Viking Thermo breed & beginnersvraagjes

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door edkoster, 13 jan 2012.

 1. edkoster

  edkoster New Member

  Voor ik mijn vragen stel zal ik wat achtergrondinformatie geven:
  (de mensen met haast kunnen dit lange verhaal overslaan en onderaan deze post de mijn vraag lezen ;)

  === Begin lang verhaal ==

  Tijdens mijn basisschooltijd heb ik regelmatig geschaatst (als er natuurijs lag)
  Door de wat mindere winters en de drukte de jaren daarna is het er eigenlijk nooit meer van gekomen.

  Tot 3 jaar geleden. Toen lag er weer natuurijs en begon het te kriebelen. Op de schaatsen van mijn vader (goedkope noren, 3 maten te groot) heb ik weer een poging gedaan. Dat ging voor geen meter. Mijn voeten verkrampten/deden pijn en de balans was ver te zoeken. Toch vond ik het leuk en wilde ik meer!

  De eeste stap leek me het kopen van eigen schaatsen. Aangezien ik nogal moeilijke (heel brede) voeten heb ben ik naar Jan van der Hoorn in Ter Aar gegaan. Daar zeiden ze dat door mijn brede voeten de "normale/goedkope" noren geen optie waren. Eigenlijk waren er maar twee opties: Viking ultimates of een goede thermoplastische schoen.
  Aangezien ik er toen vanuit ging dat ik alleen bij vorst op natuurijs zou schaatsen heb ik voor de Ultimate's gekozen. Deze hebben ze nog wel met verhit en op die manier iets kunnen uitbuigen waardoor ze iets beter pastte.

  Aangezien het ijs inmiddels alweer weg was (tijdens de vorstperiode ben ik ook naar Ter Aar geweest, maar aangezien ze 3 dorpen verderop al in de file stonden ben ik maar weer naar huis gegaan ;)) en ik mijn schaatsten toch wel erg graag wilde proberen ben ik naar de kunstijsbaan in Leiden gegaan.
  Het schaatsen ging al een stuk beter! Wel was het nogsteeds enorm wennen. Ook nu verkrampten mijn voeten en moest ik na elke paar rondjes even aan de kant zitten en mijn schaatsen uit.
  Sindsdien ben ik ongeveer eens in de 2 weken op een kunstijsbaan te vinden. Langzaam ging het steeds een beetje beter en kon ik steeds meer rondjes volhouden.

  Toch had ik ook dit seizoen nog steeds last van zere voeten. Toen het weer tijd was om ze te laten slijpen (2 januari dit jaar) ben ik naar v.d. Hoorn om dan direct eens te vragen wat een thermoplastische schaats zou gaan kosten en of dat mijn probleem op zou kunnen lossen.

  Ook qua thermoplastiche schaatsen waren er 2 opties: de Thermo Breed en de Gold 2005 XBR. De Gold was volgens de verkoper meer voor echt fanatieke/wedstrijd rijders. De eerste zou dus voor mij een geschikte schaats zijn.

  Om te kijken of de Thermo breed zou passen hebben ze ze voor me verwarmd en naar mijn voet gevormd. Dit voelde een stuk beter dan mijn eigen schaatsen. Na even twijfelen toch de knoop doorgehakt en besloten de schaatsen te kopen. Het is een boel geld, maar als ik daar de rest van mijn leven (of iig een groot deel daarvan) fijn kan schaatsen heb ik dat er wel voor over.

  === Einde lang verhaal ===

  Met mijn nieuwe Viking Thermo Breed met lage potten (die hebben ze er bij v.d. Hoorn voor me opgezet omdat ik nog niet makkelijk goed recht op mijn schaatsten kan staan) ben ik naar Haarlem gegaan. Dit was heel erg wennen, maar voelde meteen wel veel beter dan mijn oude schaatsen. Geen echte pijn meer!

  Inmiddels ben ik nu een stuk of 5 keer wezen schaatsen en zit met een aantal vragen welke ik voordat ik naar v.d. Hoorn terug ga even met jullie wil overleggen:

  1. Soms heb ik het idee dat ik geen grip heb op het ijs. Ik las hier op het forum dat dit ook kan komen omdat ik te recht op het ijs sta. Maar ook met remmen glijden mijn ijzers makkelijk over het ijs, terwijl ik dan zeker niet helemaal recht sta. Zou het kunnen dat er bij het slijpen toch iets niet helemaal goed gegaan is? of ligt het echt aan mijn techniek?

  2. Met links sta ik behoorlijk recht stabiel op mijn schaats, maar rechts is dit een stuk minder. Ik blijf de neiging houden om door te zakken. Het voelt alsof het ijzer bij mijn hak te ver naar buiten staat. Zou het iets naar binnen verschuiven van het ijzer mij kunnen helpen? En moet ik dan alleen aan de kant van de hak schuiven? of ook aan de voorkant evenveel?

  3. Ik las hier op het forum e.e.a. over press fit en vacuum zuigen om thermoplastische schoenen naar je voet te vormen. Bij mij hebben ze het echter gewoon met de hand gedaan. Klopt dat? is het press-fitten alleen maar voor de gold schoenen?
 2. HA01761

  HA01761 Active Member

  Ligt eraan, hoe vaak slijp je? Na 5x schaatsen is het scherpste er echt wel af.


  Zou goed kunnen, vuistregel is dat je ijzer aan de voorkant zo tussen je grote en 2e teen moet, en aan de achterkant in het verlengde van je achillespees.

  Je kunt alle schoenen vacuum zuigen. Mijn Gold 2005's zijn eerst met de hand gevormd, en later heb ik ze nog een keer vacuum laten trekken. Ik vond het verschil maar héél minimaal.
 3. schaatsbart

  schaatsbart Member

  goh, wat een mooie introductie op je vragen!
  vraag 3 is wat haq ook zegt; niet perse vacuum maar net zo goed in de oven en met de hand vormen.

  vraag 1. Ja, eerlijk gezegd kan me haast niet voorstellen dat t aan de scherpte ligt; heb je dit van het begin afaan gehad??; wil ook nog wel aan te weinig druk achterop hebben liggen; dan is je voor achter balans niet stabiel en ga je juist van achter wegglijden.
  OOk belangrijk dat je massa goed overbrengt, met een wegglijgevoel, zal je wel gauw weer overstappen.
  dit zijn wel belangrijke factoren om goed te checken voor jezelf; uiteindelijk moet je redelijk ontspannen kunnen staan in je schoen; maw hoe voelt t in je schoen, wat gebeurt er met je voeten; check t ook droog
  op blote voeten, zoek balans met geringe spanning; liever nog ontspanning; dat is schaatsend natuurlijk moeilijker maar t gaat om de herkenning van t gevoel, daar ga je dan naartoe werken.

  Vraag 3 , zou best kunnen dat je ijzer rechts niet goed staat, pas je schaatsen op het droge, met beschermers aan, en ga dan afwisselend op links en rechts staan, heb je dan nog de neiging met een iets om te vallen,.. dan zit dit waarschijnlijk wel in de plaatsing van het ijzer. Doe dat t liefst niet na een schaatsuurtje omdat je benen dan zwaar belast zijn geweest, en je geen neutrale conditie hebt om te ijken zegmaar!

  Bllijf je twijfelen , ga dan zeker weer langs bij vd hoorn!
  Succes!
 4. Rinus

  Rinus Member

  Ga met de achterkant van je nagel dwars over een kant van je schaats en kijk of er schaafsel van je nagel af komt. Druk slechts licht. 'Hapt' je nagel niet of komt er geen schaafsel af? Dan zijn ze bot. Als je het niet zeker weet, kan je ook op de ijsbaan eens aan een profi-uitziende schaatser vragen of ze bot zijn of niet. Bij de winkel op de ijsbaan weten ze het je ook te vertellen.
  Iets schuiven kan heel goed helpen. Als je veel gaat schuiven, hou er dan rekening mee dat je de voorkant ook moet verschuiven, omdat-ie anders onevenredig veel naar buiten draait. Bij een beetje schuiven (een paar millimeter) maakt dat niet uit.
  Idem wat ze hierboven zeggen. Mijn schoen (Gold 2005's) hebben ze direct vacuum gedaan, maar dat kan net zo goed met de hand. Ik wilde ze laten pressfitten, maar misschien gaat er toch nog iemand naar Vd Hoorn binnenkort uit m'n schaatscluppie, dus dan laat ik 't waarschijnlijk daar vervormen.
 5. edkoster

  edkoster New Member

  Bedankt voor alle goede tips, adviezen en het meedenken!

  Afgelopen zaterdag ben ik nog even bij v.d. Hoorn langs geweest. Daar ook mijn problemen voorgelegd.

  Van het wegglijden hadden ze nog nooit gehoord, maar ook daar zeiden ze dat na 5 a 6 keer slijpen geen overbodige luxe is.
  Ik heb ze dus meteen maar laten slijpen.

  Daarnaast hebben ze het ijzer rechts achter een klein stukje naar binnen verschoven.

  Zondag ben ik weer wezen schaatsen.. Van het wegglijden had ik nogsteeds last, en zoals altijd werd het ook minder na een paar rondjes schaatsen (als ik iets ontspannener op het ijs sta)
  Zal dus aan mij liggen en niet aan mijn schaatsen :)
  Nu maar eens uitzoeken wat ik verkeer doe..

  Het naar binnen schuiven van het ijzer lijkt wel te helpen. Recht staan kost me nog steeds moeite, maar het gevoel dat het ijzer niet recht onder m'n voet staat is weg!

  Voor volgens seizoen maar eens kijken of ik een paar lessen kan volgen zodat ik beter weet waar ik qua techniek op moet letten :)
 6. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Zondag ben ik weer wezen schaatsen.. Van het wegglijden had ik nogsteeds last, en zoals altijd werd het ook minder na een paar rondjes schaatsen (als ik iets ontspannener op het ijs sta)
  Zal dus aan mij liggen en niet aan mijn schaatsen :)
  Nu maar eens uitzoeken wat ik verkeer doe

  Hoi ed, goed nieuws, prettig die rechterschaats, dat geveol van rechtstaan is wel erg belangrijk!
  Houd je gewicht achterop, met het overkomen, en plaats eerst je hak zegmaar, je hele gewicht overbrengen; komt je lichaamzwaartepunt teveel mee naar voren, dan verlies je contact met t ijs aan de achterkant, daardoor ga je of wegglijden of veel te snel terugsturen en remmen. check t maar!
 7. edkoster

  edkoster New Member

  Ik zal de volgende keer eens extra aandacht besteden aan het gewicht achterop houden. Van echt overkomen is bij mij nog geen sprake, maar ik snap denk ik wat je bedoelt :)

  Bedankt en ik zal laten weten of het helpt!
 8. schaatsbart

  schaatsbart Member

  OK ED, SUCCES MAN!

Deel Deze Pagina