NK Afstanden Heerenveen 28 - 30 december 2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 21 dec 2018.

 1. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Van 28 tot 30 december wordt er gestreden om de Nationale titels in Heerenveen. Het is de 32e editie van het toernooi. Hieronder staat het programma.

  Vrijdag 28 december
  18:20 uur 500 meter mannen
  19:01 uur 1500 meter vrouwen
  20:04 uur 5000 meter mannen

  Zaterdag 29 december
  15:00 uur 500 meter vrouwen
  15:41 uur 1500 meter mannen
  16:41 uur 3000 meter vrouwen

  Zondag 30 december
  13:15 uur 5000 meter vrouwen
  14:27 uur 10.000 meter mannen
  16:34 uur 1000 meter vrouwen
  17:21 uur 1000 meter mannen
  18:11 uur Mass-start vrouwen
  18:28 uur Mass-start mannen

  De wedstrijd geldt ook als kwalificatiewedstrijd voor het tweede deel van het seizoen. Er vallen veel startbewijzen te behalen voor internationale wedstrijden:
  - 3 rijders plaatsen zich per afstand voor het WK Afstanden (7-10 februari in Inzell), uitgezonderd de 5000 meter vrouwen en 10.000 meter mannen waarvoor zich 2 rijders plaatsen en de mass-start waarbij de selectie op aanwijzing gaat.
  - 3 rijders plaatsen zich voor het EK Sprint (11-13 januari in Collalbo) via een fictief klassement over 500 en 1000 meter.
  - 3 rijders plaatsen zich voor het EK Allround (11-13 januari in Collalbo) via een fictief klassement over 1500 en 3000 meter bij de vrouwen en 1500 en 5000 meter bij de mannen.
  - Maximaal 5 rijders plaatsen zich per afstand voor de World Cup in Hamar. De 5000 meter vrouwen, 10.000 meter mannen en de Mass-start worden in Hamar niet gereden. De volgende rijders hebben zich al geplaatst voor Hamar via de wereldbekerstand en zijn dus als enigen verzekerd van een vervolg in het internationale circuit: Ireen Wüst (1000 en 1500 meter), Kjeld Nuis (1000 meter en 1500 meter), Kai Verbij (1000 meter), Lotte van Beek (1500 meter), Thomas Krol (1500 meter), Esmee Visser (3000 meter), Marcel Bosker (5000 meter) en Patrick Roest (5000 meter).

  Hier staan de deelnemerslijsten bij de vrouwen en bij de mannen.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Mooi, Suzanne Schulting mag rijden!
 3. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Is er iemand die weet wat de plannen van Schulting zijn? Het EK Shorttrack in Dordrecht is tegelijkertijd met het EK Sprint, dus daar zal ze ongetwijfeld voor het Shorttrack kiezen. Maar daarna?

  26 en 27 januari NK Sprint langebaan Heerenveen
  2 en 3 februari World Cup langebaan Hamar en World Cup Shorttrack Dresden
  7 t/m 10 februari WK Afstanden Inzell en World Cup Shorttrack Turijn
  23 en 24 februari WK Sprint Heerenveen

  Het komt haar in ieder geval goed uit dat alles in Europa is.
 4. LordMarcel

  LordMarcel Well-Known Member

  Mooi schema, er zullen maar zeer weinigen zijn de twee afstanden op 1 dag moeten rijden (met uitzondering voor de mass start).
 5. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Aangezien zo'n Nederlands kampioenschap voor een heel groot deel een slachtpartij/afvalrace is. Wie zouden we (op basis van het voorseizoen) echt missen als ze plaatsing voor de EK/WK zouden missen?

  Bij de vrouwen kom ik tot Ireen Wüst [TalentNED] op 1000m, 1500m en allround, Antoinette de Jong [Jumbo] op 3000m en allround, en Esmee Visser [TalentNED] op 3000m en 5000m. Verder zou het bijvoorbeeld heel verrassend zijn als Letitia de Jong en Jutta Leerdam [beiden IKO] het EK/WK sprint zouden missen, maar die gaan daar toch geen kampioen worden en de drie eerder genoemde namen op hun onderdelen misschien wel.

  Bij de mannen wordt de 500 meter dringen, maar ik zie daar niet iemand ver boven de rest uitsteken, terwijl op de 1000 meter het trio Kjeld Nuis [Jumbo], Kai Verbij [Reggeborgh] en Thomas Krol [Jumbo] al veel indruk heeft gemaakt. Op EK/WK sprint hebben ook Nuis en Verbij de beste kansen mijns inziens. Op de metrieke mijl zijn de favorieten duidelijk Nuis, Krol en Patrick Roest [Jumbo], als iemand anders zich daar tussen wurmt is dat een verrassing. Op de lange afstanden is de grote vraag hoe de rug van Sven Kramer [Jumbo] zich houdt en hoe Roest en Jorrit Bergsma [easyJet] rijden. Bij het allrounden zou het eeuwig zonde zijn als Kramer of Roest zich niet zou plaatsen, met Marcel Bosker [TalentNED] als de meest allround-allrounder, die zich ondanks zijn wereldbekerzege niet eenvoudig voor de WK afstanden zal plaatsen.
  Nogevendit, mi en EenBrabander vinden dit leuk.
 6. Jan Blokland

  Jan Blokland Well-Known Member

  Goed geformuleerd overzicht. Inderdaad de vraag wat Kramer kan.
  Daar heb ik vanaf vandaag nog wel een vraagteken bij Kjeld Nuis. Wat gaat Kjeld Nuis nog na het bericht dat zijn relatie is verbroken?
  Normaal mag het geen probleem zijn voor hem, maar Kjeld is wel iemand waarbij alles top moet zijn. En dat lijkt nu toch even iets anders te zijn.
  Het zal zeker niet aan zijn conditie liggen, maar mogelijk wel aan de concentratie, wat ik me overigens heel goed kan voorstellen.
 7. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Een blik op het inschrijfsysteem laat zien dat de volgende rijders zich hebben afgemeld voor de 1500 meter om zich te sparen voor andere afstanden: Jutta Leerdam, Roza Blokker, Esmee Visser en Lennart Velema.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Daarover gesproken; iemand een idee waarom Chris Huizinga tussen de 5.000m deelnemers staat? Onder andere Dijkstra, Hoogeveen, Ariëns, Stroetinga, Post, De Boer, Van der Tuin en Van Ham hebben al (aanzienlijk) harder gereden dit seizoen.

  (Aan de voorwaarden uit het selectiedocument heeft ie niet voldaan in ieder geval.)

  Ook interessant dat er nog maar 2 plekjes open zijn voor de 10km. Dat wordt een interessante strijd op de 5.000m tussen Bob de Vries, Kooiman, Talsma en Stoltenborg voor die resterende plekken. Hoog tijd dat we gewoon 6-8 ritten in plannen :)
  Laatst bewerkt: 25 dec 2018
  Giel1 vindt dit leuk.
 9. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  De selectiewedstrijd voor het NK Afstanden was bij de Holland Cup in Alkmaar. Huizinga zal een aanwijsplaats hebben gekregen omdat hij die wedstrijd niet kon rijden omdat hij in Japan de mass-start moest rijden. Discutabel als je het mij vraagt.
  Lorca vindt dit leuk.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik denk dat Huizinga mee wil doen in de strijd om de EK-plekken. Visser doet dat dus duidelijk niet en Leerdam kiest voor de sprint.
  G1ant, Giel1 en De Keizer vinden dit leuk.
 11. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Het kan dat Huizinga dat wil, maar de vraag is of hij die aanwijsplaats ook verdiend heeft. Hij heeft echt geen kans om zich te plaatsen voor het EK afgaand op de 5000 meters die hij heeft gereden dit jaar.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Een SB van 6.35 (NB: in Thialf) en een PR van 6.23. Dan kun je concluderen dat de Selectiecommissie cadeautjes uitdeelt deze kerst.

  Gelukkig heeft hij 2 weken geleden in ieder geval nog een aardige 3.000m gereden. Hij zal inmiddels vast een aardige 5.000m kunnen neerzetten, maar fair richting een Ariëns of Dijkstra vind ik het niet helemaal. Voor een plek op het EK Allround zal hij toch tekortschieten met een Roest, Kramer, Bosker en Douwe de Vries voor zich.
  Laatst bewerkt: 25 dec 2018
 13. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, maar hij mocht de kwalificatiewedstrijd niet rijden omdat hij voor NL plekjes op het WK aan het veroveren was. Ik vind het niet meer dan terecht dat je dan aanwijsplekken krijgt. Net als Schulting terecht is aangewezen omdat die WBs Shorttrack aan het rijden was. Als je voor de KNSB ergens anders moet zijn en je dus niet kunt plaatsen, dan mogen ze van mij scheutig zijn met aanwijsplekken. Anders word je gestraft voor het rijden van internationale wedstrijden.

  De anderen hebben allemaal voldoende kans gehad om zich te plaatsen en hebben dus niets te klagen.
  Eelco, G1ant, LordMarcel en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 14. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Hadden we liever gehad dat Chris Huizinga zich voor Japan had afgemeld om een wedstrijdje in Alkmaar te rijden? Nee, dat lijkt me nooit de bedoeling. Als hij geen kans maakt, dan maakt die wildcard weinig uit en als hij toch in de buurt van plaatsing komt dan is het achteraf een goede beslissing geweest.
  chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
 15. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Huizinga ging mee omdat heel Jumbo ging. Bij het ontbreken van een bondscoach kon Jumbo zelf beslissen Huizinga te laten starten. Zijn Mass-starts waren niet goed en ook Huizinga heeft kansen gehad dit seizoen om een goede 5000 meter te rijden. Die heeft hij niet genomen. Het lijkt erop dat Jumbo het ontbreken van leiding bij de KNSB om hun enige schaatser die niet in vorm is toch overal aan de start te krijgen.
 16. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  "Als de bondscoach van huis is dansen de commerciële ploegen op tafel?"

  "Een brutale Orie heeft de halve wereld?"

  "Beter één NK-ticket in de hand, dan tien in de lucht?"
 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Sta je 5e in de Wereldbekerstand, zeggen ze dat je massastarts niet goed waren...
  Eelco en Hakkie2 vinden dit leuk.
 18. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Meedoen in de World Cup weegt wel erg zwaar mee dit jaar. En dan zeker bij de massastart waar je voor zowel halve finale als finale punten krijgt. En aangezien Huizinga alles reed zal ie gemiddeld denk ik wel wat lager uitkomen. Heel slecht was het ook niet, maar in de finales zelf kwam ie toch telkens wel tekort op het eind.
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Je hebt gemist dat Huizinga de finale en enige goed bezette massa start van de nationale competitie heeft gewonnen? Voor Douwe de Vries, Stroetinga en Schouten?

  Huizinga was de enige logische naam om zonder commentaar gelijk op te schrijven... heeft Jumbo verder niets mee te maken, hoe graag je ook een complot wil zien.
 20. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Complot is een nogal zwaar woord en er waren echt wel wat andere opties. Wat te denken van Douwe de Vries aan wie Huizinga zijn overwinning in de competitie te danken had?

  Laten we ook niet vergeten dat in de regels staat dat je een medaillekandidaat moet zijn om een aanwijsplaats te krijgen. Nou is medaillekandidaat een rekbaar begrip maar je kunt Huizinga op dit moment toch moeilijk zien als medaillekandidaat. Op dat punt gaat je eerdere vergelijking met Schulting mank.
  Laatst bewerkt: 26 dec 2018

Deel Deze Pagina