Welke schaatsveranderingen zijn wenselijk

Discussie in 'Lange baan' gestart door skate performance, 10 dec 2014.

 1. Forza

  Forza Active Member

  Je kan het duel idee uitbreiden naar een soort van Battle Royale, met 10 man evenredig verdeeld over de baan bij de start. Zodra iemand ingehaald wordt gaat die eruit. Na 5 minuutjes kap je het af en kijk je wie van de overgebleven mensen het verst is gekomen. Als sprinter ben je dan niet helemaal kansloos, omdat je makkelijk mensen eruit kan rijden.

  Ander idee is een afvalrace, waar de laatste (of laatsten) er telkens uitgaat. Lijkt me trouwens sowieso een goed idee voor de massastart; dan hebben de tussensprints ook toegevoegde waarde.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @Forza

  Uitgaande van Kulizhnikov rondje 24.8 en Kodaira rondje 26.9 (400m)

  Snelheid Kulizhnikov: 58,06 km/h
  Snelheid Kodaira: 53,53 km/h

  --> Voorstel: rondje 415m (man) en 387m (vrouw)
  Rondetijd Kulizhnikov: 25,73
  Rondetijd Kodaira: 26,03

  Inderdaad, dat verschil is nog iets te groot.
  Dat kun je oplossen door de vrouw in de inrijbaan te laten rijden.
  Uitgaande van een rondje 375m (vrouw):
  Rondetijd Kodaira: 25,22

  De vrouw wint een halve seconde op de ronde, maar verliest net iets meer in de opening. Dan is het wel redelijk in balans.

  ---

  Afvalraces zijn hier al vaker geopperd, maar zijn te gevaarlijk omdat de sprint aan de achterkant van het peloton plaatsvindt. Dan sprinten schaatsers op een langzamer peloton af en dat is gevaarlijk met al die vlijmscherpe ijzers. Ik kreeg laatst tijdens de training een ijzer tegen mijn been omdat ik dicht achter iemand anders reed. Niet plezant. En ik rij beduidend langzamer dan topschaatsers ;)
 3. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat is vaker geopperd, maar met vlijmscherpe messen aan de voeten een te gevaarlijk onderdeel. Wel spectaculair en goed te volgen bij het baanwielrennen.
 4. Forza

  Forza Active Member

  Zoiets is misschien veiliger met ijshockeyschaatsen. Zal wel niet zo geweldig rijden :)
 5. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Een puntenkoers, daar dan bv om de 2 ronden sprinten, de eerste 3 krijgen punten.
 6. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Uit een Telegraaf-artikel, onze bondscoach over de teamsprint:

  Je hoopt eigenlijk op een bondscoach die daadwerkelijk verbanden kan leggen, want dit is gewoon absurd.
  Neem dat stuk: De korte nummers bieden meer actie en trekken meer toeschouwers. dat zag je vorig weekeinde nog bij de wereldbeker in Hamar. Ik wil de bondscoach, die, zo lijkt het bijna, nog nooit eerder bij een schaatswedstrijd is geweest, wel even het huidige systeem uitleggen met een werkweek en dat je dan een weekend hebt. Gedurende de werkweek, in heel Europa van maandag tot en met vrijdag, is men meestal aan het werk overdag. In het weekend is dat dan anders. Dat zou wel eens een verklaring kunnen zijn waarom het voller was in het weekend dan om 3 uur 's middags op vrijdag. Of niet dan?

  Blablabla, Elfstedentocht (volkomen irrelevant voor het langebaanschaatsen), blablabla - de sprintafstanden en teamonderdelen zullen steeds belangrijker worden, vermoed ik. Ja, als je elk sprintonderdeel en/of teamonderdeel dat je kunt bedenken gaat voordragen voor een olympische nominatie, dan wel ja. Anders niet hoor.

  Dat meer andere landen op die disciplines winstkansen hebben, zal wellicht een rol spelen in de veranderingsagenda van de ISU.”
  En dit is gewoon of een black-out, of Jan Coopmans heeft geen analytisch vermogen, of Jan Coopmans lepelt zonder het te checken wat algemeenheden op die hij in een brochure heeft gelezen, of hij staat hier gewoon te liegen. Meer andere landen hebben winstkansen? Meer? Hoezo, meer? Meer dan welke afstand? Wat doen die andere landen dan normaal op de sprintafstanden? Hoe gaan Erbanova of Herzog nou meer kans hebben op een teamsprint dan op een reguliere afstand?

  [​IMG]

  Vorige olympische spelen, vrijwel zonder Rusland, het aantal nationaliteiten in de top-3, de hoogste notering van de nr.2 van een land en het aantal nationaliteiten in de top-10. Nou, bij de dames valt er misschien nog wat te winnen. Maar niet op de sprint. Bij de heren, ga er maar aan staan. Slechts 1 podium was er met 2 landgenoten, verder bestond elk podium al uit 3 verschillende nationaliteiten.

  Maar de teampursuit dan, daar zie je toch dat het helpt? Nee, dat valt dus wel mee. Want, wie winnen daar nou de medailles? Noorwegen, met in totaal 4 wereldtitels (en runner-up SSN) bij de junioren in hun team, een heel scala aan allroundereplaatsen en wereldbekeroverwinningen en wat niet meer in de vorm van Bokko en Pedersen. Korea, met 3-voudig olympisch medaillewinnaar Seung-hoon Lee, die ook bij deze spelen zelf nog gewoon 4e en 5e werd op individuele onderdelen en de Massastart lachend wist te winnen, samen met supertalent Jaewon Chung die op zijn 16e al 6.21 reed in Thialf. En Nederland, met Verweij/Blokhuijsen/Kramer -> de grote gouden generatie. En wie viel erbuiten? Nieuw-Zeeland. Hadden die anders geen kans gehad op een medaille? Ja, natuurlijk wel, Peter Michael werd nota bene 4e op de 5km.

  Nu ga ik iets concluderen, en dat moet iedereen even op zich laten inwerken.
  Als je als team kans maakt op een medaille, dan schaats je toch al rond met mensen die kans maken op een medaille.

  Bij de vrouwen is het exact hetzelfde. Natuurlijk helpt het Japan dat ze goed op elkaar ingereden zijn, maar ze hebben Miho Takagi. Wereldkampioen Allround, 2e op de 1500m, 3e op de 1000m, 5e op de 3km in hun team zitten. Ze hebben die hele ploegenachtervolging niet nodig om kans te maken op die medaille, want ze hebben Miho fucking Takagi al.
  Nummer 2, Nederland, bestond ook volledig uit individuele medaillewinnaars. En dan, de troostfinale, gereden door 2 duidelijk zwakkere teams. De Amerikanen hadden Heather Bergsma en Brittany Bowe. Die zijn samen 10-voudig wereldkampioen ofzo. En hebben 3-4 wereldrecords gereden. Dat ze net vorig jaar iets minder goed waren en zo geen individuele medaille wisten te halen, maakt ze niet minder kansrijk voor individuele successen. Hun tegenstanders, de Canadezen? Die hebben Ivanie Blondin. Die heeft ook al 3 individuele medailles gehaald op het WK, waaronder goud op de massastart. Natuurlijk maakt ook die gewoon zelf al kans om medailles te winnen.

  In principe kan elk land medailles winnen op de ploegenachtervolging, het enige wat je nodig hebt is wat wereld- en/of olympisch kampioenen, die toevallig op hetzelfde moment voor je land uit komen.

  De enige uitzondering hierop tot nu toe, is het Poolse vrouwenteam. Maar dat is echt het enige, en ook die hadden gewoon 3 vrij goede schaatsters.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 7. mi

  mi Well-Known Member

  Ben het eigenlijk wel met je eens. Gezien de prestatiedichtheid in sommige landen waaronder NL zul je 1 of liefst meerdere toppers (top 5) moeten hebben om een kans te maken.
 8. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dus, na 6 afstanden hebben we gouden medailles van:

  Tsjechie, Noorwegen, Oostenrijk, Rusland, Japan, Nederland.

  Laten we alsjeblieft deze sport veranderen zodat ie internationaler wordt. En laten we allemaal onderdelen toevoegen die in het nadeel van individuele talenten werken. Dat hebben we echt nodig om de strijd voor, ja, voor wat eigenlijk, voor olympische status (??) te winnen. Laten we vooral proberen het zelf beter te weten, en enkel naar voor ons bekende namen luisteren (hoi Ard Schenk), in plaats van naar, we noemen maar iemand, Martina Sablikova (Herzog/Bowe/Takagi/Sang-hwa Lee). We kunnen beter Ronald Mulder vragen, of Jan Coopmans, hoe schaatsen populairder wordt in andere landen. Mensen die we enkel kennen omdat in Nederland schaatsen toch wel bekend is, niet omdat ze drievoudig sportvrouw van het jaar zijn geworden. Want we willen de sport internationaliseren, maar wel op zo'n manier dat wij er voordeel van hebben.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 9. LordMarcel

  LordMarcel Well-Known Member

  Je hebt ook nog eens de mensen die vinden dat de sport juist helemaal niet geinternationaliseerd moet worden, zoals Wennemars. Aan het begin van de uitzending van vandaag zei hij dat hij het verschrikkelijk vond dat Pedersen met zoveel verschil won en dat hij het liefst alleen maar heerschappijen zoals die van Kramer ziet. Wennemars wil een saaie sport waarbij alleen maar Nederlanders winnen en het liefst met zo'n groot verschil dat ze zelfs kunnen winnen als ze zo ziek zijn dat ze kotsend over het ijs gaan. Ga toch weg man, dan is er niets meer aan.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Die sport hebben we al, nl. korfbal waar het afgelopen decennium niemand in de buurt kan komen van NL, ook Belgie niet meer...tja...
 11. mi

  mi Well-Known Member

  Dat was niet wat Wennemars zei?
  Hij wil dat mensen strijd leveren, het maximale eruit halen, déélnemen! Hij wil niet horen dat we ‘blij zijn dat er eens een ander wint’ omdat dat én de prestatie van de ander devalueert én omdat je ontevreden moet zijn als je zelf niet wint!

  Hij wil niet perse heerschappij, hij wil dat ieder voor zich een heerschappij nastreeft.
 12. LordMarcel

  LordMarcel Well-Known Member

  Hij heeft letterlijk gezegd dat hij de heerschappij van Kramer een goed iets vond. Van de sporters is het logisch dat ze het liefst eenzaam aan de top staan, maar voor de kijkers is een spannende strijd veel leuker.
 13. mi

  mi Well-Known Member

  Omdat Kramer keer op keer op keer, jaar na jaar, het beste uit zichzelf haalt, nooit gemakzuchtig maar altijd willen winnen.
  Dat vindt Erben mooi, zo reed hij zelf ook altijd. Hij heeft een broertje dood aan mensen die bij voorbaat voor plek 2 vertrekken. En wij ook, juist omdat we strijd willen zien!
 14. LordMarcel

  LordMarcel Well-Known Member

  Die strijd was er juist op de 5km. Pedersen heeft zich niet bij een tweede plek neergelegd en is blijven trainen en erin blijven geloven, zelfs nadat Roest opstond op het moment dat Kramer wat minder werd. Roest is strijdend ten onder gegaan, dus ook hij heeft alles gegeven. Als dit het punt van Wennemars als antwoord op dat wij zeggen dat de winst van Pedersen goed is voor het schaatsen dan slaat dat al helemaal nergens op. Natuurlijk willen we zien dat de nederlanders Pedersen weer gaan verslaan, maar we willen ook de spanning zien en dat af en toe een buitenlander wint maakt de nederlandse overwinningen alleen maar mooier.
  strawbale vindt dit leuk.
 15. RodyTur10

  RodyTur10 Active Member

  Ik vind dat er een beschermingsregel moet komen voor schaatsers die recent op het podium hebben gestaan op een WK of OS.
  Soort van wildcard waar gebruik gemaakt van kan worden. Zo jammer dat Bloemen niet mag rijden. Doet ook afbreuk aan een titel van Bergsma, Roest, Rumyantsev.
  Duif vindt dit leuk.
 16. RodyTur10

  RodyTur10 Active Member

  Daar ben ik altijd voor te porren geweest. Maak de massastart ietsje langer met om de 2 à 3 ronden een 'tussensprint'. Dan kun je ook op allerlei manieren winnen.
  Ik ben bereid (hoewel ik er helaas niet over ga) om de 10 km op te geven in ruil voor een langere massastart.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 17. Joris180

  Joris180 Active Member

  Bloemen waa niet in vorm. Met zo'n wild card heb je kans dat mensen die niet in vorm zijn meedoen.
 18. Giel1

  Giel1 Active Member

  Interessant artikel op de ARD over de mogelijke invulling van de nieuwe WK opzet vanaf het seizoen 2020/21: https://www.sportschau.de/winterspo...Probleme-der-Eisschnelllauf-Super-WM-100.html

  Enkele stukken uit het artikel:
  “Noch bleibt ungeklärt, ob die WM künftig über vier, fünf oder sogar sechs Tage geht und in welcher Reihenfolge die einzelnen Disziplinen ausgetragen werden", berichtete der Sportdirektor der Deutschen Eisschnelllauf-Gemeinschaft DESG, Matthias Kulik, von einer angeregten Diskussion in Salzburg.

  Angedacht ist, dass Athleten die Chance bekommen, auf allen vier Distanzen anzutreten, dort Medaillen gewinnen können und der Beste auf allen vier Strecken der neue Mehrkampf-Weltmeister ist. Beschlossen werden sollen alle jetzt besprochenen Modalitäten erst im Sommer 2020 beim nächsten ISU-Kongress in Thailand.

  Völlig offen bleibt derzeit auch, ob beispielsweise das 500- und 1000-Meter-Rennen auf der Einzelstrecke auch gleich in die Wertung für die Sprint-WM eingehen soll, und ob beide Strecken zur Titelvergabe dann wie bisher üblich ein zweites Mal gelaufen werden.
 19. mi

  mi Well-Known Member

  Zou betekenen dat allround als tournooi verdwijnt :mad:.
  Ik zou dat echt een vreselijke ontwikkeling vinden! Zou betekenen dat je twee categorieen in 1 wedstrijd krijgt (Kramer en Roest hadden hier dan bijv een 500m mee moeten rijden met de sprintmannen) wat geen spanning oplevert, kans dat de kampioen in geen enkele wedstrijd top 3 rijdt wordt dan toch heel erg groot.
 20. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  En deze staat er ook:

  In den Olympia-Jahren wird es dann künftig gar keine WM im Eisschnelllauf mehr geben.

Deel Deze Pagina