Schaatsen voor ongeoefende oudere?

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Wilfrida, 14 dec 2014.

 1. Wilfrida

  Wilfrida New Member

  Heel vroeger heb ik als kind geschaatst op kunstschaatsen en wat later als volwassene een op lage Viking Noren.
  Ik vond het altijd leuk, maar eng.
  Ik ben nu 66 en heb mijn kleinzoon van 6 op Schaatsles gedaan en ging met hem,ee als begeleider.
  Elke winter en nu zeker, verlang ik ernaar om ook weer te schaatsen.
  Maar ik wil geen zo min mogelijk risico's nemen.
  Daarom vraag ik me af wat de. " gemakkelijkste" schaatsen zijn voor mij?
  Zelf denk ik aan Combinoren of salomonschoenen met free skates.
  Welke van de 2 staan het laagst en het stevigst op het ( kunst ) is?
  Of moet ik misschien aan iets anders denken?
  Ik begrijp dat dit voor echte schaatsers een moeilijke vraag is, dus ik stel meedenken zeer op prijs.
  Wilfrida
 2. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Ik zou schaatsles nemen op combinoren.
  Geven het meeste steun.
  Voor veiligheid schaatsen met een SCHAATShelm.

  (ps ik geef zelf training aan o.a. recreanten/beginners)
 3. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Beste Wilfrida,

  het beste wat ik je kan adviseren, is een paar goed passende thermoplastische schoenen in combinatie met een paar buizen op lage potten.
  Combinoren zijn leuk, totdat je een beetje kunt schaatsen. Dan belemmeren ze alleen maar en mis je nauwkeurigheid in je schaatsbewegingen.

  Een paar voorbeeld mogelijkheden:

  Schoenen (thermoplastisch en met veel steun):
  *Evo: Adore, Xenon of Helium
  *Powerslide: Infinity schaatschoenen
  *Maple: RL-7000 schoenen
  *Cadomotus: Sumiyaka (Carbonio) schoenen

  Onderstellen:
  *Viking Marathon 1 met lage potten
  *Viking Marathon Speciaal met lage potten
  *Cadomotus Allmount met 'xlow cups' (lage potten)

  Alles past op elkaar en is mogelijk. Ga eens kijken bij een degelijke schaatsspecialist. Vooral het nieuwe Evo is momenteel goed verkrijgbaar. Viking lage potten onderstellen zijn ook op veel plaatsen leverbaar.

  Groet,

  Glide-Ahead
  Laatst bewerkt: 16 dec 2014
 4. schaatsbart

  schaatsbart Member

  Combinoren kun je ook eens huren en uitproberen of dat bevalt, zonder dat je overhaast beslissingen moet nemen wat te kopen.Valt me op dat de salomans winnen aan populariteit, zie ze steeds vaker op de baan, ook al zijn dit natuurlijk geen baanschaatsen bij uitstek, en ideaal voor natuurijs. Comfort is heel wat waard uiteindelijk.
 5. Spits

  Spits Active Member

  Ga je veel en hard schaatsen dan is de optie welke Glide-Ahead geeft ideaal.
  Wil je lekker af en toe relax rondjes draaien dan kan je voor de optie van Krizz gaan. Combinoren kosten ook niet de hoofdprijs, kan je meteen een paar (opfris) lessen nemen.
  Wil je lekker warme voeten en als het vriest dat 't kraakt een stukje naar het slootje kluunen, dan zijn de Salomon combo's ideaal.
  Kortom er is inderdaad keuze zat, en ik hoop van harte dat je nog heel veel schaats plezier met je kleinzoon zal mogen hebben, ongeacht je keuze!

  Groet, Menno.
 6. Glide-Ahead

  Glide-Ahead Member

  Hard schaatsen op lage noren (= laag op het ijs) lijkt me een flinke uitdaging.
  Die zijn juist bedoelt voor rustig rondjes schaatsen, met veel controle zodat je een goede schaatstechniek kunt verwezenlijken.

  De moderne generatie (betaalbare) 'noren' schoenen isoleren uitstekend.
  Dit komt door een combinatie van meerdere lagen koolstofvezel/glasvezel/kevlarvezel en thermoplastisch materiaal bij de enkels, alsook extra isolatie bij de voorvoet. Evo schoenen bijvoorbeeld hebben een extra laag isolatie folie tussen de buitenste en binnenste laag, welke stralingswarmte terugkaatst en zodoende je voeten beter warm houden. Mijn Heliums zitten naar eigen zeggen warm genoeg.

  Salomons zullen in absolute zin wel warmer zijn, omdat ze dikke zachte fleece etc. isolatie hebben. Maar bij schaatsen heeft dat dus een nadeel dat je controle over de schaats verliest en geen mooie techniek kunt leren.
  Laatst bewerkt: 16 dec 2014
 7. Pieter2345

  Pieter2345 New Member

  Ik zou absoluut gaan voor een paar Salomons met een paar Freeskates, ik ben zelf ook wat ouder maar deze schoenen kan ik gewoon langer schaatsen omdat ik minder moe word.

  Overigens herken ik mij totaal niet in het commentaar van Glide-ahead dat je met salomons geen goede techniek kan hebben.. Hardere schoenen hebben daar niets mee te maken. Het geeft enkel verschil op het gebied van gevoel en precisie. Beide zijn van minder belang dan comfort als je gewoon "lekker" wil schaatsen.

  Een paar evo's of vikings of wat dan ook heeft enkel zin als je serieus wil trainen. Wil je gewoon recreëren zoals de gemiddelde Nederlander vergeet dan dat soort schoenen en neem een paar combinoortjes als je start en wil je iets meer en vaker schaatsen Salomons. Je gaat immers ook niet in een formule 1 auto een lekker rondje rijden binnendoor..
 8. Spits

  Spits Active Member

  Beste Glide-Ahead,

  Mijn repliek is geenzins een aanval op je antwoorden, mocht je dit zo opvatten. Integendeel, ik lees je advies en antwoorden in topics over materiaal keuze met plezier. Zelf heb ik ondervonden dat voor mij Salomons de uitkomst waren om weer plezier in het recreatief schaatsen te krijgen. Dat lage noren niet om hard te rijden zijn is "my bad", want daar heb je gelijk in (al zullen sommigen het daar weer niet mee eens zijn). Als de topic starter samen met zijn kleinzoon van 6 gaat schaatsen dan denk ik ook dat ie vaak zal stilstaan of langzaam en rustig aan het rond toeren is op de baan. Combinoren of Salomons zijn zeer geschikt om op stil te staan, ik doe het zelf vaak zat.... ;-)), Maar met een paar mooie EVO's kan dit misschien ook wel. Kortom ieder moet bijna uitvinden wat werkt en wat niet.
  Als ik een "hardcore" schaatser zou zijn, dan zou ik zelf ook naar een paar EVO's gaan kijken..... Maar ik ben luie donder, dus ik bijf lekker "hoogerop" de baan kluunen.......

  Groet, Menno.
 9. Wilfrida

  Wilfrida New Member

  Wat leuk dat er zo veel schaatsers reageren!
  Ik heb inmiddels samen met kleinzoon een paar combinoren gehuurd.
  Ben wel bang om te vallen, maar dat was ik vroeger ook. Dus na half baantje kramp in onderbeen, ook net als vroeger.
  Verder ging het best redelijk.
  Ik denk nog aan 2 andere schaatsen die geschikt zijn voor angstige schaatsster die toch graag wil:
  Zandstra verstelbare voor beginners, want daar lees ik dat die extra laag zijn
  Of: Salomon schoenen want daar staat soms dat die lager zijn dan Noren en dat je op natuurijs minder snel valt.
  Maar geen idee of klapschaatsen een extra handicap zijn.
  Dank bij voorbaat voor suggesties,
  Wilfrida
 10. Tsuki

  Tsuki Active Member

  @Wilfrida Een millimeter lager of hoger zal het risico op vallen niet erg verkleinen of vergroten en ik zou als ik u was schaatsen nemen met een stevige schoen tot boven de enkels, maar verder gewoon lage noren nemen (geen hoge noren of zgn. sprintijzers eronder) en niet kijken op een millimeter meer of minder. Het grootste risico op vallen wordt naar mijn idee (op kunstijs dan) niet veroorzaakt door de schaatsen, maar door de houding op de schaatsen. Het paradoxale is dat bij een stijve/krampachtige houding de kans op vallen toeneemt en de klap vaak erger is (denk aan de recreatieve schaatser die knieën en rug strekt en dan recht achterover klapt, op zijn/haar achterhoofd, terwijl de profs op topsnelheid "gewoon" onderuit schuiven en de ergste schade pas oplopen wanneer ze in contact komen met de boarding (of met een andere schaatser)).

  Dus let bij het schaatsen op de houding: knieën altijd gebogen houden en bovenlichaam (iets) naar voren houden is een zeer belangrijk advies om achterover klappen te voorkomen. Daarbij een bolle rug en ontspannen schouders is helemaal geweldig. Mocht het onverhoopt toch mis gaan, dan is het fijn als u een helm op heeft en (snijvaste) handschoenen draagt.
 11. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Wilfrida, mag ik vragen uit welke regio je komt?
 12. Wilfrida

  Wilfrida New Member

  Ja hoor, ik woon in Utrecht.

  Ik wil graag iedereen bedanken die gereageerd heeft.
  Het worden (voorlopig) combinoren.
  groet!
  schaatsbart vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina