WK afstanden 2025, Hamar, 13-16 maart

Tsja, het hangt er helemaal vanaf hoe je het van tevoren inkleedt. Als je gewoon van tevoren afspreekt dat je bij het kwalificatiemoment de gekwalificeerden aanwijst en dat je mogelijke reserves ad hoc beslist is er niets aan de hand met de legitimeit van het kwalificatieproces, geschillencommissies of wat dan ook. Als Groenewoud een zekere plek had willen hebben had ze namelijk ook harder moeten schaatsen, namelijk in de top 2. Meerdere mensen die allemaal niet hard genoeg hebben geschaatst hebben allemaal niet per se recht op een plek. Maar inderdaad, als je dat niet van tevoren zo afspreekt zorgt het voor gedoe.

Gebeurt bij voetbal bv. ook: er is een voorselectie, er zijn blessures en ineens wordt er toch iemand opgeroepen die niet eens in de voorselectie zat. Het is gewoon mogelijk om beslissingen te maken en dat dusdanig in te kleden dat het van tevoren duidelijk en juridisch mogelijk is als je dat zou willen. Je zou desnoods nog kunnen zeggen: op het NK zaten Beune en Groenewoud zo dicht bij elkaar (3 tienden) dat we de reserveplek op basis van de 3 kilometer willen bepalen. Dat soort dingen gebeuren in andere landen ook wel eens en dan niet eens per se voor reserveplekken, maar voor echte plekken.

Maar goed, ze doen het niet, dat hoeft ook niet, maar ik denk wel dat het een beter idee zou zijn.
Bij voetbal is het natuurlijk zo dat de keuzes sowieso subjectief zijn, gemaakt door een bondscoach. Daarin kun je niet anders.

Bij schaatsen gebeurt het objectief, omdat dat het eerlijkst voelt. Niet omdat het per se het beste is voor de resultaten. Voorbeeld: op de Spelen in 2002 reed Bob de Jong een dramatische 5 kilometer. Uit alles bleek dat er iets goed mis was en dat hij ook geen goede 10 kilometer zou gaan rijden. Carl Verheijen was de regerend wereldkampioen op die afstand, maar had zich op het OKT verrassend genoeg niet geplaatst. Hij was een zekerheidje voor een medaille, want op Uytdehaage na waren er weinig echte stayers in vorm. Maar De Jong reed gewoon, werd 15e van de 16, en Nederland liep een clean-sweep mis. Had een selectiecommissie moeten ingrijpen? Misschien wel. Maar waar leg je dan de grens? Wat doe je nu bijvoorbeeld met Nuis als die last blijft houden van zijn voet?
 
Bij voetbal is het natuurlijk zo dat de keuzes sowieso subjectief zijn, gemaakt door een bondscoach. Daarin kun je niet anders.

Bij schaatsen gebeurt het objectief, omdat dat het eerlijkst voelt. Niet omdat het per se het beste is voor de resultaten. Voorbeeld: op de Spelen in 2002 reed Bob de Jong een dramatische 5 kilometer. Uit alles bleek dat er iets goed mis was en dat hij ook geen goede 10 kilometer zou gaan rijden. Carl Verheijen was de regerend wereldkampioen op die afstand, maar had zich op het OKT verrassend genoeg niet geplaatst. Hij was een zekerheidje voor een medaille, want op Uytdehaage na waren er weinig echte stayers in vorm. Maar De Jong reed gewoon, werd 15e van de 16, en Nederland liep een clean-sweep mis. Had een selectiecommissie moeten ingrijpen? Misschien wel. Maar waar leg je dan de grens? Wat doe je nu bijvoorbeeld met Nuis als die last blijft houden van zijn voet?

Wat mij betreft leg je de grens bij reserves. Je plaatst je inderdaad via een kwalificatietoernooi, dus daar valt dan niet meer op in te grijpen, dan is vorm irrelevant. Een reserveplaats is daarentegen per definitie een aanwijsplaats, omdat hij gaat naar iemand die niet gekwalificeerd was.

Hypothetisch zou het zo kunnen zijn dat de nummer 3 eerst een tijd rijdt, vervolgens gaan de nummer 1 en 2 daaronder door. Dan komt de nummer 4, die weet dat ze in de top 2 moet eindigen, blaast zich daardoor op, waardoor ze op plek 4 eindigt. Terwijl ze ook voor plek 3 had kunnen rijden, maar dat doet ze niet, want plek 3 betekent niks op een kwalificatietoernooi voor 2 plekken.

Maar goed, ik snap het allemaal ook wel hoor, er valt ook genoeg voor te zeggen om het wel gewoon altijd op volgorde te doen. Dus genoeg hierover van mijn kant ;)
 
Je kan het schaatsen met heel veel verschillende brillen bekijken. Ik heb een aantal brillen uitgezocht. Ik ga het WK beschouwen door met de perspectieven van deze zes fictieve personages.

Willy van Holland: Willy ziet graag op elke afstand een sweep. Hoe meer oranje op het podium, hoe beter. Zijn favoriete onderdeel is de 10 kilometer, of beter gezegd, was, want sinds 2020 kijkt hij niet zo graag meer naar dit onderdeel.
Knut Koss-Karlstad: Knut is 137 jaar oud en was er live bij toen Jaap Eden het allereerste WK allround won. Als Noor is hij blij met de opleving van het Noorse schaatsen, maar het liefst zou hij dit weekend een allroundtoernooi zien. Aan schaatspakken moet hij ook nog altijd wennen.
Roos van der Pink: Roos is een rasoptimist. Ze ziet alles met een roze bril, maar verliest daarbij af en toe ook de realiteit uit het oog. Ze is in het bijzonder fan van Francesca Lollobrigida en Angel Daleman.
Ray Dartmans:  Elke minuut schaatsen die Ray op tv ziet, vindt hij er eentje te veel. Toch volgt hij trouw alle toernooien, maar liever kijkt hij naar mensen die pijltjes gooien of juicht hij voor Feyenoord. Nuis en Leerdam kunnen wel op zijn sympathie rekenen.
Joost Ongeduld: Joost maakt het niet zoveel uit wie er wint, als er maar kneiterhard gereden wordt. Hij is een recordfreak en hij kijkt uit naar de strijd van Stolz tegen De Boo. Een afstand langer dan 1500 meter ziet hij liever niet.
Antonia Diverso: Antonia werkt voor de ISU bij de Dienst Internationale Uitslagen. Ze wil bij elke afstand drie verschillende landen op het podium zien. Het liefst wil ze dat er uit elk land in de wereld wel een schaatser meedoet. Haar favoriete onderdeel is de massastart.

Willy: Sodeknetter Joy, dat is nog eens pieken. Het hele jaar geen 3km gewonnen en dan nu dit! En Merel ook lekker bezig. Denk dat Marijke wat te veel marathons heeft gereden. Snellink prima gedaan, maar ik mis Patrick toch wel een beetje. Teamsprint? Het WR laagland was 1.26,17 van de Russen, nu 1.25,57 van Nederland. De dames doen het perfecto en we hebben op alle vier de afstanden een medaille, zo hoort het. De heren gaan neem ik aan toch nog wel goud pakken met Jenning of Bartje?

Knut: Fijn dat we de Nederlanders nog een keertje verslaan. Sander heeft het goed gedaan, maar ik denk dat we nog wel een paar meer goud nodig hebben om wat tegenwicht te bieden aan de mannen en vrouwen op ski's. Jammer van de 4e plek van Ragne, maar een jaar voordat Bjørg Eva Jensen Olympisch kampioen 3km werd, was ze ook 4e op het WK, dus ik houd moed. Prima dat Noorwegen geen medaille heeft gewonnen op de teamsprint, dat onderdeel slaat toch nergens op. Al is Didrik wel heel goed!

Roos: Ja, dit was echt smullen zo'n eerste dag. Lekker niemand dominant op de lange afstanden, echt een open strijd met kleine verschillen. Dat Merel het goede doel steunt en ook nog een medaille haalt is echt gaaf! En Martina ook weer podium is heel knap. Die Semirunnii poeft ook zomaar het podium op, wat een sprongen maakt die. China maakt de team sprint spectaculair en Angel is nu al wereldkampioen! En het Vikingschip zit best vol. Enige minpuntje is dat Francesca geen medaille heeft. Maar dat is het dan ook.

Ray:
Gaan we weer een WK schaatsen rijden en Nederland heeft op de eerste afstand meteen goud en brons gehaald? Tjongejonge, dat kan ik toch niet meer serieus nemen. Dacht dat Sotsji al even geleden was. Nou ja, goed, de mannen winnen nog niks dus stelt nog wat voor dan in andere landen. Alhoewel, de coach van die Noor is een Nederlandse man en Ning wordt ook al door een Nederlander gecoacht. Dus Nederland wint alle afstanden, ja ja, zo'n toernooi is het dus. Nou ja, goed voor onze stoelschoppert dus, betekent dus dat Kjeld ook gaat winnen.

Joost:
Geen hele snelle tijden op de lange afstanden, alhoewel, wel een lekker niveautje in de breedte. Maar wel twee keer een WR laagland op de team sprint. Nederland reed bij de mannen na 800 meter zelfs nog onder het schema wereldrecord van Amerika, hahah, die gingen echt veel te hard. We hebben nog wel een leuk nationaal recordje meegepakt met Semirunni's 5km. En trouwens - de nummer 10 bij de 3km vrouwen ging met 4.05 harder dan de 4.06 vorig jaar. En dat was Calgary hè!

Antonia: Prima score eigenlijk. De 5km had drie landen op het podium, de teamsprints per definitie ook, alleen de top-3 van de 3km had wat internationaler gemoeten. Wiklund of Lollo had podium moeten rijden voor een volle score, dan had elke afstand drie landen op het podium gehad. De 5km is veelbelovend voor de toekomst met heel veel jonge mannen in de top. Bij de vrouwen toch ook drie neo-senioren in de top-10 met Conijn, Horikawa en Yang. Wel weer meteen 5 medailles voor Nederland, dat moet niet elke dag gebeuren, al denken ze in Nederland daar vast anders over. De prestaties van Duitsland vallen me wel wat tegen.

Willen jullie nog een keer vaker het schaatsen zien door de bril van oranjefan Willy, schaatsveteraan Knut, rasoptimist Roos, niet-schaatsfan Ray, recordgekke Joost en wereldburger Antonia? Of zien jullie liever gewoon het schaatsen door de bril van EenBrabander zelf? Dit formatje is een experiment, en ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
 
Laatst bewerkt:
De tijdwaarneming was na de rit van Eitrem in de war. Ghiotto leek steeds in het groen te rijden (dus sneller) en ineens bleek hij in het rood te rijden. Dat zag hij (kijkt op de borden) en daarom die versnelling. Maar er stond ook lange tijd (1) achter zijn naam terwijl dat niet zo was... hij dacht serieus dat hij voor podium bezig was.
Pffft, dat is wel echt heel irritant voor hem. Anderzijds zou je kunnen zeggen dat hij had kunnen weten dat je met rondjes 29,5 nooit 6.10 kan rijden. Maar toch, heel veel energie om te rekenen zal je niet hebben tijdens een 5km, alle energie moet dat ijs in!
 
Pffft, dat is wel echt heel irritant voor hem. Anderzijds zou je kunnen zeggen dat hij had kunnen weten dat je met rondjes 29,5 nooit 6.10 kan rijden. Maar toch, heel veel energie om te rekenen zal je niet hebben tijdens een 5km, alle energie moet dat ijs in!
Hij rekent niet. Hij keek ook naar de klassering achter zijn naam. Dat klopte ook niet.
 
De tijdwaarneming was na de rit van Eitrem in de war. Ghiotto leek steeds in het groen te rijden (dus sneller) en ineens bleek hij in het rood te rijden. Dat zag hij (kijkt op de borden) en daarom die versnelling. Maar er stond ook lange tijd (1) achter zijn naam terwijl dat niet zo was... hij dacht serieus dat hij voor podium bezig was.
Dat was best een goeie tactiek van Eitrem dan om een schop tegen dat blokje te geven en daarmee de tijdwaarneming te ontregelen, want het leek op tv ook even alsof er nog maar 1 tijd geregistreerd werd. Wellicht dat dat er in de latere ritten ook voor zorgde dat het schema niet te vergelijken was.
 
Bij voetbal is het natuurlijk zo dat de keuzes sowieso subjectief zijn, gemaakt door een bondscoach. Daarin kun je niet anders.

Bij schaatsen gebeurt het objectief, omdat dat het eerlijkst voelt. Niet omdat het per se het beste is voor de resultaten. Voorbeeld: op de Spelen in 2002 reed Bob de Jong een dramatische 5 kilometer. Uit alles bleek dat er iets goed mis was en dat hij ook geen goede 10 kilometer zou gaan rijden. Carl Verheijen was de regerend wereldkampioen op die afstand, maar had zich op het OKT verrassend genoeg niet geplaatst. Hij was een zekerheidje voor een medaille, want op Uytdehaage na waren er weinig echte stayers in vorm. Maar De Jong reed gewoon, werd 15e van de 16, en Nederland liep een clean-sweep mis. Had een selectiecommissie moeten ingrijpen? Misschien wel. Maar waar leg je dan de grens? Wat doe je nu bijvoorbeeld met Nuis als die last blijft houden van zijn voet?

Verheijen was beter in vorm dan De Jong, maar het was nou ook weer geen opgelegd pandoer dat hij een medaille had gepakt. Op de 5K was Verheijen vice-wereldkampioen en bleef hij 2s verwijderd van de tijd die hij het jaar daarvoor op dezelfde baan had gereden. De 6e plek was toch wel teleurstellend ook. Voor brons op de 10K had hij 4s boven z'n PR moeten rijden, niet onmogelijk maar geen zekerheidje.

Het OKT was in 2002 zeer spannend, Romme die buiten de 5K selectie viel b.v. Ook wel grappig dat Uytdehaag zich geeneens direct geplaatst had voor de 1500m, maar de afstand (en dus een zilveren plak) erbij kreeg (#4 en NL zat al aan 10 rijders). Daarover was Wennemars destijds witheet want hij had een officeus WR gereden in een testrit vlak voor de Spelen.
 
Ergens snap ik de gemiddelde reactie wel dat het vervelend is dat Jake Paul zo vaak in beeld moet zijn tijdens schaatstoernooien.

Aan de andere kant: het is wel vet dat hij er is. Hij heeft 28,6 miljoen volgers op Instagram. Dat is echt een behoorlijk aantal. En ja, hij is in beeld. Maar: hij geeft ook beeld. Stel dat hij vier stories maakt: ééntje voor de race, ééntje tijdens de race, ééntje van Jutta op het podium en een selfie met zijn zeer geliefde vriendin, dan zijn er toch een dikke 100 miljoen mensen in aanraking gekomen met de schaatswereld.

(nee, ik snap dat die rekensom niet opgaat)

Wat ik wel snap is dat dit ongekende publiciteit is. Jake Paul? Die gast met zijn eigen realityprogramma? Die met zijn 28 miljoen volgers op de socials? Die met zijn vriendin die naar de Olympische spelen gaat? Die ook te zien is in het realityprogramma? Wat?!?! Schaatsen is cool. Beelden uit Thialf en uit het Vikingskipet zijn best leuk. Huh, Jordan Stolz schaatst ook? Staan 'onze' Jordan Stolz en 'onze' Jutta Leerdam nou samen op het hoogste treetje op de 1000m in Milaan?! Ik wil ook schaatser worden!

Nouja. Misschien ben ik wel iets te veel Roos van der Pink en misschien ben jij wel iets te veel Ray Dartmans: de waarheid zal wel in het midden liggen! (Leuk concept, trouwens. @EenBrabander ;))
 
Een analyse van de team sprint rondes. De kolom '% erbij r3' geeft aan hoeveel er in de 3e ronde bij kwam t.o.v. de 2e ronde.
De kolom 'Verl. open.' geeft aan hoeveel tijd er verloren werd door de staande start, uitgaande van de tweede halve ronde. Daaruit kan dus de '1e ronde vol' worden berekend. En het '% erbij r2'. De kolom '400m ronde' geeft aan wat de snelste tweede ronde omgerekend naar 400m is. In Hamar is de bochtstraal van de binnenbaan maar 3.6 meter kleiner dan de buitenbaan. Daardoor is de lengte van een ronde binnenbaan 388.69 m.

Analyse_teamsprint_WK.jpg

Te zien is dat Nederlandse heren verreweg het meeste verloren in de slotronde met bijna 10%. De Chinese heren heel weinig met minder dan 2%. Mijn inschatting is dat de uitgebalanceerde teams met drie ongeveer even goede rijders op elk specialisme daar zo tussen de 5 en 7% verliezen. Bij de heren is de Boo de sterkste en rijd eigenlijk net te hard (missertje Prins in de bocht) Bij de dames is Leerdam misschien wel de sterkste. Ze verliest relatief veel (meer dan McDougall) in de opening om dan flink gas te geven. Opvallend dat Lamarche het relatief net zo goed deden als Schulting in de tweede ronde. Bij de heren weten De Boo en Magnussen de snelheid op te trekken in hun ronde. De Amerikanen en Chinezen zitten daar dicht bij elkaar met een beetje verval. De Poolse teams verloren het minst bij de start maar bliezen zich duidelijk op en dan is het verval in de derde ronde ook vrijwel even groot als in de tweede ronde.

Ter vergelijk de eerste ronde 1000m bij de World Cup finale: Daleman 27.57, Bosiek 27.36, Prins 24.81, Ning 24.79, Howe 25.16.
Schulting reed gisteren -0.39 Ziomek +1.26, De Boo -0.15, Lian +0.54, Johnson +0.65 in de omgerekende tweede ronde.
 
Laatst bewerkt:
Dat was best een goeie tactiek van Eitrem dan om een schop tegen dat blokje te geven en daarmee de tijdwaarneming te ontregelen, want het leek op tv ook even alsof er nog maar 1 tijd geregistreerd werd. Wellicht dat dat er in de latere ritten ook voor zorgde dat het schema niet te vergelijken was.
Latere ritten? Ik dacht dat Eitrem rit 9 was en Ghiotto rit 10
 
Het is gezellig op het forum :)

Goed bezig @EenBrabander

Ik ben vandaag ook wat artikelen aan het lezen die gedeeld werden over o.a. Jac Orie en zijn team.
De NOS maakt ook leuke reportages, een mooie opmaat naar het Olympische seizoen...

@Lisan misschien kan je een rolletje bemachtigen in nieuwe serie, wel ff je gegevens doorgeven kunnen ze wat VVV bonnen opsturen ;)

Voor vanavond; Hup Holland, Hup Femke, Hup Jenning!!
 
Back
Top