NK allround + sprint 2017 (20-22 jan. @ Thialf)

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 9 jan 2017.

?

Wat wordt het leukste kampioenschap dit weekend?

Peiling gesloten op 20 jan 2017.
  1. Mannen allround

    2 stem(men)
    8,3%
  2. Vrouwen allround

    11 stem(men)
    45,8%
  3. Mannen sprint

    5 stem(men)
    20,8%
  4. Vrouwen sprint

    6 stem(men)
    25,0%
  1. Monique

    Monique Well-Known Member

    Op nu.nl las ik wel dat Wüst mee wil doen aan het NK sprint.
  2. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Behalve dat Swings en Peeters nooit wereldkampioen (zijn ge)worden en vd Poel en Vos wel? ;)
  3. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Net als Stybar , Boom , Groenendaal , Pontoni , Arnould , Kluge , Simunek , A. Van der Poel , Runkel , Kluge , Baars , Richard , Thaler , Zweifel , Stamsnijder dat ook een of meerdere malen waren.
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    En nou graag het lijstje met niet Nederlandse allroundkampioenen... Dat is nog altijd de meerderheid. En zijn (veel) meer kampioenen van buiten Nederland dan Nederlandse allroundkampioenen. Van 1908 t/m 1960 won er geen Nederlander bij de mannen, bijvoorbeeld. Pas sinds 1995 Rintje Ritsma won is het een vooral Nederlands feestje met daartussen toch nog Hedrick, Davis en Skobrev.
  5. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Probleem is ook omdat het nog steeds niet olympisch is men (buitenlanders) er niet veel heil in ziet om hier echt tijd/geld/energie in te investeren, dat zou anders zijn als allrounden wel olympisch was geweest. Een medaille, ongeacht de kleur, telt veel zwaarder bij buitenlanders dan een 'simpele' wereldtitel allround. Misschien zal goud een moeilijke opgaven worden zolang Kramer meedoet maar zilver en brons spreken net zo goed tot de verbeelding, een zilveren/bronzen plak op de OS is gewoon meer waard dan een zilveren of bronzen plek in een WK allround.
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Eigenlijk heeft shorttrack het wat dat betreft handiger aangepakt, daar is ook het WK afstanden gewoon een onderdeel van het WK Allround.
  7. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Daar is het natuurlijk makkelijk in te passen omdat iedereen tegelijk in de baan rijd. Probeer maar eens de afstandspecialisten op de 1500m te verplichten een allround toernooi te gaan rijden.
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ook niet alle afstandsspecialisten rijden alle afstanden bij het shorttrack, dacht ik. In elk geval rijden ze daar natuurlijk niet allemaal even vaak alle afstanden. En toch is daar dacht ik geen geklaag over 'oneerlijkheid' omdat de specialist minder zou rijden en dus een voordeel heeft.
  9. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Het allrounden vind ik veel meer Olympisch dan het massastart zonder enkele traditie. Er is zelfs niemand die van kind af aan voor de massastart getraind heeft.

    Wat mij betreft zouden alle huidige Olympische afstanden zelfs mogen worden afgeschaft en vervangen door een sprint en allround toernooi. Dan krijgen die schitterende kampioenschappen ieder jaar weer de aandacht die ze verdienen.

    Vraag: weet iemand waarom bij de invoering van de Olympische Winterspelen ervoor is gekozen om de individuele afstanden Olympisch te maken en niet het allroundkampioenschap?
    strawbale en JohnZero vinden dit leuk.
  10. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ik vind die vergelijking tussen schaatsen en veldrijden echt onzinnig. Het veldrijden is een c-sport, zoals korfbal, waar buiten Vlaanderen en Noord-Brabant niemand meer in geïnteresseerd is. Het langebaanschaatsen is niet groot, maar toch echt wel wat groter dan dat.
    Duif en SprintMaster vinden dit leuk.
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Allrounden was op de eerste OS in 1924 gewoon olympisch. In 1928 was er veel gedoe met het weer en daardoor werd de 10km geannuleerd (nadat hij al verreden was). Ik weet alleen even niet of toen het plan al was geen allroundmedailles uit te delen. Ben nog hard op zoek naar goede boeken over die Spelen.

    In 1932 was de massastart trouwens al olympisch: alle afstanden werden in een massastart verreden.
  12. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Genoeg internationale wedstrijden in het veldrijden. Om dat nou in een rijtje met korfbal te zetten is net zo onzinnig. In Tsjechië (Toi Toi), Zwitserland (EKZ) en Frankrijk (Challenge National) hebben ze bijvoorbeeld hun eigen serie klassementscrossen waar ook sommige buitenlanders wel starten. Een Lars Boom ging bijv. naar Spanje om daar aan een serie veldritten mee te doen om z'n conditie op peil te krijgen.

    Maar door die verdeeldheid zie je de buitenlandse (sub)toppers/middenmoters ook bijna nooit in actie omdat ze tegelijkertijd hun wedstrijden hebben met de Vlaamse klassementscrossen (Superprestige/DVV Trofee) die wij op tv zien. Alleen tijdens wereldbekers en het WK komt alles samen. En ja, het niveau van de Belgen en Nederlanders ligt dan vaak, op een enkeling na, te hoog voor de rest. Maar dat heb je met schaatsen ook.
    Quarantenove en fransvanbakel vinden dit leuk.
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De langste afstand wordt alleen gereden door de top van het klassement. Op de kortere afstanden zijn er sowieso nog een paar rondes voor de finale. Niet te vergelijken met langebaan.

    Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk
  14. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Staat nu ook ingeschreven.
  15. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik heb wel de indruk dat daar de allround-titel veel belangrijker is dan een afstandstitel
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    en is geen titel in te verdienen.
  17. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Die wedstrijden die je noemt zijn een beetje vergelijkbaar met de Holland Cup, Norge Cup, Russia Cup, China Cup in het langebaanschaatsen.

    Wat een groot verschil is tussen schaatsen en veel verwante sporten zoals shorttrack, marathonschaatsen, wielrennen, veldrijden, maar ook de ski-sporten is dat schaatsen bijna altijd een tijdrit is. Je hebt geen tegenstand nodig om je vorm te meten. Als Sven Kramer tussen twee toernooien door zijn vorm wil peilen rijdt hij een 3000 meter in Inzell, leest hier op het forum de door @SprintMaster de voor luchtdruk gecorrigeerde tijd en hij weet hoe hij ervoor staat. Bij andere sporten heb je altijd tegenstand nodig, dus ook meer lokale wedstrijden waar mensen aan mee gaan doen om beter te worden.
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  18. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Daarom is het ook zo'n saaie TV-sport. De Alpine ski-nummers zijn natuurlijk ook ''tijdritten'' naar hebben een grotere spektakelwaarde.
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het zijn enerzijds ook tijdritten, maar je kan in de alpine-skinummers – overigens ook in de Noordse skinummers – niet gewoon een parcours uitzetten, je skiër het parcours laten afleggen dan weten hoe goed die persoon in vorm is. Je hebt tegenstand nodig om de waarde van je prestatie in te zien. Dat is met langebaanschaatsen niet zo nodig, omdat een 3.38 in Thialf objectief een supergoede tijd is, onafhankelijk van de prestaties van de andere mensen in de wedstrijd. 1.12 op de slalom Altenmarkt is een nietszeggend nummer.
  20. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Klopt Hakkie.
    Op de 10k waren vier ritten gereden en de vijfde rit was onderweg en werd afgebroken vanwege de föhn. In 1924 en 1928 werd het net als in een allroundtoernooi gereden in twee dagen. In 1932 mass start (3 voorronden en 1 finale op de korte afstanden en 2 voorronden en 1 finale op de 10k). Er werd vooral tactisch (en veel combines) gereden op de langere afstanden en dat was tegen het zere been van de Noren. Clas Thunberg die al eerder in de USA had gereden en van die praktijken wist nam niet eens de moeite om daar heen te gaan.
    Clas Thunberg won trouwens de allroundtitel in 1924.
    fransvanbakel vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina