Welke klapschaats aanschaffen

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Thirsa, 3 jan 2017.

 1. Thirsa

  Thirsa New Member

  Hoi,

  Willen jullie wel eens met mij meedenken?
  Ik wil klapschaatsen gaan aanschaffen. Ik heb een budget tussen de 400-600 euro.

  Waar moet ik op letten?
  Ik heb begrepen dat Maples en Cadomotus een vrij stugge schoen is. Voor welke schaatser is een stuggere schoen geschikt? Met andere woorden, waarom zou ik voor een stuggere schoen kiezen?

  Ik heb zitten kijken naar de volgende merken:
  Cadomotus Sumiyaka Carbonio
  Evo Helium / Adore / Rabon
  Viking Silver

  Bedankt alvast!
 2. Spits

  Spits Active Member

  Neem de schoenen welke het beste om je voet zitten. Of stugge schoenen beter of niet zijn weet ik niet, zelf rij ik nu op Evo Helium. Een stuk minder "massief" en stug dan m'n zandstra 1155 's maar wel lekkerder passend om m' n voet en zodoende relaxter om op te rijden. Een Salomon schoen is nog iets meer flexibel, maar is fantastisch (persoonlijk) voor mij. Staar je niet blind op hoe stug een schoen "moet" zijn. Als je de kans hebt om verschillende types te proberen grijp die aan.
  Geen twee voeten zijn hetzelfde, wat de één heerlijk vind schaatsen kan de ander een verschrikking vinden.

  Succes met de juiste voor jou vinden!

  Cheers, Menno.
  Leonjill vindt dit leuk.
 3. Thirsa

  Thirsa New Member

  Bedankt Menno voor je reactie.
  Goed om te horen dat de Helium goed schaatst.
  Hoe zou ik de verschillende types kunnen proberen... In een schaatswinkel passen is weer heel anders dan er op te schaatsen.
  Zou je vanuit een schaatswinkel ook 'proefritjes' kunnen schaatsen?

  Vandaag voor het eerst klapschaatsen geprobeerd (gehuurd op de ijsbaan), dat was een Evo schoen.
  Het schaatsen op een klapijzer ging prima. Aan de schoen moest ik meer wennen, de Evo schaatst heel anders dan mijn Maples die ik nu heb. De Evo is wat flexibeler dan de Maples. Het maakte me in de bocht wat onzekerder, maar misschien is dat ook een kwestie van wennen?

  Ik las ergens op dit forum dat een flexibelere schaats beter is voor beginners, om te voelen wat je doet en dat als je ver gevorderd bent een stuggere schoen beter is omdat je dan harder kan afzetten. Maar naar jouw idee is het gewoon een persoonlijke voorkeur?

  Groetjes Thirsa
 4. Spits

  Spits Active Member

  Ik denk dat elke wisseling van schoen en/of ijzer een ander gevoel zal geven. Helaas ben ik zelf niet ervaren genoeg om te kunnen zeggen dat je zus of zo moet nemen of doen, ik denk dat je alleen zelf kan bepalen wat goed voelt of niet. De stap die je nu neemt (het huren van verschillende merken schoenen/schaatsen) is al een goede om de verschillen te kunnen voelen. Ik weet niet of de ijsbaan waar je schaatst naast Maple en Evo nog andere merken in de verhuur geeft, zo ja, dan zou ik die ook proberen. Zelf heb ik teveel €'s uit gegeven aan schaatsen welke het voor mij niet waren, maar da's een prijs die ik moest betalen omdat dat ik een eigenwijze flapdrol ben. Geeft verder ook niks, het is voor mij puur een hobby en ik mag graag een beetje rommelen met schaats materiaal. Het is jammer dat er geen tests met schaats materiaal/merken wordt gedaan in magazines, iets wat bijvoorbeeld bij fietsen toch gemeengoed is. Misschien zijn schaatsen te persoonsgebonden........... Neuh, niet misschien....... Zeker te weten!
  Leonjill vindt dit leuk.
 5. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Een iets minder harde schoen dan de Maple is wel aan te raden omdat het je dwingt technisch goed te schaatsen. Belangrijkste is wel dat de schoenen goed moeten zitten. Veters goed strak.
  Hoe gaat het lessen? Lukt het je de technische oefeningen goed uit te voeren?
 6. Thirsa

  Thirsa New Member

  Hoi Menno,

  Inderdaad, zoiets bestaat nog niet voor schaatsen, zou wel handig zijn! Maar als het stukje persoonlijke voorkeur zo groot is, zal het inderdaad toch aankomen op passen en proberen!
  Kwa financien moet ik in 1x de juiste kopen, een rib uit m'n lijf de aanschaf haha!
  Jij hebt naast de helium dus ook die toerschaas salomon?
  Welke schaatsen heb je nog meer uiteprobeerd en weer ingeruild?
 7. Thirsa

  Thirsa New Member

  Hoi! Ik heb vanaf begin van dit seizoen de Maple RL 7000, maar dan de oudere versie, die schijnt soepeler te zijn dan de nieuwe RL 7000?

  De lessen gaan erg goed, enorm veel geleed en vooruit gegaan! In oktober schaatste ik nog geen bochten, en zelfs die gaan nu al best goed! Oefeningen in de les lukt ook goed, nu echt conditie opbouwen en bovenbenen trainen, om het schaatsen in de juiste schaatshouding wat langer vol te houden!

  Is een stuggere schoen zoals Maple of Cadomotus voor gevorderden?

  Bedankt trouwens voor het meedenken, erg fijn!
 8. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Member

  Hoi thirsa, je zou ook een klaponderstel onder je rl-7000 schoen kunnen zetten. Dan hoef je alleen maar een ijzer te kopen want de schoen heb je dan al.
  Een stuggere schoen is niet per se voor gevorderden. Op de baan zie je ook veel mensen rijden op de Viking gold schoen, die wat slapper is. Sven Kramer rijdt bijvoorbeeld op een relatief slappe schoen, terwijl andere toppers vaak kiezen voor een stevigere schoen.
  Je kunt het beste in een winkel gaan passen welke schoen het beste zit. Als je de schoenen past merk je vanzelf of je liever een stuggere of een slappere schoen hebt. Succes met je keuze.

  Verstuurd vanaf mijn HIGHWAY SIGNS met Tapatalk
 9. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Member

  Ik zie het nu pas maar de schoenen die je in je OP hebt staan zijn trouwens allemaal kwalitatief vergelijkbaar met de Maple rl-7000. Het is dus misschien voordeliger om een los klapijzer te kopen en onder je oude schoen te schroeven als je oude schoenen nog goed zitten.

  Verstuurd vanaf mijn HIGHWAY SIGNS met Tapatalk
 10. Thirsa

  Thirsa New Member

  :--!

  Hoi Daan!
  Bedankt voor je reactie. De Maples waar ik nu op schaats huur ik bij een schaatswinkel bij mij in de buurt. Aangezien dat maandelijks ook aardig wat kost ben ik me aan het oriënteren om zelf schaatsen aan te schaffen :)
  Maar misschien laat ik hier inderdaad eerst nog een klapijzer onder zetten voor ik zelf iets koop. Vind het best lastig kiezen, en aangezien ik nog niet zo lang schaats wil ik niet zomaar iets kopen om er over een paar maanden achter te komen dat ik toch iets anders had gewild!
 11. Joost s

  Joost s New Member

  Hoi Thirsa,
  Ik ben in 2014 begonnen met Zandstra klapschaatsen die ze ook verhuurden bij de schaatsbaan. Na een jaar overgestapt naar echte klappers met thermo schoen. Tweede hands via marktplaats. Powerslide ijzer en Powerslide m1 Schoen.
  Schoenen zaten redelijk en na een maand van iedere keer een half uur langer kon ik er makkelijk 3 uur op schaatsen. Echter dan wel wat last van een drukpunt op steeds hetzelfde punt wat begon te irriteren.
  Dit jaar in Enschede bij de schaatsbaan meerdere schoenen gepast en ben uitgekomen bij een Hevo Helium Schoen. En deze zitten werkelijk geweldig. Let erop dat de schoenen pas goed om je voeten gaan zitten als ze verwarmt zijn en vacuüm zijn getrokken.
  Heb zelf een Evo Steel spot erbij gehaald en deze schaatst fantastisch maar is wel prijzig. Er is een nieuw ijzer van Evo op de markt, de neon steel. Is een stuk voordeliger. Wat veel mensen adviseren om als je moet kiezen je beter meer geld aan een schoen kunt uitgeven dan aan het ijzer. Evo Chroom klap is 240 euro. Met Helium schoen erbij zit je mooi op je budget. Ik zou meerdere schoenen gaan passen en als ze zonder verwarmen al lekker zitten, zitten ze erna nog veel beter.
  Succes met je keuze.
 12. Thirsa

  Thirsa New Member


  Hoi Joost, ik schaats ook in Enschede :)
  Vandaag daar de Evo Helium gepast, zat echt heerlijk!
  De Cadomotus zat mij helemaal niet goed, de 41 veel te klein en de 42 veeeel te groot!
  Nu las ik dat je ook op Powerslide hebt geschaatst. Ik zag in Apeldoorn de Powerslide Infinity met Maple Blizzard ijzer te koop voor 375, kwa prijs iets aantrekkelijker dan de Evo Helium ;-) Wat vind je van de Powerslide schoen t.o.v. de Helium?
 13. Spits

  Spits Active Member

  De Powerslide infinity ice leek mij ook een mooie schoen. Hou er (denk ik) rekening mee dat de schoenen van textiel zijn (lijkt wel op lakleder, mooi!) en misschien gaan craqueleren door de tijd met kans op.... Juist koude voeten /tenen. Misschien zijn er schaatsers welke deze powerslides hebben en er ervaringen over willen delen?
  Heliums zijn van leder, ook aan de
  binnenkant. En als ze lekker zitten, dan kan je er jaaaarenlang plezier van hebben.....
 14. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  Ik zou sowieso de Cadomotus laten vallen, die lijkt me erg stijf. Hetzelfde geldt voor de Powerslide Infinity, ook die is van carbon en dat loopt vrij hoog op. Ik weet niet zeker of het zo is, maar door het vele carbon in het uiterlijk ziet hij er erg stijf uit.

  Verder kan je de Evo Helium/Adore/Viking Silver passen en kijken welke schoen het beste voelt. Met de Viking Silver weet ik dat je een erg scherpe deal hebt (goede prijs/kwaliteitsverhouding), en volgens mij is dat met Evo ook zo maar ik ben er minder mee bekend.

  Lees ook dit topic even, daar kun je vast goede info uit halen!
  Laatst bewerkt: 6 jan 2017
 15. Joost s

  Joost s New Member

  Hoi Thirsa,
  Ik vond de powerslide M1 in vergelijking met de Helium hard. Op zich niet verkeerd maar had last van een drukpunt aan de rechterbuitenkant. Zelfs met het verwarmen en vacuüm trekken ging dit niet weg. Als je dan 2 of 3 x keer per week gaat schaaten ga je je daar steeds meer aan irriteren. De Infinity schoen is zeker net zo hard zo niet harder bij de enkels. De Helium zat vanaf de eerste slag goed en heb niet hoeven wennen aan de schoen, geen enkel drukpunt. Gebruik wel een eZeefit Enkelsok, deze al bij de Powerslides gebruikt en deze voorkomen schuurplekken.
  Als ik nu moest kiezen zou ik de powerslides zeker laten staan en de heliums nemen. Dit ondanks dat er een best prijskaartje aan de heliums zitten. Maar het is elke euro waard.
  Maple onderstellen schijnen stijver te zijn dan bijvoorbeeld een evo of powerslide ijzer. Heb geen ervaring met de maple onderstellen kan daar zelf niets over vermelden. Het powerslide onderstel vond ik wel fijn echter schijnen deze weleens materiaal problemen te hebben. Heb daar zelf geen last van. Het blijft een enorme investering schaatsen. Maar ze gaan in tegenstelling tot hardloopschoenen langer mee. Koop ieder jaar nieuwe hardloopschoenen na ± 1000 kilometer. Met de schaatsen verwacht ik wel 5 tot 7 jaar te doen met minimaal 2x per week. Dan valt het per jaar weer mee...
 16. Eelco

  Eelco Active Member

  Hoi Thirsa,

  neem eens contact op met Cadomotus. Zij zijn regelmatig op verschillende banen aanwezig met setjes schaatsen. Als je net begint met schaatsen is meestal een wat minder stugge schoen erg prettig. Die leren je om het ijs te voelen en goed te sturen. Hetzelfde geldt voor de ijzers. Naarmate je technisch beter en sterker wordt zal je steeds meer naar een wat stijvere combinatie moeten gaan kijken. Als je in de buurt van Utrecht woont heb ik misschien wel een adresje voor je om te testen.

  Eventueel heb ik zelf nog een setje viking nagano 2000 met sprintijzers in maat 39 voor je. Ik doe daar niks meer mee. Als het je maat is zou je die van mij zo mogen proberen.
 17. Thirsa

  Thirsa New Member

  Bedankt, dat is erg aardig. Ik woon in Hengelo, niet zo in de buurt helaas... En met maat 42 wat te groot voor je viking nagano, maar bedankt voor je aanbod, top!
 18. Thirsa

  Thirsa New Member

  1000 km hardlopen per jaar, wow, goed bezig :)
  nadat ik gisteren in Biddinghuizen 30 km heb geschaatst, merk ik dat mijn Maples erg stijf zijn en ik last krijg van drukpunten... op dit moment gaat mijn voorkeur inderdaad naar de helium, die zat in de winkel ook het beste! Was trouwens wel een hele leuke ervaring die 3 km buitenbaan.
  Ja het is nogal een investering... vandaar dat ik ook zo aan het zoeken en passen (en twijfelen ;-) ben om de beste schoen te vinden!
  Miss toch nog even op deze huurschaatsen verder en wat meer ervaring opdoen.
 19. Moris1984

  Moris1984 New Member

  Hoi allen,

  Ik hoop dat ik hier ook mijn vraag kan posten, zodat ik niet weer een heel nieuw forumdeel hoef te openen :).. Even korte introductie van mezelf, want ik ben nieuw op dit forum. Ik ben beginnend schaatser, nu reeds 2 seizoenen les gevolgd op Viking Marathon Special (vast) en schaats +/- 3 keer per week. Voor volgend seizoen wil ik overstap maken naar Viking Gold met klapschaats. Hiervoor ben ik ook naar Jan van der Hoorn in Ter Aar geweest en daar adviseerden ze mij de Viking NaganoSpecial Gold. Alleen zie ik op internet staan dat de Nagano special voor gevorderde schaatsers is en de Viking Eclipse klaponderstel het nieuwe instapmodel is. Wat is jullie ervaring als je begint met klapschaatsen. Is de Nagano special echt lastig om het klapschaatsen op te leren? Of raden jullie de Viking eclipse aan? Ik zie even door de Viking bomen het bos niet meer hahah..

  Ik ben benieuwd naar jullie visie/ mening!
 20. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Member

  Beste moris,

  Je kunt best beginnen op een Nagano onderstel. De Eclipse is het instap onderstel van Viking omdat het het goedkoopste onderstel van Viking is. Je kunt natuurlijk hierop beginnen als je nog niet zeker weet of je definitief overgaat op klapschaatsen, maar je kunt ook prima beginnen op het Nagano onderstel. Het zal zeker niet moeilijker zij, maar misschien zelfs wel makkelijker omdat het onderstel verder is uitgewerkt.
  Je zou ook een onderstel van bijvoorbeeld Maple kunnen overwegen, het is maar net wat je persoonlijke voorkeur is.
  Als je al 2 jaar 3 keer per week schaatst zal het allemaal geen problemen opleveren.
  Je kunt best beginnen met een Nagano onderstel.

  Verstuurd vanaf mijn HIGHWAY SIGNS met Tapatalk

Deel Deze Pagina