Degelijke schaatsrugzakken

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door spons, 31 dec 2010.

  1. spons

    spons New Member

    Hi,

    Aangezien ik net een dag te laat in het noorden ben gekomen om van het ijs te kunnen genieten :(, ben ik maar de stad in gegaan om mijn zoektocht te vervolgen naar een goede schaatsrugzak. Echter lukt het mij nooit om iets te vinden wat goed past en niet te groot is. Een model 30-45L zou toch ruim voldoende moeten zijn lijkt mij. Ook omdat het mee zou moeten met schaatstours, en mijn schoenen moeten er bijvoorbeeld ook in kunnen.

    Waar ik op zoek naar ben is een rugzak waarin mijn schaatsen passen (Viking, Nagano) en wat extra's zoals evt. kleding en wat eetbaars voor onderweg. Er staat immers niet overal een koek en zopie tent :lol:. Ik heb al behoorlijk wat tijd zitten passen in winkels, maar ben niet echt tevreden over de beschikbare ruimte nadat de schaatsen erin zitten, bijv in modellen zoals deze Deuter.

    Hebben jullie nog suggesties? Wat gebruiken jullie zelf? Voor mij is het altijd een behoorlijke reis om ook bij de ijsbaan te komen zoals de Uithof, daarom heb ik de schaatsen liever niet aan de buitenkant zitten van de tas.

    Alvast bedankt!
  2. ducatif1

    ducatif1 Member

  3. Meneer Bosman

    Meneer Bosman New Member

    Zorg er voor dat je er een neemt met een frame aan de rugzijde, zodat je niet
    direct met de rugtas tegen je lichaam aan zit. Deuter heeft div. uitvoeringen.
    Zelf wandel ik er lange afstanden mee en gebruik hem ook bij schaatstochten.
  4. Goverman

    Goverman Member

    Ik heb de afgelopen dagen - met toertoechten - een rugzakje van Peter Lynn gebruikt. Dit rugzakje hoorde bij de vlieger die ik een paar jaar geleden kocht. De schaatsen passen er in, heeft heup- en borstbanden, heeft een aluminium frame (nou ja, een staafje aluminium) en heeft zijvakjes. Ook is er een voorvak dat is los te maken (erg handig voor handoek, sjaal etc.). Er past zelfs een drinkwaterzak in...

    Verder heb ik deze rugzak (Lowe Alpine Airzone Centro 35+10):
    [​IMG]

    Bloedmooie rugzak, voorzien van allerhande comfortgadgets etc. Ideaal voor wandeltochten (daarvoor heb ik hem gekocht), maar het viel me op dat hij voor schaatsen net wat te zwaar is. De tas is van zichzelf ruim 1,5 kilo. Doe je er dan een liter water bij, wat repen, je schoenen, schaatsgadgets, handdoek, touw + ijsprikker, EHBO-setje en dergelijke, dan zit je aan ruim vijf kilo op je rug. Dat is niet echt lekker schaatsen (ook al is de rugzak verder perfect af te stellen), vooral omdat je voorover gebogen zit met je rug... Het bovengenoemde rugzakje woog nog geen 500g: scheelt toch weer een kilo.

    De tip is dus: let op het gewicht van de rugzak!! Verder, een mogelijkheid voor het gebruik van een drinkwaterzak is erg prettig. Je kunt dan gewoon wat drinken terwijl je blijft schaatsen. Wel is het opletten: het tuitje bevroor zo nu en dan, waardoor je die in je mond moet opwarmen. Het water in de leiding kun je na het drinken terugblazen in de zak, zodat de leiding leeg blijft. Ook kun je natuurlijk wat suiker door het water heen doen.

    Een frame met gaas is voor schaatsen m.i. niet echt nodig: je rug zweet met schaatsen niet heel snel tijdens toertochten. Dit is bij wandeltochten in de zomer natuurlijk wel het geval.
  5. tjerkveen

    tjerkveen New Member

    ik heb net een powerslide rugzak gekocht, en hier past alles in. Ik fiets inderdaad ook regelmatig naar de schaatsbaan en hierin past alles.

    succes.
  6. GlobeskaterIJshaas

    GlobeskaterIJshaas Active Member

    Ik heb een Nomad rugzak die al heeel oud is.. voordeel is dat die gewoon een groot vak heeft dus mijn schaatsen, kleren en alles kan er in. Op deze manier kan ik ook in gewone kleding naar de ijsbaan en daar omkleden.. met toertochten heb ik eigenlijk nooit schoenen bij me.. mss als ik een keer flinke materiaalpech krijg dat ik daar anders over ga denken ;)
  7. spons

    spons New Member

    Ik ben zelf niet zo'n voorstander dus om mijn schaatsen 'buiten' (zijkant) de tas te dragen. Vooral als ik dus aan het OV'en ben om ergens te komen is dat toch wel een risico, en het lijkt me dat je armen er ook vaak tegen aan kunnen komen? Maar ik zal er eens naar kijken, ik weet niet hoe de lengte verhouding is van een stel noren tov. inline skates

    Op dit moment gebruik ik overigens ook een Nomad tas - een Nomad college, van 25L dacht ik. Hier pastten mijn oude noren goed in, maar de nieuwe (die zelfs twee maten kleiner zijn...) passen er niet in, wellicht omdat de schoen een stuk harder is, en het hoge noren zijn.

    Ik kan die vlieger rugzakken overigens alleen in combinatie met vliegers vinden. Misschien een goede combinatie op het ijs, als het op water ook werkt? :)

    Ik zal komende tijd nog wat verder op zoek gaan bij andere sport winkels... zodat ik de volgende ijsperiode goed op pad kan :).
  8. Rinus

    Rinus Member

    Ik ben al een tijdje op zoek naar een fatsoenlijke rugzak met rugventilatie.

    De rugzakken van Osprey zijn verreweg het lichtst in gewicht. Lichte rugzakjes zoals die voor vliegers zijn in buitensportzaken vaak te vinden als rugzakken voor trail running, of als rugzakken voor als je met je backpack onderweg bent en ff een daguitstapje wil maken. Of je ze ook in de 35 liter variant kan vinden weet ik niet. Ik weet dat Salomon de Revo of Revo light heeft, die bijna niets weegt.

    Misschien ff graven op wat Zweedse webshops? Daar hebben ze specifieke schaatsrugzakken. Moeten ze natuurlijk wel naar Nederland verzenden... Als je zoekt op ryggsäck en långfärd of långfärdsskridskor en het resultaat door google translate haalt, moet er vast wel wat te vinden zijn.

    edit: bij nader inzien zijn die niet geschikt voor je noren, de meeste Zweedse schaatsen zijn te lang om erin te passen, dus daar zullen de rugzakken ook niet op gemaakt zijn.

    Eventueel informeren bij de vliegershop naar een vliegertas?

    Succes!

Deel Deze Pagina