Wedstrijden zomer 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 7 aug 2019.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Op 10 augustus staat het jaarlijkse Sommerløpet in Hamar op het programma. Traditiegetrouw rijdt Sverre Lunde Pedersen daar zijn eerste 3km van het jaar, maar ik heb het hem gevraagd en dit jaar slaat hij de zomerwedstrijd over. Allan Dahl Johansson en Ida Njåtun zijn de grootste namen aan de start.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ida Njåtun rijdt 39.65. Ze was in haar lange carrière nog maar 1x sneller in Hamar, dus dat lijkt een uitstekende seizoensstart. Johansson evenaart met 36.88 zijn beste tijd op laagland, en dat komt uit het rondje van 26.1. Want zet je Johansson op het ijs naast Hong Zhang, dan sprint de Chinese hem er nog bijna uit. 10.74 is een zeer magere opening. Al kan hij natuurlijk een misslag hebben gehad. Henriksen rijdt ook 36.8. Engebråten wint de 3km in 3;54. Geen SLP of HHL, Håvard Bøkko gaf een interview aan schaatsen.nl dus die had ook geen tijd om te rijden ;)
  Kristian vindt dit leuk.
 3. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Per ADJ heeft een filmpje van deze 500 meter (en van Njatun, Ulekleiv, enz.) op Youtube gezet en ik zag geen misslag, of het zou een hapering bij de start geweest moeten zijn.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  In Polen zijn de Kazachen begonnen aan hun voorbereiding op het seizoen. Ideale combinatie voor een bepaald forumlid hier. Katja Aydova reed 4:23 en dat is haar tweede tijd ooit op laagland. Morozov (3:50) en de rest van de Kazachse TP (3:55) reden ook, waarbij Morozov en Chshigolev een laagland-PR reden. Ziomek reed 10.86 en 39.86 en was daarmee op de opening maar 0.12 langzamer dan Allan Dahl Johansson zonder starthapering.
  Van het Poolse allroundteam kwam niemand in actie. Naast de teruggekeerde Zlotkowska is ook Pechstein een opvallende naam in dat team, want vanaf volgend seizoen komt ze uit voor Polen en heet ze Klaudija Pechsztejnowa oké dat niet, maar ze traint wel mee met de Polen.

  Ook in Minsk is gereden, maar alle tijden bleven buiten de WB-limiet. Opvallendste deelnemer? Mariya Shostak uit Oekraïne. Ook de Kazachse juniorenselectie was daar. Blijkbaar is er dus geld genoeg om de ene ploeg naar Wit-Rusland en de andere naar Polen te vliegen.

  Goed teken dat deze maand Heerenveen, Hamar, Kolomna, Minsk, Tomaszów, Obihiro, Seoul en binnenkort ook SLC en Calgary zomerijs hebben.
 5. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik vind het positief dat er ook een tweede vrouw in Polen is uit Kazachstan. Morozova. Jawel, de vrouw van...
 6. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Damaratski met 2 PR's in Minsk:
  1.12,37 & 3.53,60.

  En, ook nog:
  Hanna Nifontovo, met 1.18,95 - ook een PR.

  Of Minsk is heel snel (lijkt het niet op, verder amper PR's) óf deze twee jongelingen komen relatief sterk uit de zomer.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Nifantava reed haar PR in Heerenveen. Damaratski zit met die twee PR's inmiddels dicht bij de beste laaglandtijden van Mikhailov op laagland (1:11.58 en 3:51.79, maar niet harder dan 3:53 in Minsk). Allebei erg sterk. Zeker met een luchtdruk van rond de 1030.
  Ook leuk zijn de 1:26 en 4:43 van de Oekraïense Maria Shostak. Nog heel ver van de WB-limiet 3km, maar de limiet voor de massastart moet er op den duur in kunnen zitten (2:10). Haar huidige PR is 2:16, maar toen reed ze nog tweeënhalve seconde langzamer op de 1000m. Een beetje progressie en een trip naar Inzell zouden haar een WB-plek op kunnen leveren.
  -
  Dit weekend is de Summer Classic in Calgary. Vandaag staan bijna alleen maar Chinezen en Chingyang Sung (TPE) aan de start, al is die laatste volgens China ook een Chinees. De grootste naam aan de start is Zhongyan Ning. Dat was de verrassende nummer 6 van het WK afstanden 1500 meter.

  PS: de Wit-Russische transliteratie is anders dan de Russische. Op Speedskatingresults staat de Wit-Russische, Hanna Nifantava en Yahor Damaratski, maar volg je de Russische transliteratie, dan heten ze ineens Anna Nifontova en Egor Domoratski.
  Kristian en fransvanbakel vinden dit leuk.
 8. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  In Calgary gisteren 3 volslagen onbekende Chinese dames die een 5000 meter rijden en tijden tussen de 7.20 en 7.30 laten zien. Snelste was Sijia Chen, en als dat dit meiske is (http://m.womenofchina.cn/womenofchina/xhtml1/people/sportswomen/1808/3774-1.htm) is het de snelste 5000 meter ooit van een 14-jarige. Naar mijn weten is de snelste 7.26.53 van Risa Araki op 14 maart 2007, ook in Calgary.
  Opvallend ook dat onze sprinter Zhongyan Ning de 5000 meter wint, in 6.34.51.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik vind het opvallend dat juist in het team van Bob de Jong er schaatsers zijn die beginnen met 28'ers en eindigen met 35'ers op de 5km (Zhu Jiafan, en in mindere mate Xu Chenglong). Of had Bob de opdracht gegeven "probeer het schema van mijn PR net zo lang vol te houden als je kan?" Als je 6:36 als PR hebt, is het niet heel handig om met 28.9 te openen. Xu begon zelfs met 28.2, maar hij verbeterde zich wel van 6:46 naar 6:41. Daarentegen reed Ning een prachtig vlak schema, zelfs afbouwend, totdat hij in de laatste twee rondes toch naar de 32'ers moest. Hij haalde 18 (!!!) seconden van zijn oude PR af, dat ook in Calgary werd gereden. Met zijn tijden van vandaag, 35,74 en 6:34.51, zou hij na dag één op een keurige 16de plaats in het tussenklassement van het WK allround hebben gestaan. Knoop daar zijn winnende 1500 meter van de Olympic Oval Finale aan vast (1:44.60), en hij zou zelfs 13de zijn geworden, een fractie achter Bøkko en Swings! Dat geeft ook weer het matige niveau van het WK allround aan... Maar hij zal zich met het oog op de WK afstanden en OS vast op de kilometer en de mijl specialiseren.

  Vandaag komen o.a. Blondin, Weidemann, Maltais en Silovs in actie in Calgary.

  Chen Sijia is overigens geen 14, maar bijna 26 @Mjøsaman. Als SSR klopt tenminste, want dan zou deze Chen haar eerste wedstrijd in 12 jaar rijden.

  Chen Sijia
  [​IMG] China (CHN) September 1993 (LSA)
  Laatst bewerkt: 24 aug 2019
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Blondin rijdt 1:15.51 en dat is haar tweede tijd ooit op deze afstand! Al is 1:15 niet meer zo heel spectaculair in een wereld waar 1:11 wordt gereden door vrouwen. Maar ja, het is augustus en dan is dit eigenlijk wel goed. Maltais maakt ook een mooie sprong vooruit. Silovs reed op een 3km 3:48.

  Vanavond rijden onder andere Blondin, Weidemann en Ning een 1500 meter. Laat me raden, 1:45 en 1:57?  Speedskatingresults heeft zijn resultaten bijgesteld en nu blijkt Chen Sijia inderdaad een C-juniore te zijn. Goed gevonden van @Mjøsaman! Maar ook wel een beetje schrikbarend, want er is toch minimaal acht of tien veel te zware trainingsarbeid voor zo'n jong meisje aan vooraf zijn gegaan. De Chinese sportersindustrie. En ondertussen meldt ze het nationale persbureau Xinhua natuurlijk dat ze dolgraag voor de natie gaat strijden.
  Maar goed, hoe verhoudt die 7:20 zich tot C-junioren in eerdere seizoenen?
  Nee, eerst maar eens kijken naar haar 4:16 van vandaag.
  4:12 Lee Ju-youn
  4:12 Arikawa
  4:14 Miho Takagi
  4:15 Ishino
  4:15 Sakai
  4:16 Chen Sijia
  4:18 Onodera
  4:19 Kim Min-jee
  4:19 Takayama
  Afgezien van de onbekende Minami Arikawa schopten al deze namen het in elk geval tot de World Cup. En er staat natuurlijk een Olympisch kampioen op dit lijstje. En Lee Ju-youn is nog steeds Koreaans recordhoudster 1500m. Toch heb ik het idee dat vrouwen zoals Kim en Takayama te jong kapot zijn getraind.

  Wie zijn de beste Europese C-junioren op de 3 kilometer?
  4:22 Bosiek
  4:23 Van der Molen
  4:26 Gasecka
  4:29 De Jong
  4:30 Wijfje
  Zo, wat een groot verschil met de Aziatische rijdsters. Maar eigenlijk weten we dit ook wel. De Aziatische dames zijn in veel gevallen beter bij de junioren dan bij de senioren. Het geeft tegelijk maar weer aan wat voor een groot talent Bosiek is. En blijkbaar kon Van der Molen ooit veel harder rijden dan Antoinette de Jong, want die twee zijn ongeveer even oud.

  Nou, dan pak ik maar snel de 7:20 erbij, welke C-juniore komt in de buurt? Vast niet veel, dus ik vergelijk ook maar meteen met B-junioren.
  7:12 Sakai (C2)
  7:14 Onodera (C2)
  7:20 Chen Sijia (C2)
  7:24 Arikawa (C2)
  Chen nestelt zich dus netjes in een lijstje met voornamelijk niet doorgebroken Japanse vrouwen. Misschien kun je beter 7:38 rijden, zoals Bosiek en Weidemann deden als B-juniore, of 7:32, zoals Antoinette de Jong voor elkaar kreeg in de B2-categorie. Maar deze Chinese gaat dus harder, is jonger, én heeft geen langebaanervaring. Vreemd…

  ...of je komt uit Tsjechië en je rijdt verschrikkelijk hard als B-juniore. Sablikova reed die tijd op laagland, Jirku had er SLC voor nodig. Helaas raakte Jirku geblesseerd. Zo hebben veel niet doorgebroken schaatsers een verhaal. Het opmerkelijkste voorbeeld in dit lijstje is Kirstin Holum: zij werd non in Engeland.
  7:07 Jirků (B2)
  7:16 Matsuoka (B2)
  7:17 Sáblíková (B2)
  7:18 Park (B1)
  7:21 Takayama (B2)
  7:22 Holum (B2 - in 1997!!)
  7:23 Nishidata (B2)
  7:23 L'Heureux (B2)
  7:23 Lee Ju-youn (B2)

  Conclusie: Chen Sijia is een mysterie. Er zijn veel Aziatische vrouwen die hard rijden als juniore, maar de onervaren Chen is wel erg goed. Op basis van de namen die boven haar staan is er een grote kans dat ze het ooit tot de WB schopt, als ze niet louter voor het shorttrack kiest.
 11. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  @EenBrabander je vergelijkt Europese en Aziatische c-junioren. Ik heb het niet uitgezocht, maar zou het een rol kunnen spelen dat Aziatische junioren vaker in Calgary schaatssten, dan de meeste Europese c-junioren?
 12. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Tja, het blijft buitengewoon lastig te voorspellen hoe talent zich ontwikkelt. Eigenlijk kun je er bij de C-junioren nog niets over zeggen. Als je 4:29 rijdt kun je op hetzelfde niveau uitkomen als wanneer je 4:14 rijdt op die leeftijd. Wat dat betreft heeft De Jong een veel grotere ontwikkeling meegemaakt dan Takagi. Over het algemeen ontwikkelen Europese talenten zich gewoon wat minder snel dan Aziatische en dat heeft alles te maken met de sportcultuur die daar heerst. In Nederland vinden we school belangrijk en begint het fulltime trainen van de meesten pas na het behalen van je diploma. In Azië zit sport veel meer in het curriculum ingebakken. Daar sta je vanaf je 13e vaak al een paar dagen per week in het krachthonk tussen de wiskundelessen door.

  Daardoor wordt het bij Europeanen vaak pas bij de B- of zelfs A-junioren duidelijk wie het gaat halen tot de top en wie niet en ontwikkelen Aziatische atleten zich veel sneller. Maar goed, het is bekend dat het Chinese systeem voor zo'n beetje 99% van de atleten niet werkt. Het leeuwendeel traint te hard voor wat op dat moment goed voor hen is en gaat eraan ten onder. De paar die het wel redden zijn daarentegen dikwijls voor hun 18e al overtraind geraakt.

  En zelfs als ze bij de junioren goed rijden wil niet zeggen dat ze de stap naar de senioren ook weten te zetten. En dat geldt voor zowel Aziaten als Europeanen en Amerikanen. Kijk bijvoorbeeld naar Golovatsiuk, die heel goed reed als A-junior maar een beetje is blijven steken op dat niveau.

  Kortom, er zijn zoveel factoren dat het onmogelijk te zeggen is hoe Chen zich zal ontwikkelen. Misschien heeft ze haar plafond al bereikt en blijft ze straks steken op 4:10. Het enige wat we kunnen doen is haar volgen en hopen dat ze geen slachtoffer wordt van het Spartaanse systeem dat in haar land heerst.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dat maakt zeker uit! Maar er zijn alsnog vooral veel Japanse C-junioren die in Nagano onder de 4:25/4:30 schaatsen en het vervolgens niet redden. Daarentegen heeft Europa Inzell en dat is ook een snelle baan. Al is de 3km sowieso vrij zeldzaam bij Europese C-junioren, meestal zien we die afstand pas bij de B-junioren (bijvoorbeeld bij de Viking Race).

  Dat hoop ik ook! In ieder geval is het team van Bob de Jong nu in Calgary en ik heb goede hoop als dat haar coach blijft voor de komende jaren.

  Zhongyan Ning, de kopman van dat team, zette een bijzondere 1:45.78 op de klokken vandaag. Dat deed hij met 24.8-27.1-26.3!!!-27.5.
  De opdracht leek ingehouden starten en dan een gigantische versnelling plaatsen. Getuige likes van Bob himself op mijn tweets daarover, zal dat wel kloppen. Een slotronde van 27.5 is trouwens erg goed.

  Dan Li won bij de vrouwen in een PR van 1:57.02. Heel veel Chinezen reden een PR op de 1500 meter. De Canadese dames hielden het na 1100m voor gezien op de 1500m, maar op basis van de tussentijden leek Blondin op weg naar 1:55, Weidemann naar 1:56-hoog en Maltais naar 1:57.
 14. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Zhongyan Ning wordt een gevaarlijke klant voor de massastart...
 15. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Is dat nou wat we uit deze uitslagen willen halen? Dat ook Zhongyan Ning een redelijk eindschot gaat hebben en zo af en toe op het podium kan eindigen in de massastart?
  Hij heeft in ieder geval al een snellere 500 meter gereden dan Kramer ooit gedaan heeft en een bespottelijk schema op de 1500m aangehouden. Stel dat ie gaat allrounden, ben ik benieuwd waar hij kan komen. Op de 1500 lijkt ie me in ieder geval kansrijk met het oog op Peking.
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Eventjes snel door de C-junioren van SSR gegaan en dan wordt het alleen maar duidelijker. Afgezien van één Nederlandse zien we buiten SLC en Calgary alleen maar Aziatische jongedames. Een goede tijd als Aziatische C-juniore is dus geen enkele garantie voor succes.
  Miho Takagi is natuurlijk het tegenvoorbeeld. (Do-young) Park haalde ooit het WK podium op de WK ploegenachtervolging, (Hyun-yung) Kim en Sakai haalden afgelopen jaar top-12 op het WK afstanden. De andere vrouwen zijn nog niet doorgebroken of nog te jong.

  4:20.94 Onodera, Nagano
  4:21.70 Park, Changchun
  4:22.47 Kim, Moskou
  4:23.24 Ma Yuhan, Urumqi
  4:23.41 Kaminaga, Nagano
  4:23.49 Kosaka, Nagano
  4:23.98 Van der Molen, H'veen
  4:24.13 Takayama, Nagano
  4:24.14 Takayama, Sapporo
  4:24.25 Ma Ruijie, Changchun
  4:24.46 Sakai, Nagano
  4:24.71 Takagi, Nagano
  4:24.78 Harada, Nagano
  4:24.98 Kaminaga, Nagano
  4:25.04 Yang Bingyu, Urumqi
  (De 4:22 van Bosiek was ook in Calgary)
  De Keizer vindt dit leuk.
 17. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Sinds wanneer is de Japanner Mamuro Takada een Fin?
  [​IMG]
  De Keizer vindt dit leuk.
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Denemarken gaat morgen een Team Pursuit rijden met Thorup en de gebroeders Schmidt. Die zien we hopelijk ook in de wereldbeker terug!
  Oh nee, ze moeten natuurlijk in groep B rijden. Dus die zien we niet terug op tv. Tenzij ze zich voor de A-groep of het WK plaatsen.

  Stefan Due Schmidt reed een Deens record van 1:12.21. Nog geen limiettijd voor de WB...
  Diego Amaya kwam tot 1:12.09 en dat is een nieuw PR en NRJ voor deze jonge Colombiaan. Prachtig dat hij vooruitgang blijft boeken. Hij is junior tot 2022, dus hij heeft nog heel wat jaren om zich te ontwikkelen.
  De 16-jarige Chinees Zhiwen Xue won de 500m in 35.93 en dat is voor een B1-junior een erg mooie tijd. Alleen Masaya Yamada (kijk nou), Yang Yang (nog junior) en Li Yanzhe (met doping) konden dat eerder als B1. Suomalainen werd derde in 36.32 ook achter Puolakka.

