Positionering onderstel (lenge gleuf), handige tips

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door SjorsDW, 28 feb 2018.

 1. SjorsDW

  SjorsDW New Member

  Hallo Allemaal,

  Gisteren heb ik mijn eerst klapschaats set gekocht en ik ben ook nieuw op dit forum!

  Ik ben momenteel de troste eigenaar van de "Maple SL-800 met Maple blizzerd onderstel".

  Voor het kiezen van de juiste positie (lengte gleuf) schoen op het onderstel heb ik het forum al even doorgespit . Wat ik sowieso snap is dat het een persoonlijke kwestie is, en dat je het vooral even moet proberen.

  Echter, volgens de verkoper moet ik de schoen zo ver mogelijk naar achteren zetten, dit resulteerd volgens hem namelijk in een mooiere slag (schoen meer naar voren plaatsen schaatst makkelijker). Wat vinden jullie hiervan?

  Maar nu lees ik hier op het forum dat veel beginners hem in het midden zitten, bij Maple / viking is dit op 35mm bij de voorste bout.
 2. dsdevries

  dsdevries Active Member

  Er is geen eenduidige voor-/achterstand voor iedereen. Het scharnier van het klapmechanisme zou recht in lijn moeten liggen met de bal van je voet en je enkelgewricht. Zo zorg je ervoor de afwikkeling van je voet zo natuurlijk mogelijk verloopt. Als je ijzer te ver naar achteren staat klapt je ijzer veel te snel open en heb je te weinig druk. Als je ijzer te ver naar voren staat wordt je voet belemmerd in zijn afwikkeling waardoor je benen te snel vol lopen.

  Voor de meeste mensen ligt de ideale voor-/achterstand om en nabij de 35mm. Maar als je in verhouding langere tenen hebt, of een hoog enkelgewricht moet het ijzer verder naar achteren. Een paar milimeter kan al grote gevolgen hebben voor het schaatsgevoel.
  Sommige sprinters plaatsen hun ijzers bewust wat te ver naar voren zodat ze stabieler staan bij de start en in de bocht. Zij offeren daarbij wat efficientie op.

  Het vinden van de juiste stand is dus inderdaad een beetje proberen. Ik zou beginnen met wat rondjes schaatsen op 35mm, daarna een paar rondjes helemaal naar 30, daarna weer even op 35 en daarna juist helemaal naar 40mm. Dan weet je de uitersten. Van daaruit kan je dingen uitsluiten en/of verfijnen. Als 30mm het slechtste voelt, herhaal je bovenstaande daarna met 35, 38 en 40mm. En als laatste nog kleinere stapjes.
 3. SjorsDW

  SjorsDW New Member

  Heel erg bedankt voor het uitgebreide antwoord!!

  Hoor en lees namelijk verschillende dingen. Naast het bovenstaande verhaal heb ik ook nog eens gehoord dat 1/3 van het ijzer bij de hak over de schoen uit moet steken, en 2/3 bij de neus. Dus dat het ijzer bijvoorbeeld 3 cm uit steekt aan de achterkant en 9 cm aan de voorkant.

  Ik begin lekker bij 35mm en volg daarna uw tips op.

Deel Deze Pagina