Wereldbeker 5, Hamar, 31 januari–1 februari (WK-allround-kwalificatie)

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 25 jan 2015.

  1. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    In sommige artikelen zoals op nu sport en schaatsflits doet men alsof de botsing tussen Szymanski en Nuys dit de zege van Nuys heeft gekost op de 1500 meter. Ik kreeg echter niet de indruk dat die aanvaring hem 8 tienden heeft gekost aangezien hij vol doorging. Het zal hem zeker een paar tienden gekost hebben maar geen 8 tienden. hij zou ook dan tweede geworden zijn. Hij had natuurlijk ook kunnen stoppen en overrijden.
  2. Svenfan1

    Svenfan1 Active Member

    Bailin Li komt er nog tussen in het lijstje: 77.003, tussen Janssens en Boutiette.
    SprintMaster vindt dit leuk.
  3. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member


    Dat blijft altijd moeilijk natuurlijk. Maar hij kwam toch best wel hard tegen Nuis aan. Ik ben het met je eens dat dit geen 8 tiende scheelde. Wel raak je natuurlijk uit je ritme en het koste Nuis extra kracht om hem voor te blijven natuurlijk. Je weet dan nooit hoeveel tijd hij daar dan mee verspeelt in het vervolg van zijn race.
  4. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Voor mij ging de meeste aandacht dit weekend uit naar de WK-kwalificatie. Kijkend naar de wereldbekerwedstrijd zelf, valt me het volgende op:
    - Denis Yuskov nadert een grootste vorm. Die 1500m vond ik ijzersterk;
    - Bart Swings blijft hangen of wordt zelfs minder;
    - De Noren presteren voor eigen volk zeker niet boven verwachting. Simen Spieler Nilsen en Frida van Megen zijn in de marge de enige lichtpuntjes;
    - Patrick Beckert is snel en goed hersteld van zijn blessure. Dit kunnen we van de onlangs ziek gewezen Nils van der Poel niet zeggen;
    - Douwe de Vries, Thomas Krol, Marije Joling en Carlijn Achtereekte doen het gewoon uitstekend;
    - De Amerikanen verkeren echt in crisis. Toch maar eens een poging doen om Brian Hansen en Jonathan Kuck van een comeback te overtuigen en de ontwikkeling van Emery Lehman meer blijven stimuleren. Joey Mantia wordt ook al niet beter en Shani Davis heeft zijn slechtste seizoen ooit. In dat licht is het eigenlijk triest dat KC Boutiette een verdienstelijk niveau haalde;
    - Voor Ted-Jan Bloemen is het maar goed dat hij is overgestapt naar Canada. Met dit niveau zou hij in Nederland echt geen rol van betekenis spelen;
    - De jonge Denen Viktor-Hald Thorup en Stefan Due Schmidt vond ik tegen vallen. Ik had toch de hoop dat zij dit seizoen de stap naar de middenmoot van de B-groep zouden maken;
    - WOH heeft duidelijk te vroeg gepiekt, of kan hij gewoon weer de druk niet aan;
    - Bailin Li zou weleens een goede 1500m rijder kunnen worden. Verder ben ik dit weekend niet onder de indruk geraakt van de Chinezen;
    - Wat moeten we blij zijn dat Martina Sábliková ervoor zorgt dat er op de 3km concurrentie uit het buitenland komt;
    - Olga Graf heeft het dit seizoen niet;
    - Hoe vaak gaan we de 40-jarige Maki Tabata nog zien figureren? Gelukkig kunnen we dit weekend Miho Takagi eindelijk weer eens als lichtpuntje benoemen.
    - Marina Zueva is hier terecht al meermaals geroemd!
    Tsuki, proeme, schaatsfan79 en 4 anderen vinden dit leuk.
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nog even terug gekeken: ze kwam met haar hand in de andere baan, raakte geen blokje aan en bleef netjes met haar schaatsen in de eigen baan. De scheidsrechter die haar DQ-de zal wel heel tevreden zijn. :eek:
  6. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik vind absoluut niet dat Nuis iets verkeerd deed. Die had veel meer snelheid. Hij had een heel gekke capriool moeten uithalen om achterlangs te schieten en zou dan veel snelheid hebben verloren. Terecht dat hij voorrang afdwong. Domme actie van Szymanski, terechte DQ.
    De Keizer vindt dit leuk.
  7. Mey

    Mey Well-Known Member

    Volgens mij is de regel dat je samen de kruising moet oplossen en dat buiten daarbij voorrang heeft. Dat is een vage regel, maar Nuis gaat nu voor de helft al naar binnen. Szymanski krijgt ook niet veel tijd om voorrang te geven. Nuis doet volgens mij wel degelijk iets verkeerd (maar niet om gediskwalificeerd te worden), en heeft vooral zichzelf daarmee. Hij had nog één slag moeten wachten met naar binnen gaan.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De mass starts nog even terug gekeken. De dames maakten er dit keer een saaie optocht van. Ik miste echt Sablikova die nog wel eens op avontuur durft te gaan. Wel mooi einde opgezet door Huisman en Schouten.
    De heren wedstrijd leverde wel zeer felle tussensprints op maar helaas weinig tactisch inzicht. Stroetinga springt na de 2e tussensprint slim weg. Swings zit op kop van het peloton en wil/kan niet meteen mee springen. Vervolgens gaat ie eerst achterom kijken of er iemand overneemt (Pedersen?). Als niemand wat doet gaat ie zelf maar 2 rondes op kop rijden, daar snap ik helemaal niets van. Laat dan het tempo maar helemaal stilvallen en de Koreanen het werk opknappen. Nu lacht Lee zich helemaal de barsten en kan met 2 vingers in de neus winnen omdat Silovs het peloton op snelheid brengt voor de eindsprint. Waardoor Weber helaas nog net wordt terug gepakt. Swings (en anderen) zullen toch echt iets moeten bedenken want in een eindsprint zijn ze kansloos tegen de snelste en behendigste.
  9. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Is Hans van Helden (meen ik) niet een keer gediskwalificeerd voor een wissel terwijl hij uit de buitenbocht kwam? @Duif help.

    Die regel is er vooral om te voorkomen dat je als buitenbochtrijder een tegenstander echt bewust uit t toernooi kan rijden, door gelijk op te blijven rijden. Op een korte afstand in de beginfase moet de langzamere rijder het probleem gewoon altijd zien op te lossen.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Als ik de beelden terugkijk dan zie je Szymanski echt aanzetten in het tweede deel van de bocht waardoor hij er ruim uitkomt en in het vaarwater van Nuis komt. Waarschijnlijk dacht ie nog net voorlangs te kunnen, vervolgens kan ie dan niet meer terug.
    G1ant vindt dit leuk.
  11. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    maar als er niemand iets doet is Stroetinga ook weg... Wellicht verwachtte ie hulp van zijn ploeg, Silovs had daar ook in de buurt moeten zitten.
  12. Mey

    Mey Well-Known Member

    Ik volg die mass starts niet zo. Maar hoe komt het nou dat Lee dit zo goed kan? Is hij stiekem explosiever dan ik denk (ondanks niet zulke scherpe prs op 500 en 1500) of is het puur de ervaring/handigheid uit het short track?
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Waar ik eigenlijk wel benieuwd naar ben nu is een reactie van Jillert Anema. Als we Anema in een interview zien heeft hij twee modussen (modi):
    • Zelfgenoegzaam en trots als zijn pupil gewonnen heeft.
    • Boos en verwijtend (naar ISU/KNSB) als zijn pupil verloren heeft.
    Nu Bergsma het duidelijk aan zichzelf te wijten heeft ben ik des te benieuwder hoe Anema hier op reageert. Hij kan echt niet met goed fatsoen de KNSB of de ISU ergens de schuld van geven lijkt me.
    JohnZero vindt dit leuk.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Het punt is dat ie de concurrentie (m.n. de Koreanen) geen pijn doet. Uiteindelijk zullen die toch een keer uit hun hok moeten komen, Lee moet zijn leidende positie beschermen.

    Beide denk ik. Ik heb eens op hem gelet gedurende de race. Meestal zit ie ergens midden in het peloton. Hij moest 1 keer een gaatje dichtrijden toen een breuk ontstond doordat Bergsma aanviel. Soms zie je hem ook redelijk freewheelend rijden, houd ie twee schaatsen aan het ijs en slalomt.
    Laatst bewerkt: 1 feb 2015
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Valt me van je tegen dat je slecht denkt.
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    kan zijn dat Stroetinga dan weg is. Dat is een risico. Maar de kans is groter dat de Koreanen dat niet laten gebeuren en er achteraan gaan. Daar zou ik in de positie van Swings wel op durven gokken. Hij blijkbaar niet.
  17. Duif

    Duif Well-Known Member

    In die jaren waren de regels anders en wisselen kon niet op het hele rechte eind maar op een strook van een meter of 50/60. De sneeuwrand (of blokken als er geen sneeuw lag) liep op de kruising heel lang door. en begon weer voor het in gaan van de bocht. Jarenlang stond er ook een official op de kruising met een rode en witte vlag om aan te geven wie er naar binnen/buiten moest. Denk hierbij maar eens aan het Jan Bols wisselincident op het EK in Heerenveen. Ik meen dat Bols ook nog eens een klap op zijn kop heeft gehad van een wisselwachter toen die wat laat met zijn vlaggetje zwaaide.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Precies. Swings zou eens lekker moeten gaan linkeballen, wachten tot de Koreanen het gat dichtrijden en er dan zelf overheen knallen met een groepje.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  19. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Op wieltjes rijdt ie ze er op het einde alsnog allemaal af, macht der gewoonte misschien :cool:

    Met dat kopwerk leek ie haast te knechten voor Silovs.
  20. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Anema maakt het er dan ook zelf naar, hij heeft altijd kritiek op alles en iedereen.

Deel Deze Pagina