Viercontinentenkampioenschap 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 13 dec 2021.

  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Twee daagjes rust en dan gaan we woensdag, donderdag en vrijdag (!?) verder met het 4- continentenkampioenschap. Oorspronkelijk eind januari in Japan, maar nu dus in Calgary, direct na de Wereldbeker.

    Dit zijn de quota, te verdienen tot gisteren...

    Vrouwen 500-1000-1500-3000-MS-TP; Mannen500-1000-1500-5000-MS-TP;
    CAN 3 - 3 - 3 - 3 - 2 - TP; 3 - 3 - 3 - 3 - 2 - TP
    USA 3 - 3 - 3 - 3 - 2 - TP; 3 - 3 - 3 - 3 - 2 - TP
    JPN 3 - 3 - 3 - 3 - 2 - TP; 3 - 3 - 3 - 3 - 2 - TP
    CHN 3 - 3 - 3 - 3 - 2 - TP; 3 - 3 - 3 - 1R- 2 - TP
    KOR 3 - 3 - 1 - 2 - 2 - XX; 3 - 3 - 3 - 2R- 2 - TP
    KAZ 1 - 2 - 2 - 1 - 1 - XX; 3 - 3 - 3 - 3 - 2 - R
    TPE 1 - 1 - 1 - 0 - 1 - XX; 1R- 1 - 1 - 0 - 1 - XX
    COL 0 - 0 - 0 - 1 - 2 - XX; 1 - 1 - 0 - R - 2 - XX
    NZL 0 - 0 - 0 - 0 - 0 - XX; 0 - 0 - 1R- 1R- 2 - TP
    MGL 0 - 0 - 0 - 0 - 1 - XX; 0 - 0 - 0 - 0 - 1 - XX
    ARG 1 - 1 - 0 - 0 - 0 - XX; 0 - 0 - 0 - 0 - 0 - XX
    BRA 0 - 0 - 0 - 0 - 1 - XX; 0 - 0 - 0 - 0 - 0 - XX
    AUS 0 - 0 - 0 - 0 - 0 - XX; 0 - 0 - 0 - 0 - 1 - XX
    IND 0 - 0 - 0 - 0 - 0 - XX; 0 - 0 - 0 - 0 - 1 - XX
    leenstrafan vindt dit leuk.
  2. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Ik vind het idee van het toernooi lang niet slecht, maar dit is allemaal een beetje ongelukkig natuurlijk. Waar een EK, of in dit geval 4CK, heel prettig voor kan zijn is natuurlijk schaatsers die zich niet hebben geplaatst voor de Spelen. Alleen weten bv. Japanners, Amerikanen en Canadezen nog helemaal niet of ze zich hebben geplaatst voor de Spelen en zullen ze zich nu eerder nog willen richten op het OKT dan op dit toernooi.

    Maar er is nog geen deelnemerslijst en misschien dat een groot deel van de toch al aanwezige Japanners, Chinezen, Koreanen en Kazakken wel gewoon acte de presence geeft. En dan heb je in theorie een toernooi dat op veel afstanden zeker niet onderdoet voor het EK (wat tegenwoordig toch een beetje een veredelde interland Nederland - Rusland is). De vorige, en tot nu toe laatste, versie van dit toernooi vond ik erg leuk en heeft toch wel als opstapje gediend voor sommige schaatsers. Sowieso eigenlijk best sterke podia toen.

    Het zou de waardering van dit soort toernooien ten goede komen als schaatsvolgers een keer afstappen van het idee dat alle toppers altijd aanwezig moeten zijn om een toernooi interessant te laten zijn. In genoeg andere sporten kunnen atleten variëren in hun doelenkeuze zodat wat mindere goden af en toe ook wat kunnen winnen, daar is dit toernooi ook perfect voor. Ik zie bijvoorbeeld dat Min-Seon Kim vorige keer de 500 won, goede schaatsster, maar toch net niet goed genoeg voor het podium tegen de volledige wereldtop. Voor zo iemand is dit gewoon een mooi toernooi om ook een keer een overwinning mee te pikken en voor het toernooi zelf is het ook gewoon een prima winnaar.
    proeme en leenstrafan vinden dit leuk.
  3. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Volgens mij was de originele planning dat het in Japan in januari gehouden zou worden, en dan weten al die landen wel wie gaat. Japan heeft het toernooi teruggegeven en Calgary heeft het nu direct na de wereldbeker georganiseerd.
  4. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Ja, weet ik. Daarom de kwalificatie "ongelukkig" en niet "dom" of "irritant" ;)
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  5. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Is er beeld? Streampje op youtube misschien?
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Schaatsen is wel een sport die door de combinatie van net-niet-groot-genoeg-internationaal en je-kan-beter-in de-Alpen-of-de-Canarische-Eilanden-trainen-dan-wedstrijden-rijden geen echt internationaal B-circuit heeft. Biatlon en alpineskiën (en nog een paar wintersporten) hebben dat wel. Ik juich het toe als er meer internationale wedstrijden zijn met een medailleceremonie die meer zijn dan een trainingswedstrijdje-in-Inzell-met-schaatsers-uit-tien-landen.
    Laatst bewerkt: 13 dec 2021
    G1ant, VorstM, Mjøsaman en 3 anderen vinden dit leuk.
  7. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    We zijn zo blij als een Nederlander een paar challenger-toernooien in het tennis wint, niemand die dan roept dat Djokovic of Nadal niet meedeed
    G1ant en proeme vinden dit leuk.
  8. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ja, er zijn wel lokale (hoofdzakelijk nationale circuits), maar de ISU, de organisatie die zijn best lijkt te doen om zo min mogelijk met schaatsen te maken te hebben, doet niets met die wedstrijden. Heel veel van die toernooien die georganiseerd worden vallen ook nog eens onder de vlag ISU International maar leveren niets op internationaal gezien. Het zou oneindig veel logischer en beter voor de sport zijn om a la wielrennen/tennis een wereldranglijst op te stellen én een wereldbekercircuit te hebben, ipv de abominabele opzet die er nu is. Dat je punten voor de wereldranglijst kunt verdienen door de Frillensee Cup te winnen, en dat die punten relevant kunnen zijn voor plaatsing van het een of het ander.

    Eigenlijk is vrijwel elk aspect aan de wereldbeker kut, de disfunctionele puntentelling, de eenheidsworst in de losse wedstrijdweekenden, het gedrocht dat de wereldbekerfinale is, het feit dat er te weinig cups zijn om het echt iets voor te laten stellen, het doorstroomloze systeem met A- en B-groep, de quota per land die heel hinderlijk zijn aangezien er dus geen B-circuit is waarin de schaatsers die hierdoor buiten de boot vallen bezig kunnen. En toch hangt alles af van deze wereldbeker, eeuwig zonde.
    G1ant, leenstrafan, chicagodude en 4 anderen vinden dit leuk.
  9. proeme

    proeme Well-Known Member

    Gewoon elk weekend ergens een wedstrijd organiseren. Hoogland, laagland, binnenbanen, permanente buitenbanen, coolste-ijs-achtige buitenbanen (onder de Eiffeltoren ofzo). Wat mij part stop je er zelfs een keer natuurijs op één of ander mooi meer in (een 1500m op de Weissensee ofzoiets)
    Paar weekenden vrij houden voor nationale kampioenschappen en EK/4CK en verder zoeken de rijders maar uit waar ze gaan rijden en waar ze de punten willen verzamelen voor de wereldranglijst/wereldbekerstand/hoe-je-het-noemen-wilt.

    En dan mondt het seizoen uit in eerst een WK Afstanden en de week daarna een WK Allround. Ofzoiets.

    Ik heb de details niet overdacht en het zal wel te veel kosten. Maar zoiets lijkt me wel wat.
    G1ant, leenstrafan, Asterisk en 3 anderen vinden dit leuk.
  10. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Een probleem is natuurlijk ook dat de kleinheid van de sport en het gebrek aan B-wedstrijden elkaar versterken. Voor rijders die zich niet hebben geplaatst voor de Spelen is er nu alleen nog het EK/4CK. Aan het EK mag echter ook een heel deel rijders niet meedoen om 1 of andere reden, waardoor voor B-rijders uit kleine landen het seizoen er gewoon al opzit na een maandje wedstrijden. Dan ben je dus een jaar lang aan het trainen voor 4 wedstrijden en mag je als de winter eigenlijk nog moet beginnen jezelf tevreden stellen met trainingswedstrijdjes of een keer aansluiten bij een open NK van de VS ofzo. Je zou door minder gedesillusioneerd raken en stoppen.

    Met als gevolg dat de sub(sub)top snel stopt, de kans op laatbloeiers daarmee enorm afneemt en de sport in de breedte klein blijft.

    Maar goed, on topic: nog altijd geen deelnemerslijst...
    leenstrafan vindt dit leuk.
  11. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Schaatsen is hier gewoonweg te klein voor en de wereld te groot.
  12. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Altijd leuk, zo'n uitspraak die je niet hoeft te onderbouwen, het is gewoonweg zo. Dat zal ook wel de reden zijn dat zelfs de non-existente Finse schaatsploeg regelmatig naar Inzell afzakt, de Koreanen, Chinezen en Japanners vaak in Salt Lake City te vinden zijn en er laatst 12 Portugezen aan de start stonden in Thialf. Omdat de sport zo klein is en de wereld zo groot, stonden er ook 15 nationaliteiten aan de start van de Neo-Seniorenwereldbeker. Dat is gewoonweg zo.
    Laatst bewerkt: 14 dec 2021
    G1ant en leenstrafan vinden dit leuk.
  13. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Trainen op een goede locatie is essentieel. Portugezen kunnen niet in eigen land trainen. Er zijn nu al landen die geen teams naar wb's-junioren en neo-senioren sturen. Als je een wedstrijdcategorie daaronder introduceert, wordt dat nog minder.

