nieuw Lid ........met klompvoeten!

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Muurtje, 22 jan 2018.

  1. Muurtje

    Muurtje New Member

    Hallo

    Zal me eerst effe voorstellen....is wel zo netjes.
    Ben Maurice en ben 45jaar.
    Ik ben GEEN schaatser mijn passie en sport is wielrennen.

    Waarom heb ik me dan aangemeld!
    Zal proberen jullie een lang verhaal te besparen..is wel moeilijk om het een en ander te verduidelijken.

    Naast wielrennen zou/en vind ik het fijn en leuk om weekelijks wat rondjes te schaatsen.
    Ik heb dit vorig jaar weer opgepakt na heel wat jaren niet echt actief te zijn geweest op de schaats.

    Mijn koptekst klinkt misschien wat heftig.
    Ja ik ben geboren met aan beide voeten een afwijking, klompvoeten.
    Maar ik loop echt niet mank en heb ook geen orthopetische schoenen( niet meer)
    Als je het niet weet dan zie je het niet.

    Nu mijn vraag, en ik hoop dat er iemand is die me kan helpen.
    Ik loop dus eigelijk meer met de buitenkant van mijn voeten dit wordt door steunzolen gecorrigeerd.
    Maar in mijn schaatsen heb ik dit niet. Ik sta dus ook meer op de buitenkant.
    Mijn balance is dus niet goed maar ik ben dit gewend en weet niet beter.
    Kan redelijk goed uit de voeten op de schaats en de balance is in zovere goed dat ik fatsoenlijk kan glijden. Geef mijzelf een 6 voor schaatstechniek :)

    Maar als ik dus met mijn knieen in een zit houding zit dan klapt mijn linker knie naar binnen.
    Hier krijg ik na 1 uur schaatsen ontzettend las van denk mijn kruisbanden.
    Vroeger was ik jonger en had er nooit last van.

    Zijn er schaats liefhebbers die dit probleem ook hebben of herkennen?
    En wat kan ik eraan doen om het schaatsen toch aangenaam te maken?
    Ik heb raps hightop schaatsen waarvan ik het onderstel kan verstellen kan ik hier wat mee?
    Zou een kniebrace met scharnieren een oplossing kunnen zijn
    Is er iets zoals een steunzool voor in mijn schoenen?

    Aangepaste schoen heb ik wat over gelezen maar prijs technisch is dit voor mij geen oplossing.
    Dat heb ik er niet voor over.

    Wie weet raad

    Alvast bedankt

    Maurice
  2. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Eén tip: www.footconnection.nl

    David Evers is bewegingswetenschapper en fysiotherapeut (en oud gewestelijk schaatser). Hij past (schaats-) schoenen aan, werkt met zooltjes (maakt ze ook voor de NL topschaatsers) en kan je hele fysieke gesteldheid goed beoordelen. Met jouw klachten zou ik toch echt bij een professional langsgaan. Hij zit overigens wel in Culemborg.
  3. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Allereerst, Iedere schaatser heeft wel een afwijking in de knieen of voeten. Zo heeft Sablikova fikse O-benen terwijl Ireen Wust juist weer neigt naar X-benen. De schaatsbeweging is echter zo dynamisch dat beide schaatsers de "problemen" die zij hiervan ervaren op kunnen lossen met het aannemen van een compleet verschillende schaatstechniek. Ook wordt vaak gezegd dat schaatsers waarbij de knieën naar binnen vallen van nature makkelijker een bocht op hoge snelheid kunnen lopen, terwijl schaatsers met O-benen juist weer makkelijker druk op kunnen bouwen op het rechte eind.

    Ook is het zo dat de meeste schaatsers wel last hebben of last hebben gehad van hun knieën. Dit zijn dan niet de kruisbanden want daar zit geen gevoel in, maar de pezen of pees-aanhechtingen. Dit komt omdat schaatsen een beweging is waar je lichaam eigenlijk niet voor gemaakt is of aan gewend is. Door de diepe zit komt er veel meer spanning op je bovenbeenspieren en dus ook de pezen te staan dan wanneer je rechtop staat. Ook de zijwaartse afzet is iets waar je lichaam nooit eerder mee te maken heeft gehad. Gelukkig kan het menselijk lichaam zich redelijk snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Onderbewust is jouw lichaam constant bezig om beschadigingen te repareren. En het lichaam zorgt er dan meestal ook voor dat het sterker wordt dan het was zodat in de toekomst is opgewassen tegen dit soort herhalende trauma's. Hoe snel jouw lichaam in staat is zich te herstellen en aan te passen is natuurlijk afhankelijk van vele factoren zoals leeftijd en fysieke gesteldheid, maar zeker ook van de grootte en soort van de beschadiging. Pezen herstellen altijd veel langzamer dan spieren of botten. Sommige pijntjes gaan vanzelf weg, sommige pijntjes zul je mee moeten leren leven en sommige pijntjes vereisen rust of juist actie. Hoe erg jouw specifieke geval is kunnen wij moeilijk op afstand bepalen. Ik zou je dan ook aanraden om even langs je huisarts, of langs een fysiotherapeut of sportarts te gaan. Dit klinkt misschien als een grote stap, maar zij zijn in de meeste gevallen instaat om een behandelplan of trainingsschema op te stellen waardoor ze dit soort blessures zeer snel kunnen verhelpen.

    Daarnaast rijden meeste langebaan schaatsers op custom made schoenen. Deze schoenen zijn van carbon fiber gemaakt om een leest die is afgetrokken van jouw voeten in de schaatshouding. Daarbij kunnen ze in extreme gevallen ook de stand van de voeten en knieën corrigeren. De prijzen van deze schoenen beginnen bij de 900,- en kunnen oplopen tot 1400,- (excl. ijzers). Als je dat geld er nou niet voor wilt/kunt betalen zijn er ook thermoplastische schaatsen in confectiematen. Deze schaatsen zijn van een soort carbon-fiber dat zacht en vervormbaar wordt wanneer je de schaatsen warm maakt. De meeste fabrikanten bieden ook 2 of 3 breedtematen. Bij sommige fabrikanten zoals Viking en Maplez is ook een deel van het voetbed vervormbaar, waardoor ook de voetholte ondersteuning en de stand van de voet enigszins aangepast kan worden. Prijzen van thermoplastische schoenen beginnen bij 190,- voor vaste schaatsen en 460,- voor klapschaatsen (incl. ijzers). Mocht ook dit te veel zijn, dan kan ook een goed aangemeten conventionele schaats of combinoor vaak al heel veel verschil maken (85,- tot 175,-). Inlegzooltjes in je schaatsen zou ik niet aan beginnen. Dit werkt in de meeste gevallen averechts.

    Ik zal dan ook altijd aanraden om je schaatsen bij een goede schaatsspeciaalzaak te kopen en niet op internet of de lokale fietsenboer of sportdumphandel (perry, intersport, decathlon). Bij een goede schaatsspeciaalzaak nemen ze altijd ruim de tijd om precies de goede schaats voor jouw voeten te vinden ongeacht jouw budget. Een goede schaatsspeciaalzaak in het midden van het land is Jan van der Hoorn. Hier hebben ze voor al jouw problemen altijd wel een oplossing. Pas wel op met het aanpassen van een thermoplastische schaats. Deze maken ze altijd geheel vrijblijvend warm voor je, maar zodra je die warme schoen perfect om je voeten voelt zitten ben je verkocht! ;)

    Succes!
    Patrick510 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina