Trainingsadvies gevraagd

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Anonymous, 25 mrt 2006.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    Hallo,

    Ik heb advies nodig. Ik ben 16 en deze zomer word ik 17 jaar. Weeg 62 kilo en ben rond de 1.80 lang. Volgend schaatsseizoen ga ik me op shorttrack storten, en deze zomer op skeeleren. Ik heb afgelopen week voor het eerst geshorttrackt en dat ging hardstikke goed, ik heb wel ervaring met ijshokeyschaatsen en dit leek goed van pas te komen bij shorttrack. Bochtjes lopen was geen probleem, moet het uiteraard alleen nog veel vaker doen om het een automatisme te maken. En als het meezit wil ik ook nog langebaan erbij combineren. Ik ben op elke dag een half uur naar school en een half uur terug fietsen na ongetraind. De rit naar school is 10 km.

    Nu wil ik dit seizoen dus graag gaan skeeleren. Maar hoe kan ik het beste trainen. Ik wil zo snel mogelijk zoveel mogelijk progressie maken. Ik heb namelijk de ambitie de beste te zijn in mijn sport, maar dat hebben er wel meer. Ik wil in iedergeval proberen zo goed mogelijk te worden. Ik las op deze site een topic over iemand van 27 die de top wil bereiken, ik ben pas 16 dus dat moet het probleem niet zijn. Wel wil ik graag verantwoord trainen. Ik wil overtraining en dergelijke voorkomen.

    Nu heb ik informatie over trainen opgezocht op deze site;

    http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondspor ... /index.htm

    Hier staat veel informatie. Het intressantste vond ik voorzover ik alles heb gelezen dit:


    [​IMG]

    Er word geschreven over rust nemen tussen de trainingsperiode en een nieuwe. Ik heb eergister ongeveer een driekwartier geskeelerd waarvan ik denk zo'n 35 minuten hard. En daarna heb ik 's avonds nog 15 minuten gehardloopt. Hierna had ik spierpijn en vandaag nog steeds, vooral het hardlopen was zwaar. Nu had ik zelf het plan vandaag weer gewoon te gaan trainen maar volgens de uitleg van de hierboven genoemde site heeft dat totaal geen zin, en kan ik beter rust nemen. Ik denk dat ik voorlopig het hardlopen even moet overslaan.

    Mijn doel is flinke vooruitgang boeken op shorttrack/schaats/skeelerconditie, en mijn snelheid en sprintvermogen verhogen. Ook een "lange sprint" zoals 2 km en 3 km wil ik kunnen beheersen op de skeelers. Dus zowel duurvermogen als snelheid en sprintvermogen. Duurvermogen voor echt lange afstanden hoeft niet zozeer maar ik verwacht dat ik door te trainen niet zo specifiek een onderscheid kan maken dat door mijn training ook niet mijn lange duurvermogen zal stijgen.

    Nu mijn vragen;

    Welke sporten zijn aan te raden om de gestelde doelen te bereiken?
    Welk soort trainingsmethodes moet ik gebruiken, (lange tijd hard? of sprinten en rust??)
    Hoeveel rust moet ik nemen tussen de trainingen, zoals in het grafiekje word aangegeven dat het noodzakelijk is dat genoeg te doen?
    Met welke frequentie moet ik trainen?


    En als iemand verder nog aanmerkingen, of tips heb hoor ik het graag.

    Alvast bedankt,
  2. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Tsjonge, jij hebt nogal plannen. Misschien is het een idee om lid te worden van een skeeler- dan wel shorttrack- en schaatsvereniging lid te worden. Je trainer zal er dan voor zorgen dat je verantwoord traint, je krijgt begeleiding en het is natuurlijk gezellig om lid te zijn van een sportclub. Zo een beetje in het wilde weg gaan skeeleren is als recreant leuk, maar je moet niet overdrijven en jezelf kapot trainen zonder dat je het in de gaten hebt.
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    Plannen genoeg :)

    In Nijmegen hier in de buurt is er een vereniging NSV die doet zowel langebaan, shorttrack als skeeleren. En daar ga ik dan ook bij skeeleren denk ik deze zomer en volgend schaatsseizoen shorttracken.

    Maar ik wil in men vrij tijd ook graag trainen. Ik vind het leuk om te doen. En ben ook gedreven.

    Het zinnetje: "Ik heb namelijk de ambitie de beste te zijn in mijn sport" klopt, maar dat is niet iets van nu. Eerst wil ik gewoon veel plezier hebben in de sport, beter worden en wedstrijden gaan rijden.
  4. rovar

    rovar New Member

    Jij bent nogal ambitieus. Maar goed, als je echt de top wilt bereiken, dan is het denk ik een must om dat te zijn. Anders bereik je niks. Stel dan voor jezelf wel jaarlijks meetbare doelen, zodat je kunt meten of je bereikt wat je voor ogen hebt.

    Maar een enkel antwoord op jouw vraag is er denk ik niet. Er zijn tal van aspecten die een rol spelen bij het maken van progressie bij welke sport dan ook. Zoals de techniek die van belang is bij shorttrack/schaats/skeeleren. Het is denk ik goed dat je bij een club gaat zoals NSV, die kunnen je op dat gebied verder helpen.

    Verder wil je je conditie verbeteren. Ik zou zeggen: begin eens met de aanschaf van een hartslagmeter van bv het merk Polar, en het boekje "Beter trainen met de hartslagmeter":

    http://www.nl.bol.com/is-bin/INTERSHOP. ... =666850966

    Daar staan tal van tips in hoe je zelf een trainingsschema kunt opstellen, specifiek voor jouw ambities.

    Verder kun je eens kijken naar het boek "Speed on skates" (helaas alleen Engelstalig):

    http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASI ... 55-6082353

    Dit boek helpt je om schaatsen met skeeleren te combineren. Het gaat over techniek, tactiek en er staan echt tal van waardevolle trainingsschema's en trainingstips in.

    Nou, ik zou zeggen: veel succes!
  5. Anonymous

    Anonymous Guest

    Dat kan ik zeker gebruiken (succes en je tips)

    Wat is een normale prijs voor een degelijke hartslagmeter? Ik heb even op internet gezocht en ik kwam er tegen van 35 euro tot 200. Nouw lijkt me 35 euro wel genoeg. Of moet ik nog op specifieke dingen letten?

    In het eerste jaar wil ik kijken waar ik sta. Flinke verbetering is mijn eerste doel, alleen weet ik op dit moment niet wat reeƫl is. Ik houd mijn persoonlijk records bij en probeer deze te verbeteren. Maar trainen is belangrijker. Het rijden van een persoonlijk record gebruik ik om te kijken of ik vorderingen maak.
  6. rovar

    rovar New Member

    Er zijn grote verschillen in prijs. Ik heb zelf een Polar F5 van een euro of 80, en daar ben ik dik tevreden mee. Belangrijk is dat 'ie betrouwbaar is, vandaar dat ik voor Polar gekozen heb. Let even op dat de borstband gecodeerd is, anders kan 'ie storen. Ik heb namelijk een gecodeerde T31 borstband erbij. De duurdere hebben allemaal toeters en bellen waar je niks aan hebt.

    De functies die je denk ik wel nodig hebt, en die ook op mijn F5 zitten, zijn:
    - hartslagfrequentie
    - piepsignaal als je buiten je hartslagzone komt
    - calorieverbruik
    - BMI (heb je geen zak aan)
    - tijd in hartslagzone
    - totale trainingstijd
    - gemiddelde hartslag
  7. Anonymous

    Anonymous Guest

    Werken alle hartslagmeters met een borstband? Of heb je er ook die de polsslag meten?

    Volgens mij is deze geschikt;

    http://www.futurumshop.nl/redir.cgi?pag ... slagmeters

    Hij is echter niet gecodeerd. Is dat alleen nodig als je in de buurt van andere hartslagmeters komt?
  8. rovar

    rovar New Member

    Ongecodeerde draadloze borstbanden gaan storen als je in de buurt komt van electromagnetische velden. Hartslagmeters met een borstband zijn het nauwkeurigst. Ik weet niet of er al hartslagmeters zonder borstband zijn, maar die zijn m.i. onbetrouwbaar omdat je het beste zo dicht mogelijk bij het hart kunt meten.

    Maar even mijn belangrijkste tip: probeer voor jezelf te bepalen waar je precies goed in wilt worden. Ik denk namelijk niet dat het mogelijk is overal goed in te zijn. Als je eenmaal weet waarin je de beste wilt zijn, bepaal dan je specifieke doelstellingen en stel die jaarlijks bij: bv ik wil komend jaar met schaatsen 30 rondes achter elkaar een rondje 38 kunnen rijden. Werk naar dat doel en je zult zien dat je progressie maakt.

    Succes.
  9. Anonymous

    Anonymous Guest

    Skeeleren zie ik als een manier om mijn doel te bereiken. Het is geen doel opzich. Mijn doel was als eerste langebaan schaatsen. Mischien word shorttrack er ook een van. Aangezien ik het erg leuk vind.

    Ik heb nog geen goed beeld of ik een sprinter of stayer of allrounder zou zijn. Belangrijk vind ik dat ik goed leer schaatsen. Op skeelers en shorttrack schaatsen heb ik geen probleem met de techniek alhoewel die wel verbeterd moet worden. Maar de laaste keer dat ik op noren schaatste had ik last van men enkels. Deze waren niet sterk genoeg. Dus deze wil ik ook met skeeleren trainen. Daarom strik ik mijn skeelers ook niet helemaal perfect. Om nu al te kiezen of ik een sprinter dan wel lange afstandsschaatser zou zijn zonder dat ik er iets over kan zeggen lijkt me niet zinvol. Daarom probeer ik persoonlijk records over 300, 500, 1000, 1500, 2000 en 3000 meter op de skeeler te rijden. Dan krijg ik een goed beeld van in welke afstanden ik de meeste progressie maak. Maar wat je zegt lijkt me een goed advies. Alles doen is niet de beste optie.

    Wat ik zeker ga doen is dat boek bestellen over trainen met een hartslagmeter en een goede hartslagmeter die niet stoort.

    Wat voor een soort schaatsen is aan te raden voor langebaan. Is het beter gelijk te beginnen op klapschaatsen of is het verstandig eerst een basis te leggen met vaste noren?
  10. Anonymous

    Anonymous Guest

  11. Lieke

    Lieke New Member

    haha , NSV kan ik je aanraden ;) iig qua langebaan ;)
  12. Anonymous

    Anonymous Guest

    vertel..

    Edit: zie op je weblog dat je ook bij nsv gaat rijden.

    Wat zijn je PR's trouwens?
  13. Lieke

    Lieke New Member

    eehm, weet niet of het verstandig is om gelik op klapschaatsen te beginnen ivm techniek enzo...wat je wel kunt doen is op schaatsen beginnen waar je makkelijk klap tussen kunt zetten..

    ja klopt, ik ga vanaf volgend seizoen (eigenlijk al laatste 2 weken dit seizoen + komend zomerseizoen) bij NSV rijden, ik vind 't erg prettige club met goede (langebaan)training, en ze doen er inderdaad verschillende soorten schaatsen, je kunt er zo;n beetje alles doen ;)

    mijn Pr's:
    167: 21,22
    333: 36,47
    500: 53,51
    1500: 2:49,?? (heb de precieze tijd nog niet, gisteravond gereden, tijden staannog niet online ;) )

    jij al wedstrijden/tijden geredne?
  14. Anonymous

    Anonymous Guest

    Nee nog nooit een wedstrijdje. Wel persoonlijk records op de skeeler. Maar dat doe ik gewoon op de weg. Niet op een baan. Maar die zijn nog lang niet snel genoeg. Maar deze heb ik allemaal zonder training gereden. Ik begin nu pas.

    Ik ga waarschijnlijk ook zomertraining doen. Er is alleen nogal veel dus weet niet wat ik moet kiezen.
  15. Lieke

    Lieke New Member

    tja, mijn tijdne op de schaats zijn ook nog lang niet snel genoeg ;)
  16. Anonymous

    Anonymous Guest

    Dat is waar. Niemand rijd natuurlijk snel genoeg.
  17. Lieke

    Lieke New Member

    't moet en kan altijd sneller :p d'r is altijd iets in een race wat niet goed gaat, en dat moet je verbeteren zodat je de volgende keer nog sneller kan :p
  18. leeuwtje

    leeuwtje New Member

    Het ligt er een beetje aan hoe je schaatst. Je kunt naar mijn mening niet zomaar zeggen dat het beter is om op vaste schaatsen te beginnen. Dit is volgens mij een beetje achterhaald. Mits goede technische begleiding denk ik dat het beter is om op klappers te beginnen. Behalve als je techniek op het ijs nog helemaal niet onder conrole hebt.
  19. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Die discussie is al meer gevoerd. Ik denk nog steeds dat je het beste op vaste schaatsen kan beginnen, ik vond die wat gemakkelijker rijden dan klapschaatsen. Stabieler ook.
  20. leeuwtje

    leeuwtje New Member

    Dan gaan we die discussie maar niet meer voeren. :wink: Het is toch een lastig vraagstuk. Alleen heb ik nooit gemerkt dat vaste schaatsen gemakkelijker rijden. Klapschaatsen geven juist een veel natuurlijkere beweging lijkt me. (wat zeer belangrijk blijkt, hadden we net geconcludeerd in het shani-davis topic.:p) En als de top op 'instabiele schaatsen' rijdt kun je daar beter maar snel aan wennen toch?? [____] wil ten slotte heel snel naar top volgens mij :)

    Het zal wel verschillen per persoon hoor, ik spreek alleen vanuit wat ik zelf voel en ervaar.

Deel Deze Pagina