    Hoe groter de sport, hoe meer wedstrijdcategorieen. In het Engelse betaalde voetbal heb je volgens mij wel 3 of 4 levens waarin betaalde voetballers spelen.

    Het gehalte wishful-thinking is hoog in dit topic.

    Zelf geef je trouwens ook geen onderbouwing die hout snijdt. Wielrennen en tennis zijn totaal andere sporten met structuren die niet te vergelijken zijn met schaatsen.
    Laatst bewerkt: 14 dec 2021
  14. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Nou en? Waarom moet elk land altijd vertegenwoordigd zijn. Als je zo denkt kan je inderdaad net zo goed alleen het WK organiseren. Je kan juist lokaler wat wedstrijden organiseren waar lokale landen komen.

    Bij de junioren en neo senioren worldcups zijn doorgaans bijna alle lokale landen aanwezig. Alleen Nederland eigenlijk niet bij de neo senioren.
  15. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ja, maar dan heb je wel een probleem als je daar een wereldranglijst (wat dat ook moge betekenen) aan gaat koppelen die als selectiecriterium gaat dienen.

    Een lokale wedstrijd heeft voor het publiek al gauw geen meerwaarde. In Noord-Amerika is jarenlang de Canam-classic geweest. Ik weet niet of die nog bestaat. Een wedstrijd zonder tv-rechten. Dan heeft het geen meerwaarde. Geen kijkers, geen inkomsten, geen deelname.
    Laatst bewerkt: 14 dec 2021
  16. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ah, het succes van een wedstrijd wordt afgemeten aan de landen die niet komen. Pech gehad voor al die bonden die wel gewoon schaatsers sturen, was lekker thuisgebleven, we tellen immers de schaatsers die er niet zijn. En je hebt het over een wedstrijdcategorie 'daaronder', maar die bestaat ook al.
    De schokkende ontdekking hier is dat er ook in het schaatsen dus wedstrijden worden georganiseerd buiten de wereldbeker om, met allemaal andere schaatsers die dan soms wel soms niet in de wereldbeker actief zijn. Daar kun je best een rankingsysteem aan koppelen als ISU en het een en ander bijschaven met categoriën en dan stroomlijnen. Bij wielrennen rijden ze in Vlaanderen ook om elke kerk wel drie keer per jaar een rondje en dan in de winter nog over het grasveld ernaast, allemaal in een wedstrijdverband, en verrassend vaak telt dat nog mee voor een officiële ranking terwijl er vrijwel alleen maar Belgen aan de start verschijnen.
    Ja, het hele punt is juist dat de structuur dus omgegooid moet worden. Nogal wiedes dat de huidige structuur dan niet overeenkomt met de beoogde structuur; dat heet nou verandering. De onderbouwing is dus: neem de wedstrijden die er zijn en ga een ranking maken gebaseerd op punten verdiend in veel meer wedstrijden dan alleen de wereldbeker - waarbij je in een wereldbeker natuurlijk meer kan verdienen qua punten. Op die manier creëer je een veel inclusievere wedstrijdomgeving waar minder schaatsers automatisch buiten de boot vallen.
    leenstrafan, Marcel Vos en EenBrabander vinden dit leuk.
  17. AIAIAI

    AIAIAI Active Member

  18. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Oke, maar nu de uitwerking van die kalender. Hoe gaat het werken:
    - wie organiseert de wedstrijden en voert regie over de kalender? Hoe strikt is die regie?
    - hoe borg je dat het deelnemersveld in verhouding staat tot het aantal punten dat te verdienen is?
    - wordt het één wereldranglijst of afzonderlijke per afstand? Komt er een ranglijst voor vierkampen?
    - hoe werkt het financieel? Mag een organisator van een wedstrijd inschrijfgeld vragen?
    - etc.
    Laatst bewerkt: 14 dec 2021
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ja hoor, die bestaat nog steeds.
    https://speedskatingresults.com/index.php?p=2&e=24337

    Het mooie van zo'n wedstrijd is dat er veel deelnamers zijn zonder kwalificatieplekken en landenquota en tijdenrankings en zo. Bij alle kleinere internationale circuits die er nu zijn (WB junioren, WB neo's, viercontinenten) is dat het geval. Dat maakt de CanAm en de Viking Race en de Oval Finale en zo wel mooi. Rijders die mee willen doen, kunnen meedoen, eventueel met een limiettijd.

    Even voor de beeldvorming.
    Wat reden drie net doorgebroken topschaatsers aan wedstrijden vier jaar geleden?

    Andzelika Wojcik
    September: Internationale Race in Inzell.
    Oktober: 2x Internationale Race in Inzell en Poolse Kampioenschappen afstanden in Tomaszów.
    November: Neo-senioren World Cup in Inzell.
    December: Puchar Polski (=Polen Cup), Trainingswedstrijd, Poolse Kampioenschappen sprint en eindejaarswedstrijd, allemaal in Tomaszów.
    Januari: EK afstanden in Kolomna, World Cup in Erfurt en Neo-senioren World Cup in Innsbruck.
    Februari: Finale van de Puchar Polski, Tomaszów.
    Maart: Finale van de Neo-senioren World Cup in Salt Lake City en de FISU Werelduniversiteitkampioenschappen in Minsk.

    Sanne in 't Hof
    September: Trainingwedstrijd in Inzell.
    Oktober: Seizoensopening in Inzell, IJsselcup in Deventer, Trainingswedstrijd en NK afstanden in Heerenveen.
    November: Trainingswedstrijd in Heerenveen en Kraantje Lek in Haarlem.
    December: Holland Cup in Alkmaar, twee Trainingswedstrijden in Heerenveen en het OKT aldaar.
    Januari: Gruno Bokaal in Groningen en NK Allround in Heerenveen.
    Februari: Holland Cup in Hoorn en Trainingswedstrijd in Heerenveen.
    Maart: NK voor Neo's in Breda en een Trainingswedstrijd in Heerenveen.

    Kristian Ulekleiv
    September: -
    Oktober: Seizoensopening in Inzell, Norges Cup in Hamar en Noorse Kampioenschappen afstanden in Stavanger.
    November: Norges Cup in Geithus en het Odalsskøyta in Hamar.
    December: Norges Cups in Asker en Hamar.
    Januari: Norges Cup in Stavanger, Noorse Kampioenschappen Allround in Jevnaker en Neo-Senioren World Cup in Innsbruck.
    Februari: Februari: Norges Cup in Bergen, Clubwedstrijd in Jevnaker,, Bijprogramma van de Masters Races in Hamar.
    Maart: Finale van de Neo-Senioren World Cup in Salt Lake City, Finale van de Norges Cup in Stavanger, Noorse Kampioenschappen Sprint in Bjugn.

    Wat valt op?
    Ten eerste: de drie schaatsers van de steekproef rijden zo veel wedstrijden dat Sven Kramers rug er gelijk pijn van gaat doen.
    Ten tweede: het meeste wat ze rijden is nationaal. Voor alledrie zit er een tripje Inzell in. Ulekleiv en Wójcik komen in Innsbruck en SLC voor de WB Neo's. Wojcik haalt daarnaast op het nippertje het EK afstanden en de rijdt de WB in Erfurt in de B-groep.
    Ten derde: Er is geen tekort aan wedstrijden. Meer internationale wedstrijden voor dit soort schaatsers zou mooi zijn, maar te veel van dat soort wedstrijden rijden is toch niet te bekostigen voor zo'n schaatser. Er is wel tekort aan content. Van sommige van de genoemde wedstrijden (EK afstanden uitgezonderd) is misschien nog net een livestream te vinden, maar het houdt niet over. Daar zit het probleem. Als de neo senioren World Cup uitgezonden wordt op een livestream met drie pixels, gaat niemand kijken. Maar als men niet moeilijk doet met rechten (kuch kuch ISU Youtubekanaal kuch kuch) en er aantrekkelijke samenvattinkjes van vijf worden geüpload, zou er in elk geval iets van coverage zijn. Dan kunnen de schaatsers misschien ook makkelijker sponsors vinden. Want van de gemiddelde niet-topwedstrijd zijn na een paar jaar alleen nog een uitslag en met wat geluk nog enkele herinneringen over.
    G1ant, Marcel Vos en Duif vinden dit leuk.
  20. Robinson

    Robinson Member

    Wel een erg mager deelnemersveld, de VS met een volledige b-ploeg, Canada en Zuid-Korea ook, op een paar uitzonderingen na, maar ja, die 3 landen sturen tenminste nog een ploeg, Japan en China ontbreken helemaal, hebben zelfs geen b-ploeg gestuurd. Nieuw-Zeeland ontbreekt ook. Het enige land dat echt zo'n beetje al hun beste schaatsers stuurt is Kazachstan, ja en Colombia, maar die hebben niet veel anderen.

Deel Deze Pagina