Welke schaatsveranderingen zijn wenselijk

Discussie in 'Lange baan' gestart door skate performance, 10 dec 2014.

  1. proeme

    proeme Well-Known Member

    Als de ISU daadwerkelijke bang is dat dit een goed concept is, dan is er maar 1 juist ding om te doen: het zelf oppakken!
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    In de nieuwe Proskating een artikel met Sven Kramer. Hij weet al iets meer over de toekomstige kalender/plannen van de ISU. Tot en met de OS blijft de kalender ongeveer hetzelfde qua World Cups. Daarna zou hij het liefst zien dat de World Cups worden afgesloten in december. Hij verwacht dat er elk jaar een allroundtoernooi blijft. Dus het systeem van wisselende EK/WK's zoals nu op de rol staat zal dan wel worden doorgezet.
  3. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Dat lijkt mij ook een goed idee. Op die manier krijg je niet alleen fantastische plaatjes, maar breng je het schaatsen ook naar mensen toe die er normaal nooit mee in aanraking zouden komen. De coolste baan heeft aangetoond dat het mogelijk is om een tijdelijke ijsbaan neer te leggen. Bovendien kun je op die manier "ontwikkelingshulp" bieden aan kleine schaatslanden die geen eigen ijsbaan hebben, door deze ijsbaan een aantal weken open te stellen voor publiek of mensen die serieus overwegen te gaan schaatsen. Een ijsbaan bij de Eiffeltoren zou wel een ultiem voorbeeld hiervan zijn.

    Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 7 met Tapatalk
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Bij de WK biatlon deze week waren er bij het eerste onderdeel (10km sprint mannen) 107 deelnemers uit 36 landen. Is dat omdat biatlon meer geld en deelnemers aantrekt, of omdat er meer mensen meedoen omdat ze zich voor de WK kunnen plaatsen?

    De wereldbeker afsluiten in december is erg vroeg, de vergelijkbare sporten waarin dat gebeurt zijn WB shorttrack in de olympische jaren en verder alleen misschien de WB veldrijden die eindigt in januari net voor het WK. In biatlon en langlaufen begint in december juist de wereldbeker.
  5. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Heb even naar de uitslag gekeken en op basis daarvan geconcludeerd dat in ieder geval je tweede statement juist is. Bij het biatlon laten ze kennelijk gewoon jan en alleman meedoen aan een WK. De verschillen tussen de top en de onderkant zijn echt gigantisch. De onderste helft van het deelnemersveld bestaat dus gewoon uit amateurs. Gelukkig is dat in het schaatsen niet zo. Ik ben niet thuis in het biatlon, maar het zou interessant zijn om te weten hoe ze daar met de kosten omgaan. Bij het schaatsen worden bij het WK Afstanden de hotelkosten van woensdag (dag voor de 1e wedstrijddag) tot maandag (dag na de laatste wedstrijddag) betaald door de ISU. Als een dergelijke systematiek ook geldt in het biatlon, dan heeft de biatlonunie kennelijk flink wat geld.
  6. Kristian

    Kristian Active Member

    Not an expert, but catchy tv-transmissions in one end and development programs in the other have resulted in increased number of participants - In the World Cup too. One has started questioning the numbers though - Not because of the cost, but because the tv-product suffer a bit. The Events in biathlon generates more money than speedskating. No surprise then if the international federation can afford to accomodate the athletes. You dutch have commercial teams which provides the dutch skaters with big money. Not much prizemoney to earn in the World Cup and the Championships for the other countries. Instead they are dependent on financial support - especially from their olympic commitees. Solution to more input of money in speedskating? Proposals and decisions made during the next congresses!
  7. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Even een los proefballonnetje tussendoor in dit topic.

    Velen vinden dat de wereldbekercyclus belangrijker moet worden gemaakt om het aantal afzeggingen, vooral door de echt grote namen, te verminderen. Om aan de WB een kwalificatie op naam te verbindingen voor het WK afstanden is volgens de meeste geen goed idee. Een blessure in het voorseizoen of een val of DQ bij een vroege WB-wedstrijd kan dan het hele seizoen van iemand, ook van een topschaatser, verpesten.

    Mijn ideetje om een zege in de wereldbeker écht te belonen.

    Organiseer alle WB-wedstrijden vóór het WK afstanden. De winnaar van de wereldbeker op elke afstand (dus moeten er ook losse 10km-wereldbekers komen) mag bij het WK afstanden kiezen in welke rit, welke baan en met welke tegenstander hij rijdt. Een belangrijk voordeel. Op de 500 en 1000 meter kan binnen- of buitenbaan een verschil maken, op de langere afstanden kan een tegenstander of het feit dat je voor of na je concurrenten rijdt van belang zijn. *

    UPDATE: Soortgelijk idee eerder geopperd door Leenstrafan. (https://www.schaatsforum.nl/index.p...ingen-zijn-wenselijk.9194/page-19#post-304872)
    Laatst bewerkt: 25 feb 2020
  8. JJS

    JJS Active Member

    Als je de WB wil behouden en belangrijk wil maken, schaf dan de WK toernooien af. (of maak er een medal race van, afsluitende WB wedstrijd met dubbele punten)
  9. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Leuk idee, maar je krijgt dan situaties waar het mogelijk is voor de winnaar van de wereldbeker om zo te kiezen dat hij een bepaalde tegenstander eruit kan kruisen. Welke rit en welke baan zie ik niet echt grote nadelen aan, maar de tegenstander kiezen is denk ik geen goed idee.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Wat een goed idee, waarom heeft nog nooit iemand dit idee eerder geopperd!

    Ow wacht...
  11. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ben ik niet zo bang voor. Dat zou nu in theorie bij sommige ritindelingen ook al kunnen, maar toch gebeurt dat eigenlijk bijna nooit. In ieder geval nooit bewust.
  12. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dat is niet het enige voorbeeld, het gaat ook om meer mentale spelletjes. Bergsma reed in ieder geval in het verleden beter als hij zijn eigen rit kon maken dan als hij tegen Kramer moest rijden. Kramer zou dan bewust Bergsma als tegenstander kunnen kiezen omdat hij meestal Bergsma in directe duels wel verslaat.
  13. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Haha, oeps. Vrij recent ook nog, zie ik nu. Great minds think alike, zullen we maar zeggen. Ik heb je een like gegeven voor die eerdere post en zal bronvermelding bij de mijne zetten.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  14. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik snap hem. Reden genoeg voor Kramer om daar zijn best voor te doen en voor Bergsma om ook de wereldbeker te willen winnen om dat te voorkomen. Alleen rit en baan mogen kiezen zal op de lange afstanden niet genoeg beloning zijn om echt voor de wereldbekers te gaan, vrees ik.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Tja, leuk allemaal maar ziet hij nu echt niet dat er geen touw meer aan vast te knopen is voor de gemiddelde kijker? Men gooit volgend jaar een heel stuk traditie weg en dat krijg je nooit meer terug. Want de huidige 'oplossing' is geen oplossing, het is het slechtste van twee werelden: WK afstanden + OS in 3 van de 4 jaren, WK allround en sprint in het Olympische jaar is een stiefkindje en dus is het toernooi alleen in het schrikkeljaar echt belangrijk. Maar sporters gaan echt niet 1x in de vier jaar daarvoor trainen, dus dit een doodlopende straat die men in slaat.

    Hij komt ook niet goed uit zijn woorden lol. "In het Olympische jaar zijn er geen afstandskampioenschappen? " Echt waar joh??? :eek:

    https://nos.nl/artikel/2325428-isu-...ellig-allroundtoernooien-blijven-bestaan.html

    Eerst waren er teveel kampioenen/toernooien. Wat was de oplossing: hetzelfde maar dan anders (EK) omdat men het EK niet wilde opgeven. Een alternerend format voor het WK werd toen keihard afgewezen. Vervolgens kwam men (van hogerhand?) op het lumineuze idee dat er maar één WK per jaar mag zijn. Zonder dat men na had gedacht over het format. Dat zou wel volgen. Maar wat doet men tegelijkertijd: weer een ander toernooi er bij (4CC). Ofwel, alleen maar meer versplintering. Dit gaat alleen maar dooretteren, verdeeldheid is zeer slecht voor de sport. Waarom niet gewoon duidelijk kiezen: men wil duidelijk niet van de WK afstanden af, maak dat dan het WK. Voer tegelijk de allround en sprint classic in. Met een wat meer open inschrijving. Schaf het EK/4CC af.
    Laatst bewerkt: 2 mrt 2020
    mi, G1ant, chicagodude en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  16. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    hebben de allround-fanaten onder ons het niet wat laten liggen? Ipv jarenlang hier het forum te bestoken hadden we dat niet beter massaal op alle communicatie van ISU en nationale bonden gedaan op FB, IG en twitter? Al dan niet georganiseerd.
    Duif en chicagodude vinden dit leuk.
  17. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Als de ISU echt slim zou zijn, zouden ze hier op het forum meekijken natuurlijk ;). Maar aangezien ze een Zwitsers bureau hebben ingeschakeld om hun marketing te doen, en het Nederlands toevallig niet een van de landstalen van Zwitserland is, denk ik niet dat ze dat doen.

    Twitterkanalen enzo worden allemaal beheerd door externe klantenservice-figuren die volgens mij nou niet direct feeling voor de sport hebben, gezien de vaak aparte keuzes in bewoordingen en foto's (en gewoon grove fouten) die je tegen komt bij hun posts.
  18. zopie

    zopie Active Member

    Het helpt niet dat de kalender ook steeds anders is. Vergelijk eens met bijv. tennis of formule 1. De grote vier tenniswedstrijden zijn altijd op dezelfde plaats op dezelfde tijd. Tennis? Wimbledon in juli. Formule 1? Dan kun je eind augustus naar Spa. Schaatsen? Oh ja, daar zou ik wel eens heen willen. Is er ergens een wedstrijd? Waar kan ik die vinden? Als iets een traditie wordt, dan komen er vanzelf meer mensen op af.
    proeme, Khlebnikov, Duif en 2 anderen vinden dit leuk.
  19. Duif

    Duif Well-Known Member

    Zeker, en in de gouden jaren van het schaatsen qua publieke belangstelling had iedere wedstrijd jaarlijks zijn vaste datum op de kalender. Van de IJssel Cup in november tot de Gouden Schaats en de Medeo wedstrijden in maart. Zowel nationaal als internationaal. Ik kan het rijtje nog zo opdreunen. Door de komst van de wereldbeker is dat verdwenen, best mogelijk dat het verlies van een stuk herkenbaarheid mensen geeft doen afhaken.
    Khlebnikov vindt dit leuk.
  20. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Tja, nadat het rijden in indoorhallen 'in schwung' raakte kwamern er steeds meer stadions, en de nieuwe stadions zijn erg duur en 'moeten' dus ook wedstrijden toegwezen krijgen. Hierdoor hebben we nu pak 'm beet 12-15 hallen die allemaal wedstrijden willen/moeten terwijl me een kleinere hoeveelheid wedstrijden hebben. Het is dan ook niet zo gek dat we bijna geen buitenwedstrijden te zien krijgen, helaas...

Deel Deze Pagina