Vragenlijst over Materiaal & Buiging (bending)

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door marcbloem, 4 mrt 2010.

  1. marcbloem

    marcbloem New Member

    Beste schaatsliefhebber,

    Als Student Industrieel Ontwerpen doe ik op dit moment een afstudeer-onderzoek naar de buiging van de schaats. Om inzicht te krijgen wat jullie ervaringen zijn heb ik een korte vragenlijst samengesteld die maximaal 5 minuten duurt. Tevens ben ik geïnteresseerd in welk materiaal jullie gebruiken. Het maakt niet uit of je aan langebaanschaatsen of shorttrack doet en van welk niveau je bent. In ieder geval waardeer ik het zeer als je deze vragenlijst zou willen invullen!

    Mocht er nog iets over dit onderwerp zijn, dan kan dat natuurlijk in dit ook topic geplaatst worden.

    Met vriendelijke groet,

    Marc Bloem, Student Industrieel Ontwerpen, TU Delft

    De vragenlijst is hier te vinden: http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dDFtOXVPU29zZnIzWENVWEdEVVhyMGc6MA
  2. Tjark

    Tjark Active Member

  3. Niek

    Niek New Member

    samen met mijn dochter (van 10) ingevuld zij shorttrackt en heeft een bending in haar schaats (nadeel 2 schaatsblokken thuis)
  4. ronv

    ronv Member

    heb hem ook ingevuld nouja bijna helemaal dan zaten een paar vragen bij die ik niet kon beantwoorden.

    maar leuk idee iig :)
  5. allard

    allard Active Member

    Laat je ons wel even de resultaten weten? Het is namelijk wel leuk om een onderzoekje in te vullen, maar het is nog leuker om te weten wat er uit komt.
  6. Flipkikker

    Flipkikker New Member

    ben nu toch wel benieuwd..

    waarom zou je je schaatsen buigen??
    er zit toch een ronding in om door de bocht te komen??
    en zo'n buiging is toch juist irritant op het rechte stuk??
  7. ducatif1

    ducatif1 Member

    Ronding heb je nodig voor het sturen van je schaatsen.
    Bending ofwel buigen van je schaats wordt sinds de klapschaats toegepast om de hoge snelheden in bochten aan te kunnen.
    Je zou inderdaad denken dat met een kromme schaats moeilijker te schaatsen is. Vroeger moest alles precies recht zijn, doch door bending toe te passen blijkt je beter de bochten te kunnen nemen.
  8. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Bij grote snelheden hebben rijders steeds meer moeite om niet de bocht uit te vliegen. Je wilt maximale grip in de bocht. Een kleinere ronding kan die grip bieden, echter de ijswrijving wordt dan veel te hoog (het ijzer snijdt dan namelijk veel dieper in het ijs), waardoor de snelheid afneemt. Er is dus gezocht naar een manier om zoveel mogelijk grip te verkrijgen, terwijl je zo min mogelijk ijswrijving hebt en je schaatsen gemakkelijk bestuurbaar zijn.

    Door het in mes een kromming aan te brengen in de richting van de bocht krijgt de schaats vooral in de bocht een groter contactvlak
    met het ijs. Daardoor stuurt de schaats makkelijker de bocht in. Dit krommen of benden komt behoorlijk precies en heeft vlgs een aantal bronnen bij het langebaan schaatsen pas zin wanneer je de 500m onder de 40 seconden kunt rijden. Ook 'langzamere' rijders houden zich wel bezig met benden, hoewel dat meer een modegril dan noodzaak schijnt te zijn. Bending is gerelateerd aan ronding en afzethoek, daarnaast spelen bij het vinden van de juiste bending ook gevoel, snelheid, kracht en nog meer variabelen een rol. Doordat het aantal variabelen zo groot is, is het zo moeilijk om de juiste bending te vinden.

    De bending naar links zorgt inderdaad voor een nadeel op het rechte einde: de linkerschaats zal naar buiten weglopen in plaats van insturen. Vandaar dat de bending in de linkerschaats doorgaans minder sterk is dan rechts. Het nadeel op het rechte einde wordt geaccepteerd omdat het niet opweegt tegen het voordeel dat bending in de bocht oplevert. Bij het schaatsen is de bocht nu eenmaal belangrijker dan het rechte einde: in de bocht wordt versneld, het rechte einde wordt gebruikt om te rusten.
  9. Flipkikker

    Flipkikker New Member

    heeft bijvoorbeeld Sven dit ook voor de 10.000m?? of is het echt iets dat alleen nodig is op de sprint afstanden??
  10. marcbloem

    marcbloem New Member

    Alvast bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Er zaten zeer nuttige tips tussen.

    Binnenkort zal ik hier een overzicht zetten van de resultaten.

Deel Deze Pagina