Wereldbeker finale: Salt Lake City, 9 en 10 maart 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 24 feb 2019.

 1. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Programma:

  Zaterdag
  5000m heren
  1e 500m dames
  1e 500m heren
  3000m dames
  1000m heren
  1000m dames

  Zondag
  1500m dames
  150m heren
  2e 500m dames
  2e 500m heren
  mass start dames
  mass start heren

  Deelnemers, onder voorbehoud:

  Dames
  500m: Herzog, Fatkulina, Golikova, Kachanova, Kodaira, Bowe, Tsuji, Jin, H.Y. Kim, Soga, Mc Lean en M.S. Kim
  1000m: Bowe, Herzog, Kodaira, M. Takagi, Kachanova, Q. Li, Fatkulina, Wüst, Shikhova, Aydova, L. de Jong en Czerwonka
  1500m: Bowe, Wüst, M. Takagi, Van Beek, Lalenkova, Shikhova, Wijfje, Czerwonka, Njatun, Beune, Blondin en Lollobrigida
  3000m: Sablikova, Voronina, Weidemann, Visser, Blondin, Zuyeva, Wijfje, Lollobrigida, Lalenkova, Pechstein, Anema en Sokhryakova
  Mass start: Lollobrigida, B.R. Kim, N. Takagi, Sato, I. Schouten, Pechstein, Blondin, Wijfje, Dan Li, Moller-Rigas, Alusalu, Czyszczon, Zuyeva, Qi Yin, Kazelina, Bettrone, Weidemann en J.W. Park.

  Heren
  500m: Kulizhnikov, Shinhama, Lorentzen, Haga, J.H. Kim, Murashov, Murakami, Hasegawa, Dubreuil, Mushtakov, T.Y. Kim en Cha.
  1000m: Nuis, Kulizhnikov, Lorentzen, Verbij, Krol, Ihle, Mushtakov, Dufter, Mantia, Yuskov, T.Y. Kim en Golovatsiuk.
  1500m: Yuskov, Ichinohe, M.S. Kim, Johansson, Mantia, Bøkko, Henriksen, Trofimov, Nuis, Krol, Roest en Pedersen.
  5000m: Pedersen, Rumyantsev, Bosker, Semerikov, Beckert, Trofimov, Giovannini, Belchos, Roest, Bøkko, Bloemen en Swings
  Mass start: Um, Swings, Zakharov, Wenger, Huizinga, Mantia, Giovannini, S. Schouten, Ning, Chung, Belchos, Tsuchiya, Silovs, Mikhailov, Semerikov, Kahanbai, Thorup en Niero.
  Laatst bewerkt: 6 mrt 2019
 2. Giel1

  Giel1 Active Member

  Uitzendschema NPO:
  Zaterdag: vanaf 20:26 NPO3
  Zondag: vanaf 20:20 NPO1

  De NPO zet het schaatsen op zaterdag op NPO3 om Wie is De Mol te kunnen blijven uitzenden en op zondag op NPO1 om de Luizenmoeder te kunnen blijven uitzenden. In ieder geval mooi dat de NOS de wereldbekerfinale op primetime uitzend. Dat heeft er hoogstwaarschijnlijk mee te maken omdat de wedstrijden in Salt Lake City zijn. Die wereldbekerwedstrijden zend de NOS eigenlijk altijd live uit.
 3. Duif

  Duif Well-Known Member

  Max 12 deelnemers per afstand blijft voor mij een vreemd besluit. In het verleden bestond dat lange tijd uit max 24 en dat kwam veel beter overeen met een representatief deelnemersveld. Ook werd toen bij de finale nog een 5km dames en 10km heren gereden met de beste 12 van het klassement. Het zoveelste voorbeeld in het schaatsen van een verandering die geen verbetering is.
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik vind het wel goed. Laat de finale aan hen die goed zijn en er wat voor over hebben gehad. Ik zou dit ook prima als manier van kwalificeren voor het WK Afstanden kunnen zien, dus de WK Afstanden en de WB Finale samenvoegen. Voor nu prima dat schaatsers die 2 WBs overslaan de WB finale zo ongeveer kunnen vergeten. De finale moet ook gaan om de eindzege in de WB en daar zijn nummers 13 tot 24 toch kansloos voor.

  Van mij had de langste afstand ook gereden mogen worden.
  G1ant vindt dit leuk.
 5. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  WK afstanden en WB-finale samenvoegen? Prima, als je dat nou WB-finale noemt, dan krijgt de WB meer waarde én kunnen de WK's sprint en allround zo blijven heten.

  Zo onderhand begin ik het gevoel te krijgen dat wij op dit forum meer over dit onderwerp discussiëren dan alle bobo's van de ISU bij elkaar :rolleyes:
  mi vindt dit leuk.
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Sorry, had die tussenzin inderdaad misschien beter weg kunnen laten.

  Maar het zorgen dat alleen de goede schaatsers die de WB serieus nemen aan de finale mee mogen doen vind ik eigenlijk een uitstekende ontwikkeling. Ik ben alleen bang dat het alleen helpt als je de WB finale in Salt Lake blijft houden, van een WB finale in Minsk zal geen topper wakker liggen.
  VorstM vindt dit leuk.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Voor een WB-finale in een vol Thialf of Stavanger willen schaatsers wel wat moeite doen. Erfurt en Minsk waren mindere banen voor de finale (2015/2018).
  Een beetje rouleren tussen SLC/Calgary/Heerenveen/Stavanger/Inzell dus.
 8. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Op zich zou je dit best kunnen doen. Vroeger had je de recordwedstrijden in Calgary waar veel mensen op afkwamen. Nu heb je dat niet meer op die manier, maar als je zo'n soort wedstrijd als wereldbekerfinale vermomt zorg je dat veel schaatsers in ieder geval graag naar de wereldbekerfinale willen.
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, op zich valt er veel te zeggen voor een vaste kalender. Alleen zijn daarvoor te weinig wedstrijden en te veel banen. Nagano, Harbin, Astana, Minsk zijn geen spectaculaire banen, maar die willen toch ook af en toe een grote wedstrijd.
 10. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Minsk was ook niet populair omdat het na de OS was. En bij Erfurt vroeg ik me ook af in hoeverre mensen nog "zin" hadden om na Astana of Calgary nog naar Erfurt te gaan. Het seizoen van Stavanger heb ik niet meer op mijn netvlies hoe interessant de finale toen was.
 11. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik denk dat we blij mogen zijn met Nagano, Astana en Minsk. Anders was het dramatisch met de worldcup kalender nu zowel Duitsland als China uit de gratie zijn.
 12. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Wat is er met Duitsland aan de hand? Daar waren dit seizoen toch gewoon de WK afstanden.

  Wat mij betreft hadden Zuid-Korea of een buitenbaan (Innsbruck, Collalbo, Budapest, Helsinki) ook niet misstaan op de kalender. En het is me ook onduidelijk of Rusland formeel echt is uitgesloten van de organisatie van wedstrijden en voor hoe lang. Anders vind ik Chelyabinsk en Kolomna perfecte locaties voor een world cup. In Moskou komt altijd minder publiek.
 13. mi

  mi Well-Known Member

  Op zich prima idee WC finale en WK afstanden samenvoegen. De dubbele punten in de finale en de winnaar is wereldkampioen.Cf formule 1 zoals Ritsma ook suggereerde. Dan is een wereldkampioenschap ook iets minder afhankelijk van mazzel met de loting en vorm van de dag. Want eerlijk is eerlijk: Herzog is wereldkampioen maar Kodaira was wereldwijd de beste op de 500m.
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Zonder er al te diep op in te gaan: doe gewoon de methode van het alpineskiën. De winnaar van de wedstrijd is wereldkampioen. Maar er zijn ook WB punten op het WK en dus kan een ander ook de WB winnen. Niet het WK Afstanden afschaffen door alleen de WB.
 15. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Er waren problemen rondom de organisatie van de worldcup in Berlijn. De Duitse bond had deze worldcup geaccepteerd onder voorwaarde dat de ISU de kosten voor haar rekening zou nemen voor het vereiste buitenlandse TV signaal/ontvangst. Toen de ISU het kostenplaatje zag, hebben ze de worldcup verplaatst naar Tomaszow Mazowiecki. De Duitse bond vroeg deze bijdrage omdat ze het financieel anders niet konden regelen om naast WK in Inzell, ook nog worldcup te organiseren. De Duitse Bond wilde dit seizoen weer meedingen naar een worldcup maar de ISU laat vaker zien na één negatieve ervaring, een land weer even een seizoen over te slaan.

  In Zuid - Korea is dus even geen geschikte ijsbaan.

  Afijn, nu maar weer over naar SLC :)
  strawbale en De Keizer vinden dit leuk.
 16. LordMarcel

  LordMarcel Well-Known Member

  Zonde dat de olympische hallen niet open blijven, want Gangneung is echt stukken beter dan Seoul. We mogen blij zijn dat SLC wel is opengebleven, anders waren alle WR's een stuk trager geweest.
 17. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Toch is 6 ritjes per rit wel wat armoedig. Een 500 meter is met 10 minuutjes klaar. Als kijker heb ik nou ook niet heel erg het gevoel dat de eindzege in de WB de schaatsers enorm veel boeit en dat er echt voor iets groots wordt gereden in tegenstelling tot de andere weekenden.

  In het skiën heb je bij de World Cup Finale de top 25 per discipline plus wereldkampioen bij de jeugd in actie. En daar is de strijd om de eindzege vaak beperkt tot twee of drie man als ie nog niet beslist is.

  Dus dat 12 starters wel prima is omdat de rest toch niet in aanmerking komt voor de eindzege in de WB, vind ik een beetje een slechte reden. Zorg gewoon voor een mooi slotweekend van het seizoen met een stuk of 20 goede schaatsers per afstand.
  LordMarcel en Duif vinden dit leuk.
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En nu is bekend geworden dat Seoul volgend jaar dichtgaat. https://twitter.com/dejongbob/status/1100574633688887296?s=21
 19. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Deze actie loopt hopelijk in lijn met het idee om van Gangneung de schaatshal van Zuid-Korea te maken. Gangneung schijnt sowieso redelijk positief nog uit de Olympische Spelen te zijn gekomen, in tegenstelling tot Pyeongchang, aldus de Volkskrant.
  Uit dat artikeltje:

  Beslissing hierover valt in de zomer, er waren ook nog veel andere bestemmingsplannen. Wir drucken die daumen.
  strawbale, mi, EenBrabander en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Eindzege in de WB boeit echt vrij weinig, zeker als je al een wereldtitel binnen hebt. Het is eventueel een extra, maar de wereldbeker op een afstand maakt echt je seizoen niet goed als je verder nog niks gewonnen hebt. De toppers willen heen omdat er WR's gereden kunnen worden, maar als het in Minsk of Polen was geweest had denk ik een heel aantal afgezegd, wat valt er dan nog te winnen? Nu is het na het WK allround, ze zijn er praktisch al dus waarom niet en de WR's zijn een goed lokkertje. Als je 24 deelnemers toe laat dan maakt het niet uit of je door het seizoen heen ook veel gereden hebt, dan zou iedereen zich zo'n beetje plaatsen en krijg je dus nog meer afmeldingen tijdens het seizoen.

Deel Deze Pagina