Schaatssport aantrekkelijker maken ?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Tjeerd, 27 okt 2011.

  1. doddeltje

    doddeltje Member


    het meest originele allround idee wat ik tot dusverre heb gezien :!:

    en over het huidige allrounden olympisch maken: er is ook een goeie reden waarom veldrijden geen olympische discipline is. En er zijn nu al veeel te veel schaatsmedailles te verdienen!

    overigens, echt allrounden zou een combinatie van snelschaatsen, shorttrack, ijshockey en kunstrijden zijn. Dan ben je pas een veelzijdige schaatser.
  2. Edwin

    Edwin Active Member

    Edit: Enquete gesloten, merci voor reacties.
  3. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Belgen zijn blijkbaar uitgesloten van deelname... 8)
  4. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Inderdaad veel te veel medailles. Maar intussen is er wel ineens ruimte gevonden voor de TP (drie ritten in twee dagen) en over vier jaar de mass start.
    Het teveel aan medailles is dus een drogreden.
    Bovendien is allround de oertak van het schaatsen. Kijk naar kunstrijden waar ook maar alleen de "allround" medaille is te verdienen.
    Hardrijden op schaats is samen met shorttrack de enige discipline waarin afgeweken wordt van de normale gang van zaken.
    En zoals ik al eerder bertoogd heb het hoeft helemaal geen extra dagen te kosten. Integreer gewoon de allrounders in de specialistische afstanden. Dat gebeurt nu al bij de WK junioren.

    En waarom veldrijden niet op de winterspelen is. Ik zou zeggen waarom niet.
  5. Edwin

    Edwin Active Member

    Nu niet meer :oops:
  6. proeme

    proeme Well-Known Member

  7. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik ben het met haar eens, maar denk niet dat het gaat lukken. Hoop wel dat ze inderdaad de allroundtoernooien weer altijd over 2 dagen pakken.
  8. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Wust praat gelukkig ook helemaal niet uit eigenbelang, haha. Ik denk dat haar favoriete olympische toernooi zou bestaan uit: allroundtoernooi kleine vierkamp, en dan vier losse afstanden: 1200, 1500, 2000 en 2500 meter plus de ploegenachtervolging :)

    Er zijn maar weinig actieve schaatsers van wie we objectieve en zinvolle meningen mogen verwachten over de toekomst van het schaatsen
  9. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Beetje gratuite opmerkingen van Ireen Wüst zo aan de voormiddag van een allroundtoernooi. Ik ben het wel met haar eens, maar ze richt zich toch echt tegen de verkeerde.

    Ja, de ISU-molens draaien langzaam, maar er is ruimte voor inspraak. Maar waar was Wüst/TVM/de KNSB toen er echt besloten werd, tijdens het ISU-Congres afgelopen zomer?
    Op het congres mag elk lid (nationale bond) voorstellen tot wijziging doen. Hebben schaatsers en/of teams bij hun nationale bond om een allround-opwaardering gevraagd? Heeft de KNSB toen daar een voorstel voor ingediend? Is er bij andere bonden voor gelobbyd? Ik heb er in ieder geval niets van meegekregen.

    En dan de drie dagen. In de regels staat dat het EK over 2 of 3 dagen mag worden gehouden. De organisator bepaalt dat, in overleg met de ISU. Dus ik zou eerder klagen bij de KNSB dan bij de ISU.
  10. thomwennekes

    thomwennekes New Member

  11. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik heb in de tijd dat ik zelf nog sportjournalist (in opleiding) was hier een keer een verhaal over geschreven voor een aantal regionale Wegener-kranten. Toen ook Marnix Koolhaas gesproken over het enige olympische allroundtoernooi ooit en waarom dat geen vervolg kreeg. Ab Krook over de mening van de KNSB. Hij gaf toen (jaar of acht geleden) de hoop al op dat allrounden olympisch zou worden en zei dat de KNSB zich er niet voor in zou zetten. En Mark Tuitert (toen nog allrounder) die het uiteraard wel zag zitten. Jammer dat ik het verhaal nergens meer kan vinden online.

    Zoals ik hier al eens gezegd heb, er is best hoop voor het allrounden op de Spelen. Als ze vervanging zoeken voor een aantal afstanden. Stel dat het IOC zegt: we willen vanaf 2018 drie traditionele schaatsonderdelen, en drie nieuwerwetse schaatsonderdelen. Waarom zou je dan niet allrounden één van die traditionele onderdelen maken. Dan bespraar je qua 'medailleonderdelen', maar komen toch alle afstanden aan bod. Zoals bij baanwielrennen is gebeurd met het omnium (dat niet eens de historie heeft van het allrounden bij het schaatsen).
  12. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    De KNSB is bezig zijn grootste succeskindje kapot te maken.
    Moeten ze zelf weten, maar het is wel waar. Nu het op sterven na dood is verkondigen ze ineens een andere mening (van Gennip). Veel te laat vrees ik. De verkleining van top 12 naar top 8 is natuurlijk ook niet goed.
  13. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Mm. Ook zo ongeveer de reactie van de ISU zelf:
    http://www.nu.nl/sport/3002119/isu-ziet ... itten.html
  14. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    waarom zou de mening van Wust niet zinvol zijn? En dat ze als allroundster even zegt maakt het toch niets minder waard? Als de allrounders nu zelfs hun eigen sport niet meer mogen verdedigen...

    ik vind het mooi dat ze voor haar mening uitkomt, ook al is dat 2 dagen voor het toernooi? Er is net geen beter moment dan nu... En vette reactie van haar tijdens het interview vandaag, dat die pief van de ISU daar niet op zijn plaats zit als ie niet bekommerd is om de standpunten van de sporters, lekker recht voor de raap, niets mis mee.
  15. klopgeest90

    klopgeest90 Member

    ]
    De KNSB is bezig zijn grootste succeskindje kapot te maken.
    Moeten ze zelf weten, maar het is wel waar. Nu het op sterven na dood is verkondigen ze ineens een andere mening (van Gennip). Veel te laat vrees ik. De verkleining van top 12 naar top 8 is natuurlijk ook niet goed.[/quote]

    KNSB moet gewoon weer naar 12 op de 5km dames en 10km heren op het NK.
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    mee eens. Prima dat er officiële wegen zijn om iets te regelen, maar dat betekent niet dat je als grote baas (want verdient die gast voor zijn positie) kunt gaan zeggen "ik praat niet met sporters". Pardon? Je hebt je baan dankzij die sporters!

    Kramer vindt ook dat meneer pief verkeerd reageert: http://www.nu.nl/sport/3002433/kramer-v ... feert.html
  17. Monique

    Monique Well-Known Member

    Tsja, bobo's .... het blijft een vreemde bevolkingsgroep. :shock:
  18. nino

    nino Member

    Ik vond het buitengewoon bemoedigend Rogge op de tribune te zien bij het EK allround. De voorzitter van het IOC bij een sportevenement dat niet olympisch is. Ik begreep dat hij niet uitsloot dat allrounden olympisch wordt.
    Welbeschouwd is het wel logisch ook. Sinds een olympische medaille als het allerhoogste beschouwd wordt, wordt niet alleen het traditionele en voor publiek aantrekkelijke allroundschaatsen, maar ook het populaire inline-skaten van z'n sterren beroofd.
  19. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    In Thialf was er afgelopen zondag een jong dweilorkest uit Sneek. Ik moet zeggen dat ik het erg leuk vond! Ze speelden ook hele bekende nummers, maar wel andere dan die we al zo vaak gehoord hebben. De oplossing wat dit betreft ligt dus niet per se bij het afschaffen van een dweilorkest, want een dj hoort gewoon niet in Thialf. Hij zou wel kunnen liggen aan het 'pimpen' van een dweilorkest, met wat hippere nummers.
  20. Quacka

    Quacka Member

    Ik zal vast in herhaling vallen, want ik heb niet de hele discussie gevolgd.

    Ik denk dat je allrounden best interessanter kan maken, maar dan moet je wel het publiek centraal stellen, heb je namelijk het publiek, dan komen de sporters vanzelf (kijk maar in Nederland met Thialf)

    Bij het allrounden zijn een aantal problemen:
    1. Er doen veel zwakke rijders mee, met name aan het EK
    2. Buitenlanders vinden allrounden niet allemaal even interessant, al lijkt er interesse vanuit oost-europa op te komen (tjechie en polen bijvoorbeeld)
    3. De spanning is er vaak niet tot aan het eind van het toernooi

    Hoe op te lossen? Een directe eenvoudige oplossing is er natuurlijk niet, maar:
    1. Begin eens met het terugbrengen van het toernooi naar 2 dagen -> 3 dagen is gewoon teveel voor een allroundtoernooi, per dag krijg je dan meer wedstrijden te zien en gelijk verdeeld over mannen en vrouwen. Het is toch niet leuk dat op de 2e dag de mannen maar 1 afstand rijden en dat op de 1e dag de vrouwen helemaal niet rijden?

    2. Het aantal rijders moet je maximaliseren (20 rijders?) en er moeten strengere kwalificatie-eisen komen. (en misschien een toernooi voor B-rijders starten)

    3. Je moet je afvragen of het EK allround nog van deze tijd is. Misschien moet je met dit toernooi stoppen, wellicht in combinatie met de komst van een WK kleine-vierkamp (naast het WK allround)

    4. Mijn belangrijkste punt: Eindig het allroundtoernooi met een 1500 meter en laat iedere deelnemer een 10.000 meter rijden (of 5000 voor vrouwen). In de huidige opzet gaat het toernooi als een nachtkaars uit. Na de 1500 meter weet elke rijder of hij/zij voor het podium kan rijden. Is dit niet het geval, dan scheelt dit een boel motivatie. Een 1500 meter kan je naar mijn mening niet op de automatische piloot rijden.

    20 man een 10000 meter laten rijden is misschien wat langdradig. Je zou kunnen beginnen met de nummers 11-20 (mannen & vrouwen). Deze rijders worden dan niet op tv uitgezonden, maar de tijd telt natuurlijk wel gewoon mee voor het klassement. Het is ook de start van de dag, dat levert minderg ergernis op. Daarna volgen de nummers 1-10 live op TV. Rijders als Kramer en Blokhuijzen kunnen zich niet verschuilen, ze zullen volle bak moeten rijden, want ze moeten later op de dag nog een 1500 meter rijden. Stel je eens voor dat kramer na de 1500 meter 1 seconde voor ligt op Bokke -> Kramer zou het dan erg lastig krijgen. Veel spannender als kijksport. Ook internationaal zal dit veel meer gewaardeerd worden.

Deel Deze Pagina