nieuwe schaatsen kopen maar welke?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door trimmer, 1 jan 2011.

  1. trimmer

    trimmer New Member

    Hallo Allemaal

    Ik zal eerst even over mezelf vertellen. Ooit ben ik begonnen op de dubbele ijzers (dat kan ik mezelf niet meer herinneren). Daarna over naar de houtjes en nog een paar jaar de easy gliders en sinds een jaar of 5 schaats ik op de comfort van zandstra. Toen schaatste ik op natuurijs en soms 1 of 2 keer per jaar op kunstijs. Sinds 2 maanden ongeveer ben ik lid van een vereniging en schaats nu 1x in de week op kunstijsbaan door de lessen ben ik al erg vooruit gegaan maar mijn trainer zei laatst dat ik hele mooie schaatsen had maar belemeren soms in houding en techniek. We zijn nu paar keer bezig geweest met pootje over en dat voelt ook heel lomp aan. Nu ben ik dus wat aan het rond kijken naar nieuwe schaatsen maar ik wil eerst goed weten welke schaats goed voor mij is. Ik ben destijds op de comfort gaan rijden omdat ik toen met noren niet overweg kon, nou heb ik hier ook op het forum gelezen dat je je enkels moet trainen. Ik hoop dat jullie mij een beetje advies kunnen geven, klapschaats of niet? 300 euro is eigenlijk wel mijn maximum gezien ik net begonnen ben met trainen en het tot nu toe heel leuk vind, maar als ik volgend jaar denk ik stop der weer mee vind ik ook zonde om hele dure schaatsen te hebben liggen.

    Verder zou ik ook graag willen weten waar ik op moet letten bij het kopen van schaatsen en met welke winkel(s) jullie goede ervaring hebben in de buurt van groningen. Alle tips zijn welkom
     
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Ik zou dit seizoen lekker uitrijden op je huidige schaatsen en dan zien of je door wilt met schaatsen.

    Ga in de zomer je enkels trainen en als je het gevoel hebt dat ze aangesterkt zijn, ga dan op zoek naar nieuwe schaatsen. Qua verkoop heb ik goeie ervaringen met Willy Langeland in Bedum, maar Schaatscentrum Oosterhaven in stad doet dat op zich ook goed.
     
  3. vikoning

    vikoning New Member

    Hoe zou je de enkels kunnen trainen? Welke oefeningen zijn daarvoor geschikt?
     
  4. Goverman

    Goverman Member

    Ga op één been staan tijdens:
    - tandenpoetsen
    - ontbijt maken
    - afwassen (als je geen vaatwasser hebt)
    - bierdrinken in een kroeg

    Wel af en toe even afwisselen... Op deze manier train je je spieren die je enkel ondersteunen en train je je balans (lichaamszwaartepunt boven de enkel houden). Wel moet je je been licht gebogen houden (dus niet 'op slot zetten').

    Dit is een 'oefening' die ik tijdens schaatsles meekreeg. Niet dat ik het altijd doe trouwens.
     
  5. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Op één been staan is idd een goeie oefening, het wordt nog beter als je met je andere been het alfabet probeert te schrijven :)

    Je kan het jezelf daarna ook moeilijker maken door op een instabiele ondergrond te gaan staan. Bekende truc is een plankje met daaronder een stuk bezemsteel, alternatief is een oud, dik kussen. Zolang je maar moeite moet doen om recht te blijven staan.
    In een goeie sportschool hebben ze wel speciale kussentjes of zogeheten "BOSU"'s waarop je dit soort oefeningen nog beter kan doen.
     
  6. schaatsbart

    schaatsbart Member

     
  7. Rose69

    Rose69 New Member

    Kijk anders op deze site: http://www.voorkomblessures.nl

    Hier heb je voor allerlei sporten instructies voor oefeningen met filmpjes en duidelijke uitleg. Kies je sport Schaatsen en dan zie je vanzelf waar je allemaal op kan trainen en hoe. Anders google eens via youtube op schaatstrainingen.

    Ik heb ook veel enkeloefeningen gedaan. 3x 1 minuut per been afgewisseld is een zware oefening met je ogen dicht maar versterkt heel goed. Paar x per week gedaan. Nu schaats ik 1 a 2x per week en dan worden de enkels ook goed sterk. Ik heb zelf een zwakke linker enkel. Ooit door mijn enkel gegaan en dus blijvende oprekking van het kapsel. Maar kan er inmiddels op hoge noren op schaatsen! Doorzetter wint :wink:
     
  8. trimmer

    trimmer New Member

    Ik ben vanmiddag even bij oosterhaven in Groningen geweest. Omdat ik toch wel een stevige schoen wil zeiden ze dat eigenlijk alleen de voltage v8 daarvoor in aanmerking kwam. Ik heb hem even aan gehad en de schoen voelde wel goed alleen aan een voet vond ik hem op een plek wel wat drukken, hij zei dat dat ook een beetje naar je voet moest gaan staan enz. Omdat ik de zandstra comfort gewend ben vond ik deze wel wat hoger staan, ze zeiden dat je daar snel aan went.
    Hebben jullie ervaring met deze schaats? ik vind het zonde om ze te kopen als ik er niet mee uit de voeten zou kunnen of dat de schaats op zich niks is.
     
  9. Rinus

    Rinus Member

    Geen Voltage nemen. Neem een lagere schoen, geen 'comfort' of 'combi' noor. Een Voltage is prima voor natuurijs of iets dergelijks, maar als je trainer zegt dat je op de baan belemmert wordt door je huidige schoen, dan is de Voltage zeker geen verbetering. Zoek iets dat lijkt op Viking Marathon of beter, of iets als Raps Lion of beter. In dit geval is beter vaak ook duurder (helaas).
     
  10. trimmer

    trimmer New Member

    Als ik mijn huidige schaats en de voltage vergelijk dan is de voltage toch duidelijk lager en kun je toch dieper zitten lijkt mij? Ze zeiden dat ik de bovenste 2 haakjes ook zou kunnen overslaan zodat ik nog dieper kan zitten. Ik heb ook even gekeken naar de viking marathon en raps lion deze lijken mij toch minder steun geven?
     
  11. Rinus

    Rinus Member

    Misschien heb ik een beetje snel gelezen. Bij Zandstra Comfort denk ik aan dit soort dingen:
    [​IMG]
    Maar ik zie op de site van Zandstra dat ze ook andere 'comfortnoren' hebben.

    Welke heb je?

    Als je dit soort hebt:
    [​IMG]
    is het verschil met de Voltage alweer een heel stuk groter.

    De Voltage is tamelijk stabiel en comfortabel. Je enkel zit relatief hoog ingesnoerd (als je de bovenste twee veters los zou moeten doen omdat je dieper wil zitten, heb je niet de juiste schaats mijns inziens); dat is voor de zijwaartse beweging geen probleem, want dat wil je toch niet. Voor en achterwaarts wil je echter wel een hoek kunnen maken. Voorwaarts om diep te kunnen zitten, achterwaarts (strekken) om dat 'lompe' gevoel tijdens het pootje over in de bocht kwijt te raken.

    Schaatsen zoals in de Viking Marathon serie en Raps Lion-achtigen zijn inderdaad zijwaarts een stuk minder stabiel. Echter, als je dieper gaat zitten, komt je enkel meer 'op slot' te staan, waardoor deze minder zijwaarts kan bewegen. Verder ontwikkel je je enkelspieren bij de lage schoenen wel. Bij de hoge schoenen die veel steun geven, hou je dus je eigen enkels slap.

    De Voltage is op zich een prima schoen, maar geeft door de dikke voering en niet altijd even veel 'gevoel' met het ijs en is niet heel praktisch in de bochten.

    Het ligt een beetje aan wat je zelf wil. Wil je veel vordering maken en vaker op de baan schaatsen? Of wil je het gewoon een beetje leren om lekker tochten te kunnen schaatsen op natuurijs?

    edit: de overstap van combinoren naar reguliere noren verloopt overigens niet vlekkeloos. Ik ben ook begonnen op combinoren en toen ik startte op normale noren (deze goedkope prullen http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQe38utUq6Fc8jDbg25nCS-bVmlYU19ZJqO5_nTGO3Lpternza0Iwvoelde dat wel even als een stapje terug. Het seizoen daarna heb ik Raps Lion gekocht (tweedehands, marktplaats, een stuk steviger dan die in de vorige link) en toen m'n enkels eenmaal wat sterker waren, voelde het stukken beter dan die combinoren.
     
  12. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik zou hier eens naar kijken van Zandstra:

    [​IMG]

    Zijn niet heel duur, niet al te lomp en toch stevig rondom de enkels.

    Maar een lagere schoen is qua techniek vaak toch beter, ik zou eens schaatsen huren en kijken hoe je daar op de baan rond komt. Als je enkels het aan kunnen (die worden snel sterker op lage schoenen) dan zou ik voor een gewone lage schaatsschoen gaan.

    En wil je dat niet, dan is de Zandstra een goed alternatief, minder lomp dan de Raps Voltage.
     
  13. trimmer

    trimmer New Member

    @ rinus
    Ik heb iets dat lijkt op de onderste. Mijn bedoeling is gewoon lekker met de groep mee te schaatsen en misschien een keer een clubwedstrijd of een tochtje op natuurijs.

    @schaatsfan86
    Dat is idd een goed idee om een keer te huren.
    Voor zover ik kan bekijken zit er niet veel verschil in de zandstra en de voltage kwa lompheid?
     
  14. Rinus

    Rinus Member

    In dat geval is de Voltage zeker een vooruitgang, maar je bewegingsvrijheid is nog steeds niet optimaal. Misschien ook je trainer even om zijn/haar mening vragen? Ik zie in Leiden op de baan wel eens één of twee kerels met de Voltage rond rijden, dus 't gaat wel aardig denk ik. Succes met je beslissing!

    Dat denk ik ook. Beide schoenen zijn niet heel hoog, maar toch comfortabel en ondersteunend.
     
  15. trimmer

    trimmer New Member

    Heb ik nog even een vraagje. Ik zat gister nog even op internet wat rond te kijken en toen zag ik dat de voltage in mannen en vrouwen model is. Bij oosterhaven hebben ze hier niet over gesproken en heb ik het mannen model gepast. Maar zit er nou veel verschil tussen het mannen en vrouwen model?
     
  16. Paulien

    Paulien New Member

    Hallo,
    Ik ben dit jaar overgestapt van zandstra comfortnoren (wel met softboot, maar hoge schoen) naar raps voltage v8. Ik heb ook lagere schoenen geprobeerd, maar dat ging echt niet omdat mijn enkels/voeten niet sterk genoeg waren.
    Ik vind het heerlijke schaatsen en kan er goed mee overweg, tijdens de schaatsles is er weinig verschil met de andere schaatsers.
    Wat betreft het mannen en vrouwen model ik heb ze beiden aangehad en ik voelde geen duidelijk verschil.
    Succes met je keuze.
    Paulien
     
  17. Rinus

    Rinus Member

    Volgens mij zou het damesmodel officieel wat smaller zijn dan het herenmodel. En verder is het damesmodel natuurlijk mooi babyblauw (al verkeerde ik in de veronderstelling dat biggetjesroze de dameskleur bij uitstek was :mrgreen: ).
     
  18. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Ik bezit zelf de Voltage voor op mijn skeelerframe en mij moeder schaatst op de Zandstra, dus ik kan het vergelijken en ik moet zeggen dat de Voltage wel echt lomper is en ook iets hoger, terwijl de Zandstra meer gevoel geeft en minder lomp is maar toch stevig.
     
  19. trimmer

    trimmer New Member

    Vanavond op de lage noren van me zus geprobeerd dit schaatste niet goed, maar ik denk dat het ook komt doordat de ijzers niet scherp waren en de schoen drukte op sommige plekken.
    Ik zit nou erg in dubium of ik voor de lage noren zou gaan of tog voor een steviger schoen. De trainer zei ook mijn enkels zijn nu gewoon erg lui en daardoor zal het in het begin sowieso erg wennen zijn.
     
  20. trimmer

    trimmer New Member

    Hallo

    Ik heb vandaag nieuwe schaatsen gekocht het zijn lage noren geworden met geheel leren schoen (die van me zus was kunstofleer) van zandstra, ben benieuwd hoe het donderdag zal gaan.
     

Deel Deze Pagina