Hoogte van het ijzer

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door bjaslagter, 6 jan 2011.

  1. bjaslagter

    bjaslagter New Member

    Na verschillende berichten in het verleden over schaatsen en een slijptafel moest het er een keer van komen: tijd om de aangeschafte schaatsen te slijpen. Al mijn moed verzamelt en de boel bij elkaar gepakt, maar bij het plaatsen van de schaatsen in de slijptafel constateerde ik iets vervelends: het ijzer raakt niet tot aan de hoogteaanslag. Dat maakt het vermoedelijk onmogelijk om op een goede manier te slijpen? Ik heb deze [​IMG]
    slijptafel overigens...

    Verder zag ik dat het ijzer van mijn rechterschaats minder hoog is dan van mijn linkerschaats, en dat er bij de rechterschaats bovendien een verloop van pakweg 2,5 mm tussen voor en achter zit (zie ook de foto's). Voor en Achter .

    Drie vragen:

    1. Is er een mogelijkheid om de schaatsen alsnog zelf te slijpen? Trucjes, tips, e.d?
    2. Kan dit, naast de slijpperikelen, kwaad? Denk aan schaatshouding, techniek e.d. En kan ik dus met deze ijzers door?
    3. Had de verkoper dit moeten melden? Ik heb ze gekocht bij een vriendelijke man in Amersfoort (voor mij een flink eind weg, ik woon in Groningen). Hij handelt veel in schaatsen via Marktplaats, zegt er verstand van te hebben en vroeg hier € 150,- voor. Uiteraard baal ik er al van dat ik het wellicht niet zelf kan slijpen, maar moet ik verder nog actie ondernemen?


    Ik ben erg benieuwd naar jullie mening, alvast bedankt!

    Bijgevoegde bestanden:

    • voor.JPG
      voor.JPG
      Bestandsgrootte:
      115 KB
      Weergaven:
      1.175
    • achter.JPG
      achter.JPG
      Bestandsgrootte:
      97,6 KB
      Weergaven:
      1.175
  2. HA01761

    HA01761 Active Member

    1: je zou kunnen proberen wat lagere hoogteaanslagen te klussen.

    2: zijn het Special buizen? Indien ja is er van het harde gedeelte van het ijzer weinig meer over.

    3: Sja, was wel netjes geweest om te melden dat er niet héél veel meer van de buizen over was ja.
  3. schaatsbart

    schaatsbart Member

    ja ik geloof dat het wel 2 mm per schaats scheelt!
    maar zo te zien zijn de messen helemaal niet op.
    vraag me af of je ze wel zelf gelijk kunt krijgen, dan kun je t misschien toch maar beter een keer laten doen, en meteen de ronding,zodat je t verder zelf kunt. zien er wel flink gebruikt uit, maar dat zegt niet zoveel!
    succes, hoop dat je er toch pleziet aan beleeft en geen spijt zult hebben.
  4. bjaslagter

    bjaslagter New Member

    Hmm, oke. Twee tegenstrijdige berichten, en helaas heb ik inmiddels, overigens een niet onvriendelijke, mail verstuurd naar de verkoper. Ik zie wel wat er als reactie komt, en wellicht is verkoper ook lid van het forum bedenk ik me opeens... Ach, we zien het wel!

    Dat ze er gebruikt uit zien deert me niet zo veel, en als de ongelijkheid me verder geen parten speelt vind ik dat ook geen probleem. Het slijpen vind ik veel vervelender, daar heb ik inmiddels toch alweer wat euro's in geïnvesteerd. Klussen met hoogteaanslagen zie ik niet zo zitten, ik vind mezelf niet zo handig dat ik denk dat dat goed gaat.
    Bovenstaand bericht stelt me nou niet bepaald gerust, terwijl het bericht van Schaatsbart veel milder is. Hoewel ik niet denk dat het slijpissue met het ronden en laten slijpen verholpen is... Ik zie jullie meningen met belangstelling tegemoet, ik zit er best een beetje mee in mijn maag namelijk. Voelt toch vervelend!
  5. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Nou ik dacht er alleen aan, dat t waarschijnlijk veel moeilijker is zulke ongelijke ijzers goed samen te kunnen slijpen, vandaar ,t idee om ,t een keer te laten doen, zodat je in elk geval gelijk zit.
    Het zou kunnen dat er eens een nare braam of buts in heeft gezeten, en dat er aan een schaats veel is weggeslepen, en misschien moet er wel extra veel aan gedaan om ze gelijk te krijgen.
    Ja ik begrijp dat je daar behoorlijk van baalt.
    succes! :?
  6. bjaslagter

    bjaslagter New Member

    Even een kleine update van het geheel. Ik heb contact gezocht met de verkoper, welke ruiterlijk toegaf dat dit inderdaad niet de manier is waarop hij zijn schaatsen wenst af te leveren. Als redenen gaf hij de drukte en de wat tegenvallende toestand van deze schaatsen op: bij het ontvangen van deze schaatsen viel de staat hem wat tegen en heeft hij ze tegen inkoopprijs doorverkocht. Uiteraard is dit niet direct goed te praten, maar wel erg begrijpelijk en het siert hem dat hij een en ander eerlijk aangeeft.

    De oplossing was dan ook netjes: hij gaf aan de ijzers graag recht te willen maken als ik deze naar hem op zou sturen. De andere oplossing die hij aandroeg was een vervangend stel ijzers op te sturen als hij deze binnen zou krijgen (vermoedelijk ook tweedehands en geen speciaal staal denk ik dan), maar toch ook erg netjes. Omdat de eerste oplossing het slijpprobleem niet oplost heb ik aangegeven graag voor de optie te kiezen en heb hem ook aangeboden de transportkosten te vergoeden, wel zo netjes na een keurige klachtafhandeling. Ik heb nog geen ijzers binnengekregen, dus helemaal zeker van een goede afhandeling ben ik nog niet, maar het lijkt goed te gaan. Na deze mailconversatie heeft de verkoper verder nog erg zijn best gedaan om naar een andere slijptafel te kijken om het probleem op te lossen en zelfs diktes van eigen slijptafels opgemeten, erg fijn meegedacht dus!

    Mocht alles inderdaad aflopen zoals beloofd zal ik de naam van de verkoper nog even noemen, toch goede reclame denk ik. Ik hou jullie op de hoogte!
  7. Rinus

    Rinus Member

    Kijk, fijn dat er fatsoenlijke mensen op deze wereld zijn!
  8. yoda

    yoda Member

    hoe bepaal je de slijp hoogte van je schaatsen
    heb je er wel afstel steunen voor twee stuks
    komen je messen op gelijke hoogte
    en een lengte aanslag
  9. HA01761

    HA01761 Active Member

    :?:
  10. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Yoda, je bent een slaapkop :mrgreen:
    Das een oud topic! :lol:
    Hij heeft vast al nieuwe ijzers! Maar Ik zou er zelf niet aan beginnen als ik zulke verschillende schaatsen had, krijg je volgens mij niet goed voor elkaar!
  11. yoda

    yoda Member

    ben net wakker pretig 2012
  12. schaatsbart

    schaatsbart Member

    HA! Jij ook , een mooii jaar!

Deel Deze Pagina