sites of boeken over schaatstechniek?

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Christian, 29 okt 2005.

  1. Christian

    Christian New Member

    Is er iemand die een goede site of een boek kan aanraden over het verbeteren van je schaatstechniek voor lange baan schaatsen?
    Zelf vind ik www.ellisedge.com erg interessant (iemand die haar dvd's heeft besteld?), maar er zijn er vast meer. Ik heb zelf wel wat gezocht maar de meeste gaan of over shorttrack schaatsen of over skeeleren, wat toch net iets anders is als lange baan schaatsen.

    Alvast bedankt.
  2. Tjark

    Tjark Active Member

    Een goed en uitgebreid boek: "handboek wedstrijdschaatsen"

    Auteur(s): Henk Gemser
    ISBN: 9074252737
    Taal: Nederlands
    Uitgever: Eisma Businessmedia bv
    Verschenen in: 2000
    Verschenen op: 2000
    Aantal pagina's: 257
    Bindwijze: Hardcover
    Gewicht: 636 gr.

    http://www.beslist.nl/boeken/d000000430 ... atsen.html

    let wel dat je de laatste druk hebt.
  3. Henk Jan

    Henk Jan New Member

    Het boek dat Tjark noemt is wel dè SchaatsBijbel :wink: en zou bij iedere schaatser op de plank moeten staan....misschien wel het meest gelezen boek tijdens trainingskampen
  4. Christian

    Christian New Member

    bedankt voor de tip, ga ik zeker aanschaffen!
  5. Gerardo

    Gerardo New Member

    Ik zie dat het boek van Henk Gemser uitgebracht is in 2000!
    Wordt er dan wel uitleg gegeven over de andere schaatstechniek i.v.m. de klapschaats? Of gaat het het alleen over de conventionele schaatstechniek?
    Ik ben namelijk al een tijdje op zoek naar een goede uitleg over de speciale schaatstechniek voor de klapschaats.
  6. Krijn

    Krijn Member

    In dit boek staat dat uiteraard uitgebreid beschreven, volgens mij staat er namelijk ook het hele onderzoek wat toendertijd is uitgevoerd naar de klapschaats. Al verandert het natuurlijk wel, maar de basis blijft het zelfde, ook met de conventionele schaats.
  7. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Je kan nog zoveel lezen over techniek, de uitvoering is bij iedereen toch weer anders. Ieder lichaam is anders en heeft z'n eigen beperkingen.
    Waar ik dit seizoen tegenaan loop is dat het belangrijkste is het kantelen van het bekken en aanspannen van de buikspieren. Dat staat ongetwijfeld in alle boeken wel beschreven maar mijn trainster en vooral de mensen met wie ik bijna dagelijks over techniek ouwehoer komen daar nu mee.
    Wat ik daarmee wil zeggen is dat je van alles kunt lezen maar alles tegelijk uitvoeren wordt een beetje lastig, 'de praktijk' is veel belangrijker.
  8. Helmud

    Helmud New Member

    Techniek is per persoon niet zo heel erg verschilllend hoor. De basis is best wel hetzelfde, waar jij nu tegen aan loopt heet methodische opbouw, je kan namelijk niet alles tegelijkertijd aanleren he. Steeds stukjes eruit lichten en zo verder bouwen.
  9. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    hmmm... Even heel extreem: de techniek van Gunda Niemann-Stirnemann-Kleemann (en wat voor MAnn nog meer) is toch duidelijk anders dan die van Jan Bos.
    Misschien zie ik het verkeerd maar ik toch wel redelijk veel verschil in techniek. Ja, uiteindelijk komt het neer op 'de hoeken', valbeweging en zijwaartse afzet. In die zin is techniek per persoon niet heel verschillend maar de uitvoering kan toch erg anders zijn.
  10. Krijn

    Krijn Member

    dan is de stijl anders, maar de techniek nog niet :wink:
  11. Helmud

    Helmud New Member

    juist, en dat komt dan door zaken als lichaamsbouw, uithoudingsvermogen en vast nog wel meer van dat soort zaken.
  12. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    ehm... <op-hoofd-krab-smiley> dan bedoelen we denk ik hetzelfde maar zeggen we het anders :lol:
  13. rovar

    rovar New Member

    Verder is dit een erg goed boek (helaas alleen in het Engels): "Speed On Skates" van Barry Publow. Er wordt heel diep ingegaan op de klapschaats- en skeelertechniek, en de verschillen tussen de twee. Met foto's wordt er stap voor stap uitgelegd wat de basishouding is, hoe je op het rechte stuk afzet, hoe je de bocht aansnijdt, hoe je kunt versnellen in de bocht, hoe je de bocht uitkomt, hoe je je snelheid kunt verbeteren, de trainingsmogelijkheden, enz. Er staan talloze gouden tips in.

