S-curve

Discussie in 'Techniek & training' gestart door zamboni, 4 jan 2008.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Volgens mij kun je het overkomen het beste leren door gewoon rustig op techniek te gaan rijden met zo lang mogelijke slagen en diep zitten.
  2. Tjark

    Tjark Active Member

    idd. Ik heb wel een oefening om mensen meer te laten wennen om van de buitenkant van de schaats weer op de binnenkant te laten komen, maar deze is alleen voor de linker kant. Mijn ervaring is dat mensen het overkomen het eerst leren met hun linkerbeen. Dit doordat ze met links in de bocht al gewend zijn om op de buitenkant te rijden. Alleen zijn ze dus niet gewend om van die buitenkant weer op de binnenkant te komen.

    Wat ik ze laat doen is het volgende: ze moeten bij de laatste slag van de bocht met links nog op hun buitenkant glijden alsof ze nog 1 keer willen 'overstappen'. Maar dan moeten ze die niet doen en terug vallen op hun rechter been en 't rechte stuk opgaan. Let wel: dit is _geen_ oefening om te leren overkomen, alleen maar om het gevoel van buitenkant-schaats-naar-binnenkant-schaats te voelen en te vertrouwen.

    Echt overkomen is een balans- en vooral plaatsingskwestie. Goede kniehoek, valbeweging, schaats zo recht mogelijk naar voren inzetten (eventueel overdrijven door ene knie naar andere schouder te brengen (dus bv linker knie naar rechter schouder)), het gevoel om 'op je hak te landen' en dan 'over je hak vanaf de buitenkant van 't ijzer terug te gaan naar de binnenkant' (en bij dat laatste is dus het 'gevoel' van de oefening hierboven handig).
  3. binne

    binne New Member

  4. Tjark

    Tjark Active Member

    zoiets verhoogd iig zeker het gevoel voor balans. Als je er dan ook nog eens aan toevoegd om op 1 been staand te gaan 'slalommen' dus lekker van links naar rechts op en neer gaan, dan krijg je nog meer gevoel, zeker voor het op de buitenkant rijden.

    De grootste crux echter voor de s-curve is dat je op de buitenkant moet _landen_/meteen op de buitenkant moet inzetten. En dat gevoel, meteen grip en stabiliteit hebben op de buitenkant, is lastig en 'eng' in het begin, als kan 'iedereen' het wel met links in de bocht.
  5. Ton

    Ton New Member

  6. rovar

    rovar New Member

    trouwens, er is binnen de trainerswereld de laatste tijd door nieuwe techniek-inzichten een discussie ontstaan over het wel of niet op de buitenkant inzetten. op de buitenkant inzetten zou niet meer het doel moeten zijn. nadeel van de s-curve is dat je breder spoort, waardoor je een langere weg aflegt. het doel zou moeten zijn: recht naar voren neerzetten, met als gevolg dat je meteen in de glijfase terecht komt. dit is niet erg want je zet dan toch weer meteen de valbeweging in voor de volgende afzet. zo spoor je smaller en dit zou dan efficienter zijn.

    bij het marathonschaatsen is dit al ingeburgerd, bij het langebaan nog niet zo.
  7. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Yepper, alleen door het wisselen van buitenkant naar binnenkant kun je sturen. Laat je schaatsen maar eens gewoon glijden, naast elkaar. Zet ze allebei op de binnenkant: ze glijden naar elkaar toe. Zet ze allebei op de buitenkant: ze glijden van elkaar vandaan.

    Met behulp van je gewichtsverplaatsing kun je dus slalommen op 1 been. Het vereist zeker oefening maar houd vol: schaatsbeheersing is je beloning.
  8. ijsmonster

    ijsmonster Member

    Ik reed altijd "te breed", nu rijd ik "net als Wüst en Kramer" :?. Ik heb het idee dat het erg persoonlijk is, zoals mensen ook verschillend lopen.
    In een marathon rijd je veel krapper op elkaar, want breed rijden levert je veel meer risico op. Als je echter een baan voor je alleen hebt, waarom zou je er geen gebruik van maken als je dat wilt en kunt? Dus een kwestie van inburgering is het niet, imho.

    Ik denk dat het belangrijk is om open te staan voor nieuwe ontwikkelingen. Ik hoor trouwens vaak medeschaatsers elkaar vertellen dat "ze" zeggen dat het nu weer zus of zo zou moeten. Het blijft altijd interessant om daar zelf eens mee te experimenteren.
  9. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Die Noor Haugli rijdt wel extreem breed. Bij kwam steeds bij de ander in de baan.
  10. allard

    allard Active Member

    Nee, die reed gewoon op de blokjes. hij spoorde niet zo extreem breed, want hij kwam niet erg ver naar de buitenkant van zijn eigen baan. Ik dacht tijdens die rit nog: "diskwalificeren die vent; zit met blokjes te gooien alsof hij de andere rijder gewoon eruit wilde hebben."
  11. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Leuke discussie is dat!! Rechtdoor of S-curve rijden...

    Mijn trainster "Jij reed bij die 3km nog smaller dan Falko Zandstra, je ging alleen maar rechtdoor... Je moet veel breder gaan rijden"

    Een goeie trainingsmaat "Jij rijdt nog véél te breed! Recht naar voren inzetten en rechtdoor glijden"

    Reitse "ik weet het nu niet meer". ;)

    Ik denk zelf dat smal sporen effectiever is, die kant moet je op, maar het is wel minder sierlijk...
  12. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Als je heel smal spoort, kan het voorkomen dat je de valbeweging niet goed maakt. Daar moet je dus wel voor uitkijken. Verder is smal sporen wel handig op een druk schaatsuur.
  13. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Dat heb ik gisteravond even gedaan, en het is zeker een hele goede oefening ontdekte ik. Je gaat vanzelf naar links en rechts, als je maar op de binnen- en buitenkant van je schaats komt. Best lastig, maar te doen.
  14. Ton

    Ton New Member

    Ik denk zelf dat smal sporen effectiever is, die kant moet je op, maar het is wel minder sierlijk...[/quote]

    Nou en of, we gaan toch ook wel een beetje voor het mooi toch? Dus... zwieren maar in plaats van houterig rechtop!
  15. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Misschien stap ik wel een beetje laat in hoor, maarre....
    Ik snap precies wat er bedoeld wordt met het naar binnen sturen,
    en het waarom, alleen...Ik zie dat nog steeds niet zo erg gebeuren.
    Zelfs op het youtube filmpje (van het VSteam) zie ik niet overdreven
    dat ze nou zo naar binnen sturen. Is dit overdreven getekend,
    of zeg je: moet je hun sporen maar eens opsporen op de baan ?

    Zelf (ooit, vroeger) in verse sneeuw wel eens mijn spoor bekeken.
    Ik stuurde daar te weinig naar binnen, en volgens mij is het nu wel beter,
    maar hoe controleer je dat?
    Ook viel me op (toen nog op vaste schaatsen), dat er een 'bolletje/rondje''
    precies op het einde van het sneeuwspoor te zien was. Precies het blijven hangen van de punt.
    Is ook het niet teveel openen van de klapschaats een indicatie dat je
    goed zijwaarts afzet ? :?: :?: :?:
  16. Tjark

    Tjark Active Member

    Beste manier van controleren: laat jezelf op video opnemen, van voren en van opzij. Beeldje voor beeldje afspelen en je heb tijd genoeg om 't te analyseren ;)
  17. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Ik heb inmiddels nauwgezet videobeelden bekeken (alleen nog niet van mezelf)
    Op de sprint zie ik de schaats nog constant naar buiten lopen, ook op het moment van de afzet nog. Zie bijv het bijna omschoppen van het pilonnetje.
    Op de 3 km waren er mooie vertraagde beelden van Groenewold (erfurt) waar je wel het naar binnensturen (of beter: het weer 100% recht vooruit sturen) kon zien. Per persoon was dit ook erg verschillend.

    Wat betreft het insteken en de eerste glijfase kon ik zien dat dat slechts een klein moment recht vooruit gaat. Logisch ook, want als je met je inzetbeen recht vooruit gaat, en met je afzetbeen ook, dan lopen de benen niet uiteen.
    Hoe lang duurt dan (in meters bijv) het stukje van inzetten, op de buitenkant, totdat je schuin weg gaat rijden ?
  18. Tjark

    Tjark Active Member

    Dat laatste is heel lastig te zeggen: met 50km/h maak je veel meters ipv een recreant die 20km/h gaat. Dus als ik zeg: 12,431m heb je er weinig aan.
    Daarnaast zijn er mensen die veel 'overkomen' en mensen die dat minder doen. Als ik 't in procenten zou moeten stellen, dan zou ik zeggen, en dat ik nu vrij compleet een gok (!):
    15-20% buitenkant
    15-20% glijden
    60-70% binnenkant

    Je zou 't moeten tellen, beeldje voor beeldje. Dus ik denk dat je meer zou hebben aan procentuele getallen dan aan meters of secondes.
  19. trainer

    trainer New Member

  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Wat weet jij dat wij niet weten?

Deel Deze Pagina