Schaatsworkouts

Discussie in 'Techniek & training' gestart door EenBrabander, 19 mei 2016.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  In een ander topic hebben we het al eens over droogtraining in de vorm van squats/lunges/burpees/etc. gehad. Omdat dat topic eigenlijk over rugproblemen ging, ben ik even een nieuw draadje gestart dat specifiek over schaatsgericht exercisen gaat. Onder aan deze post staan wat geciteerde posts uit dat topic.
  Mijn vraag hier, eigenlijk als vervolg op dat topic, is: moet je als je schaatsgericht gaat workouten alleen oefeningen voor de benen, de rug, het duurvermogen en de balans doen, of is het ook handig om oefeningen voor de armen en de borst mee te nemen?

  Topicoverstijgende berichten uit het rugproblemen-draadje:

  Wat trouwens ook nog interessant is, is een klein overzichtje van sites met oefeningen voor schaatsers, of oefeningen in het algemeen.
  Een aantal die ik ken, zijn:
  http://strength.stack52.com/periodic-table-of-bodyweight-exercises/ (beetje naar beneden scrollen, dan is er een grote afbeelding. De oefeningen zijn niet specifiek voor schaatsers, maar wel een heleboel oefeningen waar je uit kan kiezen. Klik op een oefening om er een uitlegvideo van te zien.)
  http://voorkomblessures.veiligheid.nl/schaatsen/schaatsoefeningen (en dan verder doorklikken)

  Als jullie er nog meer weten komt dat goed uit, dan kunnen we een overzicht maken van oefeningensites.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 2. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  Laatst bewerkt: 24 mei 2016
 3. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

 5. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Het is op zich voor het schaatsen niet noodzakelijk om een gespierd bovenlichaam te hebben. Maar om hard te kunnen schaatsen is naast een goede basisconditie (cardio) en grote sprongkracht (plyometrie en schaatssprongen) ook maximaalkracht heel erg belangrijk. Wanneer je de maximaalkracht in je benen wilt vergroten ontkom je er eigenlijk niet aan om ook je bovenlichaam en armen te trainen. Het voorslaan van een Olympische stang met 120kg bijvoorbeeld doe je niet alleen met je benen en rug en ook bij een dumbell squat gebruik je je armen en schouders. Daarnaast werkt je lichaam het beste wanneer antagonist en agonist in balans zijn. Dus als je bij 1 oefening voornamelijk je biceps en schouders traint, dan moet je daar een even zware training van je triceps en borst tegenover stellen. Zo voorkom je dat je lichaam scheef groeit en alle nare blessures die daarbij horen. Vandaar dat schaatsers ook altijd een goed gespierd bovenlichaam hebben.

  P.S. Het spreekt voor zich dat wanneer je je rug en quadriceps flink traint, je dus ook je buik en hamstrings moet trainen. Helaas wordt dit bij schaatsers nog wel eens vergeten. Veel schaatsers hebben veel sterkere rug en quadriceps dan buik en hamstrings. Hierdoor is hun lichaam in onbalans. Dit uit zich voornamelijk in blessures wanneer zij gaan hardlopen. Er wordt veelal met een holle rug gelopen en ook staat er veel meer spanning op de hamstrings. Hierdoor ontstaan er blessures in de rug en in de knieën.
  Laatst bewerkt: 27 mei 2016
  fransvanbakel en ZeeKoei vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina