Skeeler: positie frame t.o.v. schoen (lengtesleuven)

Discussie in 'Skeeleren' gestart door Madeleine, 27 apr 2009.

 1. Madeleine

  Madeleine New Member

  Wanneer je je skeeler van de zijkant bekijkt, wat is dan be beste positie van de schoen t.o.v het frame? Met lengtesleuven kun je de schoen namelijk naar voren of naar achteren verplaatsen.
  Wat voor effecten heeft het veranderen van de positie?
 2. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Probeer het uit;) Je kan sowieso meer naar achteren of naar voren leunen, en zodoende je houding veranderen. Als je je enkelhoek bijvoorbeeld niet klein genoeg krijgt, kan je overwegen het frame naar achteren te plaatsen, zodat je alsnog diep kunt zitten. Schaatstechnisch zou ik het niet weten.
 3. spietjuh

  spietjuh New Member

  naar voren

  k heb ze vrij ver naar voren staan omdat ik nogal de neiging had over de punten te duiken. Het helpt wel, maar of het technisch de beste plek is weet ik niet. Ik skeeler vooral als hobby. Waarschijnlijk is het beste advies: zet ze aan het begin zoveel mogelijk in het midden en voel met een kort ritje wat er beter kan, vervolgens aanpassen en zo doorgaan tot de positie lekker aanvoelt.
 4. Madeleine

  Madeleine New Member

  Het probleem is eigenlijk meer, dat mijn huidige schoen-frame combinatie ervoor zorgt dat de schoen iets naar achteren staat t.o.v het frame, ongeveer een centimeter. Hij kan dus niet verder naar voren, tenzij ik dunnere boutjes zou gaan gebruiken, maar ik wil dat liever niet, omdat het dan misschien allemaal een beetje onveilig wordt.
  Tot nu toe heb ik alleen op plastic skates gereden, dus ik weet niet precies hoe het 'hoort' te voelen.
  In ieder geval bedankt voor jullie reacties en meer meningen/ervaringen zijn welkom!
 5. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Zolang het contactpunt met de grond van het achterste wiel in horizontale positie voorbij het onderste punt van je hiel zit (jaja!:p) zit je goed. Anders kantel je te snel naar achteren. Het kantelpunt (of draaipunt) zit namelijk recht onder je hiel, en als het achterste wiel daar recht onder zit, kan je niet méér naar achteren leunen (zelfs iets minder) dan als je gewoon op blote voeten staat, en probeert naar achteren te kantelen..

  Kort gezegd: zolang het achterste wiel deels achter de hiel zit, zit je altijd goed.
 6. Tjark

  Tjark Active Member

  hahahaha... sorry, moest ff lachen, ik las 't alsof je je enkelhoek kan veranderen door simpelweg je onderstel te verzetten...
 7. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Moet je ook niet doen he;)
 8. Tjark

  Tjark Active Member

  Dan mag je 't toch even verder toelichten, hoe het voor/achterwaarts verstellen van een onderstel kan leiden tot beter diep zitten (diep zitten = kleine enkelhoek + kleine kniehoek + gewicht op juiste plaats onder de voet (net voor de hak))
 9. ijsmonster

  ijsmonster Member

  Schoen verder naar voren: meer wendbaarheid maar nerveuzer rijgedrag.
  Schoen verder naar achteren: minder wendbaarheid en daarmee stabieler rijgedrag.

  Indoor rijders hebben de schoen verhoudingsgewijs erg ver naar voren op het frame gemonteerd (scherpe bochten, kleine baan). Standaard heb je je schoen ongeveer in het midden staan.

  Op je enkelhoeken heeft het geen invloed, wel zul je aan veranderingen in het rijgedrag moeten wennen. Viel Spaß!

Deel Deze Pagina