Sigtunarannet 17 februari 2019

Discussie in 'IJs' gestart door Bor, 2 sep 2018.

 1. Bor

  Bor Active Member

  Ze zijn er vroeg bij, de organisatoren van de Sigtunarannet in Zweden. Na een hals over kop georganiseerde eerste editie in 2018 starten ze nu al de voorbereidingen voor editie 2. Vorig jaar ontstond spontaan het idee voor deze toertocht toen bleek dat de Vikingarannet, vanwege financiële problemen, vooralsnog niet meer wordt georganiseerd. Ik acht deze toch ook voor Nederlandse schaatsliefhebbers zeer aantrekkelijk. Je schaatst in een mooi gebied, met vaak een goede constante ijskwaliteit en het grootste voordeel is dat je niet al te ver van Stockholm en vliegveld Arlanda zit. Dit maakt een combinatie van een City-trip met een schaatstoertocht mogelijk. Bij mij staat deze tocht in ieder geval al in de agenda. Eens kijken hoe het zich de komende maanden ontwikkeld. Zie:
  http://sigtunarannet.se/en/
  Maar ook hun facebookpagina met mooie beelden van vorig jaar.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  ow, eerste weekend van de voorjaarsvakantie. Dat geeft opties.

  Ik zit er wel wat gek tegen aan te kijken dat de langste afstand maar 50km is en dan wel omschreven wordt als "the toughest race. To be able to make it you should be a good iceskater and well trained."
 3. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Kan je dit even vertalen?
 4. Eelco

  Eelco Active Member

  Dat is vanuit Zweeds perspectief. In Zweden is het niet meer zo normaal om veel te schaatsen. Als NL-er zou ik me er niet zo druk over maken.
 5. proeme

  proeme Well-Known Member

  jawel, maar ik hou er wel van om dingen op volgorde te doen. Ik zit nog te worstelen op een onbegrijpelijk stukje Frans. Als je daar nou even mee helpt, kan ik daarna deze Engelse zin vertalen.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik bedoel eigenlijk vooral dat 50km me wat te kort is ;)
 7. Bor

  Bor Active Member

  Zie ook de mooie aftermovie van de Sigtunarännet 2018:


  Hun website is trouwens nu ook vertaald in het Nederlands en het Duits
  http://www.sigtunarannet.se/nl/
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 8. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  ook te doen voor de intermediate die wel 50km kan schaatsen, maar pakweg tegen 15km/u op het gemak?
  Laatst bewerkt: 6 okt 2018
 9. Bor

  Bor Active Member

  @ZeeKoei: betekent het vraagteken op het eind van je zin dat je er aan twijfelt? Dat lijkt me niet nodig. Ook met 15 km/u ben je binnen ruim 3 uurtjes binnen. Ik heb zelf op nagenoeg hetzelfde traject in 2016 de Vikingarannet hier geschaatst. Dat was toen 2 rondes van 40km. Dat was toen geen enkel probleem. En ik ben ook beslist niet de allerbeste schaatser in het peleton.;);)
 10. Bor

  Bor Active Member

  Ze pakken de boel trouwens wel goed aan daar in Sigtuna. Als de informatie die mij bereikt juist is dan willen ze niet alleen de Sigtunarannet organiseren maar dan willen ze van Sigtuna een nieuwe schaatslocatie in Zweden maken waar de gehele winter een geprepareerde baan ligt. Een organisatiecomité van ca. 20 personen maakt zich hier, in nauwe samenwerking met de gemeente Sigtuna, sterk voor. Ook de plaatselijke "toerist information" (https://destinationsigtuna.se/en/) werkt mee evenals de hotels en andere accommodaties rond Sigtuna. Voordeel is dat er veel hotels zijn waar door de weeks voornamelijk congressen worden gehouden. In de weekends is er derhalve vaak nog wel een kamer te boeken. De omstandigheden rondom Sigtuna zijn goed. Aan de Noord kant van Sigtuna ligt het meer Garnsviken. Dit is een relatief klein en ondiep meer waardoor hier vaak al vanaf medio december geschaatst kan worden. Zodra de omstandigheden het toestaan, en dat is vaak vanaf januari, switched men naar Sigtunafjärden. Dit is het veel grotere meer aan de zuidkant van Sigtuna waar je echt kilometers kunt maken.
  Door deze omstandigheden en door de mogelijkheid dat ze kunnen switchen tussen beide meren, verwacht de organisatie dat ze de Sigtunarannet 9 van de 10 keer op de geplande datum kunnen organiseren. En dat was nou net het probleem dat de Vikingarannet nekte. Door het langere traject met veel goede, maar ook moeilijke stukken werd deze race nogal eens afgelast.
  Bovendien wordt de Sigtunarannet binnen de grenzen van één gemeente gehouden, terwijl Vikingarannet over het grondgebied van 7 gemeenten ging. Dat maakte het organisatorisch ook een stuk lastiger. De oganisatoren van de Sigtunarannet zijn er van overtuigd dat ze een belangrijke positie kunnen gaan innemen op de Zweedse schaatskalender.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  17 februari is het eerst weekend van de voorjaarsvakantie. Dat klinkt ideaal.

  Runn Winter Week bij Falun is ook in de voorjaarsvakantie. Zondag de Sigtunarannet rijden en dezelfde dag nog door naar Falun, is dat haalbaar? Dan ben je op tijd in Falun om maandag even het ijs te proeven en dinsdag de 200km te schaatsen.

  Lijkt me wel een mooi reisje.
 12. Bor

  Bor Active Member

  Dat is wel te doen, al moet je je niet vergissen in de gemiddelde snelheid die je kunt rijden in Zweden. Ik zou er altijd voor kiezen om zoveel mogelijk op de snelweg te blijven. De afstand van Sigtuna via Gävle naar Falun is ca. 235 km. Eerst via de E4 richting Uppsala en Gävle en dan via de E16 richting Falun. Mijn ervaring is dat je daar, afhankelijk van de weersomstandigheden, tussen de 2,5 en 3 uur over rijdt
 13. schaatser_jelle

  schaatser_jelle New Member

  Sigtuna is vlak bij luchthaven Arlanda. Vanaf de luchthaven gaat er een zeer comfortabele trein naar Borlange en Falun. Die doet er 2.5 tot 3 uur over.
  Kwa reizen is dat zeer comfortabel en op de zondagavond na Sigtunarannet nog te doen.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik dacht inderdaad ook aan het OV. Ik ben 2x naar Falun geweest, beide keren vliegtuig+trein. Uitstekend.

  Ik dacht meer aan het eerste stukje: zaterdag aankomen op Arlanda, dan op één of andere manier naar een hotel, zondagochtend van dat hotel naar de start van Sigtunarannet. Na afloop terug naar het hotel om te douchen. Dan weer naar Arlanda om daar de trein te pakken.

  Als Sigtuna vlak bij Arlanda ligt dan klinkt het haalbaar, maar ik heb geen idee van bussen/treinen daarzo. Of taxi's, maar die zijn vaak duur.

  Maar het is wel de moeite waard om binnenkort eens uit te gaan zoeken.
 15. Bor

  Bor Active Member

  In dat geval zou ik een hotel boeken in de omgeving van vliegveld Arlanda. Die zijn er plenty met als curieuze uitschieter een ware Boeing 747 ingericht als hotel.
  Busvervoer van Arlanda naar Sigtuna is geen probleem. Vanaf Arlanda vertrekt vaak ieder kwartier, maar in ieder geval één keer per half uur een bus richting Sigtuna.
  De bus doet er ongeveer 3o minuten over en kost ongeveer € 5,--. Meer info kun je vinden op http://mini.sl.se/en/. Dit is een soort reisplanner waarop je vertrekpunt en eindstation kunt invullen. Je krijgt dan de relevante vertrektijden. Het is even oefenen maar het werkt goed.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  Thnx. Daar ga ik me binnenkort maar eens in verdiepen.
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  hoe duur is deelname aan de Sigtunarannet eigenlijk?
 18. Bor

  Bor Active Member

  Deelnemen aan schaatstochten in Zweden is helaas niet goedkoop (althans niet zo goedkoop als we dat in Nederland zijn gewend) Voor deelname aan de Sigtunarännet betaal je 600 SEK (een kleine € 60,--) Daarvoor krijg je: verzorging onderweg, een rugnummer en een transponder, een medaille als aandenken, een opvouwbaar kussen t.w.v. ca. € 15,-- ( voor de eerste 2000 deelnemers) en een beanie achtige muts voor onder je schaatshelm t.w.v. ca. €10,-- (ook voor de eerste 2.000 deelnemers) Daarnaast kun je vooraf deelnemen aan drie clinics, maar daar zullen wij als Nederlanders niet zoveel aan hebben vrees ik :(.
  Zie ook de informatie bij: http://sigtunarannet.se/nl/INSCHRIJVEN/
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 19. proeme

  proeme Well-Known Member

  thnx. Niet zo goedkoop als in Nederland inderdaad, maar ach. Hier heb je zelden ijs... En op de Weissensee ben je net zo veel kwijt (ongeveer).
 20. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  cool, onze vluchten zijn geboekt, nu nog inschrijven :D
  Bor vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina