Viking Marathon advies gevraagd

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door vikoning, 12 dec 2010.

  1. vikoning

    vikoning New Member

    Beste schaatsliefhebbers, graag zou ik een beroep willen doen op jullie expertise en jullie mening / advies horen over de Viking Marathon schaats.

    Sinds enkele jaren ben ik in het bezit van Viking Marathon 1's. Destijds gekocht, omdat m'n voeten uit de groei waren en de oude niet meer pasten.
    Het wat toen nogal een forse investering voor mij, maar met het idee dat ik er dan ook jarenlang schaatsplezier van zou hebben was het een goede gerechtvaardigde investering.

    Nu lees ik tot mijn schrik echter nogal tegenstrijdige berichten over deze Viking Marathon 1 schaatsen, het zouden hele slechte schaatsen zijn aldus menig 'schaatskenner'. De ijzers gaan wel, maar met name de schoen zou van een dramatische kwaliteit zijn.
    Daarom richt ik me tot de kenners hier op het schaatsforum. Graag zou ik horen hoe jullie er over denken.

    Zijn het werkelijk slechte schaatsen? Of zijn het goede schaatsen, maar zijn er betere voor hetzelfde geld te krijgen? Voor het geld mag je toch wel iets verwachten dacht ik ... of was het toch een miskoop?
    Als echt alleen de schoen van mindere kwaliteit is, heeft het dan nut om er een andere schoen op te plaatsen? Dat moet volgens mij wel mogelijk zijn met deze schaatsen toch? Of zijn de ijzers dat niet waard en kun je beter voor een compleet andere schaats kiezen?

    Mijn vorige schaatsen waren van het merk Balingrud. Die waren misschien wel iets van 30 jaar oud. Het waren echter wel hele fijne schaatsen. Als ik heel eerlijk ben denk ik eigenlijk dat ik ze stiekem toch wel fijner vond dan mijn huidige Vikings, terwijl die nieuw gekocht zijn en ook een flinke duit hebben gekost. Hoe dat komt weet ik niet, het voelt gewoon anders. Soms denk ik ook wel eens dat het er mee heeft te maken hoe de schoen t.o.v. de ijzers staat, maar ik weet het niet.
  2. roelblink

    roelblink New Member

    Ik heb zelf ook een aantal jaren de marathon1 gehad, zonder problemen. De schoen vond ik lekker zitten en de ijzers kun je eventueel iets bijstellen zodat je ook lekker op het ijs staat.
  3. HA01761

    HA01761 Active Member

    Wat is goed, wat is slecht.....

    De Marathon 1 is in ieder geval een redelijk gedateerde schoen, met een lage en slappe kuip. De laatste jaren is de trend om op schoenen met een hogere en stijvere kuip te rijden, a la Gold 2000 / 2005.
    Als je lekker rijdt op je Marathon 1's zou ik ze lekker houden.
  4. wimijpelaar

    wimijpelaar Member

    jij praat over schaatsen maar ik krijg de indruk dat je schoenen het probleem zijn maar als je er nog goed op schaatst waarom dan veranderen hoewel er veel mooier en beter materiaal op de markt is
  5. vikoning

    vikoning New Member

    Allen ontzettend bedankt voor de reacties. Het is misschien een beetje een vaag verhaal, maar het is mijzelf ook nog niet helemaal duidelijk wat er aan scheelt.

    Binnenkort ga ik met iemand mee om schaatsen voor hem uit te zoeken. Dan kan ik ook mooi van de gelegenheid gebruik maken om zelf eens rond te kijken dacht ik. Misschien ga ik wel een paar huren om te kijken wat het verschil is tussen mijn eigen paar.
  6. vikoning

    vikoning New Member

    Volgens mij heb ik er toen inderdaad een inbussleutel bijgekregen om de schoen los te halen. Dat heb ik echter nooit geprobeerd. Wat voor instelmogelijkheid heb je dan? Gaat het om de stand van de lengte as t.o.v. de schaats of om de hoek die de schoen maakt t.o.v. het ijs?
  7. Rinus

    Rinus Member

    Het gaat om de stand van je ijzer ten opzichte van je schoen. Trek je schaatsen aan en kijk naar beneden. Je kan je volledige ijzer naar rechts of links verschuiven. De hoek van het onderstel ten opzichte van het ijzer verandert niet. Slechts de horizontale positie van het onderstel/de ijzers wijzigt ten opzichte van je schoenzool.
  8. vikoning

    vikoning New Member

    Afgelopen week heb ik dus gepoogd een lekker tochtje te gaan rijden op natuurijs, maar dat is me zwaar tegengevallen. Ik weet niet goed wat er aan de hand is, maar er is duidelijk iets niet helemaal goed. Zou het aan de stand van de ijzers liggen of heeft het met de schoen te maken?

    In het begin ging het nog redelijk maar al vrij snel werd het bijna onmogelijk om op het linker ijzer te 'streken'. Bijna gelijk vanaf het insteken glijd deze op de binnenkant van het ijzer. Met de rechter had ik dit in veel mindere mate.
    Het viel op dat het ook leek dat de schoen als het ware een beetje als een slap vodje om mijn voet heen draaide op het moment van insteken / glijden.
    Bij nadere inspectie zaten ze toch redelijk strak, er zat niet veel bewegingsmogelijkheid in als ik er aan wrikte.

    Op mijn vorige schaatsen had ik dus nooit problemen en reed als kind al toertochten op noren zonder dit ooit te hebben ervaren. Zwakke enkels heb ik nooit gehad, dus ik kan niet voorstellen dat het aan mijn enkels zou liggen. Ook als ik de voet nadrukkelijk recht hield, met het gewicht er boven voelde ik de schoen als het ware rechtsom wringen.

    Binnenkort wil ik eens andere schaatsen huren, kijken of het probleem dan verholpen is of dat het toch echt aan mezelf ligt.
  9. wimijpelaar

    wimijpelaar Member

    heb je gekeken dat ze scherp zijn uit je verhaal maak ik op dat er weleens n grote braam op kan zitten ???
  10. vikoning

    vikoning New Member

    Nee, de ijzers zijn scherp, daar mankeert niets aan.
  11. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Als je toch met een vriend gaat kijken naar schaatsen, neem jouw set dan mee, en laat de vakman er naar kijken.Toen ik een paar nieuwe marathon mid schaatsen kocht, zag de verkoper gelijk met droogpassen dat een van m,n ijzers een tikje verplaatsd moesten worden, en dat maakte een enorm verschil
    !
  12. roelblink

    roelblink New Member

    ik denk echt dat het een stukje verplaatsen is..
  13. schaatsbart

    schaatsbart Member

    ja, denk ik ook, denk de linker voorpot iets naar buiten moet; als ik t nogeens lees, lijkt t of je met links tegenwil en dank meteen terugstuurt, doordat je noodgedwongen op binnen rijdt. dat is in elk geval niet goed.
    Dan heb je ook geen goed gevoel in je schoen.
    de schoenen zijn echt niet zo slecht, maar voor het harde snelleschaatsen is de harde hielsteun van de thermoschoenen eigenlijk onontbeerlijk, die fixeert je voet zodat je tenalle tijden recht op je schaats staat, je hebt meer speling in de marathons.
  14. vikoning

    vikoning New Member

    Moet hij dan naar buiten of juist naar binnen vraag ik me af?
  15. allard

    allard Active Member

    Het lijkt mij een beter plan om het potje linksachter naar binnen te zetten.

    De achterste pot bepaalt hoe je overkomt, en hoe gauw de schaats de neiging heeft om naar binnen te kantelen. Te veel naar buiten betekent dat je enkel naar binnen zakt, en dus op de binnenkant komt te staan. Te veel naar binnen betekent dat je te veel overkomt, en dat het lastig wordt om op de binnenkant te komen.
    De voorste bepaalt dan hoe de schaats stuurt. Te veel naar buiten en je schaats loopt weg. Te veel naar binnen zorgt er voor dat je schaats te vroeg naar binnen stuurt.
  16. bjaslagter

    bjaslagter New Member

    Volg dit natuurlijk met interesse, ik ben sinds kort ook eigenaar van een set Marathon-schaatsen en heb dus ook voor het eerst te maken met verstelbare potten. Is er een manier om objectief te bepalen of de potten goed onder je schaats staan? Ik kan me voorstellen dat dit nogal van belang is voor het schaatscomfort, en heb bij gebrek aan professionele begeleiding dus geen andere referentie dan wat ik zelf voel. Aangezien ik net een beetje leer schaatsen vind ik dat dus een beetje tricky om op af te gaan: misschien ligt een eventueel probleem wel heel ergens anders aan!
  17. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Ja, Allard legt goed uit dat als de achterpot teveel naar buiten staat, dat je op binnenkomt van de ijzers, in feite staat je ijzer dus niet in lijn met je schoen, zal een wring gevoel gebven.
    Ik vind het niet eenvoudig, te zeggen hoe t goed is.
    lijkt me als je de schaatsen aandoet, droog met beschermers, je recht moet kunnen staan, en balaceren zonder wringen en omklappen. als de rechterschaats wel goed zit zou ik kijken en meten om de linker zodanig aan tepassen, dat ze gevoelsmatig t zelfde zijn.
    mischien, en dat denk ik t beste, ga naar een schaatswinkel, voor hen is t meer routine om dit bijtestellen.
    als je de schoen vanonder ziet zie immers ook geen stelmarkeringen of iets dergelijks, dus je kunt t maar moeilijk zien.
  18. schaatsbart

    schaatsbart Member

    Beste,
    Ik zou me niet laten ontmoedigen door al die verhalen!
    Niet gaan rommelen, misschien is er niets aan de hand!
    Het zitcomfort van de marathonschaatsen is zoiezo vele malen groter dan de oude typen schaatsen met vaste ijzers, dus de schoen is best ok!
    Dus tenzij je meteen wat geks merkt, zou ik er eerst maar van genieten, de meeste mensen zijn assymetrisch, verschillende voeten, dik dun verschillen, en we hebben een voorkeur voor links of rechts(handig, benig).
    Als je baanschaatst loop je altijd linksom, ook dat zijn twee verschillende taken, voor je benen en voeten. :D

Deel Deze Pagina