Moet de KNSB schaatsers aanwijzen/beschermen voor de OS?

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 31 okt 2021.

?

Wie moet nu al worden aangewezen voor de OS 2022 in China?

Peiling gesloten op 25 dec 2021.
  1. Schouten, Leerdam, Bergsma en Verbij nu al aanwijzen voor de OS

    0 stem(men)
    0,0%
  2. Schouten, Leerdam en Bergsma nu al aanwijzen voor de OS

    1 stem(men)
    3,2%
  3. Irene Schouten nu al aanwijzen voor de OS

    3 stem(men)
    9,7%
  4. Schouten, Leerdam, Bergsma en Verbij een beschermde status geven voor het OKT

    3 stem(men)
    9,7%
  5. Schouten, Leerdam en Bergsma een beschermde status geven voor het OKT

    3 stem(men)
    9,7%
  6. Irene Schouten een beschermde status geven voor het OKT

    1 stem(men)
    3,2%
  7. Schouten nu al aanwijzen voor de OS, Bergsma, Leerdam en Verbij een beschermde status geven

    0 stem(men)
    0,0%
  8. Niemand aanwijzen of een beschermde status geven omdat dat zo afgesproken is

    15 stem(men)
    48,4%
  9. Niemand aanwijzen of een beschermde status geven omdat het spannender is

    2 stem(men)
    6,5%
  10. Niemand aanwijzen of een beschermde status geven om een andere reden...

    3 stem(men)
    9,7%
  1. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Schaatsers die ver boven de rest uitsteken, zouden ook geen enkele moeite moeten hebben zich bij het OKT te plaatsen. Hoeven dus ook geen voorkeurspositie. Als er een calamiteit is (val, DQ), kun je ze gewoon alsnog aanwijzen. Als ze zich op het OKT niet plaatsen, zijn ze blijkbaar toch niet zo goed.
  2. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Je zou eventueel kunnen werken met een beschermde status voor degenen die met een bepaald percentage voorsprong op #2 winnen, bijv. 1% of zo. Er is ongetwijfeld een manier op dit % te bepalen aan de hand van voorbije uitslagen op de OS, met mogelijk verschillende %s bij vrouwen en mannen.
    Dat zou leiden tot verschillen van ongeveer de volgende, waar bij beschermd zouden worden (of zelfs aangewezen indien vormbehoud later): Leerdam op de 1000, Schouten op 3/5k, en Bergsma op de 10k. Ik zou daar wel mee kunnen leven, hoewel ik van mening ben dat alle regels allang vaststonden en er dus niks meer veranderd moet worden, en dat we geen flauw benul hebben van een ieders seizoen-opbouw.

    500: 0.32% (m) en 0.35% (v)
    1000: 0.19% (m) en 1.4% (v)
    1500: 0.25% (m) en 0.25% (v)
    3000/5000: 0.96% (m) en 2.7% (v)
    5ooo/10000: 1.1% (m) en 2.9% (v)
  3. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Snap wat je bedoelt. Als je nu Verbij ineens aanwijst, zou dat raar zijn. Maar als deze regels ruim vooraf bekend zouden zijn, zou ik het wel eerlijk vinden, ook al zijn de verschillen klein. Het geeft in dat geval ook veel extra spanning en lading aan het NK afstanden. Verbij kan zich al meteen plaatsen en voelt druk. Krol, Nuis en Otterspeer willen zeker voorkomen dat dat lukt omdat er dan al een plekje bezet is. Zou spannend zijn. Weet ook niet of Verbij dan ook zou hebben gewonnen.

    Ik weet dat mijn systeem niet perfect is, heb er niet supergoed over nagedacht. De uitdaging is het maken van een systeem dat (1) eerlijk is, (2) dat ervoor zorgt dat de grootste kanshebbers naar de Spelen gaan, (3) dat de schaatsers beschermt tegen te veel piekmomenten, (4) dat goed te begrijpen is voor het publiek en dat bij voorkeur (5) spanning en mooie wedstrijden oplevert.

    Misschien een eenvoudig puntensysteem waarbij je 5, 3 of 2 punten krijgt bij een WK-afstanden medaille. Ook 5, 3 of 2 voor je beste WB-resultaat (mits top-3, dus) in het Olympische seizoen. En bijvoorbeeld 10, 6, 4, 3, 2 en 1 voor de top-6 op OKT. Maar ook daar zitten nadelen aan. Wat doe je met zwak bezette Wereldbekers. En hoe ga je om met het verschillende niveau van de afstanden op het OKT, zodat je alle punten naast elkaar kunt zetten om tot een top-7, top-8 of top-9 te komen.
  4. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Calamiteiten zijn niet altijd zwart-wit. Je hebt halve calamiteiten. Een flinke misslag. Ziekjes zijn. Gehinderd worden op een kruising.

    Los daarvan: de belangrijkste reden om mensen eventueel al eerder aan te wijzen (ik zeg niet dat ik voor ben, trouwens) is in mijn ogen niet om er zeker van te zijn dat ze zich plaatsen, maar het feit dat je deze toppers dan een betere voorbereiding geeft.

    Grote nadeel: een veel minder leuk OKT.
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ook de goede schaatsers moeten bij het OKT in vorm zijn, voor de afstanden waar ze niet superwereldtop zijn, dus een betere voorbereiding is helemaal niet reëel. Daarbij komt, dat het OKT een perfecte simulatie is van de OS, inclusief de druk dat nu moet gebeuren. Die mentale druk is misschien nog wel belangrijker dan het fysieke. We weten namelijk dat naar de OS alleen diegenen gaan die zo'n soort druk aankunnen. De woensdagrijders die leuk kunnen rijden op wedstrijden die er niet toe doen, maar falen op de beslissende momenten worden er zo uitgefilterd.
    Daarom vind ik het ook jammer, dat op het OKT de 500 meter twee keer gereden wordt. Daarmee worden de OS niet precies gesimuleerd en kunnen schaatsers nog gokken op pikstarts, omdat er nog een 2e kans is. Of in de 2e omloop als ze na de 1e in een goede positie staan. Met allerlei DQs en vervelend oponthoud op de koop toe.
    De 500's komen zeer waarschijnlijk helemaal onderin de matrix, dus uiteindelijk zal het allemaal niet veel uitmaken en sturen we Verbij, Otterspeer en Krol erheen, maar toch.
    G1ant vindt dit leuk.
  6. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dit is eerder genoemd en het natuurlijk een goed punt. Het NK van vorige week was geweldig met veel schaatsers op topniveau en het OKT gaat met een beetje geluk nog extremer zijn. Dit levert twee geweldige toernooien op en is erg goede reclame voor de schaatssport.

    In 2014 werden er drie baanrecords gereden bij het OKT en in 2018 ook nog één met de 1500 meter van Verweij en Nuis er zeer dichtbij. Dat is prachtig spektakel.
    G1ant vindt dit leuk.
  7. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Spekaing of, ik ben benieuwd of Otterspeer zich dan uiteindelijk alsnog voor een OS kan plaatsen. Ik hoop persoonlijk op ja en dan een soort vVelde verhaal (geen goud misschien maar wellicht een medaille...)

Deel Deze Pagina