    Dit boek is ook heel nuttig als je 's zomers skeelert en 's winters schaatst, omdat er grote overeenkomsten maar ook grote verschillen zijn t.a.v. de techniek, zoals de basishouding (bij skeeleren ligt je zwaartpunt naar voren en sta je iets meer rechtop, bij het schaatsen ligt het zwaartepunt naar achteren en zit je veel dieper, enz, enz). Je weet dan precies waar je op moet letten als je van de weg weer het ijs op gaat.

    Je kunt het boek vinden op:

    Amazon
  14. Martin

    Martin New Member

    Ik kwam al surfend op het net ook de volgende twee titels nog tegen "Bart Veldkamp Schaatsen Doe Je Zo, 2003" en "Het complete schaatsboek voor jong en oud, 2004".

    Kent iemand deze boeken? Zijn deze 'beter' dan het Handboek Wedstrijdschaatsen van Henk Gemser van 2000? Meer up to date?
  15. HA01761

    HA01761 Active Member

    Schaatstechniek moet je zien en voelen.
    Er f2f over praten lukt alleen met heel veel lichaamstaal (wij staan thuis regelmatig in schaatshouding op t tapijt / tegen de kast om dingen uit te leggen / voor te doen), uit een boek of op internet is het echt heel moeilijk om er iets zinnigs over te zeggen.
  16. rovar

    rovar New Member

    je kunt veel uit een boek halen, zelfs meer als je trainer ooit geleerd heeft. het probleem alleen is dat je zelf niet weet wat je fout doet, omdat je jezelf niet ziet schaatsen. het werkt altijd beter als er een trainer meekijkt. alleen dan word je beter. als mijn trainer zegt wat ik fout doe, komt dat soms ontzettend verbluffend bij mij over: "jemig, doe ik dát fout?" zelf weet ik precies hoe het moet, alleen je lichaam volgt niet altijd op wat je hersenen opdragen...
  17. Bernard

    Bernard New Member

    "Speed On Skates" van Barry Publow

    Naar aanleiding van een post hier heb ik het boek Publov besteld. En ik heb er al met veel plezier in zitten lezen. Bedankt voor de tip.

    Het boek is een stuk praktischer dan die bijbel van Gemser. Ik heb net (op de racefiets) een interval training gedaan, 5 * (2 + 3), 5 * (4 + 1) en 2 * 4 * (.45 + .30) en ik voel me heerlijk afgebeuld. Het enige wat we in nedereland duidelijk anders leren is de stand van je hoofd, bij publov moet ie rechtop (voor de veiligheid), op les moet ik altijd door mijn wenkbrauwen kijken. (zodat je niet de neiging hebt om je rug te strekken).
  18. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Ik ken ze. Van Veldkamp is erg leuk als je zelf niet in het schaatswereldje zit en er graag meer over wilt weten. Techniek- en trainingsinfo haal je er niet uit maar het leest lekker weg.

    Het "Complete schaatsboek..." vind ik rommelig m.b.t. de structuur, inhoudelijk blijft het erg aan de oppervlakte. Kan misschien interessant zijn als je les wilt geven aan beginnende schaatsers en jonge kinderen. Op mij heeft het geen indruk kunnen maken. Op de laatste versie hebben ze... een klapschaats op het omslag ge-hobby'd. Heel modern...

    Gemsers Handboek wedstrijdschaatsen en Publov bieden je veel meer.
  19. zwartezanglijster

    zwartezanglijster New Member

    Onlangs overstap gemaakt van friese noren naar lage noren en schaatsles genomen.

    Gaarne jullie mening over

    I Schaatsen compleet leerplan - Leen Pfrommer

    II Het compleet schaatsboek voor jong en oud - Huub Snoep en Pieter Bult

    III Handboek wedstrijdschaatsen- Henk Gemser

    Ben van mening dat goed les belangrijk is, zowel voor beginners als gevorderden. Proftennissers, concertpianisten en harpisten blijven niet zonder reden gecoached worden of les nemen.

    Lezen over techniek is ook zinvol. Bewegingspatronen kunnen efficienter worden uitgevoerd en je wordt meer bewust van waar je mee bezig bent.

    Met tennis, pianospelen en harpspelen werkt het. Zal met schaatsen denk ik ook zo uitpakken.
  20. gertjan

    gertjan New Member

Deel Deze Pagina