Rugproblemen

Discussie in 'Techniek & training' gestart door mathijsjansen, 8 okt 2008.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik had meerdere vragen aangaande deze oefeningen, maar wegens omslachtigheidspreventie heb ik alles maar in één zin gezet :)

  Wat kun je buiten de ijsbaan, naast bovenstaande oefeningen, gezond eten en fietsen / skaten, doen om op de ijsbaan sneller te schaatsen?
  Laatst bewerkt: 6 jan 2016
 2. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Jammer dat je je post heb aangepast, er stonden wat interessante bevindingen bij die ik graag zou willen toelichten.
  Zo merkte je terecht op dat niet alle bovenstaande oefeningen voor de rug zijn. Dit komt omdat zwakke rugspieren niet de voornaamste oorzaak is van rugklachten. Je buikspieren en rompspieren en ook je heup- en bilspieren zijn net zo belangrijk om je bovenlichaam te ondersteunen in de schaatshouding. De oefeningen die ik noemde zijn goed voor de totale core-stability en je beenspieren.

  Naast de bovenstaande oefeningen, veel fietsen en skeeleren zou je ook nog schaatspassen kunnen doen eventueel met elastiek. Ook zou je in de zomer kunnen gaan hardlopen in de duinen en daarbij verschillende zandduinen, trappetjes, bomen, etc. kunnen opklimmen/rennen. Verder zou ik niet te veel rare dingen proberen. Ook de pro's doen niet veel meer dan deze oefeningen. Zo af en toe pakken ze er iets anders bij voor de afwisseling, maar dat is dan uitsluitend voor de fun. Fun is namelijk ook een belangrijke factor om scherp te blijven.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 3. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik heb zelf enorm veel baat gehad bij het aanschaffen van een gymbal. Wel de goede maat aanschaffen. Beginnen met gewoon erop zitten. s avonds voor de tv. Half uurtje, rug netjes recht. Dan been op tillen om en om. Met ogen dicht. Maar er zijn genoeg moeilijkere oefeningen te vinden als je iets verder bent.

  Hiermee train je enorm efficiënt je stabiliteit in je romp, met weinig risico op overbelasting of nieuwe blessures.

  Met bijvoorbeeld lunges of burpees is het risico best groot dat het averechts werkt als je ze net niet helemaal correct uitvoert. Weet ik uit ervaring.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dankje voor de tips, heb ik veel aan :)

  Hardlopen in de duinen gaat hem denk ik niet worden, woon nogal ver van zee.
  Ach, tien keer thuis de trap op en neer lopen kan ook...

  Hoe lang per dag moet je ongeveer die oefeningen doen?
 5. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  ik volg met grote interesse deze topic, kwaaltjes komen me allemaal zeer herkenbaar voor. Vorig jaar ook in tussenseizoen meer aandacht aan besteed en minder last, nu is het helaas omgekeerd.

  Zie dat je je in het begin niet overdoet, anders heb je er niets aan, integendeel
  bouw alles langzaam op, en kijk intussen hoe je lijf reageert

  die gymbal die @G1ant beschrijft is ook nutig, en met een bosu-ball (of een goedkopere variant) kan je ook fijne oefeningen doen, gewoon eens googelen in combinatie met core strength/stability
  EenBrabander vindt dit leuk.
 6. dsdevries

  dsdevries Active Member

  De ijsbaan waar jij schaatst ligt op een half uurtje rijden van de Loonse en Drunense Duinen.;)

  Wat betreft de duur. Luister naar je eigen lichaam. Met overtrainen doe je meer schade dan dat het wat oplevert. Ieder lichaam is anders, daarom is er geen standaard antwoord over hoe lang of hoe intens je moet trainen.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  (dsdevries is alweer m'n edit voor... ach, ik geloof dat iedereen hier wel weet dat ik in Eindhoven schaats, waarom zou ik dat dan nog semi-geheim houden...)
  Ik heb geen rijbewijs, ik ben nog geen 18, zeg maar. En per fiets naar de Loonse en Drunense duinen is 50 km... en dan moet ik ook nog terug... nee, dan komt er niet veel van door het zand rennen.
 8. Patrick510

  Patrick510 Active Member

  In dat geval: gooi de bureaustoel de deur uit en koop zo'n enorme bal waar je op kunt zitten achter je bureau. Sla je met huiswerk maken en al die uurtjes op schaatsforum twee vliegen in één klap: je traint je core namelijk ook!
  G1ant vindt dit leuk.
 9. Mandark

  Mandark Member

  Tijd voor enige nuance. Rugpijn is geen aandoening, maar een verzamelnaam voor diverse soorten klachten die pijn in een regio kunnen geven. Oftewel: verschillende soorten rugpijn. Dat betekent dat voor verschillende mensen met rugpijn verschillende oplossingen werken. Sterker: mensen met dezelfde soort rugpijn kunnen ook baat hebben bij verschillende aanpak. Want behalve de soort pijn kan ook de oorzaak divers zijn.

  Alle tips zijn goed bedoeld. Heb je 'een pijntje af en toe' dan kan je vanalles proberen. Heb je behoorlijke klachten, wees dan terughoudend met algemene aanpak en adviezen. Ik zie ergens een rijtje met voorgestelde oefeningen als deadlifts, hyperextensions en crunches. Dat zijn oefeningen waar 'n heleboel mensen met rugpijn alleen maar meer pijn van zullen krijgen.

  Even wat voorbeelden hoe groot de verschillen kunnen zijn:
  1. Iemand heeft aan 1 kant pijn laag in de rug, veroorzaakt door overbelasting van de heupstabiliserende spier die bij het schaatsen in de zijwaartse afzet flink aan de bak moet. Onschuldig van aard, maar kan je aardig van je hobby afhouden. Hiervoor kan frequent foamrollen en op een rustig moment (bijvoorbeeld na dry needling) geleidelijk de spiergroep optrainen een geschikte aanpak zijn.
  2. Iemand heeft hoofdzakelijk pijn omdat een van de onderste tussenwervelschijven geïrriteerd raakt door langdurig in een bolle houding kracht te zetten. Die persoon kan bij totaal verschillende aanpakken baat hebben. Bijvoorbeeld door beweeglijkheidsoefeningen voor heupen, SI-gewrichten, lage/middenrug. Maar stel dat die persoon nou net een vrij bolle bovenrug heeft... dan is dat misschien net iemand die strekkingen in de bovenrug moet doen omdat de onderrug (te) hard aan de bak moet om schaatsend nog vooruit te kunnen kijken (wat hogere spieractiviteit en daardoor ook meer druk in de tussenwervelschijven geeft).

  Zomaar wat voorbeelden. Training kan helpen, maar misschien is 'het probleem' wel dat de persoon in kwestie 10 uur per dag zittend doorbrengt. Daar kan je met goede houdingaanpak en afwisseling 'n stuk meer bereiken dan met een paar oefeningen. De kunst is te achterhalen wat jouw klachten veroorzaakt en dan gericht iets doen. Zijn de klachten bescheiden en hoofdzakelijk bij het schaatsen aanwezig, dan kan je gerust verkennen welke algemene tips voor jou ook van waarde kunnen zijn.
  G1ant, Tsuki, ZeeKoei en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 10. willemw

  willemw New Member

  Mijn 5 centen, vooral ook om het eenvoudig te houden.

  Rugpijn kan van alles met ongetrainde spieren te maken hebben, in dat geval heb je zeker wat aan alle trainingsadviezen hierboven, maar:
  1. Als je lang (in tijd of afstand) schaatst hoort pijn in je onderrug er ook wel een beetje bij
  2. Bij de meeste beginnende schaatsers is rugpijn niet het gevolg van gebrek aan spierkracht of training, maar van een verkeerde houding, schaatsen met een holle in plaats van een bolle rug. Je schaatst met je schouders ontspannen naar beneden hangend, zonder je rugspieren aan te spannen. Dat kan je versterken door je buikspieren aan te spannen, zeker tijdens de afzet. Een eenvoudige oefening om dat gevoel te krijgen is rondjes te schaatsen met hangende armen (als een aap).

  Wat verder een hele eenvoudige thuisoefening is, waar je altijd baat bij hebt (en die ik al jaren met mijn kinderen doe) is om diep in de schaatshouding te staan bij het tanden poetsen. 's Ochtends en 's avonds 2 minuten. Simpel en je gaat er met sprongen op vooruit.

  Tenslotte heeft Flevonice een mooie video online gezet met een aantal goeie core stability oefeningen:


  Ducces
  Tsuki vindt dit leuk.
 11. edkoster

  edkoster New Member

  Ook hier iemand met rugpijn tijdens het schaatsen. Buiten het schaatsen om (vrijwel) nooit last van mijn rug, dus ik vermoed dat het bij mij toch zit in techniek of getraindheid.

  In een ander topic zag ik een reactie van dsdevries een aantal tips die veel overlap hebben met de hier in het topic gegeven tips, maar het kan geen kwaad als ze hier ook nog even genoemd staan:

  Voorlopig heb ik nog genoeg aan de eerder genoemde tips om aan te kunnen werken. Mocht dat geen verbetering opleveren meld ik me hier wel weer ;)
  dsdevries vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina