Welke slijptafel

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door SveGo, 7 jan 2018.

 1. SveGo

  SveGo New Member

  Ik ben van plan om mijn eerste slijptafel te kopen. Ik heb nu 3 modellen gezien:
  - Joha pro. Hiervan lees ik dat deze niet altijd recht zijn, is dit zelf te corrigeren?
  - viking slijptafel. Voordelig als complete set te krijgen
  - Evo slijptafel deze schijnt beter, rechter te zijn.

  Van de viking en evo tafels zie ik dat daar geen blok op zit om de punt van de schaatsen tegenaan te zetten. Ga ik dit missen?

  Welke tafel zouden jullie adviseren? Ik heb nog nooit geslepen dus alle tips zijn welkom :)
  Laatst bewerkt: 7 jan 2018
 2. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Bij een standaard ronding maakt het niet uit als 1 schaats iets verder naar voren of naar achteren staat. Zie het als een heel groot fietsenrek op zijn kop. Er staan twee voorwielen in het rek en die rusten op twee stangen (de bovenaanzetten). Zolang die twee stangen evenwijdig aan elkaar staan, maakt het niet uit of het ene wiel een kwartslag meer of minder gedraaid is dan de ander. De wielen staan alsnog exact evenwijdig aan elkaar en de ronding dus ook. Dit principe geldt voor wielen met een kleine diameter van 700mm, maar ook voor wielen met een hele grote diameter van 21m of meer.

  Vooraanzetten zijn enkel van belang als je een variabele ronding in je ijzers hebt zoals bij shorttrack schaatsen. Variabele rondingen gaan dan meestal ook gepaard met een extreme bending en daarvoor zijn de slijptafels die jij noemt sowieso ongeschikt. Schaatsen met een extreme bending kunnen namelijk niet over de hele breedte van het mes worden ingeklemd, want dan druk je de bending eruit. Hiervoor heb je een slijptafel nodig die de ijzers op twee korte punten vastklemt in meedraaiende klemmen. Slijptafels voor shorttrack schaatsen zijn vaak veel duurder dan gewone slijptafels en overkill voor de recreant. Noren met een lichte bending kunnen nog wel in een gewone slijptafel.

  Dus het antwoordt is nee. Bij het slijpen van noren ga je de vooraanzetten niet missen. Voor het slijpen van shorttrackschaatsen zijn vooraanzetten wel handig, maar dan heb je sowieso een andere slijptafel nodig.

  Dit gezegd hebbende, vind ik het persoonlijk alsnog wel fijn als de ijzers gelijk in het blok staan. Ik gebruik daar altijd even mijn afbraamsteentje voor. Ik duw de achterkanten van de ijzers dan met het afbraamsteentje gelijk met de achterzijde van het slijpblok. Deze handeling gaat in 1 beweging met het plaatsen van ijzer tegen de bovenaanzetten.

  Het is wel van belang dat een slijptafel goed haaks is en dat de ijzers er recht naar beneden inhangen. Ik heb geen ervaring met die slijptafel van Joha, maar als die niet altijd helemaal recht is zou ik daar niet zelf aan gaan klooien. Ik heb zelf een slijptafel van Viking en die is keurig recht. Als ik mijn ijzers heb laten ronden en slijpen in een industrieel slijpblok bij Van der Hoorn en ik ze daarna zelf weer voor de eerste keer slijp, dan grijpt mijn diamanten slijpsteen altijd gelijk over de hele breedte van beide ijzers aan. Als een slijptafel niet niet haaks is, dan zou je in dit geval zien dat je eerst maar 1 kant van een ijzer dof en ruw ziet worden. Je moet dan altijd een flink stuk van je ijzers afslijpen voor ze weer scherp zijn en dat is niet ideaal. Het is een simpele test, die ik in de winkel nog zou uitvoeren voor ik de slijptafel zou kopen. De winkel is er immers ook bij gebaat dat de tafel die ze jou verkopen recht is, aangezien zij nog wel graag de ijzers voor je blijven ronden.
 3. SveGo

  SveGo New Member

  Bedankt voor je duidelijke antwoord. Welk gedeelte moet precies haaks zijn (wat moet ik nameten) is dat de hoogte van de tafelbladen? De gleuven voor de ijzers ten opzichte van elkaar? of iets anders.
 4. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Nameten is lastig, maar waar het om gaat is dat de ijzers exact haaks recht naar beneden in het blok hangen zodat je er een mooie rechte hoek in oan slijpen.

  De enige test die ik kan bedenken is je schaatsen mee te nemen en ze te laten ronden, slijpen en polijsten. Dan de schaatsen uit het industrieele blok te halen en in jouw aan te schaffen slijpblok te zetten. Dan met de fijne slijpsteen enkele streken eroverheen te halen. Het ijzer zou dan meteen gelijkmatig weer dof moeten worden. Indien je bij 1 of 2 ijzers eerst aan 1 kant van het ijzer een doffe streep ziet ontstaan, dan hangen de ijzers er dus niet recht onder.
 5. SveGo

  SveGo New Member

  Bedankt voor de reacties, ik heb inmiddels de Evo slijptafel aangeschaft met een foss slijpsteen. Met behulp van jullie beschrijvingen en youtube zal het slijpen vast gaan lukken!
  Schaatsertjeschaatst en dsdevries vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina