Schaatsen in de media 2014/2015

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 14 aug 2014.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Peter Mueller begint over het gebrek aan faciliteiten in Hongarije en eindigt er over dat het belachelijk is dat Nederland bijna geen startplekken meer heeft. Zelf zie ik het beperken van het aantal startplekken per land (beperken als in, niet onbeperkt) ook als een compensatie voor dat gebrek aan faciliteiten in andere landen. Een Hongaar met evenveel talent als een Nederlander moet toch een stuk harder werken om dezelfde trainingen te kunnen verzetten en dezelfde tijd te kunnen schaatsen. In het buitenland kan je niet zo makkelijk prof worden en er zijn daar ook minder coaches en ijsbanen etc.

    Dat gezegd vind ik dat twee à drie Nederlanders op een EK of WK echt te weinig is. Drie moet wel het absolute minimum zijn en als je op het WK van vier naar drie gaat, kan je dan niet het EK op vier houden of naar vijf uitbreiden?

    Deze fout heb ik meer media zien maken. Op de WK afstanden was het altijd al drie, ook op de korte afstanden. Alleen op de OS had je op de 500, 1000 en 1500 een vierde plek, maar daar stond dan weer de tien-personen-regel tegenover, waardoor die vierde startplek toch vaak door een niet-specialist werd ingevuld.
     
  2. proeme

    proeme Well-Known Member

  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Wat betreft het niet meer Olympisch zijn zit hij er totaal naast. Nog niet eens in de buurt van de plank, laat staan de spijker. Blijkbaar geen historisch besef. Een sport met zoveel onderdelen wordt aangepast, nooit er uit gegooid. Zeker niet op de vrij kleine winterspelen. En al helemaal niet binnen 5 spelen. Onzin. Grote onzin.

    Wat betreft de deelnemers op het WK: wat mij betreft beperken ze het aantal deelnemers op het WK sowieso. Maar als je zoveel deelnemers hebt zoals nu, zorg dan voor zoveel mogelijk verschillende continenten en in elk geval landen. Dus daar kan ik de ISU best volgen. De 10e Spaanse middenvelder in het voetbal is misschien ook wel een betere voetballer dan de besten van sommige Afrikaanse landen, maar heeft gewoon last van meer concurrentie. Zo werkt topsport. Topsport is allereerst beter zijn dan de concurrentie in je land, voor je naar internationale concurrentie kunt kijken.
     
  4. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Met de wijzigingen die men wil doorvoeren loopt de ISU de kans dat de traditionele schaatsfans afhaken, daar heeft hij een groot punt. Zeker als maatregelen zo overduidelijk bedoeld zijn om de overheersing van 1 land tegen te gaan. En als men met een soort hocus pocus vierkamp komt aan zeten. De ISU heeft de laatste jaren al genoeg wazige besluiten genomen die het er alleen maar slechter maakten. Wat dat betreft zou er bij die club eens flink de bezem door moeten, net zoals bij elk bedrijf dat slecht presteert.
     
    ZeeKoei en JohnZero vinden dit leuk.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Kijk naar het langlaufen. Daar hadden ze vroeger ook alleen de 'eerlijke' tijdonderdelen, tegenwoordig vooral massastarts, sprints e.d. En langlaufen is er, ook in Noorwegen, alleen maar populairder door geworden.
     
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Erben Wennemars is weer eens op televisie (De Wereld Draait Door)! Het zal ook eens niet.

    Maar hij had zijn zoontjes en zijn pupillen van de Stokvisdennen meegenomen om mensen aan te sporen meer betrokken te raken bij hun lokale sportclub. Dat is wel een leuke kant van hem.
     
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    De Hocuspocusvierkamp/Onzalige Vierkamp/Kettersvierkamp, hoe je het noemen wilt, is geen idee van de (Technische Commissie van de) ISU, maar van onze eigen KNSB.
     
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Danielle vindt dit leuk.
  9. proeme

    proeme Well-Known Member

    komen ze mooi op tijd mee dan. Had dat bedacht vóórdat het werd aangenomen :S

    als het wordt teruggedraaid, komt dan de 10km terug of gaan we voor 500+1500+3km+5km (wat, als je de 10km wilt vervangen, veel logischer is dan het huidige voorstel)?
     
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik krijg hier een wat naar gevoel bij:
    - KNSB komt met 2 voorstellen waarvan het meest vergaande wordt aangenomen
    - massale kritiek vanuit de schaatsers.
    - binnen ISU is blijkbaar ook veel tegenstand.
    - verandering wordt terug gedraaid.
    - iedereen opgelucht.
    - gaan ze alsnog 'geruisloos' de 10 km schrappen ????

    Voor KNSB de gouden kans om nu wel met een goed voorstel te komen.
     
  11. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik snap er helemaal niets meer van, behalve dat het een stel randdebielen is die het schaatsen bestuurt. Wat een kneuzenclub!
     
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dus pas na het congres in de zomer weten de middenlange afstandsrijders of ze op de 5000 meter moeten gaan trainen omdat ze met de nieuwe opzet kans hebben Europees Kampioen te worden?
    Beslis dan nu vast dat de wijziging sowieso een jaar wordt opgeschoven, hier valt toch niet tegenaan te trainen?
     
  13. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Deze had ik nog even gemist.
    Wat een totaal idiote gang van zaken.
    Krijg er knikkende knieën van.

    Maar goed, die hocus pocus vierkamp lijkt in ieder geval weer netjes richting het rijk der overbodige onzin getoverd te worden.
    Weg ermee !!!
     