  Bij de vrouwen zetten Goetz met 38.87 en Yu-ting Huang met 1:16.49 de snelste seizoenstijden neer. EDIT oja Blondin was al sneller

  De Braziliaanse Paes en de Argentijnse Espinosa kwamen niet tot nationale records voor hun land.

  Blijken inmiddels allemaal C-junioren te zijn
  Laatst bewerkt: 31 aug 2019
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dit seizoen hebben we nog niet heel veel spectaculaire tijden gezien in augustus. Valt het nou zo tegen omdat we in het algemeen tegen het seizoen opzien, of zijn de tijden daadwerkelijk niet interessant. Eventjes kijken naar de beste seizoenstijden.

  Vrouwen
  500: Die 38.87 van Goetz lijkt niet zo bijzonder omdat ze inmiddels zes keer harder reed. Maar vorig jaar begon ze de bij Desert Classic met 40.81… dat was toen haar eerste officiële 500 meter. Inmiddels is haar PR 37.95. Een nieuwe Bergsma of Bowe in wording? Stiekem wel speciaal dit.
  1000: 1:15.51 is een behoorlijke tijd van Blondin. Zou zij nog eens wereldkampioen kunnen worden op een andere afstand dan de massastart?
  1500: Inlinester Li Dan heeft zich in de luwte ontwikkeld tot een van de betere Chinese dames en daarom rijdt ze nu 1:57.02. Alleen ben je nog geen wereldtopper als je bij de besten van China hoort…
  3000: Aan de 4:12.83 van Hao Jiachen is niet veel interessants te zien.
  5000: De 7:20.03 van de ultrajonge Chen Sijia is al veelbesproken.

  Heren:
  500: De snelste tijd is 35.55 van Sung Ching-yang en het is eigenlijk al een wonder dat hij ergens aan meedeed! Want hij reed vorig jaar alleen 3 World Cups waarin hij iedere keer boven de 36 reed. Dit is zijn snelste tijd sinds 2017.
  1000: De 1:09.77 van de totaal onbekende Lian Ziwen toont aan dat in China in ieder geval aan de breedte wordt gewerkt, maar Kjeld Nuis zal er nog lang niet van opkijken.
  1500: Ha, daar hebben we de 1:45.78 van Ning Zhongyan weer. Dat lijkt mij toch de bijzonderste prestatie van het prille seizoen, zo'n tijd met die belachelijke rondetijden.
  3000: 3:48.56 is geen speciale tijd van Haralds Silovs, maar het feit dat een Let de snelste seizoenstijd heeft is dan wel weer leuk.
  5000: En opnieuw Ning met 6:34.51. Precies een jaar geleden was zijn PR nog 7:14.54… uit Urumqi!
  TP: Ja, er is al een TP gereden. Thorup en de gebroeders Schmidt reden 3:51, een Deens record.

  En op laagland: 39.4, 36.2, 1:18, 1:12, 2:07, 1:51 van Wit-Russen, 6:49 van een Rus. Oh, en 4:23 van Aydova en 3:50 van Morozov zijn goed voor Tomaszów. Maar dat had ik al eens genoemd.
  De Keizer vindt dit leuk.
 20. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Kijk nou wie er op de deelnemerslijst staat van de Time Trials in Calgary!

  Schermafbeelding 2019-09-06 om 23.21.57.png

  Seung-hoon Lee ??????

  Maar die is toch geschorst?

  Er zijn nu enkele mogelijkheden.

  - Seung-hoon Lee is erachter gekomen dat de schorsing van de Koreaanse schaatsbond niet geldt aan de andere kant van de oceaan en bij niet-officiële ISU-wedstrijden;
  - Dit is de C-junior Seung-hoon Lee, die zelfs ik qua tijden makkelijk kan hebben;
  - De administratie van Calgary heeft een foutje gemaakt en het is eigenlijk Seung-hwan Lee of Sung-hoon Lee of in ieder geval een Koreaan met een net iets andere naam;
  - Het is een overstapper uit het inlinen of shorttracken die heel toevallig dezelfde naam heeft als de Olympisch kampioen massastart 2018 en 10 km 2010.

  Als dit echt de enige echte is, dan ben ik in ieder geval bijzonder benieuwd naar zijn tijd op de 3 kilometer die hij gaat rijden.

  Hij rijdt trouwens wel in rit 30. Rit 30 !!! Op een 3 km in september in een betonnen bak uit eind jaren 80. Wel een betonnen bak met mythische status en snel ijs, trouwens. Ik hoop voor Lee dat ergens tussen rit 1 en rit 29 de Zamboni's nog een keertje over het ijs zijn geweest.
  Duif vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina