschien is de WB stand een optie, maar wat zoals nu
    dat ze WB's overslaan. Misschien tijdens de nk allround per afstand kwalificatie, afweging van aanwijzing
    aanwezig als noodscenario. Ik denk dat met dit pakket schaatsers echt gedwongen worden keuzes te maken.
    Misschien is dat wel beter, misschien ook niet.
    Maar 2 mensen voor de 10km op de wk afstanden vindt ik belachelijk.
  10. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Als het voor de 1 iemand (de kampioen, of eventueel 2 schaatsers, de top 2) in oktober al bekend is dat hij naar het EK allrount/WK sprint mag, weet je in ieder geval zeker dat die daar heen kan pieken, ipv naar een kwalificatietoernooi. Zou wel eens goed uit kunnen pakken.

    De rest kan dan toch op een NK afstanden, op dezelfde manier als altijd de selectie voor het WK allround wordt aangevuld.
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    En het heeft het nadeel dat iemand die 1000 en 1500 combineert dat bijna niet maken kan op de wereldbeker. Koen Verweij en Ireen Wüst zullen het allroundtoernooi willen rijden, maar missen dan de wereldbeker 1000 meter en Kjeld Nuis zal het sprinttoernooi rijden en mist daardoor de wereldbeker 1500 meter. Dat heb je juist goed opgevangen door te openen met het afstandstoernooi.
  12. skate performance

    skate performance New Member

    Ik deel de laatste 2 meningen, wat vinden ze hier bij de knsb van of moeten ze weer buigen van die ISU, die ipv hervormen
    liever afbreuk doet aan kwaliteit en juiste opzet voor de schaatsers.
  13. Bokito

    Bokito Active Member

    Mijn eerste post in 2014/2015; leuke discussie. Ik ben voor een mengvorm, overigens zowel als kwalificatie voor de wereldbekerwedstrijden als voor het WK afstanden.
    *Kwalificatiemoment 1: NK afstanden.
    *Vervolgens wordt het eerste segment wereldbekerwedstrijden gereden, de helft (naar boven toe afgerond) van het aantal beschikbare plekken voor het tweede segment wereldbekerwedstrijden en het WK afstanden wordt opgevuld door de besten in de wereldbeker.
    *Kwalificatiemoment 2: NK Allround (op 1500, 5000 en 10000 km; uiteraard aangevuld met specialisten die in een aparte sectie rijden) & NK Sprint (voor 500 en 1000 meter). Hier wordt het aantal beschikbare plekken dat over is voor het tweede segment wereldbekerwedstrijden en voor het WK afstanden opgevuld.

    *Voordeel 1: 2 heldere selectiemomenten eind oktober en eind december/begin januari. Iedereen kan naar deze twee momenten toeleven, je krijgt twee kansen in het schaatsseizoen (en nog een derde voor allrounders richting WK allround). Geen overvloed aan selectiemomenten dus.
    *Voordeel 2: de wereldbeker blijft een belangrijke rol spelen (zij die de plekken voor het WK afstanden afdwingen kunnen deze ook bezetten).
    *Voordeel 3: je kunt je zowel voor wereldbeker als voor WK afstanden nog plaatsen al ben je niet goed in het eerste deel van het seizoen.
    *Voordeel 4: diegenen die aan het begin van het seizoen goed zijn hebben een streepje voor, doe je het goed in de wereldbeker hoef je je daarna niet meer te kwalificeren en kun je schrappen in je programma dan wel voor een NK Allround gaan.
    *Voordeel 5: je kunt als schaatser zelf bepalen wat je kwalificatiemethode wordt (en daarmee je seizoen zelf indelen), je kunt of alles zetten op het toernooi in december/januari of alle wereldbekerwedstrijden rijden voor een goede ranking.

    *Nadeel: Als je niet presteert in oktober of december/januari is het schaatsseizoen voorbij.

    Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden. Al met al bouw ik dus een selectiemoment minder in dan de KNSB en honoreer ik zij die goed zijn in de wereldbekers. Een win-win situatie, KNSB doe er wat mee ;).
    Tuttifrutti vindt dit leuk.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik vind het een prima idee. Zolang er maar geen pure kwalificatiewedstrijden zijn die verder nergens over gaan en die dus ook geen publiek trekken. Dat is funest voor de sport en de sporters... Hoe ze dat doen maakt mij niet zo veel uit.
  15. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ik ben er voorstander van om enkelen al op voorhand aan te wijzen, maar minimaal één plek per afstand open te houden. Dan denk ik aan:
    Smeekens en M. Mulder op de 500m
    Groothuis op de 1000m
    Verweij op de 1500m
    Kramer en Bergsma op de 5000m
    Bergsma op de 10.000m
    Boer op de 500m
    Leenstra en Wüst op zowel de 1000 als 1500m
    Wüst op de 3000m

    Zij hebben al meermaals bewezen van wereldklasse te zijn op deze afstanden en rijden vrijwel altijd bij de beste drie Nederlanders. Daarom deze prestaties belonen en hun vrijstellen van kwalificatiewedstrijden, zodat zij zich op de internationale toernooien die er echt toe doen kunnen richten.
    Neem als beste voorbeeld Kramer op de 5000m. Hoe veel jaren is het geleden dat hij niet bij de beste drie Nederlanders op een 5km hoorde? Moet Kramer dan een extra kwalificatiewedstrijdje rijden om dit nogmaals te bevestigen? Dit om bijvoorbeeld een Douwe de Vries of Wouter Olde Heuvel, die nooit een internationale hoofdprijs wonnen, een grotere kans op plaatsing te bieden? Natuurlijk roepen de gemaakte keuzes altijd discussie op, maar dan moet je maar zorgen dat je zo goed bent dat je niet ter discussie staat.
    willempaap, Elina en frederica vinden dit leuk.
  16. Tsuki

    Tsuki Active Member

    Smeekens en M. Mulder bij de mannen en Boer bij de vrouwen waren de afgelopen maanden niet van het niveau dat ze vorig jaar hadden. Bovendien hakt een 500m. er minder in dan een langere afstand. Ik zou juist voor deze afstand dit seizoen nog niemand op voorhand willen aanwijzen.
    Wüst en Leenstra vind ik op de door @De Keizer genoemde afstanden onomstreden. Kramer en Bergsma op de genoemde afstanden aanwijzen zou ik ook zeer terecht vinden. Bij de 1000m mannen snap ik de keus voor Groothuis niet helemaal: Nuis en Otterspeer hebben ook goede uitslagen gereden en waren soms beter dan Groothuis. Ik zou voor deze afstand en de 1500m nog geen enkele heer bij voorbaat aanwijzen. Op de 1500m hebben Olde Heuvel en Nuis betere uitslagen gereden dan Verweij. Of laat je de uitslagen van Sochi nog meetellen?
    Laatst bewerkt: 1 jan 2015
  17. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ik heb als uitgangspunten genomen:
    - Topprestaties moeten worden beloond en dat betekent dat je toppers optimaal faciliteert op weg naar nieuwe kampioenschappen;
    - De belangen van bewezen wereldtoppers gaan boven de belangen van schaatsers die zich nog niet op cruciale momenten hebben bewezen;
    - Er voor iedere afstand een selectiewedstrijd moet zijn waarbij minimaal één startplek op het spel staat. Bij voorkeur zo'n selectiewedstrijd integreren in een reguliere wedstrijd zoals een NK;
    - Sochi telt voor mij inderdaad mee. Voor mij volstaat het tonen van vormbehoud voor diegenen die tijdens het voorgaande seizoen getoond hebben van absolute wereldklasse te zijn tijdens de belangrijkste wedstrijd in vier jaar. Dat weegt voor mij zwaarder dan een aardige prestatie in een World Cup.

    Smeekens en M. Mulder zijn dit seizoen minder dan in Sochi, maar desondanks dit jaar absoluut de beste twee Nederlanders. Jongens als Schipper en Jorritsma hebben het al moeilijk genoeg om zich in de A-groep te rijden... R. Mulder heeft gewoon pech dat hij geblesseerd raakte, maar er is nog een plek open waar ook Otterspeer voor in aanmerking komt.
    Groothuis heeft met olympische en wereldtitels prijzen gewonnen, waarvan Otterspeer en Nuis vooralsnog alleen maar kunnen dromen. Zij kloppen Groothuis dit seizoen inderdaad weleens, maar Groothuis is gewoon wel bij de beste 3 Nederlanders in de World Cup en dat beschouw ik daarom maar als vormbehoud. Wanneer Nuis en/of Otterspeer dit seizoen echt indrukwekkend gepresteerd hadden (zoals bijv. Kulizhnikov) dan had diegene die dat gepresteerd had van mij ook aangewezen mogen worden. Tot dusver is Nuis er echter veel beter in om te vertellen dat hij Kulizhnikov kan gaan kloppen, dan dat hij dat daadwerkelijk laat zien...
    Voor Verweij geldt op de 1500m een beetje hetzelfde als Groothuis op de 1000m. Olde Heuvel en Nuis doen het best aardig op deze afstand, maar zijn niet uitzonderlijk goed.
    De enige aan wie ik twijfelde was Boer. Zij is niet van absolute wereldklasse (kan niet tippen aan een Sang-Hwa Lee). Wel heeft zij als enige Nederlandse vrouw ooit een olympische medaille op de 500m gewonnen, is ze al jaren vrij stabiel en ook weer de best geklasseerde Nederlandse in het wereldbekerklassement. Zij profiteert wat mij betreft dus van het relatief lage niveau van Nederland op deze afstand.

    Ik vind dat het aanwijzen van schaatsers dient te gebeuren door onafhankelijke (voorzover dat mogelijk is) mensen met een grote status in deze sport. Dus niet door een Arie Koops, maar mensen als Schenk, Ritsma, Gemser, etc.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Alsjeblieft toch niet weer schaatsers aan gaan wijzen. En zeker niet op vage gronden. Als er iets dramatisch uit pakt is dat het wel. Tot aan rechtsgangen aan toe, waarschijnlijk. Als je al aan gaat wijzen moet het op basis van een duidelijke grond. Bijvoorbeeld: de beste op het WK afstanden / de OS van vorig jaar. Of de beste in het WB klassement. Of iedereen die een WB gewonnen heeft. Zoiets. Alleen dan is aanwijzen te verdedigen.

    Maar ik zie veel meer aan een echte trial met als achtervang een commissie van wijzen die bij calamiteiten (val, diskwalificatie, ziekte) bij elkaar komt.
    Sidekick vindt dit leuk.
  19. andre77

    andre77 Active Member

    Totaal niet mee eens Hakkie2. Waarom zouden schaatsers die onomstreden bij de beste 3 van Nederland horen, dat nog een keer moeten bewijzen? Gevolg is dat zij zich nog een keer moeten inspannen en dat er kans is dat zij zich door een calamiteit niet plaatsen.
    Dat argument van rechtsgangen klopt niet, die krijg je juist als je alles wel tot in regels gaat vastleggen. Dan kunnen schaatsers deze regels bij een rechtsgang laten toetsen. Als je als regel opneemt dat een selectiecommissie schaatsers bij voorbaat mag aanwijzen, dan kan niemand daar wat van zeggen. Dan is er geen regel die overtreden wordt en is een rechtsgang niet mogelijk.
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @andre77: ik heb niet echt het idee dat jij door hebt wat voor zaken er spelem bij het CAS. Juist zulke regels zorgen altijd voor problemen.

    En verder: als ze zo bewezen top zijn, dan moeten ze op 90% de kwalificatie halen. En voor calamiteiten heb je dus een commissie achteraf.

Deel Deze Pagina