Spelregels 2020-2021

Discussie in 'Schaatsforum Voorspel Spel (VSS)' gestart door G1ant, 28 okt 2004.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Bij een goed spel horen natuurlijk goede regels, zodat alles duidelijk is voor de deelnemers en er dus geen misverstanden kunnen ontstaan. In de spelregels zijn t.o.v. vorig seizoen geen wijzigingen doorgevoerd. De wijzigingsoptie blijft gehandhaafd op max. één keer tot 2 uur vóór de sluitingstijd. De optie 'verborgen voorspellen' zoals die er al was tijdens het finaleweekend (via pb) is max. één keer extra. Zie het kopje 'Hoe geef ik mijn voorspelling door?' voor een precieze uitleg.

  Definitieve spelregels van het schaats-VSS (Voorspel Spel)

  * Kampioenschappen allround
  Welke wedstrijden: NK en EK Allround (voor zowel mannen als vrouwen).
  Voorspellen: de winnaars per afstand en de winnaar van het eindklassement.
  Puntentelling: 1 punt per goed voorspelde afstandswinnaar ^; eindklassement: 3 pnt. als de voorspelde winnaar 1e wordt, 2 pnt. als hij/zij 2e wordt en 1 punt als hij/zij 3e wordt.

  * Kampioenschappen sprint
  Welke wedstrijden: NK en EK Sprint (voor zowel mannen als vrouwen).
  Voorspellen: de winnaars per afstand (dus beide 500 meters en 1000 meters) en de winnaar van het eindklassement.
  Puntentelling: 1 punt per goed voorspelde afstandswinnaar ^; eindklassement: 3 pnt. als de voorspelde winnaar 1e wordt, 2 pnt. als hij/zij 2e wordt en 1 punt als hij/zij 3e wordt.

  * Kampioenschappen per afstand
  Welke wedstrijden: NK, WKKT en WK Afstanden (voor zowel mannen als vrouwen).
  Voorspellen: de winnaars van de afstanden (incl. de massastart) en de winnende landen op de ploegenachtervolging en team sprint.
  Puntentelling: 1 punt per goed voorspelde winnaar ^.

  * Wereldbekerwedstrijden
  Welke wedstrijden: alle wedstrijden van de ISU World Cup over 500, 1000, 1500, 3000, 5000 en 10000 meter, ploegenachtervolging, teamsprint en massastart-races die meetellen voor het wereldbekerklassement.
  LET OP: Als er bijv. twee 500 meters worden gereden bij een wereldbeker sprint moet je ook twee winnaars voorspellen. Zet er dan bij: '1e 500 meter' en '2e 500 meter'. Als je één naam doorgeeft, dan geldt deze naam als winnaar van beide series.
  Voorspellen: de winnaars van de afstanden (incl. de massastart) en de winnende landen op de ploegenachtervolging en teamsprint.
  Puntentelling: 1 punt per goed voorspelde winnaar ^.

  ^ Als extra dimensie in het spel kan er per afstand één bonuspunt worden gescoord als een winnende rijd(st)er minder dan 25% is voorspeld door alle deelnemers tezamen. Dit zal na de sluitingstijd duidelijk worden in een statistiekenoverzicht. T.a.v. deze 25%-grens zal ook tussentijds wat meer inzicht worden gegeven. De eindklassementen bij kampioenschappen (3-2-1 punten) blijven hierbij buiten beschouwing.

  Weekprijzen
  De weekprijs is voor de deelnemer die de meeste punten behaalt bij één evenement (zie daarvoor ook het prijzenoverzicht). Bij een gelijk aantal punten in de weekscore wordt gekeken naar het meeste aantal 'tweede plaatsen'. Voorbeeld: Als jij Arjan Stroetinga als winnaar van de 10000 meter voorspelt tijdens de NK Afstanden en hij wordt tweede, dan krijg je geen punt voor de stand, maar deze tweede plaats telt dus wel mee in geval van gelijke stand in de weekscore. (Tweede plaatsen waarvoor je punten krijgt, namelijk die voor het eindklassement van een allround- of sprintkampioenschap, tellen hiervoor niet mee.) Als het aantal tweede plaatsen gelijk is, wordt op dezelfde wijze gekeken naar het aantal derde plaatsen. Als dat ook gelijk is, wint degene die zijn voorspelling als eerste heeft geplaatst.
  Voor de weekprijzen geldt verder dat iemand niet tweemaal dezelfde prijs(combinatie) kan winnen. Heb je bijv. met de eerste voorspelling de kaarten voor de World Cup in Heerenveen gewonnen en ben je de week erop weer winnaar, dan gaan de kaarten automatisch naar de nummer 2. Zo hebben meer mensen plezier van onze prijzenpot. Op het moment dat de weekprijs verandert (bijv. in het vierde weekend worden het kaarten voor het NK), dan doe je weer mee voor de prijs.


  Eindstand
  Bij de laatste wedstrijd van het seizoen (VSS-finale, dit seizoen de World Cup Finale) wordt traditioneel een notaris aangewezen naar wie je de uitslagen mag versturen (via privébericht (Postvak IN -> Conversaties)). Dit is belangrijk voor de toppers in het klassement om tactische voorspellingen (de nummer 1 kijkt af bij de nummer 2 zodat hij/zij niet meer ingehaald kan worden) te voorkomen. Ook zal er bij die wedstrijd om een eindtijd van een vooraf opgegeven afstand gevraagd worden om beslissing te brengen in geval van een gelijk aantal punten in het eindklassement.

  Indien deze regels tijdens het seizoen op wat voor manier dan ook voor onduidelijkheid blijken te zorgen, neemt de organisatie (SprintMaster en Lisan) totaal objectief een bindende beslissing.

  Hoe geef ik mijn voorspelling door?
  Enkele dagen voor het evenement opent de beheerder of een van de moderators een topic met een titel die verwijst naar het VSS. Bijvoorbeeld 'VSS WB Hamar'. Het is dan de bedoeling dat iedereen de voorspellingen in dat topic plaatst. Alleen voorspellingen die gedaan zijn vóór de start van het evenement (bij WB-wedstrijden de eerste rit in de A-groep) tellen mee.

  Je voorspelling doorgeven kan tot de officiële starttijd van het evenement welke door de organisatie wordt aangegeven. Hiervoor is de tijd in de posting bindend, tenzij deze niet blijkt te kloppen. De organisatie is streng: één minuut te laat betekent dat er voor het gehele evenement géén punten kunnen worden behaald. De sluitingstijd aangegeven in het openingstopic is bindend.

  Verborgen voorspellingen
  Iedere deelnemer heeft tijdens het seizoen de mogelijkheid om max. één keer extra een verborgen voorspelling te doen (via privébericht aan een notaris), zodat er tactischer voorspeld kan worden en er dus minder afgekeken kan worden door de concurrentie (zowel t.a.v. de weekwinst als het totaalklassement). Kanttekening hierbij is dat de extra optie verdwijnt indien men een inzending voor een heel weekend mist/vergeet.
  Behalve voor het finaleweekend (World Cup Finale) geldt deze optie - voor de top-5 in het totaalklassement van dat moment (tenzij anders aangegeven in het topic) - ook voor de drie wedstrijden daarvóór, dit seizoen de WK afstanden, WK Sprint en WK Allround (in totaal de laatste vier wedstrijden dus), zodat de eindstrijd een nog eerlijker verloop krijgt. Voor de duidelijkheid: dit alles is voor een ieder optioneel toe te passen.

  Gebruik bij het voorspellen altijd de voor- en achternaam van de schaats(st)ers. Dit voorkomt misverstanden bijv. bij de heren Mulder en de dames de Jong.

  Posten in het VSS-forum kan alleen door geregistreerde gebruikers. Je moet je dus registreren om mee te kunnen spelen. Het is verboden voor één persoon om onder twee of meerdere namen mee te doen. Gebruik je met twee personen (bijv. man/vrouw, broer/zus, vader/zoon) één computer (dus één IP-adres), geef dit dan vooraf door om problemen (uitsluiting) daarmee te voorkomen.

  Er is een e-mailadres (vss@schaatsforum.nl) in het leven geroepen waar in geval van noodsituaties (storing op het forum e.d.) je voorspelling naartoe verstuurd kan worden. Indien het weer mogelijk is, wordt je voorspelling dan alsnog door de organisatie in het desbetreffende topic geplaatst. Graag deze optie alleen bij calamiteiten gebruiken!

  Iedere deelnemer mag slechts één voorspelling doorgeven en deze mag max. één keer tot 2 uur vóór aanvang van de wedstrijd ofwel de sluitingstijd worden aangepast/gecorrigeerd. In geval van een hoogste weekscore telt de laatste voorspelling dan als plaatsingstijd.

  Is het VSS al begonnen en wil je nog meedoen? Geen enkel probleem! Post een voorspelling en je bent deelnemer. Je maakt dan nog steeds kans op de weekprijzen, en als je niet te ver achterstaat misschien zelfs nog op de hoofdprijs. Iedereen kan dus meedoen, inschrijven is niet nodig!

  VEEL SPELPLEZIER!

  Alles onder voorbehoud i.v.m. onzekerheid internationale wedstrijden.

  Laatst bewerkt door SprintMaster, 25 okt 2019 20:33
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina