Welke schaatsen voor beginner?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Fleur2, 27 okt 2013.

  1. Fleur2

    Fleur2 New Member

    Hallo schaatsers,

    Ik ben mij aan het oriënteren op nieuwe schaatsen en wil graag weten welke schaatsen ik in overweging moet nemen. Kunnen jullie tips geven?

    Mijn verhaal:
    Als kind alleen de basis geleerd, twintig jaar niet geschaatst en vier weken geleden begonnen met lessen om te leren schaatsen. De eerste lessen geschaatst op een paar 20 jaar oude Viking junior schaatsen, omdat ik die had liggen. Ik sta goed op deze lage noren, heb geen last van mijn enkels, maar merk dat de schoen weinig steun geeft (over de rest kan ik als beginner weinig zeggen).

    Ik vind het schaatsen zo leuk dat ik wil investeren in een paar nieuwere/betere schaatsen. Doel: jaarlijks lessen op de ijsbaan en bij natuurijs tochten schaatsen. Ik zal natuurlijk moeten passen, maar ik wil het grote aanbod aan schaatsen graag terugbrengen naar een aantal goede prijs/kwaliteit kandidaten.

    Welke schaatsen kunnen jullie aanraden? En waarom?

    Alvast vriendelijke bedankt,
    Fleur
  2. schaatsbart

    schaatsbart Member

    hallo fleur.
    leuk dat je zo enthousiast bent, en dat je een plan trekt met schaatsles en baan en buiten.
    Om niet meteen de vette flappen te moeten trekken, zou ik eens gaan kijken bij een schaatswinkel die ook gebruikte schaatsen verkoopt.
    Mogelijk dat je in een tussenfase beter af bent met een goede tweede hands, die je ook kunt passen.
    Ik denk dat bijvb. de marathon mid van viking kwa schoen al veel in zich heeft, als opstap naar de thermo schoenen. Zeg dit speciaal omdat deze schaats waarschijnlijk ook en geod te verkrijgen is, in schaatswinkels , et tweede hands schaatsen. het is een gangbare schoen(schaats), die ook uit te breiden is naar klapschaats, voor een matige investering.
    Voor natuurijs is een vaste schaats stukken veiliger, dan een klapschaats, dus als je met al je afwegingen en plannen voor de toekomst kijkt, denk ik dat dit een mogelijk goede optie is, moet denk ik echt wel onder of rond de 200 euro denken. Daarbij zijn de vikingmessen ook in de lagere prijsklassen uitstekend en beproeft.
    Uiteraard zijn er vast nog wel vele alternatieven kwa merken, maar ga naar een goede winkel is mijn advies, je verhaal is duidelijk, dan kom je er wel uit!
    Beetje geluk met je zoektocht, en hoop dat je wat vindt!
    Groetje bart.
  3. kmourits

    kmourits New Member

    Wat mij betreft zijn de schaatsen voor de toekomst zeker voor op buitenijs schaatsen met langlaufschoenen en -binding. De voordelen tov de klassieke noren zijn legio: comfortabel, warme voeten, meer stabiliteit, losse ijzers, makkelijk klunen, makkelijker over scheuren en bobbelijs en daarmee ook veiliger. Op de Weissensee rijdt al bijna de helft op dit type schaatsen. Sinds 1996 rijd ik hier al op. Het heeft mijn actieradius ongeveer verdubbeld en mijn schaatsplezier wel vertienvoudigd. Van een krabbelaar naar een lange afstandschaatser. Juist ook geschikt voor beginners.
  4. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Ja, kan me die keuze goed voorstellen.
    Doch als je meer baanschaatsen doet, en dat is met onze winters toch vaak het geval, zou ik niet voor die kluunschaatsen kiezen.
    Nb er zijn type schaatsen die zowel vast als in klap gebruikt kunnen worden, dacht dat het Balangrud schaatsen zijn. zal nog eens kijken voor wat opties.
    heb hier een linkje over de zandstra schaatsen met beide opties.http://www.zandstraschaatsen.nl/shop/in ... ex&cPath=2
  5. Fleur2

    Fleur2 New Member

    Schaatsbart en kmourits, bedankt voor jullie reacties.

    Schaatsbart, ik dacht dat een klapschaats meer geschikt is voor ervaren schaatsers (en dat ik voorlopig dat niveau niet ga halen). Of denk ik dan verkeerd?

    Kmourits, gezien de Nederlandse winters denk ik dat ik vaker op de ijsbaan verkeer dan op natuurijs. Warme voeten klinkt aantrekkelijk igv natuurijs, maar ik heb ook andere oplossingen op internet gezien. Hoe verhoudt de warmte van zgn kappen zich tov de door jou genoemde schoenen?
  6. schaatsbart

    schaatsbart Member

    ha Fleur,
    ja in zekere zin is dat wel zo; de klapschaats is ontwikkeld met oog op de wedstrijdschaatsers. Maar sinds die op de markt zijn gekomen zijn de ontwikkelingen door gegaan voor recreatieve schaatsers. In de praktijk is het eigenlijk makkelijker om met klapschaatsen te rijden met name in de bochten; vergevingsgezind in zake het diepzitten, dat met vaste schaatsen een voorwaarde is om een bocht echt goed te lopen. feit is dat je zoiezo moet leren goed achterop te zitten, met een klapschaats gaat het mechanisme open als je teveel voorop zit, echter daar wen je zeer snel aan.
    voor minder ervaren schaatsers wordt algemeen aangenomen dat lage noren(vast danwel klap) een betere optie is; je staat dichter op het ijs; t is een gevoelskwestie. Hoge noren zijn uiteindelijk noodzaak voor de coureurs onder ons, omdat bij het lopen van de bochten op hoge snelheid, dankzij de schuine hoek van het lichaam de schoen mogelijk het ijs raakt, dat resulteerd in een valpartij.
    De link van de balangrud schaatsen hebben dus het voordeel en laag te zijn , en stevige kwaliteitsschoenen, en de mogelijkheid in keuze naar jouw wensen vast of klap te zetten. Op de baan zal je zeker op gegeven moment aan de klapschaats gaan denken; comfort dient de mens zeg maar. Buitenijs is dan weer ideaal dat je schaatsen met een klipje vast kunt zetten, want dat is met slechte omstandigheden met klappers vragen om vallen.
    De marathon mid, heeft 3 opties: lage potten en hoge potten(lees lage noren en hoge noren), indien je wilt is er een klapsetje die je eronder kunt laten zetten, volgens mij kost die zo,n 150 euro inmiddels. je hoeft dan geen geheel nieuwe schaatsen te kopen wat de koste drukt. deze laatse vind je vrij makkelijk 2e hands, in tegenstelling tot de balangruds, toch een merk dat al zo oud is als viking, dus expertise is daar wel garantie voor goede produkten, tegen scherpere prijsen. is wel even zoeken naar een wederverkoper, want schaatsen online kopen zonder eerst te passen zou ik niemand aanbevelen.
    maak je niet teveel zorgen over koude voeten in je overwegingen, daar zijn nog schaasschoen hoezen die bij barre weersomstandigheden uitstekend dienst doen, ( overschoentje ahw.)
    En hoe beter je techniek, hoe minder koude voeten.
  7. Fleur2

    Fleur2 New Member

    Dank voor je uitgebreide uitleg Schaatsbart. Ik heb inmiddels een adres gevonden waar naast nieuwe ook tweedehands schaatsen worden verkocht en ga daar binnenkort kijken.
  8. Duncan

    Duncan Member

    Ik ben nu in mijn derde jaar lessen en had de 37 jaar daarvoor eigenlijk nooit echt geschaatst.
    Zonder talent dus nog steeds eigenlijk geoefende beginner :).
    Begonnen met Viking Junior (die had ik nog van vroeger), toen snel overgestapt op Viking Mid en sinds vorig jaar Viking Marathon Speciaal.
    Met die laatste stap ging ik heel erg vooruit in comfort, en ik denk dat ik achteraf meteen met die had moeten beginnen.
    Met de Mids had ik vaak pijn onder mijn voetzool, met de Marathon Speciaals echt nooit.
  9. Fleur2

    Fleur2 New Member

    Hallo Duncan,

    leuk, dezelfde schaatsgeschiedenis als mij met het verschil dat ik in het eerste jaar zit. Ik ga goed vooruit en kan de beginnersgroep inmiddels prima bijhouden. Ik hoop dat een paar betere schaatsen het schaatsen makkelijker en nog leuker maken.

    De Marathon Speciaal zet ik op mijn lijstje van kandidaten.

    Ik heb mijn "schaatsjuf" nog om advies gevraagd. Zij adviseerde lage schaatsen, maar dan een iets hogere schoen dan die van de Viking Junior. Denk aan de Viking unlimited. Een tweede hands Raps moest ik ook zeker passen, wat Schaatsbart en iemand in mijn sportschool mij eigenlijk ook al adviseerden. Ik ga de genoemde potentiële kandidaten passen, want het is ook een kwestie van passen en meten. Juf gaf ook nog aan in welke ronding de schaatsen geslepen moeten worden, dus volgens mij ga ik goed geïnformeerd op pad.

    Bedankt voor jullie info allemaal.
  10. NummeroTwaalf

    NummeroTwaalf New Member

    Hi Fleur2,

    Ben benieuwd welke keuze jij gemaakt hebt.
  11. Sirdutchy

    Sirdutchy New Member

    Dezelfde vraag voor mij.
    Fanatiek wielrenner, die de winterperiode de weg wenst te verruilen voor de schaatsbaan.
    Helaas heb ik al ruim 20 jaar niet geschaatst en nooit op Noren.
    Het materiaal van nu maakt mij erg nieuwsgierig. Mijn gevoel zegt me dat ik beter direct op klapschaatsen kan starten om niet aan twee verschillende schaatstypes te hoeven wennen.
    Binnenkort ga ik naar de Vechtse Banen in Utrecht voor een Instuifles, waar ik volgens mij (klap)schaatsen kan huren. Zal een goede test zijn. Mocht ik het leuk vinden (lees : vooruit komen zonder benen te breken) zal ik lessen nemen via een cursus en overweeg ik om nieuwe schaatsen te kopen.
    Heeft iemand advies aangaande het leren op klapschaats (Noren) of gewone schaats (Noren).
    Tips voor een goede schaatsspeciaalzaak in Utrecht e.o. zijn ook welkom.

    Dank
  12. schaatsbart

    schaatsbart Member

    @sirdutchy,
    hallo , lees dat je helemaal geen ervaring hebt met noren. Zou toch aanbevelen een tijdje op vaste noren te starten voor het ontwikkelen van het gevoel van balans, en de technische aspecten van afzet, schaatshouding ed.In principe verandert de schaatstechniek niet, met de overstap naar klap, Voordeel van beginnen met een vaste schaats is dat het je inzicht geeft in de schaatstechniek, je ahw dwingt om goed te leren schaatsen; afhanleijk van je talent en vorderingen kun je elk moment overstappen, maar lijkt me als je zegt:voor m ,n gevoel..... , dat je dit beter kunt staven met enige ervaring op vaste schaatsen.
    Als je ook skeelerervaring hebt , kan ik me je gevoel wel plaatsen.
  13. Fleur2

    Fleur2 New Member

    Tijdens het kijken naar de 3000 meter vrouwen heb ik mooi de tijd om even een update te geven.
    Na passen en meten heb ik een paar Viking Unlimiteds gekocht. Wat mij opviel is dat diverse standaard schaatsschoenen heel weinig steun geven, ze hebben nauwelijks een voetbed en voelen aan als een harde plank. Ik weet dat er schoenen op maat gesmolten kunnen worden, maar dat is voor een beginner als mij nog een stapje te ver. Uiteindelijk is de goede pasvorm doorslaggevend geweest voor mijn keuze.

    Wat schaatsen betreft: eind september ben ik begonnen achter een rekje en nu ben ik druk pootje over aan het oefenen. Techniek kan nog veel beter natuurlijk, maar ik kan in alle rust overstappen zonder te vallen of uit koers te raken:). Leuk! Ireen moet nu rijden, dus ik ga nu even kijken hoe het moet.
  14. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    Voor Sirdutchy

    Goede speciaalzaken in de omgeving van Utrecht zijn Mijnten in Hoevelaken en Stehmann in Zaltbommel.
    Als je voor de instuifles schaatsen op de baan (bij Collard) wil huren controleer dan of ze scherp zijn. Verhuurschaatsen worden helaas vaak bot uitgegeven.

Deel Deze Pagina