WK allround en sprint 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 14 nov 2021.

 1. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  1970 was ook geen beste lichting, (b)lijkt maar weer
  Mey en G1ant vinden dit leuk.
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Mjoa, ieder z'n eigen mening natuurlijk, maar je lijkt je wel heel erg op puur dit seizoen te baseren.

  Bosker, tja, de echte top zoals Kramer en Roest heeft hij (nog) niet gevonden, maar dit was zijn 3de allround toernooi, en op de andere 2 stond hij 'gewoon' op het podium. Dat hij het niet goed deed dit WK is duidelijk, maar we vergeten misschien dat hij wel positief testte vlak voor het toernooi. Dat is sowieso al geen ideale voorbereiding, en we hebben ook geen flauw idee wat voor effect het op zijn fysieke gesteldheid heeft gehad.
  En hij is natuurlijk een uitmuntende TP kracht. Geen bijzonder talent op 1 individuele afstand, dat is wel jammer ja. Maar om hem dan te omschrijven als iemand die het "nooit goed gaat doen" gaat wel erg ver. Hij heeft het eigenlijk altijd gewoon goed gedaan, en bovendien is hij nog steeds slechts 25 jaar. We kunnen niet van elke schaatser verwachten dat ze kaliber Kramer/Roest worden, toch?

  Kleine lans voor Huizinga: hij moest ineens op het laatste moment hier aantreden, dus zijn ondermaatse presteren hier kunnen we hem niet al te zwaar aanrekenen. We pakken hem hier vaak wel erg hard aan, hij probeert natuurlijk ook het beste te presteren, en dat we hier laatdunkend over hem praten heeft ook wel te maken met het feit dat hij onverwacht vaak ter sprake komt in de media ondanks zijn matige prestaties.

  En Orie passé noemen...Tja, het zou kunnen, maar ook daar lijkt dat vooral gebaseerd op dit seizoen. Het presteren van zijn ploeg de afgelopen jaren staat buiten discussie, en ook dit jaar zijn er zat sterke prestaties, hoewel veel minder dan verwacht. Maar dat laatste komt dan weer juist omdat Orie's team zo belachelijk goed presteerde vele jaren lang. Als Orie's team meerdere seizoen ondermaats presteren, dan wordt het een ander verhaal, maar om hem nu af te schrjven is wel heel erg voorbarig.

  En dan vind ik persoonlijk Orie redelijk verschrikkelijk en qua sportpsychologie tekort schieten, maar dat staat buiten hoe hij zijn sporters heeft doen presteren.
  Koen, Duif, alexander79 en 2 anderen vinden dit leuk.
 3. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Laten we niet vergeten dat Irene Schouten haar eerste klassieke afstand won (Bij NK/WB/WK/OS) op 31 oktober 2020 op 28-jarige leeftijd.
  Duif en proeme vinden dit leuk.
 4. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Eens. Passé is een te sterk woord. Hij heeft natuurlijk toch Krol een Olympisch kampioen en WK sprint gemaakt, dus da's niet niks. Ik denk wel dat zijn aanpak niet voor iedereen is. Een Roest, Verbij denk ik zullen beter onder van Velde presteren. Dai Dai zou prima onder Orie moeten kunnen werken, maar ook dat moet nog groeien.

  Bosker is geen topper, maar is toch een goed iemand om in de ploeg te hebben. Het is maar wachten totdat hij de echte sprong maakt naar meer dan subtopper.
 5. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  The Swedish source delivered more Nils/Pat content haha! Here's a transcript of a short interview (that you can only watch if you have VPN) these two had with each other:

  Pat: Yea, I don't know if you retire or be a "hobby skater" as you said...
  Nils: *laughs*
  Pat: I think you will come back but we don't know how strong you will come back.

  upload_2022-3-7_20-27-4.png
  Hannah, CasperW, kernploegfusie en 2 anderen vinden dit leuk.
 6. mi

  mi Well-Known Member

  If Patrick would have half the fun Nils has in his sport he could be unbeatable!
  HaagscheBluf en strawbale vinden dit leuk.
 7. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  Imagine them both having the same amount of fun and beating each other's ass and always putting up a fun fight against each other at the rink and setting new bars to beat for each other. And then laughing it off. And starting again. And again.

  Oh boy. They could've been the greatest skating power the world has ever seen.
  ZeeKoei en mi vinden dit leuk.
 8. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  @EenBrabander Hij heet eigenlijk Pavel Nilderson, toch?
  Laatst bewerkt: 8 mrt 2022
 9. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Zo, net even Dag 2 van het WK Allround teruggekeken. Wát een allroundtoernooi. Helaas heeft Takagi te veel laten liggen op de 500 meter om dat echt spannend te maken, maar dat neemt niet weg dat ze een werkelijk fantastische 5000 reed. Schouten oogde vermoeid, maar op pure klasse weet ze zich toch nog door een moeilijke slotafstand te worstelen.

  En dan het mannentoernooi. Roest bezwijkt wederom onder de druk. Ik kan het niet anders zeggen. Iemand die 12.44 rijdt in Peking mág hier gewoon geen 13:26 rijden. Het hele toernooi is voor Patrick een self-fulfilling prophecy geworden vanaf het moment dat Van der Poel uit zijn slof schoot op de 500 meter. 'Oh shit, hij zit er wel dicht achter nu. Nu mag ik niet teveel verliezen op de 5000 meter.' Vervolgens gebeurde precies dat. Hij moest ruim 3 seconden toegeven op zijn naaste belager. In zijn hoofd viel dat gewoon ontzettend tegen. Geen lekker uitgangspunt voor de 1500 meter, want ja, wat als Nils daar ook een enorme uitschieter maakt? Eén afstand later had Roest ruim 21 seconden voorsprong op Van der Poel, maar het zat hem niet lekker. 'Vorige keer moest ik al zó ontzettend diep gaan en kwam ik tot 14 seconden achter hem. Maar goed, toen was ik echt in topvorm en dat ben ik nu niet. Wat als hetzelfde gebeurt als in Stavanger vorig jaar of Salt Lake in 2020?.'

  De rest is geschiedenis. Het is dat de positief geteste Orie niet aanwezig was, anders had Roest direct na z'n marteling nog een technische analyse van zn race gehad ook. Punt is dat Roest het hele toernooi heeft gereden uit angst te verliezen in plaats van met de wil om te winnen. En topvorm is niet alleen fysiek. Juist voor een groot deel is het ook een mentaal ding. Een aspect dat binnen Team Jumbo-Visma gruwelijk wordt onderschat. Zo'n 10 kilometer is vooral een mentale martelgang. Het duurt zo verschrikkelijk lang en doet zo veel pijn. Het is zo moeilijk om nog technisch te blijven schaatsen als je zo moe bent. En dat maakt allrounden zo prachtig. Nog even na drie afstanden in 2 dagen de zwaarste afstand in het langebanen neerleggen. Daar moet je ook gewoon een harde kop voor hebben. En die heeft Roest dit seizoen niet. In potentie is Roest nog altijd een betere allrounder dan Kramer, maar die papierstatistieken in de praktijk brengen is niet altijd een sinecure. Vraag dat maar aan een zekere SL Pedersen.

  Enfin, over 2 jaar mag Patrick het weer proberen. Tot die tijd moet ie weer gewoon lekker 5000m World Cups winnen met 3 seconden voorsprong zonder dat t schijnbaar enige moeite kost. Dat schaatst toch wat lekkerder.

  Maar dit allroundtoernooi was net als de afgelopen paar edities weer erg leuk en memorabel. Er is veel allroundtalent en veel animo ook vanuit Noorwegen en Amerika en dat is fantastisch nieuws voor de toekomst van deze discipline, die bij de mannen in de afgelopen 20 jaar m.n. door Nederland werd gedomineerd. Het WK (Allround)schaatsen is het oudste wereldkampioenschap van de wereld en mag niet verdwijnen. Daar vinden de rijders (en hopelijk ook kijkers) het te mooi voor!
 10. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Ben ik helemaal met je eens hoor.
 11. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Miskijk je niet op die 13:26, hij kon geen 13:03 rijden, of je dan 13:05 rijdt of 13:26 maakt niet meer uit?
  Roest oogde imho vooral moe, einde seizoen, over de vormpiek heen of een of andere ziektekiem. En idd, die papierstatistieken had ik ook al aangehaald, Roest is op papier misschien sneller en beheerst alle vier afstanden, maar kan minder goed dan Kramer die vier afstanden op korte tijd verteren als ie niet 100% is. Leve het allrounden. :)

  Je wint trouwens niet zomaar eventjes altijd alles, dat is iets dat Kramer jarenlang deed, maar dat is niet zo evident. Wat zouden Roest en Takagi de druk niet aankunnen als je hun palmares ziet? Ze zijn gewoon niet goed genoeg om het hele jaar door het hele veld Krameriaans te domineren, daar is niets mis mee en dat moeten we ook niet van hen verwachten. Op de OS had Roest gewoon de pech een fenomeen op zijn pad te hebben.

  Roest zijn slechtste prestatie op eender welk EK of WK allround ooit is de tweede plaats, en meer dan de helft van de keren kwam ie met goud thuis. Fenomenaal eigenlijk.
  Dan kan je toch wel enigszins met druk om?
  alexander79, Marcel Vos, G1ant en 2 anderen vinden dit leuk.
 12. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Opvallende statistiek (los van de discussie hierboven): Roest zijn slechtste plaats ooit op een EK of WK allround op eender welke individuele afstand was een keer een zevende plaats op de 500m, op al zijn 27 andere afstanden werd ie minstens vijfde.
  Goed voor 4x goud en 3x zilver in het eindklassement.
  G1ant, Duif, CasperW en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 13. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Goed punt, door het domineren van Kramer zijn we te veel gaan verwachten van alle schaatsers die een keer een geweldige rit rijden. Wotherspoon is nooit Olympisch Kampioen geworden, maar hij staat nog steeds bekend als één van de beste sprinters ooit.
  Danielle, Skate the grate, mi en 2 anderen vinden dit leuk.
 14. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Qua allrounden bij de mannen zijn we natuurlijk wel verwend, deze eeuw tot nu toe. Maar bij de WK junioren gaat het al een paar jaar niet zo goed bij de jongens en ik heb niet het idee dat er behalve Roest zo 1, 2, 3 een nieuwe allroundtopper aankomt. Snellink misschien, maar zijn sprint is matig. Wennemars is natuurlijk wereldkampioen bij de junioren geworden, maar echt met de sprintafstanden als basis. Dat wordt op de grote vierkamp lastig en ik denk daarom dat hij vroeg of laat wel voor de route van zijn vader en van Krol en Nuis gaat kiezen, dus focus op 1000/1500. Tim Prins is volgens mij ook een echte miler. Reken maar op wat matige jaren. Dat is helemaal niet zo erg.

  En dat negatieve tegen Bosker slaat inderdaad nergens op. Is nooit een supertalent geweest en niemand heeft ooit beweerd dat hij de nieuwe Kramer ging worden. Hijzelf ook niet. Zal ongetwijfeld een vrij bescheiden contract hebben bij Jumbo. Rijders als hij, geboren subtoppers, zijn er altijd geweest. Van Frits Schalij tot Wouter Olde Heuvel. Niets om je voor te schamen. Wat kan hij er aan doen dat het Nederlandse allrounden in een klein dipje zit?
  Tuft, strawbale, chicagodude en 4 anderen vinden dit leuk.
 15. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  We verwachten inderdaad te makkelijk dat schaatsers geen zwakke ritten hebben. Ik zat toevallig laatst een terugblik van de Spelen van 2002 te kijken. Met Bob de Jong die helemaal door het ijs zakte. Met Timmer die op de 1500 meter compleet stil stond (verval van bijna 4 seconde, op een hooglandbaan!). Met Marja Vis die een slotronde van 38 reed op de 5km en een dikke halve minuut op de winnaar toegaf. Op de laatste Spelen is er geen enkele Nederlander zó tegengevallen. Maar nu valt die 10km van Roest tegen. Dat hoort er gewoon bij.
  alexander79, mi, strawbale en 4 anderen vinden dit leuk.
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik vind het eigenlijk wel prima dat het Nederlandse allrounden nu wat matiger is. Nederland wint al het WK sprint v/m en het WK allround vrouwen, dan mag de winnaar van het WK allround mannen best ergens anders vandaan komen.

  (Al hadden in een alternatieve werkelijkheid Dubreuil en Takagi ook het WK sprint kunnen winnen.)
  G1ant, Skate the grate, alexander79 en 2 anderen vinden dit leuk.
 17. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Dat laatste zou nog mooier zijn geweest: 4 wereldkampioenen uit 4 verschillende landen van 3 verschillende continenten.
  Khlebnikov vindt dit leuk.
 18. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Negatieve tegen Bosker is meer dat hij zich juist niet zo bescheiden opstelt: denigrerend uitlaten over Bergsma, etc.. Als je een subtopper bent gedraag je dan ook naar de subtopper die je bent.
 19. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  wat Kramer heeft gedaan is natuurlijk uitzonderlijk. Is ook totaal een andere type dan Roest. Hij was juist de meest allround van de stayers, maar in principe was zijn allround succes gebouwd op vooral zijn 5 km en daarnaast ook zijn 10 km. Kon hij altijd op terugvallen. Roest is gewoon echt allround...en dan kan je een keer tegen een SUPERstayer uitkomen en dan verlies je een keertje. Nobody died.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 20. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Patrick Roest is vandaag positief getest op corona, dus waarschijnlijk had hij al tijdens het WK gezien dat hij wel klachten had.
  HaagscheBluf en G1ant vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina