Statistieken en Grafieken

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 6 dec 2011.

  1. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ze noemen daar Inzell een laaglandbaan. Die 699 meter hoogte blijft altijd voor veel verwarring zorgen.
  2. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Tijd voor de volgende aflevering van "Marcel heeft tijd over en heeft veel statistieken verzameld".

    Dit keer heb ik een lijst gemaakt van alle schaatsers die sinds 2000 onder de 9.60 hebben geopend op de 500 meter. Van elke schaatser in de lijst heb ik hun snelste opening erin gezet. Ik heb van sommige wedstrijden voor seizoen 03/04 geen tussentijden, dus er is kans dat de lijst niet helemaal compleet is.

    upload_2022-1-20_14-2-21.png
    upload_2022-1-20_14-3-19.png

    Van de 53 schaatsers die onder de 9.60 hebben geopend hebben er 20 ook onder de 9.50 geopend, en 4 onder de 9.40.

    Het land dat er met afstand de meeste heeft is Japan met 19, gevolgd door Nederland en Canada met allebei 7. In totaal zijn er 12 landen met een schaatser in de lijst, waarvan Italië de meest recente nieuwkomer is. Het land dat het langste al geen nieuwe notering heeft gekregen is de VS, waar de laatste Tucker Fredricks was met 9.50 in 2007.

    Edit: Iemand op Twitter wees me erop dat Allard Neijmeijer 9.58 opende op het NK afstanden 2013, waarmee hij het aantal Nederlanders op 8 brengt.
    Laatst bewerkt: 20 jan 2022
    rhalbersma, Corina, Duif en 2 anderen vinden dit leuk.
  3. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Opvallende afwezige in je lijst is Pasha Kulizhnikov. En wij Nederlanders maar zeggen dat je onder de 9.6 moet openen en dat je anders niet mee doet op de 500;).
    strawbale vindt dit leuk.
  4. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    In zijn goede dagen opende hij heel consistent in de 9.6 en zelfs een paar keer 9.60, maar nooit eronder. Je hoeft trouwens niet onder de 9.6 te openen om mee te doen, zolang je maar een goede ronde kan rijden, en dat kon Kuli als geen ander. 9.65 + 24.75 = 34.40. Dat is misschien geen goud in Heerenveen, maar je doet er wel mee mee. Het wordt pas echt een probleem als je zoals Otterspeer moeite hebt om onder de 9.8 te openen.
    strawbale en Eelco vinden dit leuk.
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik heb hetzelfde gedaan voor de vrouwen, waar ik alle vrouwen die sinds 2000 een opening onder de 10.40 hebben gereden heb opgezocht.

    upload_2022-1-21_14-45-40.png

    Deze lijst is iets korter, met 41 vrouwen. Japan heeft weer de meeste met 8, gevolgd door Nederland met 7 en China en Rusland met 5. Net zoals bij de mannen staan er 12 landen in de lijst, waarvan Oostenrijk de meest recente nieuwkomer is met de eerste notering bij het WK afstanden 2021. Het land dat al het langst geen nieuwkomer meer heeft gehad is Wit-Rusland, waar Kotyuga in 2005 voor het laatst onder de 10.40 opende.

    Ook hier mis ik aardig wat resultaten. Dankzij iemand op Twitter heb ik wel wat resultaten van wedstrijden van seizoen 02/03 en eerder weten te vinden, maar veel ontbreekt nog. Ik heb in die oude wedstrijden wel nog twee extra mannen onder de 9.6 gevonden: Shoji Kato met 9.50 en Tomonori Kawada met 9.49, allebei in december 2001.
  6. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik had eigenlijk verwacht dat Andrea nuyt er ook in zou staan, maar die zal dan wel net boven de 10.40 zijn blijven steken
  7. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik heb even de OS 2002, de world cups in SLC en Calgary eind 2001, en het WK sprint in Calgary gecheckt en haar snelste was 10.55 bij de tweede race op de OS. Iemand die wel verrassend dichtbij kwam was Margot Boer met 10.42 in SLC op 15 november 2013.
  8. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Goh, had echt niet verwacht dat nuyt er zo ver vandaan zou zitten! Dankje voor het opzoeken:)
  9. Mey

    Mey Well-Known Member

    Ik kan me nog een oproep van Kemkers tijdens een tv-interview herinneren: "als iemand de gouden tip heeft om Nuyt sneller te laten openen, laat het me weten".
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Snelste schaatsers op laaglandbanen-die-niet-Heerenveen zijn: 500m en 1000m.

    We zijn enorm verwend met al die snelle tijden in Heerenveen, maar in Beijing moeten we misschien weer een tandje terugschakelen. In Heerenveen kunnen we gerust meerdere keren in een seizoen vier mannen onder de 1.08 in dezelfde wedstrijd krijgen, in China moeten we dat nog zien.

    Trouwens: waar zijn de Nederlanders in deze lijstjes?
    [​IMG]
    RodyTur10, proeme en Marcel Vos vinden dit leuk.
  11. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    De Nederlanders schaatsen tegenwoordig alleen maar voor dat ene WK/OS in het jaar en zijn daarom buiten dat alleen maar goed op kwalificatiemomenten, en misschien de WB finale na het WK als die op een leuke baan is. De laatste keer dat een van die wedstrijden op een op zijn minst redelijk snelle baan was die niet Thialf is, was de OS in Gangneung.

    WK afstanden en WB finale 2019/2020/2021 allemaal op hoogland of in Thialf, en de kwalificatiemoment zijn allemaal in Thialf. WB finale 2018 was wel op laagland, maar op een trage baan. Je had nog wel het WK sprint 2020 in Hamar, maar even serieus, hoeveel boeit dat de Nederlandse sprinters nou?

    Dit is natuurlijk een beetje overdreven om een punt te maken, maar er zit denk ik wel een kern van waarheid in.
  12. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Toch is het in de meeste jaren niet zo dat de Nederlanders heel matig zijn in de worldcups "omdat ze er niet voor pieken". Ze zijn vaak wel relatief wel iets slechter dan op WK's maar zo groot is het verschil doorgaans niet. Ze waren vooral dit jaar waardeloos in de worldcups.

    Ik denk dat je het gebrek aan Nederlanders in deze lijstjes meer moet zoeken bij de afstanden en wedstrijden die het lijstje hebben gehaald. Ik kan op deze afstanden bijna geen Nederlander bedenken die ik had verwacht, maar er nu niet tussenstaat.

    Het enige wat licht opvallend is is het gebrek aan Verbij en Krol op de 1000 wmb. Een van die 2 had toch wel boven Shinhama, Davis of Kojima kunnen staan. Aan de andere kant is Krol pas vrij kort zo goed en heeft hij de laatste jaren vrij weinig op snelle laaglandbanen 1000s gereden en is Verbij maar vrij zelden écht heel snel.
    Verder heel veel Gangneung, hier staan de Nederlanders gewoon waar ze stonden op de OS. Dan wat Amerikaanse trials uit Milwaukee. En dan nog een paar uitslagen waar Nederlanders misschien wel meededen maar gewoon niet het beste waren zoals het WK Sprint, omdat Nederlanders op de 500 gewoon nooit heel erg goed zijn (ook Smeekens reed zelden echte toptijden.). Kok op de 500 en Leerdam op de 1000 zitten pas sinds het bubbelseizoen echt in de wereldtop en hebben inderdaad nog niet op snelle laaglandbanen gereden sindsdien.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    ;) ik begrijp precies wat je wil zeggen, maar je bedoelt dus: snelle laaglandbanen die niet Thialf zijn

    In Heerenveen reden Krol en Verbij allebei enorm vaak onder de 1.08 en Otterspeer ook al een aantal keer. Maar op een andere laaglandbaan is zelfs 1.08,40 al te hoog gegrepen. Apart.
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het wordt steeds extremer, en dat zie je dit seizoen ook weer.

    Ik denk dat mijn vorige post ook komt van frustratie dat letterlijk bij elke wedstrijd dit seizoen wordt gezegd dat alles in het teken van de OS staat. De wereldbekers rijden we slecht? Maakt niet uit, zolang het OKT maar goed gaat. Dat gaf weer problemen met landenplekken binnenhalen omdat niemand de wereldbekers wilde rijden om maar zoveel mogelijk te trainen.

    Het lijkt bijna wel alsof ze het schaatsen zelf niet meer leuk vinden en daar ben ik echt flink zat van.
  15. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik heb juist soms de indruk dat de schaatsers het zelf eigenlijk ook niet zo leuk vinden dat alles altijd maar om 1 wedstrijd gaat.
    Het is ook de steeds maar toenemende importantie die door media gegeven wordt aan grote titels, en in het verlengde daarvan daarom ook door bedrijven die onze schaatsers via commerciele teams sponsoren.
    Omdat ze er goed van betaald worden, wordt zowel door de sponsor als door media min of meer geeist dat er titels worden gepakt, en omdat dat blijkbaar het beste gaat door vooral te trainen en niet door wedstrijden te rijden, worden schaatsers bijna gedwongen om zich puur op presteren op de titel-wedstrijden te richten en alle andere wedstrijdjes ondergeschikt te maken daaraan. Ik heb ook het idee dat ze dat zelf ook zo ervaren.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  16. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dat is een heel goed punt. Misschien kan de andere soort aanpak van Worldstream ervoor zorgen dat daar minder nadruk om komt. Ik denk echt dat dat team voor een positieve verandering gaat zorgen in de sport.
  17. proeme

    proeme Well-Known Member

    door het NK over te slaan bijvoorbeeld?

    ik heb dan meer met Nuis. Die wil gewoon die wedstrijd rijden omdat het een mooie wedstrijd is. Ok, ging mis, maar de instelling bevalt me wel.
  18. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Oplossing: maak de World Cup belangrijk en schaf het WK afstanden af. Hou het WK allround en sprint weer midden februari of eerder.
    Eagle vindt dit leuk.
  19. zopie

    zopie Active Member

    Schaatsen lijkt steeds meer op zwemmen. Trainen, trainen, trainen, en dan 2 of 3 keer per jaar pieken. Schaatsen zou eigenlijk meer op tennis moeten lijken. Meer wedstrijden, en geen WK afstanden zoals SprintMaster hierboven al schreef.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member


    En ook meteen maar de oranje lijstjes (kijk naar die 1000 meter mannen!) van Thialf:
    [​IMG]
    Zie nu dat ik ben vergeten te vermelden dat hier Michel Mulder in staat en in die andere Ronald.
    Ik wist trouwens helemaal niet dat je tekst op dit forum gecentreerd en rechts kon uitlijnen....

Deel Deze Pagina