sokken

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Paul, 9 jan 2005.

 1. Paul

  Paul New Member

  eej, nog een vraagje

  hebben jullie sokken aan tijdens het schaatsen?
  zonee, waarom? en heb je dan geen koude tenen?
  en heb je geen last van blaren of wat dan ook (achillespees...)

  zo ja, wat voor sokken?

  alvast bedankt!
 2. fred

  fred Member

  Rij zelf zonder sokken. Waarom? Wanneer je schoenen gewoon goed zitten (goed aansluiten) hebben sokken eigenlijk geen enkele functie in een schaatsschoen. Koude voeten heb ik nooit last van (of het moet een keer min 10 worden). En een direkt contact met de schoen voelt gewoon goed.
 3. allard

  allard Active Member

  Bij mij hetzelfde...
 4. knikker

  knikker New Member

  Ik schaats ook altijd zonder sokken. Nooit last van koude tenen of blaren of wat dan ook. Wel zorgen dat bij aanschaf de schaatsschoen perfekt past natuurlijk, er mag geen millimeter ruimte tussen zitten. Zo krijg je geen blaren en zitten de schoenen als gegoten.
 5. Helmud

  Helmud New Member

  ik rij wel met sokken, ik vind het gewoon fijner zitten dan met blote voeten. en als je dunne sokken neemt (coolmax) heb je nog steeds goed contact met je schaats hoor. [​IMG] met deze rij ik meestal. maar je moet zelf uitvinden wat je het fijnste vindt.
 6. marathon-man

  marathon-man New Member

  Ik schaats op mijn sokken met blote voeten :lol:
  Maar eh....fit is dat je natuurlijk helemaal niet verschuift in je schaats met blote voeten en die kans is er wel met sokken. Je hebt dus beter contact met blote voeten.

  Koude voeten is een kwestie van hoe goed de schoen past. En wie hem past.....precies, die trekke hem aan. Tegenwoordig met de thermoplastische schoenen mogen koude voeten geen probleem meer zijn. Ik zie bji ons, Haarlem, niemand met sokken rijden, tenminste niet iemand die je niet serieus kunt nemen :p

  Uit die dingen dus !
 7. Helmud

  Helmud New Member

  ik vind het persoonlijk niet lekker dat m'n schoenen aan m'n voeten gaan plakken, iets wat ik met sokken niet heb. en doe maar niet, want niemand doet het... :? dat vink een b'tje kort door de bocht
 8. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  en bedankt he... :evil: ik rijd ook op haarlem...

  Ik rijd dus met sokken..lekker dunne van Viking. waarom..niet voor warmte oid maar ivm opname vocht.. je schoenen blijven veel langer goed zeker als je veel schaatst krijgen je schoenen niet de kans om compleet te drogen tussen twee trainingen.

  Bij mij loste het leer van mijn schoenen op binnen een paar seizoenen toen ik zonder sokken reed.

  Nu rijd ik met sok het jaar rond op dezelfde schoen (vikingskeelerschoen) en geen problemen.

  krizz

  PS de enkele langebaanwedstrijd die ik rijd doe ik wel blootsvoets
 9. Paul

  Paul New Member

  wat een reacties, geweldig! :D

  hebben jullie geen last van zweetvoeten dan?
  sokken hebben naar mijn idee de functie van het zweet opnemen.
  als je dus met blote voeten gaat.. neem de schaats het zweet dan op?
 10. Mark

  Mark Active Member

  Dat is wel heel zeldzaam Krizz, 1 keer per jaar of zo?

  Maar goed het onderwerp. Ik rij altijd zonder sokken. Is wel zo aangenaam.
 11. ducatif1

  ducatif1 Member

  Altijd met sokken..'s winters (in Vikings) en zomers..
  Zzelfs in mijn thermoplastiche Mogema schoenen als ik skeeler... Na een tocht kun je de sokken dan uitwringen..zo vochtig..
  En over de stank zullen we het maar niet over hebben :D
 12. marathon-man

  marathon-man New Member

  Sokjes

  Eh.......hebben jullie de zuurgraad van je zweet wel eens laten meten ? 8) en hebben jullie wel eens een vergelijk gemaakt van : hoe lang doe ik met mijn schaatsschoenen MET en ZONDER sokken ?

  Volgens mij allemaal ietwat vergezocht. Ik schaats nu 15 jaar, nog steeds beroerd ik weet het, maar ben aan mijn 2e paar schoenen bezig, en nee, ik rijd niet 1 x in de 2 weken en JA altijd zonder sokken. Dus waar hebben we het over :?: Gaan je schoenen 1 of 2 jaar langer mee met sokken (als het al zo zou zijn) ? EN dan nog, als het je favoriete sport is dan ga je toch niet "anders" sporten omdat het materiaal dan langer goed blijft :!: Je trekt die sokken aan omdat het lekker zit of niet.

  Denken jullie nou echt dat meneer Havekotter schoenen maakt die niet tegen zweetvoeten kunnen ? Tuurlijk gaat het zweet in je schoenen zitten, maar schaats je nooit in de regen dan ? Dan spoelen ze weer schoon. Bij mijn weten transporteert het leer het zweet weer naar buiten en dan verdampt het dus weer en blijft het zout achter, maar ik heb er geen studie van gemaakt en ben geen techneut.

  Misschien wel een interessante studie voor TNO :lol:
  Maar om niet iedereen tegen het hoofd te stoten : het blijft gewoon persoonlijk, de een zwee(r)t bij sokken, de ander bij blote pootjes. Ik vind dat ieder het voor zichzelf moet uitzoeken EN bepalen, er is geen maatstaf :!:

  Glij voorzichtig :wink:
 13. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Yep 1x per jaar minimaal.. het WK (Warmonds Kampioenschap)

  dit jaar op 12 februari in Haarlem 500-1500-3000

  Krizz
 14. marathon-man

  marathon-man New Member

  WK

  Sta ik dan niet voor JL langs de baan :twisted:
 15. marathon-man

  marathon-man New Member

  HET antwoord op de "sokkenvraag"

  Als beloofd heb ik Viking geschreven zie hier hun antwoord :

  Quote :
  Hoi Arthur,

  Sommige schaatsers schaatsen zonder sokken om meer gevoel met de schoen te hebben, daardoor indirekt met het ijs.(direkter kontakt)
  Het kan dat de schoen daardoor eerder minder/slechter/aangetast wordt, maar dat is geheel afhankelijk van de zuurgraad van dat transpiratievocht, en dus zeer individueel.

  Met vriendelijke groet,

  Henk Vos

  Unquote

  Ik was toch zo gek nog niet met die zuurgraad :wink:
  Ik hou het liever bij een "soco" :roll:
 16. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Re: WK

  Sorry... als er weer wedstrijd is spreek ik je van te voren wel ff..

  als genoegdoening een choco met slagroom de volgende keer, ik trakteer :D

  Krizz
 17. knikker

  knikker New Member

  Voordeel van skeelers die ernstig meuren is dat je ze altijd weet te vinden. Als ik op bv. maandag 3 uur skeeler en dan op woensdag de skeelers weer aan doe zijn ze nog nat van de maandag. Dan zijn ze nog lekker soepel. Als er twee dagen tussen zit zijn ze wel droog en wat harder. Het leer begint al wel ernstige slijtageplekken te vertonen, maar ja dat mag ook wel na drie jaar intensief gebruik. Ik heb al jaren geen sokken meer aan en het bevalt prima, dus waarom niet.
 18. Pleun

  Pleun New Member

  Ik rij al jaren zonder sokken en met veel plezier. Wel komt er meer vocht in de schoenen, maar bij goede leren schoenen niet zo'n probleem. Deze ademen en blijven meestal niet vochtig. In Salomons is het aan te raden om met sok te rijden, maar dit is geen leren schoen en ademt net zo goed als onze overleden kat. Koud? Wel nee. Afgelopen winter bij minus 20 graden gewoon zonder sokken. Wel ingesmeerd met vaseline, Noppenfolie erop en neopreen overschoenen. Geen last gehad. Natuurlijk wordt de binnenkant iets vies, maar daar zie je nu niets meer van. En vergeet niet, dat een jaar met ├ęcht plezier schaatsen onbetaalbaar is.

Deel Deze Pagina