Wielerspel 2019: de spelregels

Discussie in 'Wielrennen' gestart door Nogevendit, 1 mrt 2019.

 1. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Terwijl het schaatsseizoen het absolute hoogtepunt nog moet krijgen, staat ook het wielerspel alweer voor de deur. Net als vorig jaar wachten we nog even af om het peloton de gelegenheid te geven in alle rust nog de laatste capuchino achterover te gooien, de bidons te vullen en een laatste plasje te plegen alvorens de meute het parc Fermé zal verlaten.

  Net als vorige jaren willen we graag een voorspellingenspel organiseren. Laagdrempelig en informeel: je doet al mee door hier wekelijks je voorspellingen te posten.
  Sterker nog: zelfs als je een keertje níet of te laat post, of wat later in wilt stappen, maak je nog steeds veel kans: er is namelijk een jokerregeling.

  DE START
  Het spel start in principe met de Strade Bianchi, zaterdag 9 maart 2018.
  Mocht er nog te weinig deelname zijn, dan proberen we het nog een keer een week later.

  DE SPELREGELS
  Cursief: de wijzigingen t.o.v. vorig jaar

  1. Iedereen mag inzenden door per koers vijf namen van renners te posten van wie je denkt dat ze de ereplaatsen pakken. Je mag altijd wijzigen, en het moment van posten maakt niet uit, zolang het maar voor de deadline 10.30 uur is. Je hoeft niet de oude voorspelling te herhalen, maar wel graag even een of andere opmerking dat je aan het wijzigen bent.
  Vanwege automatische verwerking graag alleen de achternaam vermelden. Alleen bij echte twijfel een voorletter ervoor, gevolgd door een punt en een spatie.
  (Deze gebruikelijke schrijfwijze maar aangehouden, bijna iedereen bleef het zo doen)

  Bij twijfel wordt ervan uitgegaan dat je de meestgespeelde naam van dit forum hebt gespeeld. Bij Peter Sagan hoeft er dus geen voorletter bij.
  Voorbeelden:
  Naesen (zonder voorletter)
  Sagan (zonder voorletter)
  I. Izagirre (met punt en spatie)
  A. Yates


  2. De eerstgenoemde naam is je kopman, de tweede je meesterknecht, etc. Hoe hoger een renner staat in je voorspelling, hoe meer punten hij voor je pakt.

  3. De definitieve uitslag van de UCI geldt als uitslag van de wedstrijd. (aanpassing dd 14-4). Mochten er dus renners teruggezet worden of anderszins uit de uitslag geweerd worden, dan worden de punten aangepast.
  Een mogelijk dopinggeval leidt niet tot aanpassing van de punten.
  Reden is dat we spelen zoals we de renners zien, met of zonder verbeterde prestaties.
  Bovendien ontbreekt er een duidelijk eindmoment waarop een uitslag definitief zal worden gemaakt. Zo raken renners soms jaren na dato hun winst nog kwijt.


  4. De puntentelling is afhankelijk per wedstrijd. Er zijn kleine en grote wedstrijden, en de drie grote ronden en het WK zijn zelf hors-categorie. In het topic per koers, alsmede in de kalender, staat de categorie van de wedstrijd.
  (de punten zijn ongewijzigd t.o.v.vorig jaar. Als je de winnaar goed hebt, krijg je 1 punt meer. Als je de winnaar goed hebt als kopman zelfs twee punten meer)

  Punten HC-wedstrijd
  __kopman___2e man__3e man__4e____5e man
  1e ____35_____27______21____16_____12
  2e____26_____20_____15_____11____8
  3e ____20______15_____11____8_____6
  4e ____15______11_____8_____6____4
  5e ____11______8_____6_____4____3
  6e ____8______6_____4_____3____2


  Punten grote wedstrijd
  ___kopman___2e man__3e man__4e____5e man
  1e_____28_____21_____16_____12____9
  2e ____20______15_____11_____8_____6
  3e ____15______11_____8______6____4
  4e ____11______8_____6______4____3
  5e ____8______6_____4______3____2


  Punten kleine wedstrijd
  __kopman___2e man__3e man__4e____5e man
  1e ____22______16_____12_____9_____7
  2e ____15______11_____8______6____4
  3e ____11______8______6_____4____3
  4e ____8_______6______4_____3____2

  Voorbeeld: kleine wedstrijd
  Je hebt Francois Dutêtete, Marco Secundo en Heinz Drittermann gespeeld, in die volgorde.
  kopman Dutête wordt tweede => 15 punten
  2e man Secundo wordt 3e => 8 punten
  3e man Drittermann wint de koers => 12 punten


  5. Per wedstrijd is er een weekbonus. Deze bestaat uit 6, 4 en 2 punten voor die spelers die per koers de meeste punten haalden. In geval van gelijkspel worden de punten gedeeld en afgerond naar een geheel getal. Een half punt wordt naar beneden afgerond; 0,51 naar boven.

  6. Nieuw is dit seizoen de tijdslimiet.
  Deze zal vanaf nu standaard gezet worden op 10.30 uur.
  Reden: het is toch behoorlijk bewerkelijk van iedere koers het precieze startmoment te bepalen. Op sommige sites gemakkelijk; op andere weer aanzienlijk moeilijker. Juist bij een wielerkoers, met een rustige aanloop, maakt het ook niks uit.
  Het voegt ook niks toe dat je, als een start een keer net ietsje later is, die dag net ietsje later in zou mogen zenden.
  Bijkomend voordeel is dat iedereen nu altijd weet hoe laat hij nog mag inzenden.
  En ja...heel soms start een koers al eerder. Vooruit dan maar. Doe er je voordeel mee.

  Uiteraard geldt er voor de Canadese wedstrijden wel een andere deadline. Die zal in dat topic worden vermeld. Mocht er nog een ronde echt 's avonds starten dan idem dito.


  Er zal ook dit seizoen weer streng opgetreden worden tegen de tijdslimiet. Je kunt veel inzenden, en ook ongelimiteerd wijzigen. Bovendien is er de jokerregel. Je moet ergens een lijn trekken, en deze is dan het gemakkelijkst.
  Dus: 10.30 mag nog net; 10.31 is te laat

  7. Mocht je een keer, of zelfs twee keer, niet in kunnen zenden om wat voor reden dan ook, dan is er (wederom) de jokerregel. Je neemt in dat geval het groepsgemiddelde van die wedstrijd over. Afgerond naar beneden, en je kunt ook geen bonuspunten scoren. Iedereen krijgt twee jokers.
  Aanpassing 7-4-'19:
  Je krijgt de joker automatisch toegewezen, en wel op het moment dat de inzending sluit en je geen geldige inzending hebt gedaan. Het start moment van de koers(en) is dus bepalend, dit is ook het volgnummer van het wielerspel. Mocht iedereen een 'nul' scoren dan ben je dus tóch je joker kwijt.
  De jury behoudt zich het recht voor overduidelijke ludieke inzendingen buiten het groepsgemiddelde te houden.

  8. En bovendien is er de late startersregeling. In het begin van het seizoen krijgt iedereen nóg eens twee jokers voor alléén de Strade Bianchi en Parijs-Nice . We rijden dus twee plaatselijke omlopen alvorens echt van start te gaan. Maar in die omloop mag je wel demarreren, (bonuspunten pakken); late starters sluiten wel midden in het peloton aan.
  Omdat deze openingspost vrij laat komt, we hebben nog maar een week, bekijken we aan de vooravond even of er al genoeg deelnemers zijn; anders beginnen we een week later.

  9. Voorspellingen zijn ook te plaatsen op het welbekende adres dat ook voor het schaatsspel wordt gebruikt:
  vss@schaatsforum.nl
  Laatst bewerkt: 11 mei 2019
  eddy en fudd vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina