Olympisch Kwalificatie Toernooi 26 t/m 30 december

Discussie in 'Lange baan' gestart door Edwin, 15 nov 2013.

  1. Daniel

    Daniel Active Member

    Neem me dan bij jouw deskundige hand, ik weet hier de weg nog niet zo goed, en leg me ook even uit wat 2,3 keer betekend.
  2. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Inderdaad, daar ben ik zeker van. Het zal niet vandaag of morgen of volgend jaar al gebeuren, maar over een aantal jaren zullen de lange afstanden alleen nog maar bestaan op het NK en niet meer op de Spelen.

    Schaatsen op zich zal niet de olympische status verliezen maar er gaat wel het 1 en ander geschrapt worden.

    De afstanden die jij noemt, die gaan uiteindelijk het Olympisch toernooi bepalen
  3. proeme

    proeme Well-Known Member

    de 3km zal ook nog wel blijven bestaan, en voor de mannen misschien de 5km. Ik vrees inderdaad ook op langere termijn voor de langste afstanden. Daarentegen heb ik niks tegen een teamsprint en een massastart. Laat maar komen! Alleen jammer als dat "in plaats van" wordt...
  4. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Beetje late reactie, maar toch hartelijk dank voor het compliment.
    Zwakte is er inderdaad altijd, er zijn nu eenmaal meer goede schaatsers dan plekken en er zijn altijd verassingen van schaatsers die beter rijden dan de schaatsers van wie wij vinden dat ze beter zijn en meer medaillekansen hebben.

    Thijsje is met alle respect voor Anouk en Yvonne het enige echte minpunt in de selcetie.
    Zij is medaillekandidaat en Laurine van Riessen op deze afstand juist niet.
    Valt denk ik weinig aan te doen, Thijsje heeft 2 kansen gehad, want als ze één van de 2 500 meters op haar niveau had gereden had ze het gered tegen Laurine, maar ze heeft het 2x laten liggen.
    Ter Mors is en ander geval, zij rijdt te weinig om haar bescherming op grond van resultaten te kunnen bieden. Had in de deze cyclus ook niet uitgemaakt, want er waren ook geen (super)nominaties of een beschermde status. Als die er wel waren had ze misschien meerdere WB gereden om die status te veroveren.

    Ik heb voor 2018 een systeem uitgewerkt waarbij Thijsje mogelijk nog een kans had gekregen tegen van Riessen en het voor Ter Mors in ieder geval duidelijk is hoe ze een beschermde status kan verdienen. Had ik gisteren al willen posten, maar het wil niet lukken met het plaatsen van een tabel in mijn reactie, dus komt nog.

    Patrick een schaatsliefhebber
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  5. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    Mooi, ik hoop dat je dat nog kan plaatsen, want dit waren dus precies de 2 puntjes in je stuk die ik graag verwerkt zou zien.
    En dan zouden we dus een waterdicht systeem hebben.
    Als ik jou was, zou ik je systeem daarna ook naar de KNSB opsturen!;)
    Patrick John vindt dit leuk.
  6. Daniel

    Daniel Active Member

    Wel een beetje gevoelig voor complimentjes Patrick, ('Beetje late reactie, maar toch hartelijk dank voor het compliment' schrijf je), voor complimenten schrijf ik hier mijn mening niet neer.
    Dan zou ik mooie verhalen schrijven over de liefde voor het schaatsen dat in cijfers wordt samengevat, maar dat is niet mijn waarheid.
    Schaatsen kan ik maar een beetje, de 60 km haal ik nog wel, ik kan beter hardlopen.
    En ik kan overal commentaar op hebben, maar ik zou het alrounden erg gaan missen, die 'saaie' tien kilometers ook, en ik ben Calimero niet.
    Patrick John vindt dit leuk.
  7. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Sommige personen leven van de liefde
    Daniel vindt dit leuk.
  8. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    5 januari 2014 - Nog 34 dagen tot aan de eerste langebaanwedstrijd in Sochi

    Kwalificatiesysteem 2018 (deel 2)
    De doelstelling mbt het kwalificatiesysteem is helder:
    De beste ploeg naar de OS sturen om zo de medaillekansen te maximaliseren.


    Dit doe je door de wereldtoppers zoveel mogelijk te beschermen door ook naar andere wedstrijden te kijken in het Olympisch seizoen dan alleen het OKT. Zo verklein je de kans dat een wereldtopper door een calamiteit op het OKT zich niet kan plaatsen.
    Ook het NK-afstanden is in de procedure relevant, aangezien de schaatsers toch al pieken bij deze wedstrijd, omdat deelname aan WB-wedstrijden van groot belang is.

    Op basis hiervan kun je:
    - De schaatsers die
    uitzonderlijk presteren vóór het OKT al aanwijzen voor de OS.
    - De schaatsers die
    heel goed presteren in het Olympisch seizoen en zo de startplekken verdienen een beschermde status te bieden voor het OKT.

    Alles op basis van eenduidige en objectieve criteria die uiterlijk 01 juli 2016 bekend worden gemaakt.
    image002.gif



    image002.gif


    De beschermde status levert de volgende voordelen op.

    Indien een schaatser met een beschermde status door een calamiteit of ziekte (moet door een onafhankelijke arts van de KNSB worden vastgesteld) zich niet plaatst heeft die schaatser recht op een tweede kans in het OKT2, mits de plek in het Olympisch Team is gehaald door een schaatser zonder de een beschermde status.

    Als alle startplekken zijn behaald door rijders met een beschermde status heb je dus niets aan de beschermde status en is er geen OKT2. Ook als een plek wordt toegewezen aan een schaatser vanwege de TP, is er voor deze plek geen OKT2 mogelijk. Bovendien zijn de winnaars van het OKT1 sowieso zeker van de OS (ongeacht de status van de schaatser), het gaat dus alleen om 2e, 3een eventueel 4e plekken waarvoor er eventueel een OKT2 eventueel wordt gereden. Als die plek al zo laag staat in de prestatiematrix staat dat er toch geen plaats is op de OS, heeft een OKT2 natuurlijk ook geen zin.

    Bij een OKT2 krijgen alle rijders met een beschermde status die zich niet hebben geplaatst weer een kans evenals de schaatser zonder beschermde status die op het OKT1 de 2e, 3e of 4e plaats heeft behaald op die afstand.

    TP

    Voor de TP kan de procedure die dit seizoen is gebruikt worden gehandhaafd, dus van te voren mogelijke aanwijsplekken benoemen. Een schaatser die wordt aangewezen voor de TP kan tevens ook voor twee individuele startplekken worden aangewezen.

    Indien er in 2018 weer een maximum aantal schaatsers per land naar de OS mag is er vanzelfsprekend ook weer een prestatiematrix nodig. Met een verruiming van het maximum van 10 schaatsers zijn bovenstaande regels nog steeds van toepassing en zelfs nog een stuk eenvoudiger, wat altijd een pré is. Hierin ligt ook een mooie taak voor de KNSB en het NOC.

    Patrick een schaatsliefhebber.

    Bijgevoegde bestanden:

    Laatst bewerkt: 6 jan 2014
    dedeut vindt dit leuk.
  9. proeme

    proeme Well-Known Member

    Mooi systeem. Eigenlijk is het het Vancouver-systeem, maar dan met strengere eisen zodat niet iemand met een verdwaalde redelijke prestatie op een onderbezette WB ineens een beschermde status heeft. Prima zo! Stuur maar op naar de KNSB :)
    Patrick John vindt dit leuk.
  10. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    We moeten natuurlijk wel rekening houden met het feit dat in 2018 de 10 km niet meer Olympisch is (maar vervangen door de massastart) en de Wereldbeker tegen die tijd ineens Grand Prix zal heten.
    Patrick John vindt dit leuk.
  11. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Heb ik over nagedacht, maar ik wilde het niet nog ingewikkelder maken,
    Bovendien blok ik die gedachte maar, want het zou echt een enorme achteruitgang zijn.
    Goed als de massastart er komt, maar blijf alsjeblieft van de 10km af.
    Het als bij de 50km bij het langlaufen is het een onderdeel dat er echt bij hoort. Hopelijk ziet men bij het IOC en ISU ook de heroïek van de 10km. Ik houd goede hoop.

    Patrick een schaatsliefhebber
  12. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Bedankt voor je reactie:
    Een ander belangrijk verschil met 2010 is dat je in de meeste gevallen geen status nodig hebt om je te kunnen plaatsen en iemand met een beschermde positie kan zich niet plaatsen met en plaats buiten de top 4 op OKT1.

    Patrick een schaatsliefhebber
  13. proeme

    proeme Well-Known Member

    behalve dan via een eventueel OKT2, als ik je goed begrijp tenminste.

    Maar dat is inderdaad ook een uitstekende verandering.
    Patrick John vindt dit leuk.
  14. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

    dat is nog eens een gepuzzel, respect. Maar....

    - als dit het systeem was geweest voor dit KKT voor de OS2014
    - als Ter Mors zich officieel ziek gemeld had voor de 1.500m en de 3.000m
    - de wissel tussen de Vries en Nauta als 'calamiteit' aangemerkt wordt
    - Bergsma en de Jong hebben wél in Astana gereden en werden 2 en 3 achter Kramer

    wie zouden er dan op voorhand aangewezen zijn en wie zouden dan het OKT2 hebben moeten rijden?

    of te wel, met al die extra regels vooraf, zou het heel veel verschil hebben gemaakt?

    En daarnaast, door Wüst bijvoorbeeld aan te wijzen voor de 1.500m, dan wint iemand anders het OKT1, waardoor diegene automatisch geplaatst is, is dit dan ook door niet te rijden toch nog competitie vervalsing?
    Ik ben opricht benieuwd, want het systeem klinkt erg goed, maar vraag me dus af of er nu echt verschil zou zijn in de selectie voor OS2014 met dit systeem
    (en ja ik weet dat dan rijders andere keuzes gemaakt zouden hebben met wel/niet rijden etc. maar dat even buiten beschouwing laten)

    Bedankt voor het uitzoeken
    Patrick John vindt dit leuk.
  15. Bastiaan83

    Bastiaan83 Well-Known Member

    Toch denk ik Leenstrafan wel gelijk heeft hoor! Ik denk dat de kans ook groot is dat de 10km verdwijnt. En niet omdat het geen mooie afstand is, maar omdat de buitenlanders het niveau van de Nederlanders niet aan kunnen. Het verschil is te groot en helaas worden de Nederlanders daar dan voor gestraft. Niet helemaal eerlijk, maar die kant gaat het denk ik wel op als de Nederlanders die afstand zo blijven domineren. Daardoor wordt het door veel gezien als saai en voorspelbaar.
  16. Basje

    Basje Active Member

    Waarop baseer je dat het niet jeugd aantrekt? Heb je een bron? Er zijn juist genoeg jeugdige schaatsers denk ik. Het filmpje van een Belgisch jongetje dat fan is van Sven Kramer en wereldkampioen allround wilt worden lijkt me toch een ander beeld te geven, ook buiten Nederland. Je ziet ook nog de laatste jaren veel nieuwe ijsbanen erbij komen. Je ziet het wel erg somber in vind ik.
  17. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member



    Beste Basje omdat een Belgisch joch fan is van Sven denk jij dat (jeugd) schaatsen in de lift zit en vooral ook nog eens internationaal gezien een tóp sport is?? Laat ik het dan anders zeggen: In het noorden en oosten van ons land wordt nog volop geschaatst en is het waarschijnlijke een bloeiende sport, maar in de rest van het land níet. En in het buitenland al helemaal níet! Kijk maar eens naar al die troosteloze WC´s en je kan toch niet anders concluderen?? Als het populair was geweest en al die kleine jongetjes hadden Sven Kramer willen worden, dan zouden die lege hallen wel vol zitten.

    Maar goed denk wat je wilt beste jongen. Denk vooral dat er honderdduizenden enthousiaste kindertjes wereldwijd op schaatsen zitten en dat schaatsen de sport van de toekomst is.

    Dat de KNSB in 2012 30.000 leden verloren heeft dat vergeten we voor het gemak maar.
  18. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Het langebaanschaatsen staat inderdaad onder druk.
    Zou voor de ISU (en de KNSB als grootste schaatsbond) extra reden moeten zijn om beter te lobbyen en de sport aantrekkelijker te maken. Blijkbaar is het nog niet genoeg.
    Curling is in mijn ogen niet spectaculair en ook een Noordse Combinatie lijkt niet veel spannender dan langebaan schaatsen. Probeer te kijken waarom die sporten minder onder druk staan en maak gebruik van de grote kampioenen uit het verleden om te lobbyen, daar zitten meer dan genoeg niet-Nederlanders ook tussen.
    De schaatswereld zal wel echt uit haar schulp moeten kruipen om zich tussen andere sporten te redden.
    Ik hoop nog enigszins dat wij het in Nederland te somber inzien, maar er zal wel iets moeten gebeuren en wel heel snel.

    Patrick een schaatsliefhebber
    kritischkijker24 vindt dit leuk.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het langebaanschaatsen staat niet meer onder druk dan het Langlaufen (waar de Noren regelmatig 1-2-3 worden), Curling (vooral een Canadese sport met wat Scandinaviërs) en nog een aantal wintersporten. Ik denk dat het schaatsen over alle afstanden gezien zelfs één van de meest internationale sporten op de winterspelen is. Er zijn weinig sporten waar zowel Aziaten als Europeanen als Noord-Amerikanen om de medailles mee doen.


    Curling is trouwens wel spectaculair als je een wedstrijd echt volgt. Biedt voor het eenmalige publiek in het stadion en voor de tv meer spektakel dan lange baanschaatsen. Bij schaatsen moet je toch een kenner zijn om het echt spannend te vinden.
  20. Basje

    Basje Active Member

    Is dat niet altijd al zo geweest? Wanneer is schaatsen wel o zo populair in het verleden geweest in het buitenland? Ik denk niet dat het schaatsen meer in een slop zit dan pakweg 10 jaar geleden. Verder heb ik nergens gezegd dat schaatsen de toekomst van de sport is, als je me daar op wilt pakken. Ik het met je eens dat snowboarden aan populariteit wint, alleen al om het feit dat het nog steeds een vrij nieuwe sport is en inderdaad er spectaculair uitziet. Maar verder zoals Hakkie ook al zegt is schaatsen toch wel een vrij internationale sport. Ik ben nog steeds van mening dat heel veel mensen het te somber inzien.

Deel Deze Pagina