Rijder/rijdster van het seizoen

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 14 mrt 2019.

?

Wie is de rijder/rijdster van het seizoen

 1. Patrick Roest (wereldtitel allround plus WK- en EK-ereplaatsen)

  10 stem(men)
  22,7%
 2. Pavel Kulizhnikov (wereldtitel sprint plus wereldrecord 500 meter)

  12 stem(men)
  27,3%
 3. Kjeld Nuis (twee wereldrecords en meerdere ereplaatsen)

  3 stem(men)
  6,8%
 4. Kai Verbij (EK sprint en WK 1000 meter)

  3 stem(men)
  6,8%
 5. Sverre Lunde Pedersen (WK 5000 meter en meerdere ereplaatsen)

  3 stem(men)
  6,8%
 6. Britanny Bowe (WK 1000 meter plus wereldrecord)

  2 stem(men)
  4,5%
 7. Miho Takagi (wereldrecord plus medaille op zowel WK sprint als WK allround)

  19 stem(men)
  43,2%
 8. Nao Kodaira (WK sprint, veel ereplaatsen en Worldcupzeges)

  2 stem(men)
  4,5%
 9. Martina Sablikova (drie wereldtitels en twee wereldrecords)

  36 stem(men)
  81,8%
 10. iemand anders...

  2 stem(men)
  4,5%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  We hebben een seizoen gehad zonder veel veelwinnaars. De prijzen zijn verdeeld onder veel rijders. Interessante vraag (en een heel andere dan die in het topic voor de schaats-oscar): wie is de rijder van het seizoen? Ik heb alleen rijders opgenomen die een titel hebben gewonnen of een wereldrecord hebben gereden en vastgehouden. En ook daarin moest ik keuzes maken. Ik heb daarbij vooral naar de feiten gekeken, en niet naar de emotie achter een prijs.

  Iedereen mag op drie rijders stemmen, om te voorkomen dat één schaatser 90% van de stemmen krijgt.
  LordMarcel en Camila vinden dit leuk.
 2. LordMarcel

  LordMarcel Well-Known Member

  Leuke poll. Ik heb zo het idee dat Sábliková dik gaat winnen, en dat is terecht.
 3. mi

  mi Well-Known Member

  Inderdaad moeilijk kiezen! Maar juist dat maakte dit na-Olympische seizoen er 1 om in te lijsten!
 4. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik heb Sablikova gestemd.
 5. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  1) Martina Sablikova. Geweldig seizoen, met name de tweede helft.
  2) Miho Takagi. Twee keer tweede op WK Sprint / WK Allround, dat is wat mij betreft een eerste plaats WK Overall. En dan ook nog een wereldrecord erbij.
  3) Sverre Lunde Pedersen. Kreeg vleugels op het WK 5k.

  Het was wel lastig om Brittany en Nao buiten dit lijstje te houden, die werden uiteindelijk gedeeld vierde.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Blijkbaar heb ik hetzelfde gestemd als @JaapvdB .
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Sablikova en Kulizhnikov. De vrouw van de geweldige wereldrecords en met een geweldig seizoen (nadat ze weer eens bijna afgeschreven was) en de man van de magische 500m.
 8. sysya

  sysya Well-Known Member

  Mag ik op 10 mensen stemmen? Kom er echt niet uit dit seizoen haha
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Toch vreemd om negen rijders te zien in een lijstje "schaatsers van het seizoen" en dat Kramer en Wüst er dan allebei NIET bij staan...
  RodyTur10 en leenstrafan vinden dit leuk.
 10. LordMarcel

  LordMarcel Well-Known Member

  Kramer is wel logisch want zijn enige titel was toch een beetje omdat Roest dom reed. Ik zou denk ik Pedersen zou vervangen door Wust. Pedersen reed één geweldige race maar reed de rest van het seizoen niet bijzonder. Wust heeft daarentegen ook twee geweldige races gereden (Thialf en Inzell) onder ook nog eens mentaal zeer moeilijke omstandigheden. Ze reed ook nog eens onder het oude wereldrecord bij de WB-finale, wat ook niet niks is.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Klopt, maar het is toch voor het eerst in een jaar of minimaal 14 (afgezien van 2011) dat we ze niet op de nominatielijst zouden zetten.

  Dit jaar haalde Kramer geen individuele wereldtitel. En vorig jaar ook niet.

  Dat is heel lang ondenkbaar geweest.
 12. mi

  mi Well-Known Member

  Vorig jaar was er maar 1 titel waar hij evt aanspraak op zou maken hè? Oke, die won hij niet, maar wel olympisch kampioen 5 km.
 13. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  de 2e helft van het seizoen van Sablikova...heeft niemand kunnen voorspellen. 3:58, 3:53 en 3:52 op de 3 km.... 6:44 en 6:42 op de 5 km. WK 3 en 5 km, WK allround.. na 12 maanden waarbij ze door iedereen ( inclusief mezelf, vooral als serieuze allround kanshebster) was afgeschreven.. petje af.
 14. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Mijn criterium was dat ze beiden een prachtige titel hebben behaald, maar Wüst greep naast de medailles op beide allroundroernooien en ook op de andere afstanden op het WK. SLP haalde zilver op het WK Allround, zilver op de WK 1500 meter en brons op het EK allround. Daar weegt een goede World Cup van Wüst niet tegenop, vind ik.

  Ik twijfelde meer tussen Wüst en Nuis. Maar het is uiteraard allemaal arbitrair. Herzog met haar EK sprint en een wereldtitel had ook gekund.
  VorstM vindt dit leuk.
 15. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  De winnaars van de WK sprint (Koeli en Kodaira) deden wat ze op het WK afstanden niet gelukt was. Datzelfde gold voor Roest op de WK allround. Kramer en De Jong wonnen het EK allround, maar geen goud op de WK afstanden. Verbij en Herzog wonnen én op de WK afstanden én op de EK sprint, maar die laatste is natuurlijk een titel met wat minder historie. De enige schaatser die wereldkampioen werd op liefst twee afstanden én in een vierkamptoernooi, plus als enige twee wereldrecord reed (hoewel Takagi en Bowe allebei op hun andere afstand onder het oude WR gingen) was natuurlijk Martina Sábliková. Niet mijn favoriete schaatser, maar de de beste van dit seizoen. Verder heb ik voor Takagi (in deze tijden van specialisatie podium WK allround én WK sprint) en Koelizjnikov (een rondje 23,94 betekent een gemiddelde snelheid van > 60 km/u over het hele rondje) gekozen.
  G1ant vindt dit leuk.
 16. sysya

  sysya Well-Known Member

  Denk dat het een beetje ligt aan je criteria voor het bepalen van de 9 nominaties. Als je puur naar prestaties kijkt als optel som dan heeft de rest van het lijstje meer gepresteerd dan Wust (hoewel SLP en Nuis dan wel een beetje randje zijn aangezien Nuis geen Wereld of Europese titel heeft gewonnen en SLP eigenlijk maar 1 echt goede wedstrijd heeft gereden). Als je wat meer gaat kijken naar hoe de prestaties tot stand zijn gekomen dan zou het nomineren van Wust wel heel logisch zijn. Eigenlijk moet je iedereen die individueel een WR gereden heeft of WK of EK heeft gewonnen in dit lijstje zetten, maar dat zijn er dit seizoen wel weer bizar veel.
  G1ant vindt dit leuk.
 17. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Helaas is tien het maximale aantal mogelijkheden. De reden waarom ik nauwelijks naar de emotie achter de overwinning heb gekeken is omdat je dan Nederlanders gaat bevoordelen. Bij Wüst kennen we allemaal dat verhaal. Maar misschien speelt er bij pakweg Roeslan Moerasjov ook wel een emotioneel verhaal dat ik niet ken.
  SprintMaster, LordMarcel, mi en 2 anderen vinden dit leuk.
 18. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  SLP heeft inderdaad alleen één echt goed toernooi gedraaid: WK afstanden. Maar... het wordt lastig als we emotie bij de keuze gaan betrekken. Achter elke prestatie kan wel een verhaal zitten, maar we krijgen alleen de Nederlandse versie te horen..
  mi vindt dit leuk.
 19. Camila

  Camila Active Member

  We kunnen wel zien dat er 1 keer gestemd is voor een schaatser die niet op de lijst staat. @G1ant kun jij dat wel zien? Ik ben wel benieuwd namelijk (alhoewel ik het sterke vermoeden heb dat het Wüst is)
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Klopt idd hoor, daarom is er ook niks mis met dit lijstje, maar zo zie je dat elk nieuw lijstje ook weer een beetje anders is. Ik heb tot nu toe 3 van dit soort polls gezien van schaatsfans over dit seizoen, bij twee staat Wust er niet in en bij de ander staat ze bovenaan, die laatste heeft bij nominaties duidelijk andere criteria gebruikt. Maarja als we emoties gaan meerekenen kunnen we zoals jullie al zeggen eigenlijk niet anders stemmen dan op een Nederlander aangezien we de meeste andere verhalen niet (goed) kennen.
  G1ant vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina