WK Afstanden 2016

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 16 nov 2015.

  1. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ze ging er nog wel vol voor maar het lukte gewoon niet meer.

    Eric Heiden is ook heel jong gestopt, ik ben nu even te moe om nu nog op te zoeken hoe jong precies, maar voor zijn 30e.
  2. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    Nog even over de TP. Ik ben van mening dat diegene die van kop af komt (zeker aan t einde van de race) nooit terug moet naar positie 3 maar altijd naar 2. Je voorkomt hier gewoon heel veel problemen mee en maakt t allemaal een stuk makkelijker.


    www.passion-for-skating.com
  3. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

  4. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Ik ben even een paar uurtjes uit de schaatscocon gestapt en heb onder meer een beetje de toeristische Hercule Poirot uitgehangen in de Dominicaanse Republiek. Maar ik ben zeer blij verrast met een interview. Bedankt voor de link! Heel erg benieuwd!

    Hmm, dit zijn voor mij geen dingen die ik al niet vermoedde. Dat de Spelen in Eigen Land een Eindpunt gingen worden, zat er na Sotsji al dik in. Toch blijf ik benieuwd naar wat er verder nog ter sprake kwam.

    En nu Ben ik Helemaal Benieuwd !!!!
  5. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Wat een fantastische afstanden hebben we al gezien! Ik lees nu pas terug dat hier ook behoorlijk de hele dag gepost wordt, daar doe ik maar niet aan mee.
    Tot nu toe echter weinig verrassende winnaars, dat is wel opmerkelijk.
    Tijdens de TP race van de dames blijkt toch dat gewoon naar de tijd kijken en niet naar de andere landen veel gemakkelijker is.
    Nu moesten we tien keer horen dat de tussentijden van Japan er niet waren, maar als je in 1.58 doorkomt, en je rijdt rondjes 30 of daaronder,
    dan is het toch geen hogere wiskunde om een eindtijd te projecteren ? Hetzelfde gold al voor Kramer-Bergsma, waar Kramer heel duidelijk er net
    onder ging duiken.

    Leuke filmpjes, bedankt voor de linx
    EenBrabander vindt dit leuk.
  6. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Nou...Polta was duidelijker dan menig Brabander of Limburger, maar goed...da's NL...zodra je buitenlander bent, ben je ineens supperrrr onduidelijk. :rolleyes:
  7. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Dat Kramer heel duidelijk onder zo duiken? Ja tuurlijk...Kramer heeft met 10 seconde verschil gewonnen...
  8. andre77

    andre77 Active Member

    Ik snap deze post en vele anderen totaal niet. Er wordt vaak beweerd dat er 6 min of meer gelijkwaardige favorieten zijn (in deze kansverdeling dan niet).
    Het lijkt mij echter dat Jorien ter Mors torenhoog favoriet is en dat Richardson en Leenstra kansloos voor een medaille zijn.
    Dus ik zou zeggen Ter Mors favoriet en Bowe, Sablikova en Wüst voor de overige podiumplaatsen (met Wüst misschien nog wel de grootste kanshebber van deze 3 gezien de rest van het toernooi).
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De kansverdelingen voor de laatste twee afstanden:

    Op de 500m zal er een felle strijd om zilver en brons zijn. Op de 1500m dames blijkt er een groot verschil te zitten tussen het wel of niet meenemen van de World Cups Calgary en SLC.

    Kansen_dag4_WK.jpg

    De beste 3 prestaties waren van Bowe (2x) en Richardson (1x) in Calgary en SLC. In Heerenveen waren beide dames net iets beter dan Ter Mors. Door de hooglandtijden te schrappen komt Ter Mors op het beste gemiddelde uit, al is dat slechts gebaseerd op 1 race.
    En daarmee heeft ze dan verreweg de grootste kans op winst. Bowe en Richardson nog steeds nummer 2 en 3 voor de medailles. De medaille kansen voor Leenstra en Sablikova verdrievoudigen. Wüst komt er niet veel beter uit.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Met de race van gisteren is Bergsma nu Kramers wereldrecord race uit Calgary voorbij op de gecorrigeerde lijst. Dat had wel een passende beloning verdiend. De race voelde iig als een winnende met die prachtige afbouw a la 10km Sochi. Ik had het idee dat Kramer niet heel makkelijk zijn te rijden ronde tijd van 29.30 kon houden.
  11. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Was een DIJK van een race wat Bergsma gisteren heeft gereden. Kramer wint het in de opening en de 1e ronde. Sinds lange tijd dat Kramer echt zoo diep heeft moeten gaan op de 5 en dan nog met slechts 0,3 sec winnen. Maar ja...hij zal er niet om treuren, hij heeft toch gewonnen zoals hij zelf heeft gezegd.
    JohnZero en Yuskov vinden dit leuk.
  12. Duif

    Duif Well-Known Member

    Hij stopte, toen hij nog 22 moest worden.
  13. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Het minimale verschil in eindtijden tussen Kramer en Bergsma zegt eigenlijk al genoeg, Kramer moest alle zeilen bij zetten om te winnen, zelden heeft Kramer zo moeten knokken voor de winst, wat wel aangeeft dat Bergsma echt gevaarlijk wordt op Kramer's favoriete afstand.
    Dit zijn toch wel de races die je graag wilt zien, spanning tot het eind.:)
    alexander79 en EenBrabander vinden dit leuk.
  14. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Wat gaat het snel dit WK. De ene afstand is amper met veel genot langs je huig gegleden of de volgende welriekende lepel met lekkers wordt alweer tegen je lippen geschoven. Nagenieten moet snel. Tijd is immers schaars. Daarom wil ik nu nog even terug komen op het zeer hoge niveau bij de dames gisteren op de 500 meter. Ik vroeg me gisteren af of er eerder een schaatster 8e was geworden met 38.00 en 38.04. Onze jonge vriend EenBrabander kwam toen vrij vlug met het volgende antwoord:

    Hoewel dit dus op De Spelen was en ik dat niet helemaal 100% vergelijkbaar vind, doet het ten onrechte vermoeden dat het wel vaker collectief zo hard gaat in de top 10. Maar dat is toch echt niet zo. Vanessa Bittner werd gisteren slechts tiende met prima tijden van 38.11 en 38.12. En ik zweer dat je daar vrij recent toch vrij ver mee kwam. Eens kijken, op welke plek Bittner was geëindigd met deze tijden op de Mondiale 500 meters uit de laatste pakweg 10 jaar.

    2016 Kolomna 10
    2015 H'veen 6
    2014 Sotsji 9
    2013 Sotsji 6
    2012 H'veen 3
    2011 Inzell 3
    2010 Vancouver 3
    2009 Richmond 3
    2008 Nagano 2
    2007 SLC 9
    2006 Turijn 1

    Ik denk dat het wel duidelijk is. In de periode 2006-2012 waren de tijden van Bittner nog gewoon goed geweest voor een podium plek. Het was lange tijd bon ton om na iedere 500 meter voor dames als een ware heer publiekelijk je gal te spuwen over het bedroevende niveau. Er was vooral 1 nogal corpulent godachtig wezen dat hier maar geen genoeg van kon krijgen. Bedroevend was het. Iedere keer weer. Ik ben blij dat die donkere dagen achter ons liggen.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  15. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Allemaal leuk en aardig deze cijfers. Maar hoe heb je in je berekening er rekening mee gehouden dat Pavel Kulizhnikov toch vaker dan twee op de 100 races zo slordig is om te vallen of zijn start te verprutsen? De kans dat dit nogmaals gebeurt tijdens een wedstrijd waar veel druk op staat, schat ik bovendien hoger in dan bij een gewone world cup.

    Ik vind al die kansberekeningen en correcties voor omstandigheden op dit forum allemaal best leuk en aardig, en vooral heel ijverig. Echter, schaatsen is absoluut geen exacte wetenschap. En laten we dat er niet van proberen te maken.
    JohnZero, Yuskov en EenBrabander vinden dit leuk.
  16. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Vandaag mogen we dus nog 1 keer in de achtbaan. En dat wordt weer kermis. Ik verwacht ongeveer het volgende:

    Op de 500 meter (waar is Tae-Bum Mo???) krijgen we na een korte aanloop vanaf rit 5 een en al podiumgeweld. Met 3 Russen die een medaille kunnen winnen verwacht ik een kolkende massa op de tribunes. Benieuwd wat er 7 ritten later voor een resultaten op het scorebord staan...

    Op de 1500 meter voorzie ik een soort scenario dat we op de 3000 meter zagen. Alleen heb ik nu zo'n typisch voorgevoel dat de winnares ditmaal uit de eerste twee ritten komt ...

    Daarna nog een keer de 500 meter, waarop vast nog een klein dozijn kerels vol risico de bochten in zal vliegen om een medaille naar zich toe te trekken.

    En dan krijgen we nog twee massa starts om bij uit te buiken en waarbij tal van schaatsers kansen hebben. Wie rijdt weg en wie reageert? Wie helpt wie? En welke landsgrenzen worden daarbij overschreden ...

    Even snel wat eten en dan gaan de seatbelts weer on!
    EenBrabander vindt dit leuk.
  17. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Met dank aan @McSmit's schaatsstatistieken.nl heb ik bekeken of dit nou de spannendste 5 km ooit op een WK afstanden was of niet.
    Nou, hij was razend spannend, maar het verschil was ooit nog ietsje kleiner. @LeeMoZovski refereerde er laatst al aan: 5 km 1996, slechts 0.11 tussen Postma en Shirahata. Op twee staat de 5km van vandaag. Oftewel: er is maar één keer een 5 km met een kleiner verschil gewonnen op een WK afstanden dan vandaag! Als we de Spelen meerekenen, zien we natuurlijk dat Gustafson-Malkov '84 een kleiner verschil opleverde (0.02) en dat er in 1964 er slechts 0.20 verschil was tussen nr.1 Knut Johannesen en nr.2 Per Ivar Moe.
    Nu heeft EenBrabander nog even wat filmpjes van deze wedstrijden uit de hoge hoed getoverd (lees: op Youtube gezocht):

    WK 1996


    OL1984


    OL1968
    (met Russisch commentaar om in de Kolomna-stemming te komen!)

    Zo houden we het wel even vol totdat Dione, Erben en Rintje om tien over twaalf beginnen te kletsen. Toch?
    Mjøsaman en LeeMoZovski vinden dit leuk.
  18. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Waar zijn ze in Zuid-Korea mee bezig. Waarom alleen Tae-Yun Kim op de 500m? Dat terwijl Tae-Bum Mo toch steeds beter begint te rijden. Of moet die zich volledig richten op het WK Sprint in Seoul. Bij de idiote absentie van Sang-Hwa Lee is dat immers de enige thuisrijder die daar een rol van betekenis kan spelen.

    Krijgen we vandaag ook tussensprints op de massastart? Omdat er geen punten te verdienen zijn voor een wereldbekerklassement, zijn die echt volledig overbodig. Alleen interessant voor schaatsers die zich op voorhand kansloos achten voor een medaille en alleen voor een ereplaats rijden. Ik denk niet dat de opzet van een wedstrijd enige stimulans moet geven voor het rijden voor iets anders dan de winst.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  19. Snits

    Snits Member

    Wat komt er uit als je de hooglandtijden niet schrapt maar je voorspelling doet op basis van de gecorrigeerde tijden?

    /offtopic
    Bedankt overigens voor al de moeite die je in deze kansberekeningen en gecorrigeerde tijden steekt. Als cijferfetisjist ben ik daar erg blij mee. Zijn de actuele gecorrigeerde lijsten ook centraal terug te vinden?
  20. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ik zie trouwens op http://live.isuresults.eu/2015-2016/kolomna/index.htm al een uitslag staan voor de massastart. Goud voor Peter Michael, zilver voor KC Boutiette en brons voor Viktor Hald Thorup. Gezien de tijdsverschillen is het gehele deelnemersveld naast elkaar over de finish gekomen....

Deel Deze Pagina