Hielpijn toch te kleine schaats?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Rose69, 22 dec 2010.

  1. Rose69

    Rose69 New Member

    Sinds een ruime maand schaats ik elke week. Heb inmiddels met mijn schoenmaat 42 Viking noren Speciaal (conventioneel, hoog) aangemeten die overigens heerlijk zitten als ik schaats maar er in komen is pijnlijk. Vooral bij de hiel (achterkant op aanhechting van de achillespees). Geen last in stilstand, gevoel soms met schoenranden, wordt na paar dagen minder gevoelige plek en op beide voeten.

    Begon de 1e 2 x met Zandstra combinoren, toen 1 x gewone noren gehuurd mt 41 om vervolgens weer 1 wk later gewone noren mt 40 te huren bij Vechtsebanen. Dat lukte allemaal schaatsend, echter was ik toen al blaargevoelig en gevoelig op de hiel.
    [​IMG]

    Kocht vervolgens meteen 2e hands Viking Speciaal hoog mt 40. Erg moeilijk en pijnlijk om in te komen maar met schaatsen heerlijk. Het kangaroeleer gaat tijdens het schaatsen zacht om de voet zitten. Maar na afloop dus last van hiel. Zolang er dan iets tegenaanzit kan het pijnlijk zijn, ook in gewone schonen. Zonder aanraking geen pijn.

    Nu laatste 3wkn 1xpw +/- 20 tot 32km geschaatst. Maar nu de laatste keer, ondanks compeed op de hielen, veel last na afloop. Met aantrekken enorme pijn, zodra ik schaants niet en na afloop in gewone schoen op drukpunt.

    Nu mijn vraag aan jullie hoe ik met deze hielpijn om moet gaan. Eerst helemaal laten herstellen en weer in maat 40 proberen of toch uitkijken naar maat 41?

    Inmiddels wil ik maar al te graag een thermoplastische schaats maar budgettair komt dat niet goed uit. Zou ik een maat 40 thermoschaats moeten nemen of een maat 41 thermo of gewoon leren wennen aan een harde achterkant in een (te krappe?) schaats?

    Hebben meer mensen deze ervaring? Ik heb hier al tijdje rondgeneuzd naar info maar ff wennen met eelt gaat bij mij nu niet op. Geprobeerd met compeed en eelt komt al maar pijn lijkt te voelen op sommige drukpunten op de achterkant hiel tussen bot en vel.

    Alvast bedankt voor jullie aandacht.
     
  2. Rinus

    Rinus Member

    Compeed is niet geschikt om mee door te wandelen of te schaatsen. De pleister is tamelijk dik en geeft daarom nog meer druk op de al beschadigde plek. Slechts ter heling achteraf doet de pleister het goed. Ik neem aan dat Compeed Eelt hetzelfde werkt als Compeed Blaar.

    Als ik het goed begrijp is er tijdens het schaatsen geen vuiltje aan de lucht, maar doet het achteraf veel pijn? Of is slechts het aantrekken pijnlijk? Met betrekking tot dat laatste: gewoon de veters een gaatje of twee, drie loshalen. Voet erin en weer dichtrijgen.

    Heb je in het dagelijks leven ook lastige voeten of is het slechts nu met schaatsen?
     
  3. Rose69

    Rose69 New Member

    Bedankt voor de tip, kan ik ze afhalen

    Nu vandaag (2e dag na schaatsen) veel pijn in mijn schoenen met lopen omdat de gevoelige hiel tegen de schoen komt. Het is dus niet alleen bij aantrekken. Bij aantrekken doet het reuze pijn omdat de hiel strak tegen de hiel aanzit. Maar zodra ik op ijs ga schaatsen voel ik niets meer. Dus lijkt alles weg.
    Doe ik de schaatsen uit en in mijn gewone schoenen voel ik even niets maar dan worden de hielen weer gevoelig. Nu na 2 dagen veel pijn in gewone schoenen. Dus lijkt nu dat de plekken gevoeliger zijn geworden. Dit zal wel weer minder worden alleen een week is blijkbaar niet genoeg voor herstel.

    De pijn is niet aanwezig als mijn voet stil is of als ik eenmaal weer loop. Kreeg afgelopen weekend juist idee dat door lopen de stijfheid (?) en pijn minder voelde in de schoen naarmate ik meer liep. Heb veel gewandeld afgelopen weekend.

    Weet je nu meer?
     
  4. Rinus

    Rinus Member

    Hoeveel ruimte heb je nog over voorin je schaats? Kunnen je tenen ueberhaupt nog bewegen?

    Heb je blaren op je hiel of is het kapotgeschuurd?
     
  5. Rose69

    Rose69 New Member

    Kan de tenen wel bewegen maar tegen het (zachte) leer aan. Ook geen last tijdens schaatsen. 1e blaar was op de hiel maar die is nu zo goed als over, andere 2 ieder op de zelfde plek op elke voet (achter binnenkant) wat niet op de gevoelige plek van de hiel zit trouwens.

    Tenen zijn niet opgetrokken door de schaats. Zelf erg het gevoel dat ik een halve maat te klein heb, maar nogmaals in schaatspositie ervaar ik dat helemaal niet zo.
     
  6. Rinus

    Rinus Member

    Voor zover ik het kan beoordelen aan de hand van je verhaal, denk ik dat je schaats inderdaad wat te klein is.

    Misschien zit hij wel goed als je diep zit, maar gaat-ie bijvoorbeeld bij de ontspanfase alweer wat strakker zitten, laat staan als je recht gaat staan tijdens wat langzamer schaatsen of iets dergelijks.

    Ik denk dat het de moeite waard is om dezelfde schaats in een maatje groter te proberen. Wellicht een paar testrondjes of even van iemand lenen? Bij voorkeur als de kapotte huid weer geheeld is, dan weet je zeker of het goed zit. Als je huid weer heel is de 40 nogmaals proberen lijkt mij een herhaling van de problemen.
     
  7. Rose69

    Rose69 New Member

    Dank voor je kijk op de situatie. Zelf denk ik ook sterk aan een maatje groter en die proberen wanneer de meeste pijn weggetrokken is. Fijn dat je hebt meegeanalyseerd!
     
  8. Rinus

    Rinus Member

    Graag gedaan en veel succes! Laat je nog even weten hoe het afloopt?
     
  9. schaatsbart

    schaatsbart Member

    hallo!
    Ik heb wel goede ervaringen met compeed, zelfs in m,n thermische schoen, en die zit wel strak.
    Het kussentje verdeelt de druk erg goed, juist op een blaar, en de wond geneest.

    Ja , ,t is moeilijk om de drang tot schaatsen te bedwingen , als je net opdrift bent geraakt!
    met compeed zou je ook veel minder last moeten hebben met je gewone schoenen!
    Nou laat de boel niet infecteren, dan beter even geduld!
    sterkte
     
  10. knukkel

    knukkel Member

    Ik heb volgens mij hetzelfde gehad. Ik had Viking Marathon Speciaals en kreeg opeens een pijnlijke plek precies op de aanhechting van de achillespees op de hiel. Het voelde als een blaar, maar die was niet zichtbaar. Het ontstond toen ik vaker begon te schaatsen (3x in de week). Het deed alleen pijn als er een schoenrand tegenaan drukte en was niet pijnlijk als ik liep zonder schoenen. Zelfs niet met traplopen oid. De pijn werd na elke keer schaatsen erger. Ik liep op het laatst met de achterkant van m'n schoenen 'platgetrapt' om de pijn te vermijden. De pees was ook wat dikker en als ik de huid eroverheen bewoog voelde het 'schurend'.

    Ik ben ermee naar de dokter geweest en die had het over een geïrriteerde achillespees. Ik moest rust nemen omdat het anders kon gaan ontsteken, of chronisch worden. Was toen einde van het seizoen, dus dat was niet zo moeilijk, maar het heeft toen toch nog wel een week of 4 geduurd voor ik er vanaf was.
    Het seizoen erop heb ik de schoenen wat laten uitknobbelen, maar begon toch weer dezelfde klachten te krijgen toen ik vaker schaatste. Ben toen overgestapt op Salomons (die ik toch al voor de Weissensee wilde kopen). Afgezien van het feit dat ik ze niet prettig vind rijden op de kunstijsbaan, had ik geen last meer van de achillespees.
    Dit seizoen rijd ik op Nagano Gold 2005's (op de kustijsbaan) en heb er ook totaal geen last meer van. Hopelijk blijft dat ook zo...

    Als ik jou was zou niet meer doorrijden met je huidige schaatsen, want dan gaan de klachten zeker niet weg.
    Compeed maakt het trouwens alleen maar erger omdat je de druk op de geïrriteerde plek alleen maar vergroot.
    En als het gaat ontsteken ben je nog veel verder van huis, dan kun je dit soort dingen krijgen: http://www.fysiowarmond.nl/bursitis.html

    Dus rust is eigenlijk het best... maar ja...
     
  11. Rose69

    Rose69 New Member

    @schaatsbart & @knukkel,

    Dank voor jullie ervaringen en gedachten. Knukkels verhaal komt erg sterk overeen. Heel toevallig gisteren Viking marathon speciaal mt 41 2e hands gekocht. Nu hopen dat ze niet als bij Knukkel ook pijn geven want anders door sparen Naganos of Salomon lees ik ;-). Maar gisteren bij het passen ging het al wel goed in de schaats.

    Wat me ook opvalt is dat na veel wandelen (afgelopen weekend) en gisteren na 1u spinnen de hielgevoeligheid sterk verminder. Dus veel beweging herstel bevordert.

    Ik laat wel weten hoe het verder gaat met mijn hiel en of ik ook niet uiteindelijk naar weer andere schaatsen moet. Hoop 2e kerstdag of maandag stukje op natuurijs te proberen, als dan ook de hielgevoeligheid weg is.

    Bedankt voor jullie ervaringen en de link over hielirritatie en ontsteking. Ik ben stukken wijzer geworden.
     
  12. Rose69

    Rose69 New Member

    UPDATE

    Na het advies hier ben ik verder gaan zoeken naar schaatsen in maat 41 en vond deze nog net voor kerst. Zo heb ik Viking marathon speciaal mt41 kunnen kopen. Gisteren er op geschaatst en hoewel mijn hiel nog niet helemaal over was gegaan toch geschaatst want het grote verschil tussen mijn oude schaatsen mt40 en deze is dat bij het instappen er al geen pijn was en het drukpunt niet werd belast. Dat bevestigde deste meer dat ik met mt40 te kleine schaatsen heb die daardoor ook mijn hielprobleem hebben veroorzaakt.

    Gisteren 45km geschaatst en nu 1 dag later. Is mijn hiel niet verslechtert! Dus blij. Wel moeten de plekken nog helemaal verdwijnen maar schaatsen zal nu de pijn niet vergroten.

    Voor iemand die deze problemen herkend kan dus de schaatsmaat heroverwegen.
    [​IMG]
     
  13. schaatsbart

    schaatsbart Member

    leuk! je ziet trouwens dat deze schoenen beter zitten! :D
     
  14. knukkel

    knukkel Member

    Mooi, succes ermee!
     

Deel Deze Pagina