Ikbenerweer
Active Member
NRC had eerder dit schaatsjaar een artikel over IKO, dat was wel heel anders qua toon als het gaat om sfeer in de ploeg.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Ik heb hem nog niet gehad, maar ik ga het boek zeker weer bestellenIk vond zojuist een verrassing in mijn brievenbus. Er zat een envelop van Stichting Schaatsseizoen in! Jaargang 52 heeft dan toch nog met veel vertraging (medische omstandigheden in de privé sfeer + nieuwe drukker zoeken) het levenslicht gezien. Ik heb bijna geen ruimte meer op mijn boekenplank, maar deze 52e jaargang krijgt toch echt een mooi plekje bij de andere bijna 50 exemplaren.
Als ze over een jaar of vijf samen op de Spelen een medaille of 5 gaan ophalen is hopelijk iemand zo lief deze mensen uit te nodigen.![]()
Languit op de bank: schaatsers De Boo en Daleman op bezoek bij hun oude gastgezin
Jenning de Boo en Angel Daleman rijden vanavond de 500 meter op de WK afstanden in Hamar. Als talenten woonden ze een jaar onder één dak in hetzelfde gastgezin.nos.nl
De Boo en Daleman zaten ooit een jaartje samen in hetzelfde gastgezin, en gaan nu weer even terug.
Ik denk het wel, maar ik denk dat hij dat weigerde omdat je dan gediskwalificeerd wordt. Er zijn ook verhalen van marathonrenners die daarom hulp weigeren.Wat een schitterend artikel! Doorzettingsvermogen hoor bij Marumo in een kwartier over het ijs te kruipen. Maar eigenlijk vooral zielig. Was er niemand om hem om de been te helpen zodat hij verder kon schaatsen?
Leuk verhaal! Maar de slechts 5 jaar jongere, in het artikel genoemde Noor, Arne Kjell Foldvik is toch vele maken sneller:In Januari tweette ik over de 95 jarige Japanner Iichi Marumo die 17 minuten had gedaan over een 500 meter. Opmerkelijk was vooral dat zijn 100m prima ging met 43 seconden, maar dat hij 15 minuten deed over de ronde. Wat blijkt? Hij was gevallen door harde wind en kon niet meer overeind komen. In plaats van op te geven besloot hij over het ijs naar de finish te kruipen.
Kevin Draper van de New York Times zag mijn tweet en stuurde het door naar Japanse collega's. Die deden verder onderzoek en nu is er dit fantastische artikel over het bijzondere leven van Iichi Marumo verschenen: https://www.nytimes.com/2025/03/16/...e_code=1.4k4.MoZ5.hWsRv1ruEHfN&smid=url-share
Eindelijk ben ik bij met alle posts. Excuses voor het late opbrengen, maar er moet me toch iets van het hart na het lezen van dit artikel. Het verklaart namelijk zoveel over hoe Jumbo-Visma in elkaar stak. Laten we hopen dat het bij Essent wel gezellig blijft.Interessant uitgebreid profiel in de NRC over Jac Orie, zijn werkwijze en de (wat oppervlakkiger) de manier waarop hij zijn stevig verjongde ploeg weer op de rails heeft gekregen. Met tegelijk wel wat serieuze kritiek op zijn communicatiestijl om het mild uit te drukken.
![]()
Snoeihard trainen, ‘volle’ voeding en stralingswerende gordijnen: hoe schaatscoach Jac Orie vecht voor relevantie in een veranderende sport
Langebaanschaatsen: De vanzelfsprekende dominantie van Jac Orie, ’s lands meest succesvolle schaatscoach, lijkt na een kwart eeuw ten einde. Is er in het moderne schaatsen nog ruimte voor zijn ouderwetse, harde aanpak?www.nrc.nl
Ben weleens een discussie met hem aangegaan over een wetenschappelijk artikel wat hij deelde waar inhoudelijk nog wel wat op aan te merken viel, werd niet leuk op gereageerd. Dat is wat mij betreft echt een kenmerk van een anti-wetenschapper. Als wetenschapper ga je altijd inhoudelijk de discussie aan. Kijk je altijd verder en moet je altijd open staan om je mening bij te stellen. Dat paste helaas niet in het straatje blijkbaar.Eindelijk ben ik bij met alle posts. Excuses voor het late opbrengen, maar er moet me toch iets van het hart na het lezen van dit artikel. Het verklaart namelijk zoveel over hoe Jumbo-Visma in elkaar stak. Laten we hopen dat het bij Essent wel gezellig blijft.
Nico Hofman erkent dat Ories denkbeelden wel eens als ‘wappie-achtig’ gezien worden. „Als mensen dat zeggen, is zijn wedervraag altijd: waar heb ik het dan niet onderbouwd? En dan is het meestal stil. Je mag dat soort dingen tegen hem zeggen, maar als je dan niet met goede argumenten komt, ga je naar een iets verdere schil buiten hem.”
Deze passage zegt voor mij alles over wat voor persoon Jac is en waarom jonge onbeschreven talenten onder hem kunnen floreren, terwijl gevestigde namen vaak juist steeds meer schuren omdat ze ook hun eigen ervaring mee kunnen hebben van een andere ploeg. Maar bij Jac is het my way or the highway. Je mag met een alternatief komen, maar dat moet je wel goed kunnen onderbouwen. Liefst met tientallen spreadsheets aan data. 90% haakt dan al af en heeft geen zin in een discussie. Er wordt een plan vóór je gemaakt, niet mét je. Dat is de kern van hoe Jumbo/Essent werkt.
Als echt alle data bruikbaar zijn heb ik daar niet eens zoveel problemen mee. Maar Jac gelooft ook in een hoop pseudowetenschap. En ben je het daar niet mee eens, dan moet je het tegendeel maar bewijzen. Dat is geen discussie, dat is je zin doordrukken. En als je waardes goed zijn, maar het toch telkens niet lukt staat ie met de handen in het haar. "Hoe kan dat nou? Je presteert zo goed in de Wingate, maar in de wedstrijd ga je steeds op een hoop." Tekenend zijn de gesprekken die Jac direct na een slechte rit met z'n atleten voert. "En hoe vond je zelf dat het ging?" Vervolgens wordt er puur fysiologisch naar zo'n rit gekeken. "In de laatste ronde heb je teveel verval. We moeten dus aan je krachtuithoudingsvermogen gaan werken." En de komende 3 weken doe jij dan intervalblokjes van 10x8min ipv 6x8min. Terwijl het een mentaal probleem was dat je het koppie erbij liet hangen en je de 3 weken daarna met tegenzin door die intervallen heen bijt. Je kan het aankaarten, maar je waardes zijn goed, dus Jac heeft er geen boodschap aan.
Het is voor mij onbegrijpelijk dat wél wetenschappelijk onderbouwde basispsychologie niet de aandacht krijgt die het verdient bij de ploeg. Topsport is hard, maar van een beetje medeleven wordt niemand slechter. En in een wedstrijd komen hele andere factoren kijken als druk, zenuwen, onzekerheid. Je gaat door een rollercoaster van emoties. Jac lijkt me dan ook vooral een versterker. Ga je al goed, dan maken de trainingen je alleen maar beter. Maar gaat het (mentaal) wat minder terwijl je testen goed blijven, dan presteer je alleen maar minder. Ga je met je atleten in gesprek, dan kun je misschien komen tot de kern van hun problemen. Sporters zijn ook maar mensen van vlees en bloed. Die maken ook dingen mee waardoor ze even in een mentaal dipje kunnen zitten. En dan weer niet. Het is soms ongrijpbaar. Mensen zijn nou eenmaal niet te reduceren tot data. Soms gedragen ze zich niet volgens de logica en daar kan dan een wat dieper liggende psychologische reden voor zijn die je nooit zult ontdekken als je niet naar je atleten luistert. Écht luistert.
Met zulke cijfers hoeven we in ieder geval niet bang te zijn dat de NOS minder gaat uitzenden.. Mooi nieuws!En dan het schaatsen. Eerst het shorttrack:
Zaterdag
07:00 SHORTTRACK WK - 17,0 - 61.000 - 177.000
07:51 SHORTTRACK WK - 20,2 - 106.000 - 284.000
08:51 SHORTTRACK WK - 30,8 - 194.000 - 618.000
Zondag
07:00 SHORTTRACK WK - 10,7 - 25.000 - 103.000
07:34 SHORTTRACK WK - 23,3 - 120.000 - 335.000
08:47 SHORTTRACK WK - 26,9 - 239.000 - 777.000
Zeer matig. Dat krijg je dus als je zo vroeg in de ochtend zit. Al halen de kwart voor negen uitzendingen nog een redelijk totaal.
En dan die saaie ouwe langebaan:
Donderdag
17:45 SCHAATSEN WK AFSTANDEN - 22,3 - 832.000 - 2.211.000
19:50 SCHAATSEN WK AFSTANDEN - 13,9 - 717.000 - 1.868.000
Vrijdag
18:37 SCHAATSEN WK AFSTANDEN - 28,0 - 1.091.000 - 1.993.000
19:50 SCHAATSEN WK AFSTANDEN - 19,5 - 1.108.000 - 2.204.000
Zaterdag
13:40 SCHAATSEN WK AFSTANDEN - 60,4 - 879.000 - 1.871.000
16:47 SCHAATSEN WK AFSTANDEN - 44,5 - 843.000 - 1.177.000
Zondag
11:45 SCHAATSEN WK AFSTANDEN - 50,1 - 855.000 - 1.833.000
14:46 SCHAATSEN WK AFSTANDEN - 38,3 - 782.000 - 1.416.000
De avonden scoorden in de totalen beter dan de middagen. Op zich niet zo vreemd. We zien dat de 5km en Team Sprints op donderdag op NPO3 minder bekeken werd dan dan 3km op NPO1, terwijl er na de TP op vrijdag op NPO1 juist meer mensen naar NPO3 overschakelde voor de 500 meters. Ook vrij logisch, denk ik.
Kijkende naar de verschillen tussen de gemiddelden en totalen valt op dat de Massa Start voor mannen op zaterdag veruit het slechtste scoort. De Massa Start voor vrouwen zit in hetzelfde tijdblok als de ontknoping van de 10km dus daar valt geen vergelijking mee te maken. Wel valt op dat het blok met de finale van de 10km en Massa Start dames duidelijk minder scoorde dan de 1500 meters en de eerste 3 ritten op de 10km. Wellicht dat de Massa Start dames daar een negatieve invloed heeft gehad. Of zapten mensen weg toen bleek dat er geen Nederlander ging winnen? Meestal scoort de 10km op zondag bij een allround toernooi niet lager dan de 1500 meters.
Ik vroeg me vooraf nog af of de sensationele zege van Joep Wennemars op zaterdag a la het EK Atletiek Indoor op zondag een week eerder wellicht ook tot een veel hoger (inclusief uitgesteld kijken) totaal cijfer zou leiden, maar dat is niet meteen duidelijk te zien. Het marktaandeel van 60,4 procent op de zaterdagmiddag is overigens wel indrukwekkend. En ook met dat marktaandeel van 50 procent tussen twaalf en drie op de zondagmiddag zullen ze bij de NPO blij zijn. Schat ik zo in.