Verbeteren schaatstechniek dmv materiaal?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door vbuiten, 27 jan 2019.

 1. vbuiten

  vbuiten New Member

  Hallo

  Een vraag die ik hier op het forum wil plaatsen is deze; wat is de bijdrage van materiaal op je schaaststechniek en prestaties?
  Zelf rij ik op maple blizzard ijzers met een evo helium schoen.
  Ik zie om mij heen mensen de meest nieuwe modellen aanschaffen. Ik krijg dan het gevoel dat ik niet achter kan blijven om bij te blijven
  Maar ook vind ik het mijzelf nog niet waard omdat ik eerst maar beter moet gaan rijden.


  Maar wat komt nu eerst en verbeter je je techniek nu door beter materiaal of niet?
 2. Beste vbuiten

  Materiaal maakt wel degelijk uit. Ik zelf heb in de jaren negentig een hele tijd op aluminium buizen van raps gereden. Omdat ik minder trainde dan daarvoor dacht ik dat mijn prestaties daardoor terug liepen.
  Op het moment dat ik weer op ijzeren buizen ging rijden ging mijn techniek weer enorm vooruit. Aluminium buizen zijn erg stijf, dat maakt het sturen lastig.

  Verder hebben zaken zoals ronding en de soort schoen ook veel invloed.

  Natuurlijk heb je gelijk dat de meeste verbetering uit jezelf moet komen, maar het gaat vaak samen met goed materiaal.

  Groeten
  Pieter
 3. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Member

  Goed materiaal is natuurlijk belangrijk, maar ik ken ook mensen die behoorlijk hard (en technisch goed) kunnen rijden op Maple blizzards of goedkopere schoenen.
  Ik heb vorig jaar nog iemand 41 seconden op de 500 zien rijden op oude Maple blizzards met raps schoenen, dus tot je die snelheid hebt kun je hier nog wel mee vooruit ;)
  Vanaf een bepaald moment zal het overstappen op nieuw materiaal wel wat tijdwinst kunnen opleveren, maar ik denk niet dat jij er veel aan hebt om nu op bijvoorbeeld viking icons te gaan rijden.
  Als je schoenen hebben die goed zitten en een paar redelijke ijzers (Maple Blizzard is prima) kun je het beste aan je techniek werken. Het wordt niet ineens een stuk makkelijker als je op betere (lees duurdere) schaatsen rijd.
  Als je echt niet lekker rijd op je huidige schaatsen kan het een goed plan zijn om van materiaal te switchen, maar zolang je geen duidelijke beperking merkt is dat niet nodig. Het kan natuurlijk wel, want zo'n viking gold schoen ziet er ontzettend gaaf uit, maar noodzakelijk ik het zeker niet. Wel kan het helpen om je materiaal goed te verzorgen, droog je schaatsen dus altijd goed af en laat ze regelmatig slijpen.
  Succes!

  Verstuurd vanaf mijn TA-1033 met Tapatalk
 4. vbuiten

  vbuiten New Member

  Hoi, bedankt voor jullie input.
  Ik zelf namelijk steeds het idee dat ik moeilijk kan sturen op de Blizzard ijzers. Juist om de timing van de val en bijhaal te leren lijkt mij dit zo belangrijk om goed sturende ijzers te hebben. Of is dit ook weer persoonlijk?
 5. Mijn persoonlijke ervaring is dat aluminium buizen veel slechter sturen.
 6. vbuiten

  vbuiten New Member

  Valt de Evo chrome PM ook onder de aluminium buizen?
  Heeft wel een harder ijzer..
 7. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Member

  Misschien heb je gelijk, maar als je ijzers niet goed sturen zou het goed kunnen dat er geen goede ronding in zit. Heb je dit al laten controleren? Toch een stukje goedkoper dan nieuwe ijzers.
  Het zou ook kunnen dat je ijzer misschien te lang/te kort is, maar die kans lijkt me klein.

  Ik dacht dat pm voor een bepaald type staal stond, maar dat weet ik niet zeker...

  Verstuurd vanaf mijn TA-1033 met Tapatalk
 8. Ik ga er vanuit dat je de ronding heb gecontroleerd. Ik schaats al ruim 30 jaar, ik heb sinds het begin eerst op 3 paar ijzeren buizen gereden, daarna op 2 paar aluminium buizen en de laatste 14 jaar op 3 paar Maple buizen. Ik heb nu de Comet Flex, deze zijn iets soepeler dan de vorige twee maple sets. Ik merk dat de Flex nog weer beter sturen dan de voorgangers. Waar je wel op kan letten is de ronding die je gekozen heb, ik heb jaren vanwege langebaanwedstrijden op ronding 23 gereden, nu rij ik op 22 omdat ik vaker helemaal aan de binnenkant mijn snelle rondjes rij. Een rondere ronding stuurt ook iets beter. Maar meer flexibelere buizen sturen beter terug en geven ook meer grip in de bochten.
 9. vbuiten

  vbuiten New Member

  Mijn ijzers zijn 17 inch en hebben een ronding van 22.
  Ik ga eens kijken of ik een setje kan proberen. Ik wil het verschil gewoon zelf voelen.

Deel Deze Pagina