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Op de online Volkskrant staat reclame voor een artikel "Nederland wint nooit meer zo veel medailles als in Sotsji", maar het artikel is zonder VK-abbo (of Blendle) natuurlijk niet te lezen, zoals tegenwoordig vrijwel de gehele Volkskrant-website, je vraagt je soms af waarom je de website nog bekijkt...

    In het artikel zouden zeven opvallende zaken worden genoemd waardoor Nederland niet meer zoveel medailles zou gaan winnen. Nou was ik wel benieuwd, maar ik wil ook wel een gokje doen.
    1. Het fenomeen Pavel Koelizjnikov.
    2. De introductie van de Mass Start met wisselende winnaars.
    3. De enthousiaste Koreanen die er over vier jaar allemaal staan.
    4. Slapende Reus China die steeds meer winnaars gaat afleveren (Zhang, Li).
    5. Buitenlanders die in Nederland gaan trainen en beter worden (Kodaira, Erbanová).
    6. Schaatsers van de academie in Inzell die doorbreken (Bittner).
    7. Ouder wordende Nederlandse toppers (Groothuis, Kramer, Wüst, De Jong).
    Kan iemand met de Volkskrant in ieder geval vertellen hoeveel van de zeven verschijnselen ik goed had? Dat moet wel kunnen zonder copyright te schenden (fair use van samenvattingen enzo).
     
  15. Tsuki

    Tsuki Active Member

    @leenstrafan Jouw post is inhoudelijk interessanter dan het artikel, wat mij betreft. Jij noemt tenminste aannemelijke oorzaken, het artikel is een niet erg samenhangende opsomming van een aantal open-deur-zaken. De eerste twee punten had je goed overigens. En met een goed pleitende tweede corrector valt er voor jou misschien nog een 1/2 puntje voor punt 3 (en 7?) uit te slepen.

    Wel een leuk punt (en niet door jou genoemd) is dat de life-style-schaatsers-theorie van Kramer er ook nog bij gehaald wordt, hoewel mij niet duidelijk is welk argument de desbetreffende journalist daar nu mee tot uitdrukking wil brengen. Maar opvallend is het natuurlijk wel, een paar van die schaatsers van wie mevrouw Van Zetten uit Andelst nog nooit gehoord had, die boven verwachting hebben gepresteerd.
     
    leenstrafan vindt dit leuk.
  16. proeme

    proeme Well-Known Member

    een tweede corrector die een half punt toestaat bij een examen doet zijn werk niet goed. Een eerste corrector die een half punt geeft trouwens ook niet...

    verder vind ik de stelling "nooit meer" wel erg sterk. Ok, het zal moeilijk worden deze top-OS te evenaren, zeker met de punten die leenstrafan als noemt. Maar ik heb altijd geleerd: "zeg nooit nooit".

    zelf zou ik het 7e punt weglaten (want er komen wel weer nieuwe toppers) en dan in de plaats daarvan het argument noemen dat je wel een beetje kunt verwachten dat schaatsen in de toekomst minder onderdelen krijgt.
    Al vrees ik daar pas echt voor als NL juist wél het aantal medailles van Sotsji gaat evenaren...
     
  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    8. Wet van de remmende voorsprong. Anderen zullen ook meer wetenschappelijke toepassingen gaan gebruiken.
     
  18. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ja, laten we blij zijn dat er in Nederland ruimte is voor schaatsers die een paar jaar lang niet doorbreken. Een goed voorbeeld lijkt me Floor van den Brandt, die door @LeeMoZovski al gekscherend een "Holland Cup-schaatsster" werd genoemd. Ze was een talent, maar brak niet echt door, werd 7e, 8e, 9e, 12e op de NK, en miste daardoor telkens de boot. Toch kan ze in Nederland dan jarenlang op niveau blijven trainen. In met name de Aziatische landen zie je dat soort schaatsers vrijwel nooit meer terug op internationale wedstrijden. Paulien van Deutekom was jarenlang het lachertje van het NK maar werd toch echt wereldkampioene allround! De voornaamste oplossing voor Sven Kramer zijn lifestyle-schaatsers-probleem zou kunnen zijn om een tweede topbaan te bouwen (lees: Zoetermeer) en dat dan ook echt de helft van de ploegen voor Heerenveen en de helft voor Zoetermeer kiest. Maar speelt zoiets echt? In Duitsland hebben ze drie topbanen en in Rusland vier.

    Eerste correctoren zijn toch notoir soepel omdat ze hun eigen leerlingen kennen en dan dingen goed rekenen met inhoudelijke argumentaties als "ja, maar zo heb het ze in de vierde klas uitgelegd" en "ja, maar haar ouders liggen in scheiding en ze heeft nou eenmaal een moeilijke periode". Zo'n centraal examen is natuurlijk wel de Olympiade van het onderwijs-traject natuurlijk. Maar echte toppers worden niet verguisd omdat ze op dat moment slecht scoorden, die komen toch wel aan de bak.

    Sotsji 2014 was met 23/36 een hele bijzondere ervaring, afstanden als de 500m mannen, de 1000m mannen, de 1500m vrouwen en de ploegenachtervolgingen zal ik niet snel vergeten. Toch, sindsdien snappen mensen mij heel goed als ik zeg dat ik niet meer bij voorbaat voor alle Nederlanders juich.
     
  19. Tsuki

    Tsuki Active Member

    Iemand die een door de deelnemer zelf bedachte én beantwoorde test bestempelt als een examen is een docent die zijn/haar werk wel goed doet??? :confused::p
     
  20. Koen

    Koen Well-Known Member

    vanavond in Nieuwsuur Sven in Collalbo en voor de Bokko fans ook Bokko volgens mij
     
    leenstrafan vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina