Seizoen 2023-2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 19 apr 2023.

  1. Trymare

    Trymare Active Member

    Erik Resell from Norway also hopes for a good season. He is training well, and motivated. He is disappointed that he was not chosen for the national team... I am sad for him, because he is so sympatic and kind. But he does not give up.

    I was lucky to meet him today, in a cafeteria. Very fun to meet speed skaters face 2 face, to get some info about their lives. And some inside information about the different speed skaters! Hehe.
  2. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    In de afgelopen seizoenen was er weinig diversiteit in de gebruikte laaglandbanen:

    2023: Heerenveen, Hamar, Stavanger, Tomaszów
    2022: Heerenveen, Hamar, Stavanger, Tomaszów, Beijing
    2021: Heerenveen
    2020: Heerenveen, Hamar, Tomaszów, Minsk, Nursultan, Nagano
    2019: Heerenveen, Hamar, Tomaszów, Obihiro

    Nu wordt het in de komende jaren weer wat diverser met de terugkeer van Obihiro en Milwaukee, het hergebruik van Beijing en de nieuwe baan in Quebec. Het is vooral fijn dat er weer eens een paar andere snelle laaglandbanen in het programma zitten dan Heerenveen en in mindere mate Hamar. Met het vrijwel wegvallen van de Duitse banen, het wegvallen van Rusland en het sluiten van Gangneung werd het contrast tussen Heerenveen en de andere laaglandbanen wel erg groot. Alleen Hamar was na 2020 een middenweg tussen Thialf en “traaglandbanen” als Tomaszow en Stavanger.
  3. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Met Heerenveen, Quebec, Beijing en Milwaukee wordt het juist te veel eenheidsworst denk ik.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Misschien helpt het dat die banen niet direct na elkaar zitten in een internationaal seizoen. Het wordt in elk geval niet zo eentonig als in 16/17, toen 5 van de 6 WBs 1500m mannen een winnende tijd in de 1.45 hadden.

    Anderzijds ontbreekt nu een referentiekader voor Thialf: is Thialf nou zo enorm snel, of zijn die andere banen nou zo traag? Mooi dat dat de komende jaren eindelijk duidelijker wordt.

    Maar een paar buitenbanen tussendoor zou mooi zijn geweest. En Tomaszów-tijden hebben zeker zo hun charme: die ene supersnelle 34.26 onthoud je veel beter als de meeste andere tijden niet zo snel zijn.
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ook kwam naar buiten na de ISU-bestuursvergadering dat Russen en Wit-Russen voorlopig nog geschorst blijven. Dit ondanks oproepen van het IOC die graag de OS als apolitiek wil promoten. Wel gaat de ISU er verder naar kijken.
  6. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Schermafbeelding 2023-07-08 om 14.12.04.png
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  7. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ik mis hier juist de nationale wedstrijden in Nederland. De KNSB cup wedstrijden, Kraantje Lek, Eindhoven, Utrecht City Bokaal, Gruno Bokaal etc
  8. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Zie hier: https://storage.knsb.nl/2023/07/309fc61a-wedstrijdkalender-2023-2024-v1.0-dd-230705.pdf

    Meest opvallende is dat de Gruno Bokaal op de kalender naar voren is gehaald (Holland Cup 2 nu) en de kleine vierkamptoernooien (Kraantje Lek en Eindhoven Trofee) naar Januari zijn verschoven in de plaats van de Gruno Bokaal. Het meest spijtige daaraan is dat Kraantje Lek, de Eindhoven Trofee én de Utrecht City Bokaal nu allemaal in hetzelfde weekend worden gehouden... Tsja, dit is wel een doodsteek voor het bekijks langs de baan.
    Duif vindt dit leuk.
  9. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Nationale kampioenschappen andere landen 2023/2024:

    5-8 okt. NK Canada - Calgary (dat is heel vroeg zeg)
    20-22 okt. NK Japan - Nagano
    20-22 okt. NK Zuid-Korea - Seoul (want je zou Gangneung eens gebruiken nu die baan weer open gaat, nou zeg)
    27-29 okt. NK Duitsland - Inzell
    27-29 okt. Qualifier USA - Milwaukee
    27-29 okt. NK Noorwegen - Bjugn (!)

    27-29 dec. NK Japan - Obihiro (nog een afstandskampioenschap I guess)
    28-29 dec. NK Zuid-Korea - Seoul (sprint en allround)
    6-8 jan. NK USA - Salt Lake City
    12-14 jan. NK Noorwegen - Hamar (sprint en allround)
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  10. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Inmiddels staan ook de details van de wereldbeker op de ISU-site.

    Met daarbij als opvallende elementen:
    - Weer 2x een 500 meter per weekend
    - Er komt een aparte wereldbeker Teamonderdelen, waarbij de resultaten van de 3 teamsprints en de 3 ploegenachtervolgingen worden opgevolgd. En daarbij de uitslagen van de 2 gemengde estafettes! Die zijn in Beijing en SLC.
    - De halve finales in de massastart worden afgeschaft. Er zijn weer A- en B-groepen. Jammer, die halve finales zorgden nog wel eens voor verrassingen. Zeker met de (onveranderde) belabberde promotie-degradatieregelingen zullen we heel weinig doorstroming zien. En vanuit Nederlands oogpunt: het wisselen van een rijder is dus ook lastig. Dat betekent nl. eerst een wedstrijd in de B-groep en dan maar hopen op promotie.

    EDIT: Nog eentje. De zwakke limiettijd voor de uitzonderingen wordt iets verscherpt: van 1.59.0/2.11.5 naar 1.57.5/2.10.0 op de 1500 meter. Dat was trouwens al t/m 2019 de oude limiettijd. Maar niet getreurd: ook een 1000 meter van 1.16.0 of 1.25.0 volstaat dit jaar al....
    Als ik het goed lees, mag deze uitzondering alleen nog maar gebruikt worden voor 1 lid van de teamonderdelen. En niet meer voor de massastart. Dat is dus erg vervelend voor nog niet al te sterke rijders uit opkomende landen. Via deze regel hadden zij toegang tot de wereldbeker. Maar dat wil de ISU dus blijkbaar niet meer.
    Laatst bewerkt: 3 aug 2023
    Kristian vindt dit leuk.
  11. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Suggereer je nu dat de ISU keuzes maakt op basis van doordachte ideeën over wat ze willen, of zelfs een visie? Gewaagd.
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    In de volgende post zeg ik wel wat ik van de seizoensindeling vind.

    Eerst maar eens kijken hoe het programma er eigenlijk uit ziet:
    Schermafbeelding 2023-08-03 om 20.40.42.png
    Kristian vindt dit leuk.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    En nu mijn analyse:
    • Wat een vol programma! Het hoogtepunt is de tweede dag van de WB in Tomaszów, waarbij beide geslachten een 500m, 1500m én Team Pursuit rijden.
    • Zie ik nou goed dat er in Salt Lake City TWEE duizend meters worden gereden? Heeft de Amerikaanse bond lopen lobbyen voor een wereldrecord van Jordan Stolz? Ik vind het niet erg, hoor.
    • Bijzonder hoe veel mooie onderdelen op vrijdag worden geplaatst. Vooral in Quebec is de vrijdag echt een goed bezette dag met de 1000m's, 3km en 5km.
    • Tja, de mixed relay is nu een volwaardig onderdeel. Anderzijds, het WB-klassement wordt gecombineerd met de teamsprint, dus nu kunnen de liefhebbers van circusonderden op twee fronten strijden om de Gouden Clowsneus. Ik zou het niet erg hebben gevonden als de team pursuit ook in dit klassement zat: niet omdat ik dat als circusonderdeel beschouw, maar omdat een WB-klassement over drie team pursuits een beetje armetierig is. (De TP zit er niet in @Mjøsaman)
    • De langste afstanden gaan weer naar Stavanger, voor de derde keer in de afgelopen jaren. Prima.
    • In vier van de zes weekenden worden weer twee 500 meters gereden. Mooi zo! Al is de planning in Quebec wel heel raar in combi met de teamsprint, terwijl de andere dagen juist overvol zijn.
    • De programma's zijn niet alleen vol, maar ook elk weekend anders. In seizoen 22/23 was de planning elke WB ongeveer hetzelfde, nu zou zelfs Albert Einstein moeite moeten doen om de World Cup-planningen uit zijn hoofd te leren.
    • B-groep-doorstroming blijft een ramp. Vooral op de TP mannen met maar 6 teams in Divisie A.
    • Geen halve finales massastart meer. Ik verwacht binnen een week een open protestbrief van 31 kantjes aan de ISU geschreven door @Lorca!
    • Dat die zwakke limiettijden voor de massastart zijn afgeschaft zag ik niet aankomen. Nu moeten kleine schaatslanden hun eer gaan halen op die mixed relay. En aangezien alle goede schaatsers elk weekend al 5 tot 7 andere afstanden hebben om uit te kiezen, kan een zwak schaatsland als Colombia of Taiwan of Duitsland (!?*) prima in de buurt van de medailles komen.

    * Duitsland is toch een best zwak schaatsland tegenwoordig?
    Nickel en tostiees-31 vinden dit leuk.
  14. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Toch een kleine wijziging hierin: de snelste 6 van de A groep blijven in de A groep. Voorheen was dat alleen zo met een plek in de top 3.. Dus dat is wel iets.. Al had ik liever een plek in de top 10 gezien, maarja.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Mass start 6x op dezelfde dag als de 1000m, team pursuit 3x op dezelfde dag als de 1500m. Kan dat niet eens afgewisseld worden?
    Puntentelling is nog steeds een ondergeschoven kindje, man o man wat een geprutst zeg. Pfffffff......
    tostiees-31 vindt dit leuk.
  16. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Verder wel content met de tweede 500m die terugkeert, was ook het afgelopen seizoen weer een waar spektakel nummer waar je meer van wilt zien.

    Nadeel is wel de teamnummers. Die teamsprint is amper ingeburgerd en dan komt er weer een mixed relay. En dan doen ze de puntentelling van alle nummers weer samen?

    En jammer van die halve finales in de massastart, waren altijd leuk om te volgen. Ook omdat iedereen eerst solo moest rijden, zonder teamgenoot.

    En hoe gaan ze dat nu doen als de top drie promoveert? Dat zou wel eens leuk kunnen gaan worden, aangezien weinig mannen echt vertrouwen op hun eindsprint. Veel aanvallen en chaos verwacht ik. Heeft ook wel weer wat!
  17. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ugh, heerlijk beleid weer. Het ene jaar de halve finales willen promoten door deze een prominente plek in het uitzendschema te geven (hetgeen volgens mij prima bleek te werken) om ze vervolgens het jaar daarop volledig te schrappen... Wie bedenkt zoiets?

    Kijk, het niveau bij de dames is in de breedte helaas nog van een niveau dat halve finales weinig bezienswaardigheid oplevert (al zorgt het moeten rijden van veel wedstrijden juist op dit onderdeel snel voor een hoger niveau imo), maar de wedstrijden bij de heren waren continu thrillers met gevestigde namen die geregeld sneuvelden of dreigen te sneuvelen. Het maakte de daaropvolgende finalewedstrijd vervolgens ook een ware uitputtingsslag. Echt zonde dat dit nu wegvalt. Bovendien vraag ik mij af hoe ze de deelnemers nu willen selecteren? Gaan we met 24-32 man in de baan 15 rondjes 26,5 gemiddeld rijden? Moeten we dat willen? Maak er dan een mini-marathon van - pak 'm beet - minimaal 30 ronden van als je de halve finales gaat schrappen.
  18. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Ik heb me even verdiept in het aantal startplekken en daarbij een overzicht gemaakt of de landen nu meer of minder plekken hebben in vergelijking met vorig seizoen.

    Grote winnaars: Kazachstan (+7), Korea (+6), USA (+5), Oostenrijk, België, Canada, Korea (allen +4) & Spanje en Zwitserland (beide+3).

    Er zijn niet veel landen die startplekken hebben verloren, op deze na: Argentinië en Tsjechië (beide-1), Italië (-2) en Taipei (-3).

    Voor een volledig overzicht, zie hieronder. Later deze zomer ga ik nog even uitzoeken of landen ook daadwerkelijk een tweede/derde rijd(st)er in gaan sturen of dat de limieten daar nog niet geschaatst zijn. Denk aan een tweede man achter Liiv en/of Llop, een tweede vrouw achter Smeding en/of Hogas. Tenzij iemand dat al heeft, dan is het meer dan welkom!

    Arg -1 = -500m dames.
    Aut +4 = +500m, 1000m, 1500m dames & 1500m heren.
    Bel +4 = +1000m, 1500m en 3000/5000m dames & 500m heren
    Can +4 = +500m, 1000m, 3000m/5000m dames & 500m heren.
    Chn +2 = +1000m, +5000m/10000m heren.
    Cze -1 = -1000m dames.
    Den +1 = +5000m/10000m heren.
    Esp +3 = +500m dames & +500m, +1000m heren
    Est = 0
    Fin +1
    = +1500m heren.
    Fra = 0
    GBR +1
    = +500m, +1500m dames & -500m heren.
    Ger +1 = +1000m dames
    Hun +1 = +3000m/5000m dames.
    Ita -2 = -3000m/5000m dames & -2x 500m, +1500m heren.
    Jpn +1 = +1000m heren.
    Kaz +7 = +500m, +1000m, +1500m dames & +500m, +1000m, +1500m, +5000m/10000m heren.
    Kor +6 = +500m, +1000m, +1500m, +5000m/10000m dames & +1500m +5000m/10000m heren.
    Ned = 0
    Nor +1
    = +1500m dames.
    Nzl +1 = +1500m heren.
    Pol 0 = -1500m, +5000/10000m heren.
    Rou +1 = +1000m dames.
    Sui +3 = +1000m, +1500m, +3000m/5000m dames.
    Swe 0 = +3000m/5000m dames, - 5000m/10000m heren
    Tpe -3 = -500m, -1000m, -1500m dames
    USA +5 = +500m, +1000m, +1500m dames & +500m, +1500m heren.
    Laatst bewerkt: 4 aug 2023
    Marcel Vos en Mjøsaman vinden dit leuk.
  19. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Behalve dan Wit-Rusland (-9) en Rusland (-29).
    tostiees-31 vindt dit leuk.
  20. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Naar aanleiding van het bekendmaken van de tickets ben ik toch even gaan kijken of de minder gerenommeerde schaatslanden alle plekken ook kunnen opvullen. Hierbij een overzicht, gebaseerd op het gehele seizoen 22/23.

    AUT – Door Herzog en Odor zijn er tickets binnengehaald. De nog 16-jarige (in oktober wordt ze 17) Jeannine Rosner is de grootste gegadigde om zicht nu al te laten zien in het World Cup circuit. Met 40,04 zit ze vierhonderste boven de limiet op de 500m, en ook op de 1500m zit ze met 2.02,10 tegen die limiet van 2.02,00 aan. De limiet op de 1000m heeft ze wél gehaald met 1.19,22 net als op de 3000m met 4.15,85. Dat belooft wat! Of er naast Odor nog een Oostenrijker in actie komt kunnen we alleen naar de 18-jarige Alexander Farthofer kijken, die met 1.51,75 nog een dikke seconde boven de limiet van 1.50,50 zit.

    BEL – Naast Tas is vooral Fran Vanhoutte dicht bij de limiet op de 500m. Op de 1000m zou Tas al uit mogen komen, waar Van Elst op de 1500m weer zou mogen starten. Verder is de enige die enigszins in de buurt zit Bente Billen, maar met 44,07 en 1.28 komt zij voorlopig niet in aanmerking. Bij de mannen kennen we vooral Vosté en Swings, maar daarachter zitten in ieder geval kwantitatief genoeg mannen. Op wie moeten we letten? 500m en 1000m: Robbe Beelen (37,02 & 1.12,25). Op de 1500m is dat Indra Médard (1.53,95) en Daan van der Elst op de 5000m (6.52,33). Ook is het 17-jarig talent Laurens Bergé een leuke om in de gaten te houden, met 37,15 en 1.54.

    CZE – Naast Sablikova kijken we vooral naar Kursova en Antosova. Beide dames hebben één limiet geschaatst en zitten er op de ander tegenaan. Voorlopig blijven dus maximaal 2 van de 3 tickets verzilverd.

    DEN – Door de prestaties van Thorup mogen de Denen een tweede schaatser op de langste afstanden insturen. De tweede schaatser is Philip Due Schmidt, maar die reed vorig seizoen geen 5000m onder de 7.00, dus die plek blijft in ieder geval leeg.

    ESP – Spaans talent is er zat, maar voorlopig zijn Gonzales en Llop de enige die limiettijden gereden hebben. Wel komt er een dame in de buurt: Carreno (22) rijdt 40,89 in Inzell, maar had al 40,17 staan. Kan ze nog onder de 40,00? Naast Llop zien we de 19-jarige Rezzonico die met 37,53 nog een seconde sneller moet en op de 1000m zijn er twee jongens in de 1.12: Taibo en Robla, beide jongens zijn nog 19. Leuk feitje: ook op de 1500m zitten beide jongens in de 1,50. Taibo heeft met 1.50,18 de limiettijd gehaald, en zou kunnen starten. Robla moet nog ergens negentienhonderste zien te vinden.

    EST – Achter Liiv komt eigenlijk alleen Jonas Valge in de buurt, maar zit met 37,02 en 1.14 ook weer heel ver weg.

    FIN – Suomalainen haalde een extra ticket op voor de Finnen op de 1500m, waar alleen neo-senioren Lehtonen en Ervik enigszins in de buurt komen. Echter moeten zij met 1.52,17 en 1.52,99 nog ongeveer twee seconden sneller.

    FRA – Loubineaud reed een extra Frans ticket op de langste afstanden binnen, waar zowel Germain Deschamps (deze maand 21) als de 23-jarige Mathieu Belloir zouden mogen starten.

    GBR – Achter Kersten en Smeding zit niemand. Ook niet volgend jaar.

    HUN – Abigail Mercs heeft het ticket binnengehaald, maar reed afgelopen seizoen dusdanig matig dat ze de limiet niet gehaald heeft. Ze heeft dus nog een paar maand om nu wél onder de 4.22 te komen.

    ITA – Mocht Lollobrigida nog niet rijden, kunnen naast Peveri (22), Lorenzato (24) en Presti (18) in actie komen op de 3000m. Op de 1500m is er geen gegadigde, Aiello reed met 4.04,83 de tweede tijd. Op de 500m is het jammer dat wereldkampioene junioren Pergher geen ticket heeft binnengehaald, waar Fusetto (17) met 39,53 al onder de limiet zit.

    NZL – De 5000m is naast Peter Michael nog geschaatst door Josh Whyte (28). Hij zit zowel op hoogland (6.43) als op laagland (6.48) wel in de buurt maar moet in beide gevallen nog drie seconden sneller.

    ROU – Naast Hogas kunnen we op de 1000m enkel kijken naar Bianca Stanica (deze maand 26). Zij moet met 1.21,16 echter nog ergens een dikke seconde zien te vinden.

    SUI – Kaitlyn McGregor reed op de 1000m, 1500m en 3000/5000m een ticket naar huis. Op de 1000m kijken we dan naar de zusjes Güntert, waar Vera met 1.20,36 nog zesendertighonderste nodig heeft. Op de overige afstanden komt alleen Ramona Härdi in de buurt, maar haar beste seizoen was al weer twee jaar terug…
    Bij de mannen komt op de 1500m en de langste afstanden alleen de 55-jarige Martin Hänggi in de buurt om naast Livio Wenger te starten. Vorig jaar reed hij nog 6.44,03 in Heerenveen, en dus zou hij daarmee de wereld weer over mogen!

    SWE – Naast Eva Lagrange gaan we geen Zweedse vrouw zien op de wereldbeker komend seizoen. Gaan we dan nog wél mannen zien? Nou, ja! Op de 1500m hebben Karlingsjö (25) en Norberg (19) nog een halve seconde nodig! Die laatste heeft op de 5000m overigens wél de limiet gehaald met 6.43,94 in Inzell en dus gaan we Kaspar Norberg dit jaar normaal gesproken nog vaker zien.

    COL – De Colombianen doen het prima en een aantal namen zitten tegen de limieten aan:
    De Colombiaanse Laura Michelle Rodriguez (17) reed al 1.19,82. Helaas was dit op hoogland en heeft ze de limiet daarmee nog niet behaald. Deze Laura Michelle moet je overigens niet verwarren met de Argentijnse Maria Victoria Rodriguez, waar qua tijden hetzelfde voor geldt als haar naamgenoot.

    Bij de mannen zien we op die 1000m Diego Amaya (20) een 1.11,41 neerzetten in Calgary en ook Andres Campo (deze maand 29) reed 1.11,92. Beide was op hoogland en dus moeten beide mannen daar onder de 1.11,00.
    Laatst bewerkt: 4 aug 2023
    ZeeKoei, Duif, EenBrabander en 3 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina