Schrijfwijze niet Westerse schaatsers

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 5 jul 2015.

 1. McSmit

  McSmit Active Member

  In het Nederlands is het mijn inziens namelijk niet logisch om een 'ch' uit te spreken als 'tsj'. Menchov en Mentsjov zijn beide een transliteratie van Меньшов. Het is volgens mij eerder gewenning. Beide zijn even logisch.
 2. FuGeE_Volkova

  FuGeE_Volkova Well-Known Member

  ш is sh/sj
  dus zonder t!
  ZeeKoei en McSmit vinden dit leuk.
 3. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Inderdaad, ik heb die t in de Nederlandse vertaling nooit begrepen. Menchov echt uitspreken als Mentsjov klinkt voor geen meter...
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  ш wordt in het Nederlands ook "sj". Iemand die "Mentsjov" schrijft maakt gewoon een foute transliteratie, Mensjov is correct en klopt voor zowel ik het zie ook met de Russische uitspraak. Iemand die echter "Menchov" ziet staan zou de ch als een zachte g kunnen opvatten en "Mengov" kunnen zeggen en dat klinkt nog stommer dan "Mentsjov".
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  De eerste die dat doet moet ik nog tegen komen...
 6. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dat is omdat de commentatoren het meestal goed doen en de meeste liefhebbers die napraten.
 7. McSmit

  McSmit Active Member

  Merci. Ik was te lui om daadwerkelijk het cyrillisch te lezen, excuus.
 8. Svenfan1

  Svenfan1 Active Member

  De fout die gemaakt wordt is dat 'Menchov' de Franse transliteratie is (gebruikelijk bij het wielrennen, vandaar ook Sergueï Ivanov), die als de Engelse geïnterpreteerd wordt. Daardoor denken wij dat het 'Mentsjov' is.
 9. Quarantenove

  Quarantenove Active Member

  Het meest heb ik altijd gelachen om Smeets die de Italiaanse renners Chiapucci en Franco Chioccioli zo fout uitsprak als maar mogelijk is.
  Ch wordt in het Italiaans altijd uitgesproken als onze 'k', maar Smeets maakte daar steeds 'tsj' van.
  Een van de voorbeelden dat die man vooral zich voordeed als deskundig op alle gebied.
  McSmit en fransvanbakel vinden dit leuk.
 10. McSmit

  McSmit Active Member

  De 'tin' in Tony Martin wordt op z'n Smeets uitgesproken als het Franse 'pain': Tonie Martain.
  En zo heeft ome Mart nog wel een trits aan eigengemaakte uitspraken.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 11. Duif

  Duif Well-Known Member

  En wat te denken van Mart's Abdusjarapov (ipv Abdusjaparov) en nog gekker: Museeuw in 2 lettergrepen uitspreken als Musse- eeuw.
 12. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member


  Cenghialta was nog zo'n leuke, een Smeetserse variant werd "tzendzialta" looool...
  totaal gebrek aan respect voor een sporter als je jaar in jaar uit de moeite niet wil doen zijn naam min of meer correct uit te spreken
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het nieuwe Russische dames-sprinttalent Дарья Качанова wordt op de startlijst Daria Kachanova, maar zou in het Nederlands volgens mij Darja Katsjanova moeten worden. Dus als Dijkstra "Kagganova" zegt, is dat verkeerd. Dat is het nadeel van de Engelse transliteratie gebruiken, is dat je het ook op z'n Engels moet uitspreken..
  Camila, VorstM en ZeeKoei vinden dit leuk.
 14. FuGeE_Volkova

  FuGeE_Volkova Well-Known Member

  Lijkt me logisch toch ? Dat je al die namen niet op z'n Nederlands moet uitspreken.

  Helemaal correct haar naam schrijven is Dar'ya Kachanova
  VictorP en Hakkie2 vinden dit leuk.
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Zo logisch is dat niet, blijkbaar. Anders waren we nu wel af van Hong Zzzang, Artuur Was en Niet-zwiet-ski, terwijl je Hong Tsang, Artoer Vasj en Njed-zvjet-ski moet zeggen. Dat ze struikelen over Czyszczon of Chshigolev kan ik me echter wel voorstellen. Nu maar hopen dat ze niet trouwen en hun kind Przemyslaw Vitaliyovitch Chshigolev-Czyszczon noemen... @Lisan zou dan ook een heel lang bordje nodig hebben, maar dat terzijde.
  mhp1988 vindt dit leuk.
 16. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik kan me hier nooit zo druk over maken, wat een gezever. Ik stel voor dat we dit topic sluiten tot we een buitenlander vinden die de namen van Wüst, Beune en Achtereekte foutloos uitspreekt. Praten we daarna verder...
  Nickel, Monique, LordMarcel en 3 anderen vinden dit leuk.
 17. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Er is natuurlijk het verschil tussen talen die een Latijns schrift gebruiken, maar het volledig anders uitspreken (zoals Pools), talen die een ander schrift gebruiken, maar een universele transliteratie hebben die niet altijd adequaat is (zoals Chinees), talen die een ander schrift gebruiken, maar qua uitspraak niet zo heel moeilijk zijn (zoals Koreaans en Japans) en dan heb je dus nog Russisch, de waarbij er verschillende transliteraties zijn, waarbij de Engelse, Franse, Duitse en Nederlandse iets verschillen, gebaseerd op de uitspraken in die taal, dus speciaal om het makkelijk te maken te talen uit te spreken.
 18. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dit is een een argumentatie van "waarom maken we ons druk over armoede in Nederland, in Afrika zijn mensen pas arm" of "waarom zouden we in Nederland een moskee openen, in Mekka heb je ook geen katholieke kerk". Het schaatsforum is volgens mij bedoeld om over schaatsen en aanverwante randzaken te lullen, en een topic over het al dan niet verkeerd schrijven en/of uitspreken van buitenlandse namen past daar prima bij.
  ZeeKoei en VictorP vinden dit leuk.
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Bespreken hoe je iets uit moet spreken: prima!

  Anderen belachelijk maken omdat ze het verkeerd uitspreken: onzin!

  Dus als daarmee gestopt wordt dan vind ik het een prima topic. Maar als dit een Dijkstra-bash topic is, begin dan eerst inderdaad met buitenlanders die geen Nederlandse namen kunnen uitspreken. Ik ben nog nooit iemand in het buitenland tegengekomen die de achternaam van mij (Kruizenga) of mijn vrouw (Kruizenga-Huijzer) uit kon spreken. Geen probleem. Volgens mij zijn Nederlanders de enigen die denken dat ze andere talen accentloos kunnen uitspreken... even een openbaring: dat kunnen ook Nederlanders niet.
  Yuskov vindt dit leuk.
 20. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Mijn insteek was absoluut niet Dijkstra belachelijk maken, het was vertellen dat volgens mij Dijkstra de naam van een bepaalde schaatser verkeerd uitspreekt, en dat dat komt door de verschillende transliteraties die in omloop zijn. Het fijne van transliteratie is dat het je heel gemakkelijk gemaakt wordt om de naam min of meer goed uit te spreken.

  Als je Павел Кулижников overzet naar West-Europese talen kom je er achter dat
  Pawel Kulischnikow (Duits)
  Pavel Kulizhnikov (Engels)
  Pavel Koelizjnikov (Nederlands)
  drie keer ander gespeld wordt, maar zo gespeld wordt dat het voor een moedertaalspreker ongeveer hetzelfde wordt uitgesproken, namelijk ongeveer zoals de Russen het uitspreken. Dat is voordeel dat het Russisch biedt, dat het Pools en het Chinees niet hebben.

Deel Deze Pagina