veiligheid en de schaatshelm

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door boeli, 10 jan 2010.

  1. boeli

    boeli New Member

    Veiligheid op het ijs is ver te zoeken. In Oostenrijk zag ik afgelopen week reeds 60 - 70% van de skiers een helm dragen. Zelf heb ik de skihelm uitgeprobeerd op een tochtje bij Harderwijk op het veluwemeer. Qua comfort kan er geen muts tegenop. En zeker met sneeuw op het ijs of scheuren verminder je het risico van hoofdletsel. Wanneer gaat het beeld op de Nederlandse ijspistes eens veranderen. Is het ijdelheid of moeten we gewoon even wennen aan het schaatsen met en helm op?
  2. casselt

    casselt New Member

    in leiden moeten de kinderen tijdens de lessen iig een helm op
    vanwege veiligheid en verantwoordelijkheid van de clubs
  3. BlueSinquel

    BlueSinquel New Member

    De meeste schaatsers zijn gewoon een stel kuddedieren. Van het ergste soort. Neem de klapschaats, neem het condoompak, pas wanneer anderen het gebruiken, ga je het zelf gebruiken. In deze gevallen: pas wanneer de toppers het gaan gebruiken, gaan de amateurs ervoor. De prestaties verbeterden, en daar was het de toppers om te doen, veiligheid is (constrast tot wat veel mensen zullen beweren) van ondergeschikt belang in de topsport.

    Maar de toppers vinden zichzelf te goed voor een helm, daarnaast gaan de tijden dan fors achteruit (prestatie staat boven veiligheid). Dus gebruiken ze het niet. Dus gebruiken amateurs het niet.

    Bang zijn buiten de kudde te vallen, een 'vreemde eend' te worden, is sterker dan de helm, die je beschermt tegen die ene keer dat je toch niet valt, omdat jij toch niet valt, nee je let wel op dat je niet valt...

    Mensen zijn kuddedieren, maar schaatsers zijn wel het allerergste.
  4. Enkeltje

    Enkeltje New Member

  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Eerder conservatief.
  6. HA01761

    HA01761 Active Member

    Veel gelegenheidsschaatsers gaan slecht voorbereid en met oud materiaal het ijs op.
    Geen schaatskleding, botte schaatsen, dus een helm zullen ze ook al niet gaan kopen.

    Gevorderde schaatsers vallen minder snel op hun hoofd (en zijn ijdel, en vinden snelheid belangrijker) en zullen dus ook niet zo snel met helm gaan rijden.
  7. Zavo

    Zavo New Member

    Bij schaatsen is de kans dat je op je hoofd valt wel erg klein, maar als je het risico toch te groot vindt, dan draag je toch lekker een helm? Dat moet iedereen toch zelf weten?
  8. Enkeltje

    Enkeltje New Member

    Ik heb niemand horen beweren dat je het niet zelf zou mogen weten, maar dit forum is toch juist bedoeld om over dit soort onderwerpen van gedachten te wisselen?
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Als mensen een helm willen dragen, moeten ze dat vooral doen. Zij die dat niet willen doen het niet.

    Zelf heb ik het idee dat er in veel landen steeds meer sprake is van een samenleving waarin alle risico's tot in de puntjes afgedekt moeten worden. In Amerika zie je dat nog veel sterker, daar wordt alles uitgerust met ellenlange disclaimers om te voorkomen dat er een rechtszaak aangespannen wordt; ze fietsen daar ook allemaal met helmen op. Eigenlijk ben ik wel blij dat het in Nederland op dit punt nog wel meevalt, dat mensen gewoon lak hebben aan de risico's en zonder helm durven te schaatsen.
  10. nixmit

    nixmit New Member

    Intussen zijn die risico's wél toegenomen:
    - iedereen denkt tegenwoordig dat ie kan schaatsen
    - iedereen gaat dan ook bij elk evenement onmiddellijk de baan op
    - als er ijs is, wordt dat vrij snel kapot gereden
    - de verschillen tussen snelle en langzame schaatsers zijn toegenomen
    - juist onervaren schaatsers vallen vaker achterover
    - vergrijzing
    - en wat je nog meer kunt bedenken

    Wanneer er dan tegelijkertijd door de ontwikkeling van beter materiaal een comfortabele (en elegante) hoofdbescherming mogelijk is, ben je toch een beetje dom wanneer je daar allemaal lak aan hebt. :?
  11. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Dan ben ik maar één van de dommen ;-) Er gaat toch niks boven de vrijheid. Terwijl je lekker schaatst puur genieten van de omgeving. Een valpartij kan gebeuren en als mensen van zichzelf vinden dat ze een helm nodig hebben, Prima! Maar ga mij alsjeblieft niet je mening opdringen waar het het dragen van een helm betreft.

    Ik houd van de natuur en de beleving. Het is heerlijk om die kou te voelen. Daarnaast beleef je de snelheid en de omgeving ook veel meer met een muts op en niet metbeen helm. Als iemand te onzeker is of onvoldoende techniek heeft om zich veilig te voelen dan is dat zijn zaak. Ik geniet op mijn manier, en mijn hoofd is nog redelijk onbeschadigd;-)

    En nog even op nixmit terugkomen:

    - ik kan wel een beetje schaatsen (niet zo goed als sommige anderen hier, maar ik kom wel een beetje vooruit)
    - iedereen is welkom, je moet alleen wel een beetje rekening houden met de anderen (zowel sneller als langzamer)
    - kapot gereden natuurijs is niet erg. Je kan over een scheur springen, losse stukjes kan je makkelijk op blijven staan
    - langzame schaatsers rechts, snelle links zoals op de ijsbaan en in het verkeer. Een beetje roepen kan ook.
    - onervaren schaatsers moeten ook met een stoel schaatsen (en friese doorlopers, waar ook ervaren schaatsers op kunnen staan overigens)
    - vergrijzing, mensen die vergrijsd zijn breken eerder hen heup dan dat ze op hen hoofd vallen
  12. Alwin72

    Alwin72 New Member

    Was jaren terug ook het argument van wielrenners en daar zijn inmiddels de niet-helmdragers zwaar in de minderheid. Komt mede door het feit dat het verplicht is voor profs. Mensen spiegelen zich nu eenmaal graag aan hun helden. Als het voor de schaastprofs verplicht zou worden om tijdens de wedstrijden een helm op te zetten, zou ook bijna iedereen op natuurijs een helm opzetten (Sven doet dat dan immers ook.....)

    Zelf draag ik een Smartcap Pirate en die kan ik je van harte aanbevelen. Voelt als een muts en geeft ook dezelfde beleving.
  13. Zavo

    Zavo New Member

    Met wielrennen is de kans om op je hoofd te vallen toch wel vele malen groter.
  14. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    In een wielerpeloton is het risico erg groot omdat ze vaak vallen door anderen en ook tegen/ over elkaar heen. Bij het schaatsen zijn de valpartijen toch wat meer gecontroleerd. Hoeveel zware valpartijen met hoofdletsel ken jij in het schaatsen? En in het wielrennen? Ik denk dat het voldoende zegt over de risico's bij de verschillende sporten.

    Bedankt voor je aanbeveling.

    Ik heb ook een aanrader voor jou: Een cursus valbreken. Dat voorkomt beschadiging van je helm, gewoon omdat je er niet op valt.
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Daarbij komt ook nog dat er tijdens een schaatswedstrijd 420 meter luchtkussen wordt geplaatst, goed betaalbaar en vangt iedereen op. Wielrennen kent een veel onregelmatiger parcours met tegels, bergen, stoepjes en paaltjes waar je tegenaan of juist vanaf kan vallen. De helm bij het wielrennen is ingevoerd omdat er mensen overleden, Andrei Kivilev tijdens Parijs-Nice was de druppel.

    Alwin72 en Nixmit: Heel verstandig van jullie om een helm te dragen, ik zal niet anders beweren. Toch ben ik blij dat er geen verplichting bestaat, eigen verantwoordelijkheid weet je.
  16. doddeltje

    doddeltje Member

    ik gebruik een ribcap tijdens recreatief schaatsen en op natuurijs. Is prima: voelt aan als een muts, ziet er ook zo uit, maar je bent wel behoorlijk beschermd
  17. WouterB

    WouterB Member

    Plus dat je bij het schaatsen veel dichter op de (gladde) 'grond' zit dan bij wielrennen.

    Het zou zinvoller zijn om (beginners) knie- en polsbeschermers aan te bevelen dan een schaatshelm. Het risico op hoofdletsel is op het ijs immers velen malen kleiner.

    Maar goed, iedereen moet voor zichzelf een risico analyse maken. Wat mij betreft is het risico dusdanig verwaarloosbaar klein dat ik geen helm draag als ik schaats op het ijs, ski op een piste of over straat loop.

    In de auto draag ik ook geen nekbeschermer die mijn nek kan beschermen tegen bijvoorbeeld een whiplash. Terwijl letsel aan de nek relatief gezien veel voorkomt bij auto ongelukken is. Misschien is de kans op nekletsel tijdens autorijden zelfs groter dan de kans op hoofdletsel tijdens schaatsen. :)
  18. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Jeetjemina, zijn jullie allemaal alweer vergeten dat er vorig jaar iemand is overleden (iemand die prima kon schaatsen overigens) door een val op het ijs? Ik sta echt versteld van de reacties. Het risico op hoofdletsel is op een drukke ijsbaan groter dan de meesten hier lijken te denken.

    Ik rijd zelf niet met een helm, maar met een ribcap. Het is gewoon een muts, maar toch net iets meer dan dat. Je wordt absoluut niet meer of minder beperkt dan met een gewone muts. Ik vind het een goede ontwikkeling dat je die dingen op de trainingsuren steeds meer ziet. Er zijn geloof ik al verscheidene clubs bezig om ribcaps onderdeel te maken van het kledingpakket, en de rijders dus te stimuleren om ze te dragen. Ik geloof dat het bij sommige verenigingen voor jeugdleden zelfs verplicht werd?

    Het is alleen niet echt handig met wedstrijden, daar moeten ze nog iets op verzinnen in de schaatspakken.
  19. Principia

    Principia New Member

    Hoe vervelend ook, niet alle risico's zijn weg te nemen met voorzorgmaatregelen. Zo zie je dat bij het skieen de problemen met de intrede van goede bindingen zijn verschoven van beenletsel naar pols- en schouderletsel en hoofdletsel.

    Bij auto's zie je dat alle veiligheidsmaatregelen er vaak toe leiden dat we de grensen verder leggen en toch weer in het risicogebied belanden (we worden pas voorzichtig als er ipv een airbag een stiletto uit het stuur komt bij een aanrijding..).

    Natuurlijk draagt een goede bescherming ,van bijv. het hoofd, bij aan minder hoofdblessures. Net zoals polsbescherming bijdraagt aan minder polsbreuken, scheenbeschermers aan minder letsel aan de schenen en handschoenen aan minder letsel aan de vingers.

    Ik vind dat ieder maar zijn grens moet bepaling wat wenselijk is. Als trend is het prima dat de acceptatiegraad van het dragen van een helm groter wordt. Discussies als deze zullen vast hiertoe bijdragen. Het creeert een vraag en vanzelf een aanbod en de modeindustrie zal er vroeg of laat ook op inspelen.

    Het lijkt me belangrijk om buiten de ontwikkeling van de passieve veiligheid (helmen, polsbescherming etc.) vooral ook te investeren in actieve veiligheid (remtechniek, conditie, schaatstechniek, gedrag op ijsbaan, valtechniek, etc.). Ik denk dat hier de meeste winst van te verwachten valt en tevens dat het een positieve bijdrage levert aan het schaatplezier. En daar gaat het toch ook om!
  20. WouterB

    WouterB Member

    Vorig jaar is er ook iemand overleden na het struikelen over een vloerkleed binnenshuis. 4 van de 10 ongevallen gebeuren binnenshuis. 1 op de 10 huishoudelijke ongevallen leidt tot ziekenhuisopname. Bij sportongevallen is dat 1 op 20. De meeste dodelijke ongevallen gebeuren ook binnenshuis. Kortom, relativeren.

    Iedereen moet natuurlijk gewoon zelf bepalen in welke mate hij/zij zichzelf wil beschermen tegen een risico in een bepaalde situatie. Een helm verplicht stellen bij het schaatsen op bijvoorbeeld natuurijs lijkt mij rationeel gezien pure onzin. En als je dan toch zonodig andere mensen iets wil verplichten begin dan -zoals ik al schreef- met het verplichten van knie- en polsbeschermers aangezien het risico op letsel aan een knie of pols velen malen hoger is.

Deel Deze Pagina